Menu
Categories
Huawei P30 teszt (külcsín)
2019.07.07. Android

A Huawei P30 befutott tesztelésre hozzánk, itt az idő, hogy megnézzük hogyan sikerült a gyártó P sorozatának kisebbik tagja. Túl sok kompromisszumot nem kell kötnünk, ha emellett döntenénk és nem a Pro-t változatot részesítenénk előnyben.

 

 

 

A Huawei a telefonos élbolyban van, a régebbi versenyzők (Samsung, Apple) egyre idegesebben tekingethetnek a hátuk mögé, mivel a kínai cég ott liheg a nyakukban, bár mostanság az amerikai kormány beavatkozása miatt kicsit vesztett lendületéből a gyártó. A Huawei telefonok erős fényképezőt kaptak, készülékházuk minősége is hozza a felső kategóriás minőséget, áraik valamivel feljebb kúsztak, de még egész elfogadhatóak. Véleményem szerint a legnagyobb lemaradásban szoftveres téren vannak. Az EMUI még kevésbé személyre szabható, és sok apró kényelmetlenséget hordoz magában. A telefonjaik hardvere kiváló, sebességükre sem lehet panasz, a Kirin980 vajsimán pörgeti a szoftvert.

Külcsín:

A Huawei P30 „üvegszendvics” testet kapott, alumínium keretbe foglalva. Méretei már-már kompaktnak tűnhetnek, annyira megszoktuk a nagy felületű telefonokat.

 Ebben a kategóriában indul a Samsung Galaxy S10 is, amelynek külső méretei hasonlóak tesztünk alanyához. A telefonok kijelző-képernyő aránya folyamatosan javuló tendenciát mutat. A gyártók igyekeznek egy kézzel, biztonsággal tartható készülékházat tervezni, amelyre egyre nagyobb kijelzőt építenek. Sajnos a szelfi kamera miatt kénytelenek kompromisszumot kötni, lyukakat, betüremkedéseket vágnak a kijelzőbe, vagy periszkópszerű kis kamerák csúsznak ki a telefon tetejéből. Van olyan cég is, amely a telefon hátuljára tesz második megjelenítőt, és a régi kijelző elcsúsztatós módszer is újra feléledt.

Ezen próbálkozások egyike sem tökéletes, inkább csak kényszermegoldások. A Huawei P30 mérnökei is kénytelenek voltak meghajolni a szelfi kamera akarata előtt, és egy aprócska félkör alakú kivágást áldozni neki a kijelzőből.

Sajnos mellette már nem fért el az állapotjelző LED, aminek pedig nagyon hasznos funkciói vannak. A kivágás mérete 25,432 mm², ami alig nagyobb, mint a Samsung Galaxy S10 kör alakú kivágása, viszont jóval kisebb, mint márkatársáé a Huawei Mate 20 Pro-é.

A következő képen összehasonlítható a P30 kávája néhány konkurens telefonéval.

A P30 kávái nem a legkisebbek, de az élbolyban azért ott van. Ebben a kategóriában csak a Huawei Mate 20 Pro tudott beférkőzni a Samsung telefonok közé, kisméretű kávájával.

A Huawei P30 legnagyobb ellenfelének a Samsung Galaxy S10-nek vékonyabbak oldalsó kávái, viszont az alsó és felső kávái szélesebbek.

 Kijelző-képernyőarány táblázatomban is az élvonalba jutott.

A következő képeken összehasonlítható a Huawei fél évvel ezelőtt piacra dobott Mate 20 Pro és a P30 külső megjelenése.

Néhány kép erejéig pedig mellé tettem a Samsung Galaxy S10e telefont is.

A P30 hátlapjára került a hármas kamerarendszer, sajnos mivel oldalra építették be, ha letesszük valahová, a telefon erősen billeg. Mondjuk ez manapság már nem olyan nagy gond, mivel a védtelen üveg készülékház miatt szinte mindenki tokkal védi kedvencét, ami kiegyenlíti ezt a szintkülönbséget. A sok beépített lencse miatt majdnem 1,6 milliméterrel áll ki a kamerarendszer a hátlapból.

A Huawei előző generációjának alacsonyabb ez a szerkezeti eleme, a következő képen a Mate 20 Pro és a Mate 20 Lite méretei láthatók.

A hátlap alá sajnos nem került vezeték nélküli töltéshez szükséges tekercs, így ez a funkció csak a P30 Pro privilégiuma lett. Röntgen segítségével bepillanthatunk a hátlap alá.

Járjuk körbe a telefont, kezdjük az előlappal! A kijelző felett egy vékonyka hangszórórács helyezkedik el, amelynek kidolgozottsága kiváló.

A kijelző rejteget egy hardveres meglepetést, a beépített ujjlenyomat érzékelőt. A Huawei továbbra is az optikai működési elvet preferálja, ami úgy tűnik, életképes technológiának bizonyult.

