LG G4 teszt (külcsín) –színek Hollywoodból

Szerző:

kiskepMegérkezett hozzánk tesztelésre az LG zászlóshajója, a G4, amely igyekszik leváltani elődjét különleges megjelenésével, valamint kijelzőjének minőségével.Az LG G3 feladta a leckét, mivel kedvező árával és különleges felbontású megjelenítőjével (2540×1440) szép eladási eredményeket produkált.

A kisebbik dél-koreai gyártó igyekezett minden évben versenytársat állítani a Samsungos csúcskészülékeknek, ezért előbb dobott piacra kétmagos processzorral (LG 2X) szerelt telefont, sőt a G3 QuadHD kijelzőjével is sikerült beelőznie azt. Mostanság eladási mutatói folyamatosan nőnek, az LG G3-ból több mint tíz millió fogyott, ami igazán szép teljesítmény. Az újoncnak ezt a sikerszériát kell tovább vinnie, és megmutatnia, hozott-e annyi újítást, ami a konkurencia fölé emeli és méltóvá teszi az előd leváltására.

Külcsín:

A telefon kissé ívelt készülékháza kényelmesen illeszkedik a tenyérbe, jól eltalálták az arányait, első látásra kellemes benyomást kelt. A készülékházat forgassuk meg az egér segítségével.

A felső kategóriás telefonok lassan túlszárnyalják a Note sorozat „digitális ping-pong ütőinek” méretét, amelyet megjelenésükkor vesztes kategóriának kiáltott ki a szakma. A következő képre kattintva összehasonlítható a Samsung Note 4 és a G4 kézben tartva.

Ha ebben az ütemben növekednek a telefonok, akkor nagy valószínűséggel összeolvad a két kategória.Az LG G sorozata még nem tért le a „műanyag ösvényről”, továbbra is a plasztikot részesítik előnyben, ami olcsósorozatgyártást tesz lehetővé. Sajnos itt-ott még követnek el hibát a műanyaggyártás terén, ilyen az LG G3 ominózus első szériája is, amelynek keretén apró keresztirányú repedések jelentek meg. Sajnos az első hónapban gyártott keretek fala vékony lett, valamint a mikrofon lyukai is a szélére kerültek, ezzel elősegítve egy repedés keletkezését. A következő képen látató a repedés, amely teljesen szétválasztotta a keretet. Szerencsére az LG gyorsan reagált, garanciában cserélte a hibás példányok készülékházát, és módosított a G3 anyagvastagságán, valamint a mikrofon nyílását is középre helyezték.

g3_repedésAz LG G4-nél szóba sem jöhet hasonló hiba, mivel vastag keretet kapott és a furat is jó helyre került.

g4-vegA G4készülékházát körbenézve nem sok érdekességet találunk, mivel a gyártó minden gombot a hátlapra száműzött.

hatlap gombokA hátlap különlegesen fest, az aranyszínű,hosszúkás gombokkal, ami az LG telefonok védjegyévé vált. A G4 első használatakor a kijelző alatti területet nyomogattam, ahol természetesen egy gomb sem található. Azért szép lassan beleszoktam, a teszt végére már elmaradt ez a beidegződés, s inkább hátul kutatott ujjam a bekapcsoló gomb után vagy éppen két koppintással ébresztettem fel. A véletlen gombbenyomódás ellen praktikusan besüllyesztették a vezérlő gombokat, így az asztalra letéve, kijelzőjét nyomogatva sem kapcsol ki véletlenül a telefon. A hátlapot lefejtve előbukkan a cserélhető akkumulátor és a microSD kártya foglalata. Öröm volt leírni ezt a két szót, mivel e hasznos szolgáltatások lassan kihalnak a mobiltechnológiában. Véleményem szerint a vásárlók még mindig igénylik a hosszabbított üzemidőt és a jóval nagyobb tárhelyet.micrsd

A hátlap az egyik különlegessége a G3-nak, rengeteg színvariáció közül választhatunk, sőt textúrából is többféle jelent meg, a kerámia stílusú, a bőrhatású, vagy éppen a metálszürke.

hatlap szinekA bőrhatású hátlap valóban jól sikerült, felülete nagyon hasonlít az igazi bőrre, még el is túlozták mintázatának erősségét, hogy kihangsúlyozzák a természetes anyag textúráját. A következő képen balra tolva a szkenner-rudat összehasonlíthatjuk a fémes szürke és a bőrutánzat kinézetét.

