2024, 03 19, 03:59:35
Samsung F.A.Q.

Szerző Téma: A NAGY SAMSUNG GYIK  (Megtekintve 40303 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető marcedli

  • FÓRUMGAZDA
  • Örökös tag
  • *****
  • Hozzászólások: 5841
  • Nem: Férfi
  • Navigáció / Navigation: waze
  • PDA: LG G3+SGS III+SGS+Concorde Tab ONE+iMito MX1
  • PDA ROM: melyiken mi...
A NAGY SAMSUNG GYIK
« Dátum: 2012, 10 25, 11:55:24 »
Kezdő Samsungosok, Android felhasználók!


Itt próbálok összegyűjteni néhány okosságot, amely itt-ott már 100x előkerült a fórumainkban. Elsősorban kezdő felhasználók kapnak kérdéseikre választ, és eltérően a többi GYIK-tól, ez a téma nem lesz lezárva, lehet kérdéseket feltenni, ötletelni, miről írjak itt.

Miután feltetted a kérdésed, a GYIK-ot kiegészítem a válasszal, majd a kérdést törlöm. Bármilyen kérdés jöhet, ami Samsung telefonokkal kapcsolatos, és nem készülékspecifikus. (Ha ilyen kérdést teszel fel, válasz nélkül törlöm). Hülye kérdés, láma kérdés nincs, MINDEN általános kérdés fontos annak, aki nem tudja a választ.




Android és Samsung alapok


1. Mi a Donut, Eclair, Froyo, GB, HC, ICS, JB, KLP?
Az Android verziók kódnevei, ahogy megy előre az ABC, egyre újabbal bővül, és a verziószáma is nő.
Android 1.6 Donut, Android 2.1 Eclair, Android 2.2 Froyo, Android 2.3 Gingerbread, Android 3.x Honeycomb, Android 4.0 Ice Cream Sandwich, Android 4.1 Jelly Bean, Android x.x Key Lime Pie

2. Mi a STOCK, AOSP, AOKP, CM, MIUI?
STOCK - gyári kiadású romok, amelyeket a Samsung a készülékeire kiad
AOSP - Android Open Source Project, amely a Google által kiadott nyílt forráskódú Android alapokra épül (NEXUS készülékek romjain alapul)
AOKP - Android Open Kang Project, amely egy AOSP alapokon nyugvó fejlesztői tömörülés, amely custom romokat gyárt különféle készülékekre, ezen túl rejtélyes módon vonzódik az unikornisokhoz
CM - CyanogenMod, szintén egy fejlesztői csapat, amely az AOSP-ből csak merít, azonban jellemzően "reverse engineering" (azaz visszafejtéses) módszerrel készít egyedi custom romokat a készülékekre. Verziói alapján a CM7 Gingerbread, a CM9 Ice Cream Sandwich, a CM10 Jelly Bean rom.
MIUI - A kínai Xiaomi cég romja, amely egyrészt CM alapokon nyugszik, másrészt a többi Androidtól gyökeresen eltérő kinézetű rom, leginkább az iPhone-hoz hasonló küllemű, persze ugyanazok a progik mennek rajta szépen.

3. Mi a CUSTOM rom?
Legpontosabb meghatározása: minden, ami nem gyári. Egy custom rom lehet egy gyári rom átalakítása, vagy bármelyik fenti (AOSP, AOKP, CM, MIUI) custom rom további átalakítása, a variációk végtelenek.

4. Mi a ROM?
A ROM a telefonunkon lévő operációs rendszer összes eleme együtt, amely készülékenként eltérő számú és méretű partíciókon helyezkedik el a telefonon.
Legfontosabb elemei:
Recovery - a telefon szerviz partíciója, leginkább az alaplapi BIOS-hoz hasonlítható annyiban, hogy az operációs rendszert nem tölti be a telefon, amikor ezt indítjuk
System - a rendszerpartíció, itt található az Android rendszere, ebben csak ROOT hozzáféréssel lehet kutakodni
Data - az alkalmazások adatainak, illetve a felhasználó által telepített alkalmazásoknak a tárhelye
Efs - a telefonkészülék azonosítóinak helye, IMEI szám, Product Code és egyéb nyalánkságok
Modem - a telefon kommunikációs szoftvermodulja, ennek segítségével kommunikál a tornyokkal, GPS-szel, stb.
Cache - a telefon gyorsítótára, ideiglenes fájlok helye
SDCard - a telefon beépített tárhelye, amely a felhasználó letöltött és egyéb fájljait tárolja

5. Mi a 2e, 3e, CWM, CTR, TWRP?
Ezek mind Recovery fantázianevek. A 2e és 3e recovery a Samsung gyári, saját készítésű recovery konzolja. a CWM a ClockWorkMod recovery, mely jóval többet tud, teljes rom mentés/visszaállítás, zip fájlok telepítése lehetséges benne. A CTR a CWM továbbfejlesztett változata, ClockWorkMod Touch Recovery, nevéből adódóan recovery módban is használja az érintőképernyőt. A TWRP a Team Win Recovery Project rövidítése, amely szintén egy érintésvezérelt recovery modul.

