Menu
Categories
Samsung Gear 360 kamera teszt – „Ez így gömbölyű.”
2016.08.16. Egyéb

kiskepOlyan technikai eszközt tesztelhettem, ami két „szemmel” néz a világba, így semmi sem kerülheti el a figyelmét. A Gear 360 kamera, mint azt neve is mutatja, képes 360 fokos gömbpanoráma felvételeket készíteni, ezután pedig virtuális sisakon vagy telefonunkon megtekinthetjük az elmentett időpillanatot.

Többféle megoldás is született már a gömbpanorámás felvételek készítésére, a lényeg a minimum két optika használata, de persze jobb, ha több is van belőle.

360_kamerak

Az olcsóbb megoldások inkább két halszemoptikát használnak, amelyek kicsivel több, mint 180 fokos felvételeket képesek készíteni. Ezt illeszti eggyé a szoftver, s így kis költségből elkészült a 360 fokos felvétel.  A két koreai gyártó is ezt a megoldást választotta, ám külsejük eltér egymástól, a Samsung a gömbformát, az LG pedig a szögletes, hosszúkás készülékházat választotta kamerájához.

lgcam_gearcam

Túl sok jelentősége nincs a formai különbségnek, sokkal fontosabb a beépített optika, és a hardver sebessége, valamint a feldolgozáshoz szükséges szoftver pontossága. A következő kép szemléletesen bemutatja, mit is jelent pontosan a 360 fokos felvétel.

oktato_kep

forrás: Samsung Tomorrow

Csomagolás:
A kamera henger alakú dobozban érkezett, amelynek felső része átlátszó műanyagból készült, így mutatva meg a benne trónoló terméket. A csomag tartalmaz csuklópántot, törlőkendőt, töltőkábelt, akkumulátort, tripodot és egy kiváló minőségű hordozó zsákocskát.

csomag

Külcsín:
A kamera fogása a tripod nélkül nem túl biztonságos, felülete kissé csúszós, állandóan ügyelnünk kell, arra hogyan tartjuk, mert könnyen megérinthetjük valamelyik lencséjét, vagy megnyomhatjuk gombjait.

ujjak_kozott

Ezért érdemes az aljába becsavarni a tartozék tripodot, amelynek minősége kiváló, erős, tömör műanyagból készült, precízen nyitható és csukható.

tripod

Összecsukott állapotban ez a kamera fogója is, sajnos a kelleténél rövidebbre készítették, így nagyon markolni kell, hogy biztonságban tudhassuk sérülékeny készülékházát. Ha néhány centivel hosszabb lenne, és nem vékonyona el ennyire a vége, akkor sokkal jobb fogás esne rajta.

csuklopant

A Gear 360 a fotózásban megszokott szabványos (1/4”) csavaraljzatot kapott, így használható hozzá bármely akciókamera tartozéka. A kamera „golyóbis” átmérője (67 milliméter) közel akkora, mint egy teniszlabdáé, ami éppen megfelelő méret egy akciókamerának.

tenisz_labda

Hosszabb távon is kézben tudjuk tartani, mivel súlya csak 152 gramm. Nem sok nyomógombot tettek a kamerára, ami kissé körülményessé teszi a beállításokat. Minden gomb több funkcióval rendelkezik, idő kell, amíg megszokja az ember. A menü gomb a bluetooth csatlakozásért is felel, a bekapcsoló gomb pedig visszaléptető funkcióval is bír.  A nyomógombok kitapintása nem könnyű mivel belesimulnak a kamera gömbfelületébe. Érdemes lett volna kicsit besüllyeszteni vagy kiemelni felületüket.

menu_gomb

A kamera tetején található a felvétel gomb és egy 0,5 hüvelykes POLED kijelző, amelynek felbontása 72×32 pixeles. Ekkora méret és felbontás éppen elég arra, hogy a fontosabb ikonokat jól felismerhetően jelenítse meg.

display_anim

Mindkét lencse mellé került felvételvisszajelző LED, amelyek piros fénnyel jelzik, ha elindítottuk a felvételt. Ha zavar bennünket, akár ki is kapcsolhatjuk ezt a funkciót.

piros_led

A menü és vissza gomb között állapotjelzőfény található, ami különböző színekkel tájékoztat a töltöttség állapotáról, adatkapcsolat létrejöttéről, bluetooth kapcsolat párosítási módjáról. A hangfelvétel minőségéért az első kamera mellé épített sztereó mikrofonok felelnek.

