HTC Desire, amire vágytunk?

Szerző:

kiskepA HTC mindig erős ragaszkodást tanúsított a Windows Mobile operációs rendszer iránt, ám ez mostanság enyhülni látszik. Belátták, hogy lépni kell más irányba is, így került a figyelem középpontjába az Android. Megfelelő módon nyúltak hozzá a fiatal operációs rendszerhez, tettek alá megfelelő processzort, elég memóriát, és jó minőségű kijelzővel (AMOLED) csillogtatják meg saját felületüket a HTC SENSE-t. Láthatóan a felső kategóriában is uralni szeretnék a piacot, ennek egyik releváns képviselője lett a HTC DESIRE. A jelenleg fellelhető legújabb technológiákat gyömöszölték bele kecses készülékházába, és mindezt ötvözték az Android erejével.

 

cimkep_a3

Desire-nek van „kétpetéjű" ikerpárja, a Google Nexus One személyében. Igaz nem egyszerre születtek „kiadási idő" szerint, mégis valószínű a párhuzamos fejlesztés.

ikrek

Hardveres felépítésük egy-két apróságot leszámítva megegyezik. Szoftveresen különösen nagy az átjárás a „tesók" között, például, néhány ügyes programozó már átültette a Desire Sense-et (ROM) a Nexus-ra is. Külalak terén sem túl nagy az eltérés, inkább a díszítő elemek különbözőségéről van itt szó (csíkok, apró formai eltérések, vezérlők). A Google Nexus One kiváló készülék, és mégis elmarad a többi PDA pl. Motrola Milestone értékesítési statisztikájától. Itt van már a következő trónkövetelő a Sony Ericson X10-es személyében, bebocsáttatásra várva. Így van miért aggódniuk a HTC mérnökeinek az ikertesó jövőjét illetően.
Nézzük meg mire is jutottak a fejlesztők.
A készülék belakása öt perc alatt lezajlott. Az első indítás közben rákapcsolódott a WIFI-re, megadtam neki a Gmail-hez szükséges információkat és mire betöltődött a Sense már használhattam is telefonálásra, internetezésre.

Kicsomagolás:

A szokványos kisméretű, fiókos felépítésű dobozban érkezett hozzám. Azonnal neki is láttam a doboz kiforgatásának.

Tartozékok listája:

– Dokumentáció
– Headset (sztereó)
– micro SD kártya (4 GB)
– Mini CD (magyar nyelvű kézikönyvvel)
– Hálózati töltő (USB aljzattal ellátva)
– Adatkábel (microUSB)
– Akkumulátor (1400 mAh)

Az ajándék 4 GB-os micro SD helyett egy 8-as jobban tetszett volna.

A kicsomagolásról készítettem egy kis videót:

Külcsín:

Első fogásra tapintása kellemes, a felületet puha velúrszerű anyag borítja. Jól tapad a kézhez, és nem érzékeny a zsírnyomok gyűjtésére. A készülékház mérete (119 X 60 X 11,9 mm) ideális egykezes használathoz, a kijelző bármely részét, és a hardveres gombokat is tökéletesen elérjük. A lekerekített formák és a HTC által előszeretettel használt alsó rész meghajlítása éppen eltalált arányokban történt. Nincs szappantartó érzésünk, amikor kézbe vesszük. Súlya (135 gm) alapján a fémek sem maradtak ki belőle.
Készítettem néhány mikroszkópos képet a tetszetős részletekről.

mikroszkpos_kp

Előlap:

