HTC HD2 – Képregények a múltból.

Szerző:

kiskepEgy régi képregény került kezembe a Mozaik sorozatból. Jóleső érzéssel gondoltam arra, valamikor mennyi kellemes percet szereztek nekem ezek a kis képes irományok. Nagy örömmel vártam mindig az újabb izgalmas részek megjelenését. Elgondolkodtam, mit is lehetne kezdeni velük, hogyan lehetne újra előhozni őket a múlt homályából, egy kis nosztalgia reményében.

 


cimkep

Előkotortam hát a többit is szekrények elfeledett zugaiból, s módszeresen szétszortíroztam az előkerült kincseket. A Mozaik sorozatra, és az Újvidéki kiadó által kiadott Asterix és Obelix újságokra esett választásom, mivel ezeket még ma is szívesen újra olvasom.

ujsagok

Végiggondoltam a lehetőségeket, és az elektronikus archiválás mellett döntöttem. Előkaptam ősöreg lapszkennerem, és nekiugrottam Asterixék számítógépbe préselésének.
Jó darabig elmatattam, de végül összegyűlt egy jelentősebb archivált mennyiség.

lapolvaso

Munkánk gyümölcsöztetésére létezik egy nagyszerű képregény olvasó PDA-ra, a Comics Reader Mobi v2.0.3. Nemrégiben olvastam legújabb változatának megjelentéről, így kipróbáltam, mit tud a fizetős verzió.
Nem ok nélkül választottam ezt a programot képregény olvasásra. Annak idején már az Omnia I-en is bevált ingyenes verziója, így nagyon elégedett voltam vele. Az új változatot grafikailag is rendbe kapták, így megfelel a ma követelményeinek. Kitehetjük a lapozó füleket a képernyő szélére, így könnyebben tudunk olvasás közben tovább jutni.

lapozos_a1

Csúszkásra is tervezhetjük a beállító sávot, így ujjunk csúsztatásával válthatunk képregényt, oldalt, vagy kiléphetünk a programból stb. Kényelmes megoldásnak találtam ezt a beállítási formát.

csuszka_a1

Legnagyobb előnye a praktikus szövegkezelés, csak rányomunk egy szóbuborékra, s azt felnagyítja könnyen olvasható méretre.

buborek

Ügyesen el is menti az utolsó olvasott oldalt, így legközelebb onnan folytathatjuk, ahol abbahagytuk.
A HD2 4.3′ képernyőjén még éppen olvashatóak a szövegek, de az én szememnek már kell ez a nagyítós kényeztetés.
Újságonként könyvtárba szortíroztam, sorszámoztam minden egyes beszkennelt oldalt. Ezek után winrar-ral újságonként külön-külön tömörítettem őket. Az elkészült tömörített adatállomány .rar kiterjesztését átírtam .cbr-re. Így kompatibilis lett a Comic Reader Mobi olvasóval. Aki zip-be tömöríti képregényeit annak a zip-et .cbz-re kell átírtnia. Egy kicsit jobban körülnéztem a beállítások között, és rájöttem, hogy erre az átnevezgetésre már nincs is szükség. A beállításokban, csak be kell pipálni a .zip, és .rar kiterjesztés elérését, és azonnal értelmezi is a Comic Reader Mobi. Ez tényleg praktikus újítás, mert megtakaríthatunk egy lépést archiválás közben.
Elkészült újságaimat felmásoltam a PDA-ra és már indulhatott is az olvasás.

 

 

Természetesen internetről innen-onnan lehet szerezni képregényt, képenként szkennelt formában, azokkal hasonlóan eljárva újabb olvasnivalóhoz juthatunk. Angol nyelvterületen olyannyira elterjed a Comic Reader Mobi, hogy .cbz, és .cbr formátumban vásárolhatunk a csodahősök képes történeteiből.

Jelenleg nagy élvezetem lelem a nosztalgikus újraolvasás örömeiben, és remélem sokan kapnak még kedvet hasonló időtöltéshez.

Vélemény, hozzászólás?