A szenzor beszállítója újra a kínai Goodix lett, megérte rájuk bízni a feladatot, mivel a második generáció jobban sikerült, mint a Mate 20-ba szállított változat. Jelentősen gyorsabb lett az ujjlenyomat felismerés sebessége. Mindenki arra számított, hogy a Qualcomm ultrahangos érzékelője lenyomja az optikai ujjlenyomat olvasót, de úgy látszik, hogy az ultrahangos szenzor még egy átlagos képernyővédő fóliával sem tud megküzdeni, ezért a Samsung kijelzőre felrakott fóliával küldi az S10-et, és nem is ajánlja más gyártótól származó kijelzővédő használatát. A következő röntgenképen belenézhetünk a P30 alsó részébe, amelyen jól látható az ujjlenyomat olvasó szenzor elhelyezkedése.

A Huawei P30 érzékelője sokkal lejjebb került, mint a Mate 20 Pro-é, így könnyebben elérhető és gyorsabban megtanulható a helyzete. A felismerés sebessége is jelentősen javult a Mate 20 Pro-hoz képest, lassacskán utoléri az optikai technológia a kapacitív hátlapi szenzorok gyorsaságát. A telefon tetején egyetlen mikrofon lyuk található, sajnos az infra jeladót kispórolták a telefonból, pedig a Pro változatba beépítésre került. Kár érte, sokan szeretik ezt a funkciót.

A telefon bal oldalára került a SIM és NanoMemory kátya nyílása, SIM tűvel elővarázsolhatjuk belőle az aprócska tálcát, amin gumiszigetelés látható.

 A telefon IP53-as besorolású védelmet kapott, vagyis a legapróbb porszemcséket leszámítva védelmet nyújt a szennyeződések ellen, valamint cseppálló, vagyis kibírja a fröccsenő vizet. A Nano Memory kátya még nem hozta meg a Huawei által várva várt sikert, hiszen rajtuk kívül egyetlen telefongyártó cég sem épített be ilyen kártyaolvasót készülékébe. A választék is elég szűkös, jelenleg csak a 128 GB-os verzióhoz lehet hozzájutni a hazai piacon. Készítettem egy kis videót a Nano Memory kártyáról, összehasonlítom méreteit egy microSD kártyával, és röntgen segítségével bele is nézhetünk mindkettőbe.

A telefon alján található az USB-C és a fülhallgató aljzat, a hangszórórács és a mikrofon. A P30  Pro nem kapott fülhallgató aljzatot, úgy tűnik a Huawei-nél azt gondolják, ennek hiánya jelzi a csúcs prémium telefonokat. J

A P30 alsó hangszórójának minősége nagyon jó lett, de sajnos nem kapunk sztereóhangzást, érdemes lett volna a fenti kis hangszórót bekapcsolni hangrendszerbe, nem lett volna túl nagy költség. A telefon jobb oldalára került bekapcsoló gomb és a hangerő gombok is. Szokás szerint a power gomb egy kis piros kiemelést kapott, amit már megszokhattunk a Huawei-től.

A telefon ismeri az USB OTG szabványt, így OTG adapter segítségével rádughatunk szinte bármilyen perifériát. Erről videót is készítettem, meglepő, hogy milyen sokféle kiegészítővel tudjuk gyarapítani telefonunkat.

Egy másik videót is készült a telefonról, amelyben egy DVD írót rácsatlakoztatva akár adatot is menthetünk közvetlenül DVD lemezre.

 

 

Kijelző:

A Huawei P30 egy 1080×2340-es felbontású 6,1 hüvelykes 19,5:9-es oldalarányú OLED kijelzőt kapott. Ennek minősége kiváló, fényereje is rendben van. A mikroszkóppal készült képek apján úgy tűnik, mintha egy LG által gyártott panelt kapott volna a telefon.

A P30 OLED kijelzőjét nem hajlították le oldalra, csak egy kicsit lekerekítették az üvegét, míg a Pro változat hajlított kijelzővel érkezett. A következő videóban összehasonlítottam a Huawei P30 és a Mate 20 Pro kijelzőjét.

 

 

 

Összegzés:

A Huawei P30 jól sikerült telefon lett, készülékházának minősége kiváló, a használt anyagok a prémium kategóriának megfelelőek. Külső méretei kényelmes egykezes tartást biztosítanak, gombjai megfelelő helyre kerültek. Kapott fülhallgató aljzatot, viszont lemaradt az infra jeladó és vezeték nélküli töltés. Ezen hiányosságokat könnyen el lehet fogadni kedvező ára miatt. Kamerájának minősége hozza a tavalyi Mate 20 Pro szintjét, nem beszélve arról, hogy ugyanaz a processzor ketyeg a belsejében és memóriájuk mennyisége is megegyezik.

Vélemény, hozzászólás?
*