HTC One S teszt (Android) – a középső testvér

Szerző:

altA HTC One S szinte a HTC One X-el és a HTC One V-vel egy időben került piacra. Nem véletlenül, hisz a High Tech Computer Corporation vissza akar kerülni az élvonalba, pontosabban szeretné követni a Samsung diktálta tempót – összefoglalva piacot indult (vissza)hódítani. Én ezt örömmel üdvözöltem, hisz hozzám mindig a tajvani cég termékei álltak a legközelebb – android terén – a Sense felületet máig használom. A négymagos X-hez képest az S, a maga dupla magjával is szépen hozza a teljesítménybeli elvárásokat. Szerencsére a HTC mérnökei “hallgattak rám” és úgy néz ki, végre nem adnak ki 1 GB-nál kevesebb RAMmal rendelkező készüléket.

 

 

Bizony a Sense születése óta memóriazabáló, ezt kénytelenek voltak tudomásul venni. A sok szolgáltatás/alkalmazás együttese erőforrást igényel, ha tetszik, ha nem. A következő – szerintem nem nehéz – feladat: megfelelő kapacitású akkumulátor kifejlesztése, ami lehetővé teszi, hogy ne azért nézegessük a Footprinteket, hogy hová kell még töltőt elhelyeznünk. Magyarul, jó, ha a munkahelyen, autóban, stb. rendelkezünk töltővel. Ha túllépünk ezeken a kényelmetlenségeken, akkor a One S elegendő élményt fog nyújtani számunkra.

 

Külsőségek – körbejárás

A környezetbarát elvekhez igazodva egy kis bemutató dobozban, mondhatni szappantartóban érkezett, …

alt

alt

… oldalán a szokásos “felségjelekkel”.

alt

A dobozt felnyitva – szokásoknak megfelelően – a lényeget pillanthatjuk meg. A One S-t rajta védőfólia egy felirattal:

alt

Oké. A dumálni tudnak, de bizonyítani is kell, hogy tényleg ő az egyetlen, amire vártunk, mivel a Galaxy S III is készül beleülni a csúcs Android PDA számára készített, virtuális trónba.

Tartozékokat tekintve a minimumot kapjuk: töltő fejegység, USB adatkábelt (ami a töltést is adja) és egy sztereó fülest. Ja! És a kis füzetecskéket!

alt

alt

alt

 

MAO – Micro Arc Oxidation

A Mobile World Congress-en a HTC beszélt az ún. mikroív oxidációról, amely segítségével élő szövetet képeztek a fémvázon… ja nem, az a Terminátor, bocs, elnéztem a forrást… szóval kerámia típusú fémváz borítja a készüléket. Az eljárás során a repülőgépek gyártásánál használatos fémszerkezetre 10000 Voltot kapcsolnak, így a fém csiszolt ezüstszerű bevonattá alakul át, bonyolult kémiai folyamatok közepette. A HTC állítja, hogy a MAO-kezelt fém ötször erősebb, mint a repülőgépiparban használatos alumínium és 3-szor erősebb, mint a rozsdamentes acél.

alt

Ennek ellenére az első széria – a kapott hírek szerint – nem volt túl sikeres, ugyanis nem várt kopások jelentek meg a házon, így a HTC visszahívta ezeket a PDA-kat. A tesztkészülék elvileg ebből a garnitúrából származott, de az egy hét együttlét alatt semmiféle rendellenességet/kopást/elszíneződést nem tapasztaltam.

A készüléket szemből vizsgálva láthatjuk a 4,3 hüvelyk képátló méretű Super Amoled kijelzőt, melynek felbontása 540 * 960, betekintési szög pedig – mondhatni – 180 fok! 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes.

alt

-.

Alul a három érintőgomb fekszik, melyek fényérzékenyek, így csak sötétben világítanak. Felül a hangszóró nyílása terpeszkedik szélesen. Emellett kaptunk egy LED állapotjelzőt és egy 640 * 480-as előlapi kamerát is. A “htc” felirat mellett találhatók a közelségmérő – és a fényerőmérő szenzor. Sajnos a POWER-en kívül nem ébred másra, így néha nem fogjuk tudni, hogy ki van-e kapcsolva, vagy csak alszik a kijelzője.

alt

Kényelmesen keskeny kialakítása biztonságos fogást ad, bár az átlagnál enyhén hosszabbra sikeredett. 130,9 * 65 mm-es téglalap az alapmérete. Emellé társul a  7,8 mm-es vastagsága (“vékonysága), és mindössze 120 g-ot kell cipelnünk.

