Áááá, ez nem vezet jóra
Egy brokernetből meggazdagodott valaki a BNET-XX-es rendszámú tizenmillás autójának áráért megdolgozott?
Hát, szerintem meg. Más módon, kevesek számára adott lehetőségeket kihasználva.
(Biztos, hogy tudsz mondani olyat, aki kevésbé érdemli meg a fizetését. Bár ne tudnánk…)
Az más kérdés, mennyire marad ember utána.
Saját példámat tudom, fiatalon rengeteg pénzhez jutottam ilyen-olyan módon és azt gondoltam, különb ember vagyok másoknál. Mára kevesebb jut, de felnőttem, kialakult egy majdnem becsületes (nem teljesen, olyan nincs) ember belőlem, emiatt ma is az a véleményem, hogy sokaknál különb vagyok, hehe.
Itt az a lényeg - és ezzel középre állok, mert mindkettőtöknek igaza van - hogy milyen az az ember.
Nekem nem zavaró, ha valaki normális a megszerzett javaival, de aki felvág vele, az igen.
Aki a luxusterepjárójával azt hiszi, mindent megengedhet magának az utakon, az olyan ember, aki a telefonját villogni veszi, de egy ikont nem tud arrébb tenni rajta (ismerek ilyet), az is "olyan" nekem.
Én simán bindzsizem, nem fogom szégyellni, kifizettem. (Ritka a helyzetem, sehova semmilyen tartozásom, hitelem nincs)
Pl. tegnap az orvosi váróban, ahol anyámra vártam, végre volt egy kis időm ketyerészni, mást nem zavarva megteszem, igen. Volt egy férfi még ott, neki iPhone-ja volt, kulturáltan elővette, mikor kellett, tudott vele viselkedni, ellentétben néhány tini-, meg gazemberrel, akik addig forognak vele, amíg mindenki láthatja, mit vettek, sokszor részletre, túlvállalva magukat, mert ilyet is ismerek. Sőt, a kedvencem az, aki eladta a családi házát és albérletbe költözött, de Mercedes-t vett, hogy menősködjön.
Sok éve volt egy vicces esetem: metro-n utaztam, volt akkor is pár telefonom, ez 2006-ban volt, kerestem egy számot talán és azért elő kellett vennem a 6310i helyett a 7650-et, ezt látva egy kismajomnak elő kellett vennie az ő P800-asát, megmosolyogtam, ahogy billeg vele, ha még P900 lett volna legalább… Mondom, nézzük, mit szól, ha kettényitom neki az Uni-t, látni kellett volna azt az arcot, hülyére röhögtem magam rajta.
Nekem csak az ember számít, az pedig a javai nélkül mérendő, de semmi bajom avval, ha valaki büszke arra, amit megszerzett, de tud emberként viselkedni továbbra is.