Kijelzője megfelelő méretű (3.7′, 800X480) bármely célra: filmezésre, olvasásra, játékra.
Eddig még nem tettem mikroszkóp alá AMOLED kijelzőt, de most ez is megtörtént, íme az eredmény (215X):

tft-amoled

A Desire AMOLED kijelzője még elfogadhatóan teljesít erős napfényben. Részletgazdag képet jelenít meg ennél a felbontásnál, minősége nagyon jó normál fényviszonyok között. Az eddig általam látott AMOLED-es képernyőket mind magasan túlszárnyalja. Annyira tetszett a képe, hogy amikor Desire használat után kezemben vettem a HD2-őt mindig csalódást éreztem. Szerencsére kapacitív technológiát használtak, így az érintésvezérélés nagyon jó lett. A kijelző edzett üveget kapott, így a mechanikai behatásokra nem érzékeny, igaz tapétavágós tesztet nem mertem készíteni ennek igazolásáraSmile. Automatikus fényerőszabályzás működik benne a takarékosság jegyében, és Proximity szenzor is segít bennünket a véletlen „fülnyomások ellen". Összehasonlítottam a HTC HD2 és a Desire kijelzőjét, erről videót is készítettem. Különböző szögekből, és irányokból, valamint közeli képekkel próbálom megmutatni a két kijelző közötti különbséget.

Kénytelen vagyok utólag módosítani a tesztemen, mert már nem AMOLED kijlezőt épít be a HTC, hanem Super LCD-t a Desire-be. Kicsi a különbség a két technológia között, mégis úgy gondolom, hogy az AMOLED orrhossznyival győz a vetélkedésben. Sajnos a Samsung nem tudott elég AMOLED kijelzőt szállítani, így kénytelenk voltak beszállítót váltani, a Sony S-LCD technológiájára esett a választásuk. Aki erre a kijelzőre kíváncsi annak ajánlom a HTC Mozart-ról készült tesztem, mert abban a készülékben is ezt a kijelzőt szerelték:

http://pdafanclub.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1400:mozart-7-szer-tapsolna-vissza-htc-7-mozart-teszt&catid=86:htc&Itemid=43

A hardveres gombok jobban tetszenek méretük, kidolgozottságuk, lötyögés mentes szerelésük miatt, mint a HD2-be szereltek. Jobb felső sarkába többszínű állapotjelző LED került.
Az Optikai D-pad jól és stabilan működik, bár annyira elszoktam az ilyen extráktól, hogy elég ritkán használtam. Inkább a képernyőn lévő megoldásokat választottam. A csatlakozók szorosan illeszkednek az aljzatokba, évek múltán se fognak lötyögni.

ellap_a1

Hátlap:
Számomra a készülék achilles-sarka a hátlap. Ennek leszedése egy igen furcsa „körömmunkát" igénylő feladat. A tetején lévő kis nyílásba kell illeszteni körmünket és erősen feszíteni a fedőt. Amikor nekifogtam, attól féltem letörtnek a beakasztó fülecskék hátlapjáról. Amikor sikerült lefeszegetnem, megkönnyebbülést éreztem. Ilyen megoldást láttam az ACER S200-on is, az se tetszett, de a HTC-től ennél azért többet vártam. Abban azért reménykedem, hogy ezek a kis bepattanó fülecskék (elég masszívnak látszanak) űrtechnológiai anyagból vannak. A súly csökkentése miatt a hátlap vékonyra sikeredett, nem a kelti a minőség érzetét. Mindez persze kívülről nem látszik, amikor a helyére pattintjuk. Azért elárulja magát, csavaró mozdulatokra recsegéssel válaszol.

htlap_a2

Hátlapján két kis üvegezett nyílás van, egyiken a fényképezőgép lencséje, a másikon a villanó kukucskál kifelé. Így dupla üveg van a fényképezőgép lencséje előtt, és amikor levesszük a hátlapot könnyen a két üveg közé kerülhet szennyeződés. Hátlapján ott virít a HTC felirat is, ami a cégtől szokatlanul nagyméretű, érezhető a márka erősítésének vágya. Véleményem szerint a NexusOne hátlapja érdekesebbre sikerült.
A hátlap alatt nincs sok látnivaló, de egy biztosan szemet szúr mindenkinek: a microSD kártya cseréje, csak az akkumulátor kivételével lehetséges.

htlap_microsd

A készülék bal oldalán található a hangerő gomb, jobb oldalát teljesen kihasználatlanul hagyták, így elég unalmasra sikeredett.

