Samsung Homesync – Androidot a nappaliba!

Szerző:

logoVolt szerencsém az elmúlt hétben kipróbálni a koreai gyártó által piacra dobott okos médialejátszót, mely a beleapplikált Android mellett egy 1 TB-os merevlemezzel felfegyverkezve érkezik az ember életébe. Már ha valaki erre vágyik. Habár a Homesyncről már februárban készült egy iromány Marcedli kollega tollából (a cikket itt tekinthetitek meg), ezúttal én veselkedem neki.

 

 

 

Külcsin/Hardver

A fent említett háttértárolónak köszönhetően maga a készülék meglepően nagy, azonban kialakítása és anyaghasználata ezt nagyon szépen ellensúlyozza. A Samsungtól szokatlanul minőségi alumínium burkolattal lett ellátva, nincs az embernek az az érzése kézbevételkor, hogy egy rossz mozdulat és félbetörik. Hátoldalán megtaláljuk mindazon csatlakozókat, melyek a médiaboxot azzá teszik ami. Értem ez alatt 2 db USB 3-at, 1 db HDMI-t, 1 db microUSB-t, 1 db ethernet csatlakozót és egy optikai hangkimenetet.

20131208_191801homesync-rear

A masina „lelke” egy kétmagos Exynos 5250, mely magonként 1.7GHz-en pörög, mellette 2 GB DDR3-as memória, illetve 8GB ROM a rendszer számára elkülönítve. Emellett vezeték nélküli lehetőségek terén található a boxban wi-fi, 4.0-ás bluetooth, illetve egy NFC tag, mely az arra alkalmas okos ketyerékkel történő párosítást hivatott megkönnyíteni.

A tetőn elhelyezett nfc tagről árulkodik a védőfólia is

A tetőn elhelyezett nfc tagről árulkodik a védőfólia is

Szoftver

Android tekintetében 4.2.2-es Jelly Beant kapunk, mely a szokásos Touchwiz helyett egy médiabox igényeihez mérve lett átalakítva (habár természetesen a felület kialakítása tagadhatatlanul magán viseli a cég dizájnjának jegyeit). Mellette előtelepítve megtaláljuk a Samsung saját app boltját, illetve egyéb hasznos alkalmazásokat, melyek a különböző eszközök közötti szinkronizációt hivatottak létrehozni, illetve még számban megcsonkítva néhány Google alkalmazást is. Ezeknek köszönhetően az eszközre beléphetünk mind „gugli”, mind Samsungos felhasználói fiókunkkal. Az utóbbira érdemes felregisztrálni, ha eddig nem tettük meg, mivel bizonyos szolgáltatásokat csak ezzel érhetünk el.

DSC_0291

Külön kiemelendő szoftveres funkció a 4.2.2-vel érkezett több felhasználói fiókos támogatás. Az eszköz erre is képes, maximálisan nyolc júzert kapcsolhatunk a dobozhoz, mellette hat különböző készülékkel, illetve lehetőség van még egy úgynevezett privát mappa kialakítására per felhasználó, így a család minden egyes tagja külön tárolhatja saját, magánjellegű adatait.

Beüzemelés

A Mediasync beüzemelése egy külön misét megért, ezért is szeretnék rá alább részletesen kitérni. Körülményeit tekintve elvileg a lehető legoptimálisabb volt minden (Samsung tv-re kötve, Samsung telefonnal vezérelve), mégis nagyjából 10 percig tartott mire a tv és a doboz meglátták egymást. Nem tudjuk a hogyant, meg a miértet. A lényeg, hogy három újraindítás, kábel ki-be, tv kikapcs/bekapcs, „megfújkodom a csatlakozókat” után nagy nehezen elindult a dolog, pontosabban kiadta végre a képet a tv-re. Innentől már csak a vezérlés problémáját kellett megoldani, amit ugyebár okostelefon esetén, ha nfc-vel rendelkezik az eszköz, akkor a készülék tetejére helyezve egy Play Store linket kapunk, ahonnan a távirányító alkalmazást letöltve meg is kezdhetjük annak használatát. Érdekes üzletpolitika a cégtől, hogy amíg egy házon belüli eszköznél ez második, vagy harmadik nekifutásra sikerült csak, addig az egyik konkurens márka készülékét elsőre felismerte. A sikeres beszerelés utáni következő lépésként jöhet a gyorsbeállítás, melyben többek között kiválaszthatjuk a rendszer nyelvét (magyar is van a lehetőségek között), beállíthatjuk a nekünk megfelelő időzónát, dátumot és időt, eszköznevet adhatunk meg, továbbá egy igen hasznos funkció keretében képméretet is állíthatunk, majd opcionálisan bejelentkezhetünk Google és/vagy Samsung felhasználói fiókunkba.