6. Mi a ROOT?
A root a linuxban az a hozzáférési engedély, amellyel a rendszerfájlokat lehet módosítani, törölni, gyakorlatilag a teljes hozzáférés. A root jogosultságot készülékenként máshogy lehet megadni a gépnek, ez mindig szépen le van írva az adott fórumban. Ehhez kapcsolódik a secure/insecure kernel fogalma: insecure a kernel akkor, ha recovery módban is engedélyezi a root hozzáférést a készülékhez ADB kapcsolaton keresztül.

7. Mi az ADB?
Android Development Bridge, amely egy a PC és a készülék közötti kapcsolatot létesíteni képes keretrendszer. Működéséhez a PC-re telepített Android SDK (Software Development Kit) szükséges. Ez kezdő felhasználónak szükségtelen tudás, csak ha már megemlítettem az insecure kernelt....

8. Hogyan romolunk, mi a flash?
Alapvetően kétféleképp lehet, vagy az Odin program segítségével, vagy pedig CWM, CTR, TWRP recovery segítségével. Azt, hogy épp melyiket kell használnod az dönti el, milyen formában alkották meg a romot, amit fel akarsz rakni. Az ODIN a Samsung által kifejlesztett gyári szervizprogram, amellyel a teljes romot le tudjuk cserélni. Hogy melyik odin kell, kell-e pit, na meg mit hogyan, az továbbra is készülékenként eltérő lehet, így az adott fórumban keressétek. Néhány részlet, You are not allowed to view links. Register or Login, de általánosságokat tartalmaz, olvasd el, még ha nem is SGS-ed van. Odinnal *.tar vagy *.tar.md5 fájlokat (teljes romot, kernelt, boatloadert, modemet, csc-t) lehet flashelni.
Recoveryből *.zip formátumú romokat, alkalmazásokat vagy izéket lehet flashelni.
Flashelésnek nevezzük, amikor romot cserélünk, vagy néha azt is, amikor CWM-ből telepítünk zipet.
Samsungon a ROOT hozzáférésnek nincs köze a flasheléshez. Bármikor bármilyen, a készülékünkre készített romot flashelhetünk odinnal, vagy cwm-ből, de mindig az adott rom témájában nézzünk szét, mert lehetnek eltérő lépések egy romflash során.

9. Melyik romban vagy magyar nyelv?
Az mindig igaz, hogy MINDEN Európai országban kiadott romban, illetve arra épülő custom romban van magyar nyelv (kivéve, ha ez utóbbiban direkt kiszedték belőle, de akkor ez jelezve van).

10. Feltehetek bármilyen romot?
Igen, Odinnal bármikor, bármelyik gyári romot felteheted, amely a készülékedre való, azaz a nevében szerepel a készüléked kódja (GT-I9000, GT-N7000, stb...). Ha egy fájlból áll, akkor azt a PDA-jhoz kell rakni az odinban, és általában megmarad mindened, ami eddig fel volt telepítve. Ha több fájlból áll, akkor mindent a helyére kell rakni, és ilyenkor általában minden adatod törlődik a készülékről. CWM-mel nem tudsz gyári romot felrakni, csak custom romot, de van amikor muszáj Odinnal lecserélni a meglévő romodat, mert CWM-ből nem fog menni. (pl. CM romról gyári alapú custom romra váltani)

11. Mi a wipe, factory reset?
A /data és /datadata vagy /dbdata partíciók teljes törlése, azaz a gyári állapot visszaállítása. Ilyenkor törlődik minden általad telepített alkalmazás, a beállítások, gyakorlatilag alapállapotba áll a telefon. VIGYÁZAT! Ez nem azt jelenti, hogy olyan lesz, mint amikor megvetted. Olyan lesz, mint a legutoljára flashelt romod szűz állapotban, azonban tartsd észben mindig, hogy a wipe nem nyúl a /systemhez. Azaz, ha például kitörölted a billentyűzetet a /system/app mappából, majd nyomsz egy wipe-ot, akkor lesz egy rendszered, amiben nem lesz billentyűzet, azaz nem jön vissza az "eredeti gyári állapot". Ilyenkor vagy az ADB, vagy újra romflash lehet a megoldás.