microusb_csati

Felső részén található egy 3.5-es fülhallgató kimenet és a power gomb. Ennek elhelyezkedése nem tetszik, mivel aki jobb kezes nem túl könnyű átnyúlni a készülék túlfelére ki-be kapcsolgatáskor. Balkezesek viszont örülhetnek, végre egy nekik készült bekapcsológomb. Következzék mozgókép a kinézetről:

Nézzünk körül a hardver és a szoftver háza táján:

Androidból a legújabb verziót a 2.1-est kapta. Szakemberek erre az évre rohamos elterjedést jósolnak a fiatal operációs rendszernek. A WinPhone7-ről érkező hírek is erősen az Android malmára hajtják a vizet. Néhány újítással is gyarapodott a jövevény. Today képernyőből már ötöt építettek bele, bár a Sense felület hozzátett még kettőt. Ennyi helyre már bőven pakolhatjuk fontos ikonjainkat. Élő háttérképekkel tehetjük látványosabbá a kedvencünket, ilyet már a NexusOne-on is láthattunk. A Google Earth megjelenésére is számíthatunk, de egyelőre még hiába kerestem az Android Market-ben. Üzleti felhasználók örömére, ott az Exchange szinkronizáció minden vállfaja (naptár, névjegyzék, stb.).
Hardvere is erősre sikeredett, az 1 GHz Qualcomm Snapdragon processzor már bizonyított Windows Mobilokon (HD2, Acer S200), az Android pedig szinte szárnyra kap tőle. Kijelenthetem, pár nap használat után, hogy valamivel gyorsabb, mint a HTC HD2. Igaz ennek nincs sok jelentősége, hisz ezen a szinten már egyik készüléknél sem tapasztaltam sebesség problémákat. Akadozás nélkül pörög-forog, siklik minden felület, és csúszka. Készítettem egy benchmark tesztet, azoknak akik szeretik:

desire_magban_benchmark_a1

Memóriával is jól el vagyunk eresztve ROM 512 MB, RAM 576 MB, ez bőven elég a napi használathoz. Egy 8GB-os belső memóriának még tudtam volna örülni, de a HTC ez ügyben nem túlzottan fogékony.

Lássuk milyen szoftverek, segítenek bennünket:

A HTC Sense-ről csak néhány szót írnék, mert a téma megérdemel egy hosszabb lélegzetvételű külön cikket. Később a témában még jelentkezünk egy újabb irománnyal.
Sikerült az Androidot igazi profi felülettel eltakarni. A HTC elkészítette a legjobban használható, esztétikailag is megfelelő „burkolatát". Összesen hét today felületet használhatunk, amelyeket hasonlóan az SPB Mobile Shell-hez jobbra-balra lehet csúsztatni. A hét felület kezelése már nehézkes, elég sokára lehet eljutni a két szélsőhöz. Ezt ellensúlyozza a multitouch érintés hatására, egy lapra ugró oldalak kicsinyített verziója (jobb oldali kép).

7-es_kp_jobb-bal

Egy rányomással kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt. Lapozásra használhatjuk még az optikai trackpad-ot is, ami e célre kiváló. Widgetből rendelkezésre áll huszonhat féle, egy kis ízelítő a választékból: analóg óra, internetes címtár, Facebook, Twitter, footprint, zenelejátszó, RSS olvasó, fényképkeret, valuta árfolyam kijelző, időjárás, YouTube lejátszó.
Így néz ki az időjárás és az RSS olvasó widget:

hrek-idojaras_widget

Megemlítenék még egy dolgot, ami tetszett a Sense megoldásai közül. Ez a Scenes szolgáltatás. Ezzel gyárilag előre beállított elfoglaltsághoz (pl. szociális hálózatok, munka, játék, utazás) köthető widget-ek kerülnek, szépen elosztva a hét oldal között. Saját magunk is összeállíthatunk egy Scene-t a képernyőkre, csak ki kell válogatnunk a widget-ek közül kedvenceinket és elmenteni saját névvel.