mikrofon

Aprócska hangszórót is építettek a kamera készülékházába, aminek hangereje éppen elegendő ahhoz, hogy a fontos jelzéseket meghalljuk.

hangszoro

A Gear 360-at felnyitható fedéllel látták el, alatta bújik meg a cserélhető akkumulátor (1350 mAh), a 200 GB-ig bővíthető memóriafoglalat és egy microUSB aljzat, ami a töltésről és az adatátvitelről gondoskodik.

fedel_alatt

A kamera IP53-as minősítést kapott, ami kissé csalódás számomra, mert csak kisebb mértékű porlerakódással birkózik meg, és a függőlegestől mért 60 fokig, tetszőleges irányból érkező vízsugarat bírja ki. Ezt a védelmet a fedél szélénél található gumiszigetelés hivatott biztosítani.

cover_gumi

A vízbe merítést nem érdemes megkockáztatni, a kamera védelmére használjuk inkább a Samsung által készített búvártokot, ami sajnos nem ajándék tartozék. Nagy valószínűséggel borsos lesz az ára, mint azt már megszokhattuk a gyári tartozékok esetében.

vizhatlan_tok

A kamera ütésállóságáról nem sok információt találtam, a lencséket védő üvegről is csak annyit, hogy edzett üvegbúra védi az optikát. Pechemre ki is próbálhattam, mit bír a Gear 360 készülékháza, mivel sikerült betonra leejtenem kb. 1 méter magasságból és pontosan a lencsevédő üvegen landolt. Szerencsére nem tört darabokra, viszont három nagyméretű üvegszilánk pattant ki belőle.

karc_anim

A kamera továbbra is használható maradt, de három, fényviszonyoktól függően szürke vagy fényes foltot jelenít meg a felvételen.

karc_hiba

Ezért is tanácsolom jó szívvel a csuklópánt használatát, így ti már nem kerülhettek ilyen helyzetbe.

Hardver:
A Samsung nem fukarkodott a hardverrel, két 15 megapixeles képszenzort épített be, amelyek képesek 4K ( (3840 x 1920) videó felvételt készíteni 30 fps-sel. Ha megelégszünk a 2K felbontással, akkor beállíthatunk 60 fps-t is, ami a gyorsabb jeleneteknél jól jöhet. A fotók felbontása pedig még brutálisabb, akár 30 megapixeleseket (7776 x 3888) is készíthetünk vele.  Mindkét lencse 195 fokos látómezőt fed le, a villámgyors szoftver pedig „összeférceli” a két fél képet eggyé. A felvételek hordótorzításban szenvednek, ami azért van, mert csak két objektívet használnak a felvételhez, négy vagy több esetében már nem lenne ilyen probléma. Az alaplapon egy DRIMe5s képfeldolgozó processzor végzi a munka oroszlánrészét, ami a Samsung legújabb fejlesztése. Gyorsan és hatékonyan dolgozza fel a hatalmas adatmennyiséget, kiváló színvisszaadást és csökkentett zajt tesz lehetővé.

alaplapA proesszorMP4 formátumban (H.265) menti a videókat, a képeket pedig .jpg-ben, mindkét kiterjesztés jól kezelhető bármely videó- és képszerkesztő programmal. NFC, Bluetooth (v 4.1), Wifi (802.11a/b/g/n/ac 2,4 + 5 GHz ) és Wi-Fi Direct is került a szerkentyűbe, így valós időben is láthatjuk telefonunkon, amit a kamera lát. A bejutó fényt F/2.0 rekesz szabályozza, ami tisztességes érték a kevésbé megvilágított helyeken készült felvételekhez is. A Samsung készített a „kibelezett” kameráról egy fotót, ami bemutatja különleges felépítését.