A One S, csakúgy, mint társai, gyűjti az ujjlenyomatot, és szeret porosodni is, de ezt csak spéci megvilágításban találhatjuk zavarónak.

alt

Szemből nézve a jobb oldalán kapott helyet a hangerő szabályozó billenőgomb-páros…

alt

… ami kissé ormótlan lett.

alt

Az ellentétes oldalon – szintén nem túl elegánsan – a micro USB/töltés nyílása látható. Ezt egy műanyag dugóval be lehetett volna tömni. Láttunk már ilyen megoldást.

alt

alt

Alul található árván a mikrofon nyílása…

alt

… felül látható a főkapcsoló, a felső/hátsó rész lepattintását megkönnyítő, körömhegynyi nyílás, a zajszűrő mikrofon és a 3,5 mm-es jack audio bemenet.

alt

alt

A hátoldalon a HTC és a Beats Audio feliratait olvashatjuk. Továbbá itt található a 8MPx-es, vakuval ellátott főkamera, piros kerettel szegélyezve.

alt

A hátsó felület három részre van darabolva, melyből a felső távolítható csak el. Akkumulátor csere nem lehetséges. Hiba! Főleg azért, mert, mint már céloztam rá, az akksi kapacitása közepes/gyenge egy ilyen hardverű készülékhez.

alt

Az illesztések sem a legtökéletesebbek, ebből adódott az az érzésem, hogy a fenékrészt is le lehet szedni. Sebaj. Pattintsuk le a felső részt, és nézzük meg, mit találunk a burkolat alatt!

alt

alt

Igen, jól látjuk! A One S microSIM-mel működik, erre jó, ha odafigyelünk!

alt

A külsőségek-rész zárásaként hasonlítsuk össze méreteiben egy Google Nexus One-nal és egy Toshiba Folio 100 táblagéppel.

alt

alt

 

Teljesítmény, hardver, szoftver

A One S természetesen mindenből a legfrissebb szoftvert futtatja, úgymint az Android 4.0.3-at és a Sense 4.0-át.

alt

Mindezt a dupla magos, 1500 MHz-s processzor működteti – hivatalos nevén Qualcomm MSM8260A Snapdragon Dual-core 1.5 GHz Krait, Adreno 225 GPU – 1 GB RAM segítségével.

alt

A Gorilla Glass védőüveg mögött a 16 millió “színű” Super AMOLED kijelző felelős a megjelenítésért, ami 4,3″-os és 256 ppi pixel sűrűségű. Felbontása 540 * 960. Természetesen kapacitív és multitouch.

alt

Nem voltam megelégedve néhány dologgal. Ha már ilyen szép hosszúra sikeredett a kijelző, legalább lehetett volna 5 sor megjelenítésű a 4 helyett, valamint a Sense UI home screenek nem forgathatók fekvő nézetbe. Még mindig nem értem, miért nem lehetett ezt a funkciót örvözni a Sense for Tablet-ből. Szóval, ha elforgatva nézünk bármilyen alkalmazást a készüléken, a HOME gomb megnyomása után mindig fordíthatjuk vissza álló helyzetbe (vagy 90 fokban nézzük a homescreent).

alt

Ezenfelül a Sense saját widgetjeinek a frissítése még mindig elég lassú, az Agenda widget nálam nem működött, és – remélem ez csak átmeneti – az alsó csúsztatható menüknél nincs bélyegkép.

 

Multimédia

Közepes minőségű kamera extra szolgáltatásokkal. 8 MP, 3264×2448 pixel, autofocus, LED flash, geo-tagging, arc – és mosoly felismerési funkciókkal bővített. A készített kép hagy némi kívánnivalót maga után:

alt

alt

Videó rögzítése történhet HD-720p minőségben is. 1080p@30fps, sztereó hangfelvétellel, videó stabilizációval.
Az extra: videó felvétel közben is készíthetünk fényképet, valamint a filmjeink nézegetése közben készíthetünk printscreent a film egy-egy mozzanatáról.

Zenehallgatásnál a minőséget a Beats Audio rendszer biztosítja a beépített, funkciógazdag HTC zenelejátszó segítségével. Videó lejátszásnál max. 720p-ig mehetünk el, ugyanis a full HD-t egyáltalán nem kezeli. Hivatalosan támogatott fájltípusok: wmv, mp4, m4v, 3gp, 3g2, avi. A felvétel MP4-ben készül.

alt

Televíziónkkal is összeköthető: MHL A/V kapcsolattal.

