Xperia Z2 – Zorro upgraded

Szerző:

logoEgyik fórumtársunknak köszönhetően megoszthatok veletek némi információt és pár képet a Sony egyik csúcskészülékéről, a Z2-ről. Igencsak vegyes érzelmeket keltett bennem, hiszen a korábbi Z, hagyott bennem némi előítéletet.


Először is leszögezném, hogy az androidos, illetve xperia szériából engem egyedül a néhai Sony Ericsson Xperia X10i volt ami elcsábított. Az első és az utolsó, olyannyira, hogy kettőt is vettem belőle. (Igaz a második elveszett a  postán, buktam 50et – más szotri) Tetszett még az Arc S és az Xperia mini pro, de ezek már túl nőiesek voltak ahhoz, hogy megvegyem. Azóta a szememben a Sony nem készített hasznavehető készüléket, talán kivétel ez alól a Z1 Compact. Rengeteg emberrel akadtam már össze például az onscreen navi gombok miatt. Hoztam valahonnan egy Nexus 5-öt körbemutogatni a Z tulajoknak és felfogták miről beszélek. Ég és föld, ugyanis az onscreen navigombok azon érdekes módon mindig tökéletesen működnek. A sony-kon ehhez képest jó ha 5-ből 2-szer. Ez csak egy a sok közül. Rettentő szomorú példaként hoznám fel, hogy még a Huawei P6-omon is jobban működtek. Igaz, attól a készüléktől az akksiidő miatt egy hónap után megváltam.

P1120362

De térjünk rá a lényegre. A Zorró sorozat második felvonása.

Méret: 146,8×73,3×8,2 – 163 gramm,
Kijelző: 5,2colos FullHD felbontású ips lcd, 424ppi, xreality
Hardver: Qualcomm  Snapdragon 801 (MSM8974AB) + Adreno 330
RAM: 3GB
Kamera: 20,7megapixel Sony Exmor RS optika, 1/2,3 szenzorméret
Videóefelvételi módok: 4k@30fps, fullhd@60fps, 720p@120fps
Csatlakoztathatóság: 3,5 jack, gps, bluetooth 4.0, dlna, MHL 3.0, microusb+otg, nfc, 802.11 a/b/g/n/ac, umts/gsm/lte, microsim, microsd
Akkumulátor: 3200mah
Egyéb: Por és Vízálló

P1120339

Előzményként érdemes elolvasni a natúr Z-ről szóló sorokat, hogy értsétek én milyen szemszögből állok most a folytatáshoz. Ami legelőször feltűni, hogy itt már lekerekített élekről és sakakról beszélünk. Ennél a változatnál már sem a fülemet, sem a kezem nem vágja, hosszabb telefonálás után. Mindazonáltal azt is meg kell jegyeznem, hogy habár az 5,2 colos kijelző nagynak mondható, kényelmi szempontból itt ez nem okoz gondot. Valahogy sikerült végre egy olyan készüléket szülnie a Sony mérnökeinek, amit vígan pörgettem a kezemben, anélkül, hogy a stabilitás érzését elveszítettem volna.

P1120361

P1120364 P1120363

Az viszont sajnálatos, hogy a kijelző hiába lett IPS jelzővel ellátva, attól az még semmiben sem jobb egy felsőkategóriás LCD kijelzőnél. Esetünkben a felsőkategória nem jelent kielégítő szintet. A Bravia, vagy Xreality (egyre több nevet adnak egy nyamvadt szoftvernek) itt is gyönyörűen korrigálja a képminőséget, de ahogy azt megszokhattuk, kizárólag a saját alkalmazásain belül. (Kamera, galéria, videóljátszó, stb) De még ott sem tökéletes, hiszen egy képet megnyitva könnyen lehet, hogy eltellik 2 másodperc is mire kapcsol a képoptimalizálás. Nézek egy fakó képet, majd egyszercsak PAFF egy gyönyörű űberHDR képet csinál belőle. Ilyen hardverrel a popsija alatt 0-24 kéne minden pixelt gyönyörűvé varázsolnia. Ha van egy Lamborghini Aventador LP-700-4-em, nem a leállósávban megyek 30-al. (Egyébként most néztem, hogy használtan már kapni 100misiért.)

P1120357

A kijelző fényerejével viszont nem volt baj. Láttam már jobbat, de ezt is tudtam használni tűző nappal fölöttem.

Ha már a hardvernél járunk, azt meg kell jegyeznem, hogy természetesen minden ami 3D, azt probléma nélkül viszi, viszont a rendszert használva azért előfordul némi akadás. Nem sok, de van ahogy azt már megszoktam a Sonytól (is). Természetesen benchmarkokban szuperül remekel. Quadrantban 20.000, antutuban pedig 35.000 pont üti a markát. A kamera, amit természetesen minden marketinglehetőséggel reklámoztak, már viszont határozottan odateszi magát.