scene_a1

Videó a Desire szoftveres felépítéséről:


Előre telepített programból és alkalmazásból bőven találhatunk a PDA-n. Az eddig megszokott programok közül semmit nem kell nélkülöznünk. Szépen kidolgozott órával, ébresztővel, stopperrel, világórával, időzítővel, naptárral, számológéppel, találkozhatunk.

idzt-stopper-alarm

Asztali digitális óránkat nyugodtan kidobhatjuk Wink, ha bekapcsoljuk a DeskClock programot. Kijelzi az időt, és a dátumot, valamint az ébresztési időpontot, mégpedig kis fényerővel, nehogy megzavarja nyugodt álmunkat.

desktop_ra

A naptárból kétféle is található benne, az Andoridos és a HTC-s.

naptrak

A HTC összefogta a közösségi oldalak képviselőit (a Twittert, Facebook-ot, és a Flickrt) egy alkalmazásba, ez a Friend Stream. Egyesített felületen kommunikálhatunk ismerőseinkkel, és nyomon követhetjük őket a világhálón. A HTC Sync képes szinkronizálni naptári eseményeket, partnereket az asztali PC-vel. A tartozék micro USB kártyán érkezik, arról felmásoljuk a PC-re és telepítjük.
Végre megérkezett a jó „magyaros" olvasási lehetőség az Andorid operációs rendszerre. A program neve PDF Viewer, mellyel könnyedén olvashatjuk, az elterjed formátumban lévő e-könyveket. Képernyőre tördeli a szöveget, és kétujjas nagyítással igazíthatjuk megfelelő méretűre a betűket. Tudunk lapozni, keresni, oldalszámra ugorni.
Irodai formátumokat (txt,doc, xls,) hivatott lekezelni a Quick Office. Kicsit lassú, kicsit körülményes a kezelése, de legalább van. Betöltöttem egy nagyobb Excel fájlt és 20 másodpercig tartott a beolvasása. A program készítőinek még egy kis időt érdemes lett volna eltölteni a bitek csiszolásával. A táblázatkezelőnek nincs semmilyen beállítási lehetősége, csak olvasni tudjuk anyagunkat. A nagyítás azért kétujjas módszerrel is lehetséges. Szöveges fájlokat (txt, doc) már rövidebb idő alatt beolvassa (12 másodperc), van multitouch nagyítás, szövegkeresési funkció, és a képernyőre tördelés is működik. Mindkét program felismeri a magyar karaktereket, így az olvasás már külső program nélkül sem elérhetetlen álom.

A GPS helyzet:

Sokat fejlődtek a navigációs chip-ek, ma már nagyon ritkán jönnek ki a gyártók rossz minőségű megoldásokkal. A Desire GPS chip-je nagyon jól fogott jelet, egy perc alatt állt rendelkezésre, és a jelhez is erősen ragaszkodott. Gyárilag a Google Maps-et telepítették fel, ami szinte alap minden PDA-n. Készítettem tracklog-ot is, egy részletet kinagyítottam az útból:

tracklog_a1

Multimédiás áttekintés:

fenykepezeogep

A fényképezőgép minősége átlagos, beállítási lehetőségei megfelelőek. Öt megapixeles (2592 X 1952) autófókuszos (arcfelismerés is van) képrögzítő, egy LED-es villanót kapott. Közeli témákra még megfelelő, de nagy bevilágítási teret ne várjunk tőle. Támogatja a Widescreen (5:3) felbontást is. A szokásos effektek is megtalálhatóak: szépia, fekete-fehér, negatív, stb. Állíthatunk még a kontraszton, fényerőn, képélességen, színtelítettségen, fehéregyensúlyon is. A fényérzékenységet egészen ISO 800-ig manuálisan is állíthatjuk. Csatolhatunk GPS koordinátát is a képekhez.

fenykepez_beallitas

Tesztfotók: itt

A videófelvevő legnagyobb felbontása a 800X480 (WVGA), ez csalódást jelentett számomra, mivel több hír is szólt arról, hogy a 720p sem lesz számára elérhetetlen akadály. Felvételi formátuma az MPEG4, amelynél kétféle kódolás közül választhatunk: H.263 és MPEG4. A felvétel minősége teljesen átlagos, túl sokat azért nem szabad várni tőle.