A HTC az egyetlen olyan készülék, ahol nem cserélem le a gyári képnézegetőt Quickpic-re, ugyanis nagyon el lett találva a kezdetek óta.

alt

 

Adatforgalom

GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 2100. Sebesség: HSDPA, HSUPA

WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot

Bluetooth: v4.0 with A2DP

USB: microUSB (MHL) v2.0

GPS: A-GPS támogatással

 

Szoftverek

Dropbox integráció: ha a készülékről regisztrálunk, akkor 2 évre plusz 23 GB tárhelyet kapunk.

alt

7 digital – zenevásárlás online:

alt

SkyDrive:

alt

Facebook shorcut:

alt

Tunein:

alt

Videó szerkesztő:

alt

alt

alt

alt

Természetesen az időjárás, a naptár és a szokásos dolgok a HTC-től elvárhatóan továbbra is csúcsminőségűek:

alt

alt  alt

alt   alt

Természetesen van HTC HUB-unk, félig ingyenes navigációnk, Facebook, Google+, Twitter kliens. Amit mindig szerettem a HTC-ben, hogy a névjegyekkel összecsatolja a kliensekről leszedett információkat, és egybegyűjti a kontaktunkban. Tehát pl. a Facebook albumait is meg lehet tekinteni.

alt

Az egyetlen problémám a gyári szoftverek közül, hogy a beépített email levelező gyászosan fekete külsőt kapott. De ez legyen a legnagyobb baj, ugyanis a beállításokkal kárpótolnak minket. Szokás szerint megkülönböztethető csúcsidőszak és pihenő időszak, és a leveleink ellenőrzési gyakorisága ennek megfelelően változtatható.

 

Tárhely

A HTC “új találmánya”, hogy nem teszi lehetővé a tárhely bővítését, így a névleges 16 GB-unkat kell megfelelően beosztani. 9,9 GB áll rendelkezésünkre, míg 2,2 GB-ot foglal le a rendszer az alkalmazások telepítésére.

alt  alt

 

Üzemidő

Az Li-Po 1650 mAh kapacitású akksi, mint írottam feljebb, szerintem gyenge egy ilyen készülékbe. Gyorsan merül, ráadásul a készülék közepesen erős használat mellett is melegszik. Mivel nem cserélhető, így figyelnünk kell a tölthetőségre! Vagy a beépített – esetleg később telepített – monitor alkalmazásokkal figyeljük, hogy mi fogyaszt sokat, és ennek megfelelően alkalmazkodjunk. Ez így leírva is kissé elborzaszt. Mellesleg sokféle tulajdonságot monitorálhatunk:

alt  alt

alt

 

Haladóknak: Root, Unlock, Recovery, ROM flash – angol tudás szükséges

A HTC készülékeknél, hála a Sense zsenialitásának, sosem volt kényszerem, hogy rootoljam, de azért nézzünk körül, mit találhatunk az XDA-developers HTC One S Android Development részében!

[Tutorial]Root, Unlock, Recovery and flashing a Custom ROM

– [TOOL] HTC One S All-In-One Toolkit

– [MOD]Dual Core Mod  – Screen Profiles, Auto Tweak, and more!

Ezekenk felül rengeteg, szuper ROM-ot találunk az XDA oldalán!

 

Specifikációk

2G Hálózat: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900

3G Hálózat: HSDPA 850 / 900 / 2100

Méret: 130.9 x 65 x 7.8 mm

Tömeg: 119.5 g

Kijelző: Super AMOLED kapacitív érintőkijelző, 16M szín, 540 x 960 pixel, 4.3 hüvelyk (~256 ppi pixel sűrűség), Corning Gorilla Glass

Tárhely: 16 GB, nem bővíthető

WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot

Bluetooth: v4.0 A2DP-vel

USB: microUSB (MHL) v2.0

Kamera: 8 MP, 3264×2448 pixel, auto-fókusz, LED flash, 1080p@30fps, sztereó hangfelvétellel, videó stabilizálás

Előlapi kamera: VGA

OS: Android OS, v4.0 (Ice Cream Sandwich)

CPU/Chipset/GPU: Dual-core 1.5 GHz Krait/Qualcomm MSM8260A Snapdragon/Adreno 225

Szenzorok: Accelerometer, gyro, proximity, compass

Böngésző: HTML, Adobe Flash

GPS: Van + A-GPS támogatás

Akkumulátor: Standard battery, Li-Po 1650 mAh

 

Értékelés

alt

alt

alt

alt

alt

 

A készüléket ismét a Speedshop biztosította tesztünkhöz!

PDA Fan Club

 

Vélemény, hozzászólás?