12. Mi a (custom) kernel?
A rendszered motorja. Az koordinálja, ütemezi a feladatokat, hajtja az erőforrásokat. A custom kernelek a gyári samsung, vagy android vagy sima linux kernelek módosított változatai, amely attól függőn, hogy ki és miért módosítja, számos extra tulajdonsággal bír, ilyenek például a Dual Boot, OC/UV, Lagfix, stb. Egyelőre kezdőként ne ezzel foglalkozz, ismerd meg a rendszert, ráérsz később kizsigerelni.

13. Mi az xda, fw, pfc, dalvik, stb?
Néhány rövidítés magyarázata You are not allowed to view links. Register or Login.

14. Mi a nandroid?
A CWM recovery backup/resore, azaz mentés/visszaállítás funkciója, amikor a teljes meglévő romot elmenti az összes összetevővel, és vissza is tudja később rakni. Életmentő lehet, ha sokat kísérletezgetünk és nagyon elbarmolunk valamit a romban. Hasonlít a Windowson használt "ghost image"-hez.

15. Miben különböznek a szolgáltatói/független romok?
A szolgáltatói romokban általában van több teljesen fölösleges alkalmazás, amiket a szolgáltató rak bele, illetve más a rom Product Kódja, ami alapján a Kies azonosít. Lényegi különbség nincs, csak több a szemét benne.

FAQ-GYIK linkek készülékenként

Kezdőknek ajánlom, hogy szépen nézegessék végig, főleg az SGS, SGS II és SGS III FAQ-kat akkor is, ha nem a saját készülékükről szól. Ennek az oka az, hogy rengeteg általános kérdést és választ tartalmaznak. Ha van időd, és érdekel a Samsung készülékek lelkivilága, akkor rajta!


Mobile ODIN - You are not allowed to view links. Register or Login
Titanium Backup - You are not allowed to view links. Register or Login
JIG, a megmentő - You are not allowed to view links. Register or Login

Samsung Galaxy S GT-I9000

FAQ - You are not allowed to view links. Register or Login
Romolás 1x1 - You are not allowed to view links. Register or Login
Galaxy S Romfrissítés - You are not allowed to view links. Register or Login

Samsung Galaxy S Plus GT-I9001

Romfrissítés - You are not allowed to view links. Register or Login
Easy Root/Unroot - You are not allowed to view links. Register or Login

Nexus S GT-I9020

FAQ - You are not allowed to view links. Register or Login
Rom, root - You are not allowed to view links. Register or Login

Samsung Galaxy S II GT-I9100

FAQ - You are not allowed to view links. Register or Login
Tudod-e, hogy... - You are not allowed to view links. Register or Login

Galaxy Nexus GT-I9250

ROM telepítés - You are not allowed to view links. Register or Login

Samsung Galaxy S III GT-I9300

GYIK - You are not allowed to view links. Register or Login

Samsung Galaxy S4 GT-I9505, GT-I9500

GYIK -You are not allowed to view links. Register or Login


Samsung Galaxy Note GT-N7000

GYIK - You are not allowed to view links. Register or Login

Samsung Galaxy Note II GT-N7100

Root, CWM, egyéb hasznos cuccok - You are not allowed to view links. Register or Login

Samsung Galaxy Ace GT-S5830

GYIK - You are not allowed to view links. Register or Login
Termékkód átírás, mms/internet beállítás - You are not allowed to view links. Register or Login
Programok SD kártyára - You are not allowed to view links. Register or Login


TABLETEK


Samsung Galaxy Tab GT-P1000

FAQ - You are not allowed to view links. Register or Login

Samsung Galaxy Tab 2 7.0 GT-P3100, GT-P3110

Rom, root CWM - You are not allowed to view links. Register or Login

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus GT-P6200

Rom, root, CWM - You are not allowed to view links. Register or Login

Samsung Galaxy Tab 7.7 GT-P6800

Rom, root, CWM - You are not allowed to view links. Register or Login

Samsung Galaxy Tab 8.9 GT-P7300

Rom, root, CWM - You are not allowed to view links. Register or Login

Samsung Galaxy Tab 10.1 GT-P7500

Romok, root, CWM - You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login You are not allowed to view links. Register or Login You are not allowed to view links. Register or Login You are not allowed to view links. Register or Login