Feltöltöttem egy rövidke teszt videót, amit a Desire-vel készítettem:

A HTC által megírt képnézegető program gyorsan, akadásmentesen működik. Elfordítva a készüléket a képek is gyorsan átfordulnak, itt nem tapasztaltam a Motorola Milestone-nál megfigyelt késlekedést, akadást. Kitehetjük widget formában is a képernyőre, itt viszont nem sikerült a lapozás olyan szépre, mint a HD2-ben. Átúszással vegyítik a lapozást, és ez nem mutat jól. Widget-es képlapozás esetén a nagyobb méretű képeknél először elnagyolt, majd ezután egy részletes képet mutat. Ez a folyamat egy kicsit lassú, de ennek ellenére elégedett vagyok ezzel a funkcióval.

kpnzeget_a1

Zenei minősége tetszett, meghallgattam egy minőségi fejhallgatóval, és jól vizsgázott.
A zenelejátszó szoftver szokásos HTC-s kialakítást örökölt. Kirakhatjuk normál, vagy mini widget formában is. Az alapvető szolgáltatásokat megkapjuk (ID3 tag kezelése, csoportosítás szerző, műfaj, stílus stb. szerint). Sajnos a hangszínszabályozó kimaradt a készletből. A bluetooth fülesemmel hiba nélkül együtt működött, tudtam vezérelni vele a ki-be kapcsolást, és hívást fogadni (v2.1 A2DP, AVRCP, GAP, GOEP, HFP, HSP, PBAP, SPP). A tartozék vezetékes sztereó headset hangminősége nem rossz, viszont hosszú távon kicsit kényelmetlen a fülnek.

zenelejtsz_a1

A gyári videólejátszó nem igazán nyitott a formátumok széles választékára. Négyféle videó (3gp, 3g2, mp4, .wmv) típust hajlandó lejátszani, a DiviX-et még csak hírből sem ismeri. Ez is csalódást okozott, mivel a Samsung már képes volt ilyen készüléket készíteni (pl. Samsug Spica). Nem volt mit tennem, felugrottam az Andorid Market-re és letöltöttem az egyetlen DiviX képes programot. Az yxflas, fapados lejátszó, de legalább van. A Motorolával nem tudott jól együtt működni, a Desire viszont összebarátkozott vele. Végre sikerült megnéznem egy Avi filmet, ezt már ünnepi alkalomnak éreztem Androidos készülék esetében. A szokásos Matrix tesztet lefutattam, és videót is készítettem róla:

A Nexus One tulajdonosok nehezményezték a sztereó FM-rádió hiányát, és az XDA ügyes programozói mindent megtettek annak előcsalogatásáért. Sajnos eleddig sikertelenül próbálkoztak. A Desire nem szorul segítő kezekre, mivel a HTC mérnökei beüzemelték a rádiót és még az RDS szolgáltatásra is futotta. A headset-et be kell dugni a készülékbe, mivel antennaként szolgál.
Egyszerű kezelő felületén nem lehet eltévedni, minden megvan benne, amire szükség lehet rádióhallgatáshoz. Érzékenységével nem vagyok elégedett, sokat kellett ügyeskednem a jó vétel érdekében. Valószínűleg nagyobb városokban nem lesz vele probléma, a jobb térerő miatt.

fm_radio_a1

Irány az internet:

