Négyes Hatos avagy LG G4 Android 6.0-val

Szerző:

LG-G4-M-Upgrade-02-600x474Manapság nem divat az után követés. Sok gyártó kidobja a telefont a piacra és csak hosszú várakozás után frissíti azt. Tény, hogy ez sok felhasználót nem érdekel, mert nem is értik, hogy minek annyiszor frissíteni – inkább idegesítő, hogy folyton zaklat és sosem tudjuk, meghagyja-e a fájljainkat frisstéskor. Azonban akik kocka fejszerkezettel rendelkeznek, már alig várják a különböző portolt romokat és akár csökkentett funkcióval is kipróbálják a legfrissebb „édességet”, jelen esetben a mályvacukrot.


Azonban az LG egy kicsit más utat jár be. A jelenlegi és az európai piacon hivatalosan kapható LG csúcskészülék (jó-jó tudom ott van a V10) még a G4. Ez a készülék nem ismeretlen a Pdafanclub olvasói előtt sem, hiszen 2 írás is foglalkozott már ezzel a készülékkel nyáron. Szeszó a tőle megszokott részletességgel és igényességgel vettel górcső alá az LG G4 külsejét. A tesztet itt olvashatjátok.

bor_nembor
Zagor viszont a készülék fényképező részéről írt egy bemutatót. Aki esetleg nem emlékszik, itt található.

RIMG0105-400x172

Aztán jött a hír októberben, hogy az LG G4 még a 2015-ös év végéig meg fogja kapni a legfrissebb rendszert elsőként a nagy gyártók közül. Nem is csoda hisz a Google és az LG a Nexus 5X miatt szorosra fűzte a kapcsolatot.
Ugyan a frissítés csak novemberben és decemberben ér el a felhasználókhoz, aki szemfüles az már a hivatalos megjelenés előtt frissíthet. Követni kell a leírást és már kész is! Persze csak azok vágjanak bele, akik megfelelő ismerettel rendelkeznek. Nos, az LG Magyarország jóvoltából mi megkaptuk a G4-et decemberre. Azzal a nem titkolt szándékkal kértem el, hogy egy hónapon át fogom tesztelni “a négyest a hatossal”.

visual

Amikor megérkezett a készülék még a 5.1.-es rendszer volt, de ezt gyorsan orvosoltam.


Screenshot_2015-11-30-13-14-59Screenshot_2015-12-26-09-26-21

A 6.0 –s rendszerből is a második 20b- verziót frissítettem, mert az volt a legfrissebb elérhető verzió. Le kellett tölteni a saját flash programját, feltenni a szükséges drivereket és indulhat a móka!

Mivel nem volt nálam még Android 6.0-ás telefon így már alig vártam, hogy bebootoljon a készülék és birtokba vehessem az új oprendszert. Szerencsére a telepített appok nem törlődtek (persze lehet csinálni clear install-t is). A rendszer viszonylag hamar összeszedte magát … nos hát a kezdőképernyő sokat nem változott:

Screenshot_2015-11-30-15-53-04

Mondjuk az LG nem terhelte a rendszert különleges kezelőfelülettel így erősen hasonlít a stock Androidra. Maradt az LG UX, mely csak apróbb változtatásokon esett át, de erről később.

Vegyük akkor sorra mi is változott:

Akkumulátor optimalizálás


Screenshot_2015-12-26-09-55-51Screenshot_2015-12-26-09-56-19

Az akkumulátor fogyasztás mostantól automatikusan optimalizálódik, ha a telefon vagy az alkalmazások egy bizonyos ideig nincsenek használatban. Az akkumulátor optimalizálása leáll, amint újra használjuk a telefont vagy az alkalmazást. Az LG-nél megszokott Smart Notice is jelzi, ha egy alkalmazás sok energiát fogyaszt. (Gyakran keresnek meg azzal, hogy a telefon gyorsan merül és melegszik. Ilyenkor valamilyen külső programot szoktam ajánlani, ami pontosan méri az egyes alkalmazások fogyasztását. Az új oprendszerben ez már alapértelmezettként benne van.)

Knock Code beállítások

Az LG G2 óta az extra biztonságért az un. „Knock Code” gondoskodik. A szabadalom már régóta az LG birtokában van (2008) de az Android 6.0 megjelenésével csavartak egyet a dolgon a legújabb OS verzió jobb teljesítménye érdekében. Ezentúl a Knock Code-jához legalább 6 koppintást és legalább a képernyő 3 különböző negyedét kell felhasználni.