Gear 360 kibelezve

forrás: Samsung Tomorrow

Szoftver:
A Samsung Gear 360 kamera a Samsung Galaxy Note 5-től felfelé támogatja a telefonokat, így a Note 4 már nem tud valós időben együtt dolgozni vele. Persze itt lép be a csináld magad mozgalom, az XDA portál fórumán megjelent az „okosított” Samsung Gear 360 Manager, amelynek segítségével képes együttműködni régebbi telefonjainkkal is.  Így már a Gear 360 remek társa lehet egy Note 4 telefonnak és a Gear VR virtuális sisaknak is.

kitenni_01

Ha kompatibilis telefonnal rendelkezünk, akkor a Gear 360 Managert a Samsung Galaxy App-ról vagy a Google Play-ről szerezhetjük be. A program feladata a valós idejű szinkronizálás, folyamatosan követhetjük a felvételt és korrigálhatjuk azt ízlés szerint, valamint megoszthatjuk a felvett tartalmakat a YouTube-on vagy a Google Street View-n is.  A kameráról Wifi Direct segítségével tudjuk a telefonra átküldeni a képeket és videókat. A telefonra a kamera csak 2K felbontásban tolja át a videókat az akkumulátor kímélése miatt. Jobban járunk, ha inkább a PC-re töltjük le a videókat, mert így a 4K felvételekhez is hozzájutunk.  A képeket viszont eredeti 30 megapixeles méretben dobja át mobilunkra.

360 manager_01

A Gear 360 Manager beállítás menüpontban finomhangolást végezhetünk a kamerán:
– állíthatjuk a fehéregyensúlyt,
– ISO érzékenység maximumát,
– HDR funkciót ki-be kapcsolhatjuk,
– expozíciós értéket módosíthatunk,
– time lapse videók rögzítési gyakoriságát állíthatjuk
– a felbontás értékén is változtathatunk.

beallitasok

Eldönthetjük, azt is, hogy csak az egyik optikát kapcsoljuk be és így hagyományos akciókameraként használhatjuk. Az elkészült fotókat és videókat a Gear 360 Manager képes lejátszani és megosztani is.

visszajatszas

A jobb felső sarokban lévő MUT. Gear VR-EN feliratra rákattintva, átkapcsol Samsung Gear VR üzemmódba és a virtuális sisakba tett telefonon azonnal elindul a lejátszás. Így saját felvételünkbe kerülhetünk, körbenézhetünk benne, mintha újra a helyszínen lennénk.

vr_bekapcs

A Samsung Gear 360 kamerát a tartozék adatkábel segítségével a PC-vel is összeköthetjük, így letölthetjük róla az elkészült multimédiás anyagokat, valamint szerkeszthetjük is azokat. A videók és képek egyszerű szerkesztésére szolgál a Gear 360 ActionDirector, amellyel alapszintű vágási műveleteket végezhetünk. A program ingyenesen letölthető a Samsung honlapjáról, a regisztrációját pedig a kamera dobozában található kóddal végezhetjük el.

acitondirector

Galéria:
Feltöltöttem két képet és egy rövidke videót is mintának, amelyeket 360 fokban nézhettek meg az egér segítségével.

Mátrai panoráma

Erdei séta

 Sajnos a szoftver a terrrárium tükröződő felületei miatt  nem tudta tökéletesen ileszteni a videoszéleket. Így kis szereplőm a hörcsög úgy közlekedik a hibás illesztésnél, mintha csak időkapun át utazna.  🙂

Elég sok videófelvételt készítettem és ilyen mérvű eltolódást még nem tapasztaltam, mégis ajánlatos a fontos témákat a lencsék elé tenni és nem a látómezők találkozásához. Készítettem összefoglaló videót a kicsomagolásról, a készülékházról, a funkciókról és az élő kapcsolatról a Note 4-gyel.

Összegzés:
A Samsung Gear 360 a jelenleg kapható akciókamerák közül kiemelkedik dupla lencséjével, 4K felbontásával, és újszerű dizájnjával. Cserélhető akkumulátora segít a hosszú események rögzítésénél, bővíthető memóriája is hasznos tulajdonság. Szoftverellátottsága kiváló, minden programot megkapunk hozzá, ami a napi használathoz szükséges. Ergonómiája lehetett volna erősebb, hosszabb triopodra lett volna szüksége, kevésbé csúszós felületre, a nyomógombok besüllyesztését is megoldhatták volna. Ár érték arányban szépen teljesít, mivel százezer forint körüli áron már hozzá lehet jutni, akár 2 év gyári garanciával is. Reményeim szerint a következő Gear 360 már nemcsak két lencsét kap és valamivel ergonomikusabb külsővel érkezik.

Köszönjük az  logo online bolt segítségét a cikk létrejöttéhez.

Vélemény, hozzászólás?
*