Elképzelhető, hogy a sors csak engem üldöz, ennek a készüléknek is sikertelen lett az automatikus APN beállítása. A Motorolánál már bevált beállítások elvégzése után ugorhattam fel csak a világhálóra. Az eddigi kényelmetlenségekért kárpótolt a böngésző. Villámgyorsan dolgozik, tökéletesen képernyőre töri a szöveget, működik a multitouch, és a kétkoppintásos nagyítás is. Letöltésnél 7.2 Mbps, feltöltésnél 2 Mbps sebességgel dolgozik. Wifi kapcsolattal mutatja meg igazán amit tud, ismeri a IEEE 802.11 b/g szabványt, mondjuk még belepréselhették volna azt a kis n betűt is. Megjeleníti a Flash tartalmakat is.

videa_internet_a1

A YouTube videókat egy külső program segítségével játssza le. Amint rákattintunk egy videóra, elindul a lejátszó, és már nézhetjük is a műsort.

youtube

Kedvenc linkjeinket mutatós keretbe foglalva tehetjük ki a kezdőlapra. Így, egy ujjnyomással juthatunk el az óhajtott oldalra. Bal oldali kép a YouTube lejátszó, jobb oldali pedig az internetes widget.

widget-youtube_playere_a1

Telefonáljunk egyet:

A telefonálás a hangminősége jó, sőt volt aki panaszkodott, hogy túl hangos. Nem zajos, nem fordult elő szétkapcsolást sem. Térerő gondjaim nem voltak, mindig sikerült hívást kezdeményeznem.

telefonls

A telefon rész szolgáltatásai sokrétűek, a kedvencek widget-be akár több száz ismerőst is tehetünk, és kereséskor görgethetjük akadás nélkül őket. Kezdeményezhetünk konferenciahívást, és nem fogadott hívás lista is segít bennünket. Létezik egy People képernyő amellyel könnyedén hozzáférhetünk a telefonon tárolt összes partnerhez, pl. az online címtárban a Facebook fiókból át tudjuk másolni a telefonba őket. Csoportokhoz rendelhetjük partnereinket, így egyszerre több embernek is küldhetünk MMS-t és SMS-t.

people

A névjegykártya készítése, küldése is jól használható funkció. A Google fiókba bejelentkezve letöltődik összes telefonszámunk néhány röpke pillanat alatt. Egy kis extra: ha ránk telefonál valaki, és felemeljük a PDA-t, akkor lehalkítja a csengőhangot.

Üzemidő:

A Li-Ion akkumulátor 1400mAh, ehhez a készülékhez még éppen elég.

akku

Erős igénybevétel mellett szűken, de kibírja az egy napot, átlagos használat mellett már a két nap is összejöhet töltés nélkül. A HD2 üzemidejénél jelentősen többet bír, köszönhetően a kisebb kijelzőnek, és az AMOLED technológia energiatakarékos működésének.
Az adatkábel PC-ről is képes tölteni, ami hasznos tulajdonsága az újabb HTC-s termékeknek.

Zárszó:

Igazi elfogult Winmobilos létemre is nehéz bármi komolyabb hibát felróni a Desire-nek. A Milestone teszt után még nem éreztem, ha váltanom kellene, akkor könnyen megtenném. Most viszont, elismerem a HTC révén nagyot fejlődött az Android. Minden benne van, aminek benne kell lennie egy ilyen kütyüben. Bárkinek nyugodt szívvel ajánlom, hisz már most is megkapjuk a legfontosabb, programokat, szolgáltatásokat, és a háttérben, még ott munkálkodik az Android Market is. Kezdők is elboldogulnak vele gond nélkül, de a „kockák" is találnak benne még felfedezendő érdekességeket. Jó érzéssel tölt el, hogy van „menekülési útvonal" arra az esetre, ha valóban igazak a rémhírek, amelyek a Windows Phone 7-ről terjednek.
A címben feltett kérdésre megszületett a válaszom, valóban erre a készülékre vágytunk.

Hivatalos HTC specifikáció: itt

A tesztkészüléket a SpeedShop biztosította számunkra. Köszönjük.

1-ar-ertek4

2-multimedia3

3-kezdofelh5

4-uzletifelh4

5-techorult5

Vélemény, hozzászólás?