Screenshot_2015-12-26-10-10-16Screenshot_2015-12-26-10-10-24

Aki ezt már megszokta az LG telefonokon, annak ez nem olyan nagy újítás. Mivel a G4-en még nincs ujjlenyomat olvasó, így ez magasabb szintű biztonság mellett is könnyen használható.

Alkalmazások hozzáférésének engedélyezése

Ez alapból nem tűnik extrának hisz akik MIUI-t vagy főzött romokat használnak, tudják, hogy ez már régóta elérhető. Rengeteg olyan kiegészítő is fellelhető a neten ahol ezt be tudjuk állítani (XPrivacy). Ehhez persze root kell és XPosed keretrendszer. A 6.0-ás oprendszerben az alapból jön. Aki egy kicsit is aggódik, hogy melyik alkalmazás mihez is fér hozzá akkor ezt a plusz védelmi opciót hasznosnak fogja találni. Persze az nagy kérdés, hogy az NSA így mit lát …. 100% védelem nincs.

Screenshot_2015-12-26-10-24-37 Screenshot_2015-12-26-10-24-46

Ha a rendszer egy új applikáció engedélykérésével találkozik egy felugró ablak figyelmeztet erre.

Screenshot_2015-12-26-10-39-24 Screenshot_2015-12-26-10-40-10

Közvetlen megosztás

Eddig egy megosztáshoz használt alkalmazást és egy személyt választott ki. Mostantól javaslatot fogunk kapni a gyakran használt alkalmazások és személyek kombinációira. Amikor kiválasztjuk a Megosztás menüpontot, maximum 8 javaslatot fogunk kapni arra, hogy melyik alkalmazással vagy névjeggyel hajtsa végre a megosztást.

Screenshot_2015-12-26-10-51-50_modosít

Néma mód

A hangprofil kiegészült a Néma móddal, ami így szól: “Lenémíthatja telefonját az értesítési panelen vagy a hangerő panelen, amely akkor jelenik meg, ha megnyomja a Hangerő gombokat.”

Screenshot_2015-12-26-11-10-52

LG UX frissítések

 • Automatikus fényerő
  Az automatikus fényerő megváltozott. A képernyő világosabb lesz, ha világos helyen vagyunk, és sötétebb, ha sötét helyen. Automatikus fényerő használata esetén a fényerő szabályozó csúszka automatikusan beállítódik a környezeti fénytől függően. Az eddig is a rendszerek része volt azonban finomítottak rajta.
 • Betekintés
  A beállításokhoz hozzá lett adva a betekintés funkció, így mostantól a képernyő tetején láthatjuk az értesítéseket, és egyik sem fogja blokkolni a képernyőt.
 • Google beállítások
  Könnyebben lehet kezelni a Google alkalmazásokat és szolgáltatásokat.
 • Memória beállítások
  A könnyebb elérhetőség érdekében a memória beállítások a Beállítások > Általános > Memória menüponton keresztül érhetők el. Mostantól az alkalmazások óránkénti memóriahasználatát is látható.

Screenshot_2015-12-26-16-38-35 Screenshot_2015-12-26-16-38-46

 • Többfelhasználós mód
  Ez már egyszer napirendre került a Google oprendszerében de ebben az esetben már a telefonon is fel tudunk venni másik felhasználót.
 • A Qmemo mostantól Rögzítés+ lett
  A QMemo+ funkció az értesítési panelen a Rögzítés+ nevet kapta. A QMemo+ ugyanaz, mint korábban.
 • Az LG Bridge LG AirDrive lett
  Az LG Bridge funkció az LG AirDrive nevet kapta. Az LG AirDrive a Beállítások > Hálózat > Megosztás és csatlakoztatás menüponton keresztül érhető el.

Ezek voltak röviden az újdonságok. De mit is jelent ezt valóságban? Leginkább az akkumulátoridőben jelentkezik jelentős változás. Saját tapasztalataim szerint kb. 10-15%-os növekedést jelent. Azaz a nap végén (este 10 óra) nem merül le teljesen 0-ra hanem még 10-20% marad, természetesen azonos rendszerbeállítások mellett. Akinek az alkalmazásonkénti jogosultság fontos az is frissítse a rendszert.
Lassan letelik a tesztperiódus és vissza kell adnom a készüléket, de fájó szívvel teszem. Az LG a 2015-ös évben igazán belehúzott. Sem design, sem teljesítmény terén nem lehet panasz. Főleg ha idevesszük a V10-et, melyből 450.000 darabot adtak el 45 nap alatt!

Én már nagyon kíváncsian várom a G5-öt!
És Ti?


A tesztet Bikernek köszönhetjük!

Vélemény, hozzászólás?