SAMSUNG HomeSync – Android TV

Szerző:

Akik rendszeresen olvassák a portált, találkozhattak már az android rendszerrel szerelt TV-okosító témakörrel. Végre a nónéjm kínai gyártók után a neves márkák is beálltak a sorba, és az idei MWC kiállításon a SAMSUNG bemutatta a HomeSync névre keresztelt TV-boxát. Aki a tavalyi év vége felé azt várta, hogy idén virágzásnak indul az android a nem-túl-okos-ámde-igen-nagy tévékészülékeken is, az nem fog csalódni, egy új szegmens születésének vagyunk most tanúi.

A bevezetőben említett Android mini PC-k bár rendkívül olcsóak és kicsik, több hátránnyal is rendelkeznek. Egyik a háttértár limitáltsága, hiszen NAND chipekre és microSD kártyákra vagyunk utalva, másrészt a kompakt kialakításnak köszönhetően mind a csatlakozók minősége, mind a készülékek hőháztartása, és ebből fakadó teljesítménye hagy kívánnivalókat maga után.

A Samsung HomeSync egy rendkívül stílusos, grafitszürke-fekete színösszeállítású doboz, amely garantáltan jól fog mutatni a nappalinkban. Az egyszerű vonalvezetést az előlapon csak a visszajelző led bontja meg, illetve a készülék jobb oldalán a bekapcsolásra és a beállítások elérésére szolgáló gombok. A készülék hátlapján találhatóak a kommunikációs csatlakozók, microUSB és 2 darab USB 3.0 bemenet, a HDMI csatlakozó, optikai audió kimenet (S/PDIF) és egy vezetékes hálózati (ethernet) csatlakozó. Ha el szeretnénk dugni a lejátszót a többi házimozi alkotóelem közé, nyugodtan megtehetjük, hiszen a készülék android (JB) eszközökről, vagy bármilyen rádiós billentyűzet és egér segítségével távvezérelhető. A távvezérlésben új elem, hogy nem pusztán touchpadként funkcionálhat a telefonunk, hanem a távvezérlő app annak gyorsulásérzékelőit is használja, így “airmouse”-ként, légegérként hadonászhatunk vele.

A HomeSync 1.7 GHz-es kétmagos processzorral érkezik majd és 1 TB kapacitású merevlemez található benne, ami lehetőséget biztosít egyszerre 8 különböző felhasználó fejenként 6 készülékének szinkronban tartására, ezzel választ is ad a box fantázianevére. További technikai paraméterei alapján 1 GB RAM, 8 GB beépített NAND memória, Bluetooth 4.0, 2.4 és 5 GHz sávokban működő Wi-Fi teszi teljessé a box használatát. Természetesen Google Play támogatással bír, az alkalmazásokat ugyanúgy képes futtatni, mint a többi android készülék.

Az eszköz nem csak háttértárként tud funkcionálni, hanem képes a csatlakoztatott eszközökről 1080p felbontásban  jelet továbbítani a csatlakoztatott HDTV képernyőjére is, bár a helyszínen készült videó alapján ez az átvitel még nem tökéletes, van némi késés benne. A használt technológiáról (Miracast és társai) egyelőre nem esett szó, a megjelenésre nyilván majd kiderül a többi részlet is.

A box áprilistól kerül forgalomba egyelőre még ismeretlen áron, reméljük mihamarabb Magyarországon is kapható lesz.

Forrás: Engadget

5 hozzászólás a cikkhez

  1. […] Habár a Homesyncről már februárban készült egy teszt Marcedli kollega tollából (a cikket itt tekinthetitek meg), ezúttal én veselkedem […]

  2. […] már a Samsung HomeSync, aztán a Sony Personal Content Station és most itt a Huawei MediaQ […]

  3. […] rövid ismétlésképp, volt eddig a Samsung HomeSync, aztán a Sony Personal Content Station és a Huawei MediaQ […]

  4. […] megint egy olyan hardver, ami a nappali dísze lehet. A Samsung HomeSync-hez hasonlóan ez is egy otthoni médiaszerver, azonban attól mégis teljes mértékben […]

Vélemény, hozzászólás?