Garancia zűrzavar a piacon – a Galaxy S plus nyomoz

Szerző:

Meglepődve tapasztaltam, hogy garancia ügyben micsoda fejetlenség, és ködösítés folyik a magyar piacon. Röpködnek a kifejezések, SW garancia, európai garancia, bolti garancia, gyári garancia, teljes körű garancia, korlátozott garancia. Járjuk körbe a témát, és végre öntsünk tiszta vizet a pohárba.

 

A kereskedelem hosszú ideig az egy év normál garanciát használta, mostanság nagyot változott a helyzet. Szinte reklámként pufogtatják a cégek a 36, 48, sőt a 64 hónapos garancia kifejezéseket. A készülékek ma már másfél két évnél tovább ritkán maradnak első tulajdonosaiknál, így ki sem tudjáfk használni az ilyen extra hosszú garanciát. A cikk megírásához társnak hívtam a Samsung Galaxy S Plus készüléket, segítségével szeretném bemutatni a hazai helyzetet.

                                                                                                                                                   „Sherlock Holme S” 

Beütve a Google keresőjébe a „Galaxy S Plus ár” kifejezést, már jönnek is a találatok. Az árukereső 73000 és 113000 Ft közötti árakat dob ki. Vastag árrések léteznek a piacon, biztos ott egy aranyrög a legdrágább tetején bonusz ajándékként. Felhívtam az eladót mit is kapok ennyiért? Aranyrög sajnos nincs, viszont német a készülék, magyarítás nélkül, egy év bolti garanciával, fehér hátlappal, és két hét szállítási határidővel. Ezek szerint a fehér hátlap 33 ezer forintba kerül, mivel más extrát a csomag nem tartalmazott. Ez igazán jó üzlet, ha van feleslegesen kidobandó pénzünk.

Az árlisták ellenkező pólusán ott a 73000 Ft-os ár, ennyiért egy év garit, és egy tartozék nélküli Galaxy S Plust kapunk. Még nyolc ezret leperkálunk, így van hozzá tartozék, és marad az egy év garancia. Ha nem sajnálunk 81000-et kiadni érte, akkor 1+1 év jár mellé. Ez a plusz egy év nagyon jól hangzik, de ott az SW garancia felirat mellette. Ezt a kifejezést megfejtve kiderül, hogy nem más, mint szoftver garancia, ez a nesze semmi fogd meg jól, szolgáltatás. Abban az esetben, ha lefagy a készülék, vagy esetleg ROM-ot kell frissíteni akkor ennek elvégzését vállalják. Nem minden cég készít ilyen esetben adatmentést, vagyis ezt magunknak kell elvégezni.Felfele haladva az árlistán, jönnek még meglepetések, mi lehet az oka a cégek közötti nagy árkülönbségnek? Az olcsó húsnak híg a leve, elv ezen a piacon is érvényesül. A legalacsonyabb árban nincs egy darab tartozék sem, csak növekvő összegekért kapjuk meg az amúgy normális csomagban benne lévő töltőt, fülest, esetleg microSD kártyát.

Aztán kiderül, hogy ennyi pénzért egy Németországból beszerzett német nyelvű készülék vár ránk. Egy kicsivel többért, már magyarítják programmal, vagy fel is ROM-olják magyarra. Sajnos a német készülék ettől nem válik magyarrá, a régiókódja megmarad, így nem tudjuk a hivatalos Magyar romokat elérni hozzá.

A Samsung végre elkezdte a hivatalos gyári forgalmazást, és ez kiélezett a piaci versenyt hozott. A cég egy év teljes körű, és plusz egy év korlátozott jótállással jutalmazza vásárlóit. A korlátozott garancia időtartama alatt, csak a készüléktest hibáiért vállalnak felelősséget, a tartozékokra már nem. Aki szeretne két hónap kiegészített garanciális védelmet, annak érdemes regisztrálnia a Samsung honlapján, mivel néhány rubrika kitöltése után hozzájuthat. A gyári garanciához elengedhetetlenül szükséges a bolti számla, és a Samsung hivatalos garanciajegye. Megéri megszerezni, mivel különleges szolgáltatás jár érte. A meghibásodott készüléket egy napra futárszolgálat szállítja el a szervizbe, ott lehetőség szerint javítják, majd a következő napon visszakapjuk. Kisebb javításokhoz Pest megyében házhoz is jön a szervizes szakember, csak egy szabad asztalt kell biztosítani számára. Elég kényelmes megoldás ez, remélem követi több gyártó is ezt a jó gyakorlatot. Oda kell figyelni arra is, hogy az 1+1 év HU garancia még nem minden esetben jelenti azt, hogy megkapjuk a fent említett garanciális szolgáltatásokat. Sok esetben, nincs benne a Samsung garancia jegye a csomagban. Az ilyen terméket a bolthoz kell visszajuttatni, és ők küldik el Samsung márkaszervizbe.

                                                                                                                     „így néz ki a hivatalos Samsung garanciajegy”

Egy kis összefoglaló az eddigiekből.

Bolti garancia:

Ebben az esetben a boltba kell visszavinni, a meghibásodott terméket, és onnan kerül a bolt saját szervizébe, jobb esetben a hivatalos márkaszervizbe.

SW (szoftveres) garancia:

Abban az esetben, ha lefagy a készülék, vagy esetleg ROM-ot kell frissíteni akkor ennek elvégzését vállalják. Nem minden cég készít ilyen esetben adatmentést, vagyis ezt magunknak kell elvégezni.Még boltonként is változhat a garanciális kifejezések jelentése, van olyan hely ahol az SW (szoftveres garancia), csak a szoftveres hibákra vonatkozik, míg másik helyen inkább a korlátozott garancia jellemzőit mutatja.

Európai garancia:

Több cég elmondása szerint, náluk az EU garancia egyenértékű a bolti garanciával.

Gyártói garancia (teljes körű):

Ezt a gyártó cég vállalja, egy vagy két év időtartamra, általában teljes körű garanciát jelent. Ez a megvásárolt készülékre, és az ahhoz kapott tartozékokra is vonatkozik.

Korlátozott garancia:

Nevében is benne van, hogy ez a védelem nem teljes körű, itt a megvásárolt termék bizonyos részeire kapunk csak garanciát. A készülékre, annak akkumulátorára és a telefon szoftverére terjed ki, a tartozékokra nem (pl. headset, adatkábel stb…)!

A boltok nem mindig tájékoztatnak bennünket arról, hogy mit is jelentenek a különböző garancia fajták, így a vásárlásnál nagyon fontos arra rákérdezni. A Samsung Galaxy S Plus esetében 79 ezresért kaphatunk egy idegen nyelvű német készüléket, sok-sok korláttal, vagy egy jól honosított Samsung garanciával ellátott készülékhez is hozzá juthatunk. Csak rajtunk múlik mit is kapunk a pénzünkért, ezért fontos a pontos tájékozódás, mielőtt bármit is megvásárolnánk.

Vélemény, hozzászólás?