A két hátlapról videót is készítettem.

Műbőr hátlapját összevetettem a Samsung Galaxy Note 4-ével, mivel ez a textúra áll hozzá legközelebb. Jól látható, hogy a bőr mintázatát sokkal jobban visszaadja az LG G4, ám tapintásra egy kissé kopogós a felülete, a Note 4 nyújt inkább bőrhöz hasonló puhább tapintást.

note4-g4_hatlapAz G4 érdekessége a hosszában futó varrás, ami nem öntött utánzat, hanem valódi varrott szálakkal készült. A képre kattintva közelebbről is megtekinthetjük a varrás minőségét.

Mondhatnánk, hogy nem olyan nagydolog a bőrhatású hátlap, ilyet már a Samsung is készített. Igen ám, de az LG előállt az ebben a kategóriában szokatlan, valódi minőségi bőrből készült prémium hátlappal. Eddig ilyet csak a nagy divatmárkák milliós árkategóriában mozgó készülékeitől láthattunk. A következő képen a baloldali a műbőr, amely, mint fent is említettem, kissé eltúlozza a bőrhatást, a jobboldali viszont maga az elegancia.

bor_nemborVarrásánál gondosan figyeltek a minőségi kidolgozásra ,még cérnája is kiváló kvalitású.

varrott_borMesteremberek a legmagasabb minőségi osztályba sorolt bőrből készítik, a felhasznált marhabőrt 12 héten keresztül növényi cserzéssel tartósítják, pórusait védőréteggel fedik, ami megóvja a külső behatásoktól.

feszitett_borA mesterek az utolsó fázist átengedik a gépeknek, s a 0,45milliméter vastagságú bőrt a hátlapformára sajtolják.

bor_gepNézzük meg az LG G4 előlapját a G3-mal összevetve. Látható, hogy megnövelték a kijelző alatti részt, ahová az LG logó is került, aminek így külső funkció nélkül kár volt változtatni méretén, mert megbontja az előlap harmóniáját.

g3-g4_elolapAz LG telefonok a kávaszélesség-versenyben szinte mindig az élmezőnyben végeztek, a G4-nél már szemmel is látható, hogy nem törekedtek ennek a méretnek a minimalizálására.

kava_osszehasA következő táblázatban az erős középmezőnybe került ezzel az értékkel.

kavaszel

Az újabb táblázatból a készülékház előlapjának, és kijelzőjének egymáshoz viszonyított százalékos arányát ismerhetjük meg.

kijel_kepernyoaranyAz LG G4 67,81 százalékos eredményévelegy kicsivel jobban teljesít, mint az iPhone 6.Az előlap kihasználtságán érdemes lett volna még javítani, hogy az újonc eredményei méltóak lehessenek az elődeiéhez.A következő képen összehasonlíthatjuk külső méreteit néhány vetélytárséval.

kulmeret_osszehas

A legnagyobb külső mérettel rendelkezik, amit még 5,5 hüvelykes kijelzője sem indokol. A következő képeken a Samsung Note 4 és a Samsung Galaxy S5 mellé tettem.

G4_GS5_N4_elolap G4_GS5_N4_hatlapAz LG G4 méretei közel állnak a Note 4-éhez, pedig eredetileg nem a Note család versenytársának szánták, inkább a Galaxy S sorozat ellen indult harcba, ám úgy tűnik, elmosódik a két kategória közötti határ. A következő képen a szürke körökre kattintva nézzük meg mikroszkóppal az LG G4 felületének kidolgozottságát.

A kijelző:         

A G4 átvette az LG G Flextől a hajlított kijelzőt, bár annál jóval kisebb mértékű lett hosszirányú görbítése. A G Flex kijelzője 700 milliméteres a G4-é viszont jóval nagyobb, 3000 milliméteres rádiuszú hajlítást kapott. Ennek az ívnek funkcionális jelentősége nincs, ám egyedi megjelenést kap tőle a készülékház.