P1120350

A rögzített kép beton éles és szinte minden körülményben szépen dolgozik. Nem szeretnék kitérni, hogy mennyi csilliónyi effektezési lehetőség van a gyári szoftverben, de annyit kiemelek, hogy van és NAGYON sok. Egy kettőt ki is próbáltam.

DSC_0075.JPG

Ez ilyen hogyishívják. RGB réteg eltolós effekt.

DSC_0073.JPG

A klasszikus “darázsszem” effekt. (300W-os csirkekeltető, infralámpa a képen)

DSC_0072.JPG

Szintén “darázsszem”

DSC_0055.JPGDSC_0053.JPGDSC_0043.JPG

DSC_0094.JPG

Ő egyébként Pista, a munkahelyi egyik haverom. Visszatérő vendég.

 

    DSC_0027.JPG DSC_0017.JPG DSC_0010.JPG DSC_0003.JPG DSC_0087.JPG DSC_0083.JPG DSC_0082.JPG DSC_0081.JPG DSC_0078.JPG DSC_0076.JPG

Játszadoztam a lassított felvétellel is, amit szintén megosztok veletek:

Kamera tekintetében az alább látható képek tanúsítják az egyetlen hibás effektet. Már sajnos nem emlékszem mi volt az effekt neve, de ha ebben a módban lőttem képet, se kül se beltéren se közelre se távolra nem talált fókuszt – egyébként funkcióját tekintve erősítette a kontrasztot és a színtelítettséget. Ha ujjal böktem valahova, befókuszált, de képkészítéskor elrántotta azt. Egyértelműen egy javításra szoruló bug. Bizonyára javítani fogják.

DSC_0050.JPG DSC_0047.JPG

A külső hangszórója, bár ne lenne ott. Halk és tompa, szót nem érdemel, mivel ez esetben még kihangosított telefonálásra is alkalmatlan.

P1120342

A ház maga vízálló, erről a csatlakozótakarók is gondoskodnak, de kaptunk egy dokkolófelületet. Én gyűlölöm azokat a készülékeket amiknél minden nap körömmel kell kifeszítenem az oldalából egy lapot, csak azért, hogy feltölthessem. Itt kaptunk egy egyszerűbb, dokkolós megoldást, de ehhez ugye mondanom sem kell, hogy nem 2000 forint a dokkoló.

P1120347(2)

P1120347 A mágneses csatlakozó

 P1120344

Ellenben kínából lehet rendelni párszáz forintért egy átalakítót, amit a töltő microusb fejére dugva, csak mágnesesen odacuppantunk a készülékünk oldalára és máris tölt. Ha már ezt is kiveséztük, térjünk át az utolsó pontunkra, az akksi időre. Kicsit sem túlzok, ha azt mondom, hogy az általam látott készülékek közül a Z2 mindent lever. Nagyon sokat nyúztam, filmeztem rajta, játszottam (csak a teszt kedvéért), de bárhogy szakadtam is meg, az istenért nem merült le estére. Olyan nem volt, hogy kikapcsolt kijelző.

P1120349  P1120355

Ha nem használtam, akkor wifin keresztül beraktam valami több órás youtube-n talált fullhd-s videót. Nagyon szépen teljesített, emiatt le a kalappal előtte. Annyit emelnék csak ki külön, hogy a – nem is annyira – hosszas kamerázás kikészíti és kb 10 perc használat után kilép, mondván túlmelegszik a történet. Sony baj. Ergo egyhuzamban nem fogjuk felvenni vele fényes nappal a gyerek ballagását. Télen, hidegben nyilván a 10 perc, nem 10perc. Mármint nem a tér idő definíció borul fel – na jó talán az is – hanem a külső hőmérséklet csökken. Bár igazából ez sem biztos. Mentem már papucsban, póló nélkül december 24-én sörért. Mindegy.

P1120341

Ha mindent egybevetek, nekem egyedül a kijelző az, ami szemet szúr. Belefért volna egy normál IPS panel is. A kínai olcsó telefonok többségében jobb a kijelző mint a Z2-ben. Azért ez gáz. Ezt leszámítva viszont egy ár érték arányban kellemes élményt nyújtó készüléket toltak le a gyártósorról. Elődjével ellentétben ez már tetszik, de pénzt azért nem adnék érte. A készüléket biztosító fórumtárs is néhány hónap után leváltotta egy Oppo 7-re – ciki, a Sony-ra nézve.

Csak hogy mondjak valami hasznosat is: A gyomor, nyálkahártya nélkül felemésztené saját magát.

Szép napot nektek!

– Zagor

9 hozzászólás a cikkhez

  1. whpgab szerint:

    Melyik rommal használtad a telefont? Az utolsó rommal a kamera felmelegedés nekem még nem jött elő, pedig 82 fok volt a cpu 9 perc 4K felvétel után.

  2. “Az viszont sajnálatos, hogy a kijelző hiába lett IPS jelzővel ellátva, attól az még semmiben sem jobb egy felsőkategóriás LCD kijelzőnél.”-Az IPS is LCD……

Vélemény, hozzászólás?