DSC_0285 DSC_0286

„In Action”

A fenti kis kaland után elénk tárul a már fent aposztrofált menürendszer, ami habár egy kissé szokatlan, az alapfunkciók jól kihangsúlyozottak, könnyen megtalálhatóak. Ez három főbb kategóriára oszlik, mely a javasolt (jelen esetben ez nem volt elérhető), a saját tartalom és az alkalmazások menüpontokra oszlik.

A főmenü

A főmenüAz alkalmazás választóAz alkalmazás választóBogár a rendszerbenBogár a rendszerben

A Play Store természetesen kicsit megcsonkított kínálattal rendelkezik, első nekifutásra néhány játék feltelepítésére tettem kísérletet, azonban ezek többsége nem volt elérhető a készülékre. Ez azonban elég logikus lépés lévén ez mégiscsak egy médialejátszó, nem egy konzol.

DSC_0294 DSC_0295

Pozitívumként még a készülék javára lehet írni, hogy telefonos vezérlés esetén, ha pl. netezni szeretnénk a böngészősávba szöveg beírásakor nem az „egyesével kiszenvedem és rábökök” módon megy az írás, hanem igenis feldobja a virtuális billentyűzetet a rákötött masinára. Emellett az aránylag hamar megszokható kezelőfelülettel könnyen tudunk videót lejátszatni, képeket nézegetni, dokumentumokat megjeleníteni, legyen szó akár a beépített merevlemezen történő tárolásról, vagy külső eszközről, illetve a hálózaton nyilvánosan megosztott dokumentumról.

Asztali gépről Azeroussal

Asztali gépről Azeroussal

DSC_0311

Adott esetben pedig a telefonunkat lecsatlakoztatjuk (és egy másikat rákötünk, vagy USB-s egérrel kiegészítjük az interfész arzenált), majd Screen Mirroring funkcióval közvetlenül küldhetünk képet, vagy akár videót is a Homesync-re kötött TV/egyéb megjelenítőre. Ennek az utóbbinak az egyetlen szarvashibája, hogy valamiért a nem Samsung készülékeknél a képminőség enyhén szólva is pocsék lesz, márkahűség esetén azonban nincs félnivalónk.

Screen mirroring egy Sony-ról

Screen mirroring egy Sony-rólHomesync + USB-s egér kombóHomesync + USB-s egér kombó

Összegzés

Vegyes érzelmeket keltett bennem a Samsung Homesync. A cég ismét hozta szokásos formáját, egyrészt ami jó benne az zseniális és cefettül hasít. Másrészt, ami negatívum az egyből szemet szúr és falnak tudna menni tőle az ember. Ráadásul a tesztkészülék igen érdekes bugokat produkált a kezem alatt, aminek habár utánanéztem, nem nagyon találkoztam sehol máshol ilyen, vagy hasonló jelenségekkel. Valószínűleg ez egy egyedi eset volt, mégis rossz szájízt hagy az emberben a boksz irányában. Végső konklúzióként azt mondanám, hogy az alapötlet az jó, azonban a megvalósításon még csiszolni lehetne egy kicsit.

Ennek ellenére mind a készüléket, mind a lehetőséget köszönjük a Samsung Magyarországnak.

3 hozzászólás a cikkhez

  1. Thomas Jenei szerint:

    1080p telefonon keresztül megy rajta???
    Mert most pl a “All share cast dongle”- om ra is ra van irva hogy 1080p, de a TV szerint csak 720p-s a kep sajnos.

Vélemény, hozzászólás?