radius

Az LG G4 nem lépett tovább felbontásban, ami nem nagy gond, hiszen még így is a csúcsot képviseli a 2560×1440 képpont. Ha a felbontás nem is, de a megjelenítő gyártástechnológiája változott, a Quantum IPS mellett tették le voksukat. Ez elődjéhez képest 20 százalékkal jobb színhűséget, 25 százalékos fényerő és 50 százalékos kontrasztnövekedést tud felmutatni, és még fogyasztása is csökkent. LG-nek sikerült megvalósítania az érintés-érzékelő felület és a kijelző panel eggyé olvasztását, ami javítja az érzékelést és a színvisszaadást is. A kijelző fényerejének növelése az újfajta N-típusú folyadékkristálynak köszönhető, ami elődjéhez képest sokkal jobban szabályozható, így hatékonyabban engedi át vagy zárja le a háttérvilágítás fényét.Igényesebb megjelenítőknél szokás a felhasznált színszabvánnyal dicsekedni, amelyeknek megfelelni komoly kalibrálást és szigorú ellenőrzést igényel. A Samsung az Adobe sRGB színskálát részesíti előnyben, az LG viszont új útra lépett és a hollywoodi filmstúdiók által kedvelt DCI (Digital Cinema) szabvány mellett döntött. Ez a szabvány valamivel szélesebb spektrumú színmegjelenítést tesz lehetővé, ahogy az illik is az amerikai filmekhez. Azt nehéz lenne eldönteni, hogy mit nyerhet a vásárló az új szabvány bevezetésével, talán a telítettebb színek kedvelői fognak igazán örülni az újításnak. A következő képről pontosabb értékeket olvashatunk le az sRGB és az LG G4 által használt DCI színskála közötti különbségről.

dciKészítettem egy videót is, ahol összehasonlítható az sRGB (Samsung Galaxy Note 4) és a DCI (LG G4) szabvány valódi környezetében a telefonok kijelzőin.

A videón látható, hogy a G4 kissé kékes színárnyalatot mutat, feketéi még nem tökéletesek, de erős javulást mutatnak, viszont háttérfénye egyenletes, fényszivárgást sehol sem látni, ami az N-típusú folyadékkristálynak köszönhető. Felbontása pontosan akkora, mint elődjéé, ám a megnövelt kontraszt miatt jóval részletgazdagabb megjelenítést tesz lehetővé.A következő képen a G4minden előnyét megmutatja elődjéhez képest.

g3-g4_kijelzoFényereje nagyobb, színei élénkebbek, és azonos felbontása ellenére is részletgazdagabb megjelenítésre képes. A Note 4 mellé rakva viszont megmutatja kissé kékes árnyalatú színeit.

g3_note4_kijelzoTöbb tesztképen is túlszaturált színeket produkált, az emberi bőrt kissé pirosas árnyalatúnak mutatta és sajnos nincsenek színprofilok, amelyekkel ízlésünkre szabhatnánk színvilágát. Most pedig jöjjön egy újabb táblázat, amiből megtudhatjuk, hol is áll az egy hüvelykre jutó pixelek számával az LG G4.

ppi_tablazatAz 534 ppi értékével, teljes RGB kiosztású pixeleivel G3 mellé kerül az első helyre. Mikroszkóppal is készítettem képet a pixelekről, amelyen látható az AMOLED és az IPS technológia közötti különbség.

harmas_ppi_tablazat

Összegzés:

Az LG látványosan javított a G sorozat kijelzőjén, csökkentette fogyasztását, növelte kontrasztját és fényerejét, ám egy hajszálnyit túllépte a természetes színeket, aminek korrigálására jól jött volna egy színprofil állítási lehetőség. A készülékház minősége kiváló, a műanyagból kihozták a maximumot,sőt ami ebben a kategóriában eddig ismeretlen volt,kézzel készített marhabőrhátlappal is rendelhetjük a G4-et. Külső méreteit érdemes lett volna még csökkenteni, pl. megvágni a kijelző alatti kihasználatlan területet. Óriási érdeme viszont az LG mérnökeinek, hogy nem követték a Samsungot a microSIM foglalat eltüntetésében és megmaradt a kivehető akkumulátor is. Lassan már csak az LG zászlóshajója büszkélkedhet ezzel a kiváló energia és tárhely bővítési lehetőséggel.

Bónusz videók:

Az LG USB OTG képességeiről ritkán esik szó, így készítettem róla egy rövidke videót.

A kezdő okostelefon tulajdonosoknak pedig elkészítettem az LG G4 hard reset videóját.

 

 

 

A tesztkészüléket az LG logo  biztosította számunkra. Köszönjük.

1 hozzászólás a cikkhez

  1. […] részletességgel és igényességgel vettel górcső alá az LG G4 külsejét. A tesztet itt […]

Vélemény, hozzászólás?