Samsung Galaxy S10 Plus teszt (külcsín) – plusz egy lyuk

Szerző:

A Samsung jóvoltából két zászlóshajó is befutott szerkesztőségünkbe, és még néhány gyári védőtokot is küldtek a telefonok mellé. Mivel a Galaxy S10 méreteinél fogva nem azonos pályán indul az S10 Plusszal, ezért külön-külön készítettem tesztet a telefonokról. Külső méreteit összehasonlítottam vetélytársaival, közeli képeken láthatók  az apró kidolgozott részletek a készülékházon, és belselyébe is bevilágítottam röntgennel.

 

 

 

 

Külcsín:

A Samsung Galaxy S10 Plus követi az elődjei által kitaposott utat, fém keret veszi körül az oldalait, hátlapját Corning Gorilla Glass 5, előlapját pedig Gorilla Glass 6 üveg borítja. A kijelzőt két oldalra lehajlították, ami már régi hagyomány a cégnél. Érezhető, hogy a Samsung már több generáción is túl van a hajlított kijelzős tervezésen, mivel a telefont kézbe fogva a keret nem nyomja tenyerünket. Annak idején a Galaxy S6 még kényelmetlenül vágta a tenyeret, de megemlíthetnénk a konkurens Huaweit is, akinek pl. a Mate 20 Pro-ját kényelmetlen kézben tartani. A telefon méretei jókorák, ám ennek ellenére sem növi túl vetélytársai kiterjedését.

Szélessége néhány tizeddel nagyobb, mint vetélytársaié, hosszúsága viszont ezért cserébe egy kicsit kisebb. A Samsung mindig igyekezett zászlóshajóinak nagy méretű kijelzőt biztosítani és ennek egyik módszere az oldalsó kávák méreteinek csökkentése.

A Samsung Galaxy S10 Plus káváinál is látható ez a szándék, mivel alig nagyobb, mint 2 milliméter. A következő táblázatból megtudhatjátok, hogy a konkurencia telefonjaihoz képest hol is áll az S10 Plus.

A Galaxy S10+ a dobogó tetejére léphetett oldalsó kávájának vékonyka méretével. Ma már harc folyik a felső és alsó kávák csökkentéséért is, mivel így növelhetik a kijelző méreteit változatlan készülékháznál. A következő képen egymás mellé tettem az S10 Plus-t és a Huawei P30 Pro-t, és megmértem alsó és felső káváik méretét.

Látható, hogy nem sikerült annyira kicsire tervezni az S10 Plus alsó és felső káváit, hogy legyőzhesse kínai konkurensét és az oldalsó kávái is csak néhány századdal kisebbek, mint a vetélytársáé. A telefonok kijelző-betüremkedésének nagysága is sokat számít, amikor a kijelző-képernyő arányt számolom, mivel annak területét mindig kivonom a kijelző hasznos felületéből. A Samsung Galaxy S10 Plus kettős szelfi kamerája egész méretes felületet harap ki a kijelzőből, annak ellenére, hogy nem is tűnik olyan nagynak.

Az előlap-kijelző arány táblázatomban az S10 Plus alsó és felső kávájának, valamint a betüremkedés mérete miatt minimális hátrányba kerül a Huawei P30 Pro-hoz képest.

A Samsung Galaxy S10 Plus előlapi felületén két hardveres elemet találunk összesen.

Az egyik a hangszóró, a másik pedig a kijelző alá telepített ujjlenyomat olvasó.

A hangszóró hagyományos elven működő, rácsos kivezetésű megoldás lett. A következő röntgen képen látható is felépítése, nyíllal jelöltem a helyét.

A gyáró a kijelző alá a Qualcomm által fejlesztett ultrahangos érzékelőt épített, hasonlóan az S10-hez. Sajnos nem szereti a vastag kijelző védő üvegeket, mivel érzékelési távolsága elég kicsi, viszont kiváló a felismerési sebessége, már közelít a kapacitív hátlapi olvasókéhoz.

Mivel ugyanaz az érzékelője, mint az S10-é, így nem készítettem új videót a szenzorról, hanem becsatoltam előző tesztemből az optikai (Huawei Mate 20 Pro) és az ultrahangos (S10) ujjlenyomat szenzorokról készült összehasonlító videómat.

Az S10+ jobb oldalán csak a bekapcsoló gomb található, amit rossz szokás szerint túl magasra helyeztek a tervezők, így kényelmetlen elérni.

A következő ábrán négy telefonnal hasonlítottam össze a gombok távolságát a készülék aljától. (Az alsó telefon a képeken a Huawei Mate 20 Pro)

Az S10 tesztjénél is elégedetlen voltam a túlzottan magasra helyezett bekapcsoló gombbal, na de az S10+ még arra az értékre is rátesz néhány millimétert. Érthetetlen számomra, ha egy nagyméretű telefonnál még távolabbra teszik a gombot, hogy szinte már el sem lehet érni. A kilencven milliméteres távolság lenne az ideális ennek a gombnak az elhelyezésére. Az S10 Plus aljára került a kihaló félben lévő fülhallgató csatlakozó, USB-C típusú aljzat, mikrofonnyílás és a hangszó is. Szerencsére ez a hangszóró nem csak magában zenélget, a fenti beszédhangszóró is besegít a sztereó hangzás létrehozásába.

Amióta a Samsung megvásárolta az AKG céget, remek hangzású lett hangszórói minősége. A következő röntgen képen láthatjátok, milyen nagyméretű ez a hangkeltő alkalmatosság.

A telefon bal oldalára került a hangerő és a Bixby gomb, amit érdekes mód sikerült ideális távolságra elhelyezni.

A telefon tetejére került a mikrofon nyílás és a SIM tálca is.

A SIM tálcába helyezhetünk akár két SIM kártyát egyszerre, vagy egy SIM-et és egy MicroSD kártyát. A vízhatlanságra utaló jeleket láthatjuk a tálca peremén vízszigetelő gumi formájában. A telefon IP68-as minősítést kapott, ami félórányi védelmet biztosít fél méteres vízben való tárolás esetére.

A telefon hátlapján található a fotó apparátus és a pulzus és véroxigén-mérő szenzor. A hátlap üvege és a különleges szín együtt nagyon jól elfedi az ujjlenyomatokat, ott vannak, de valamilyen optikai trükk segítségével látványuk nem olyan zavaró, mint az elődöknél volt.

Az objektív kitüremkedésének magasságát is megmértem.

Iparági pletykák szerint a Samsung Galaxy Note 10 már nem fogja mérni a véroxigén szintet, így örülhetünk, hogy ennél a telefonnál még megvan ez a kiváló, ám oly kevéssé ismert funkció. Ki is próbáltam, hogyan működik, és erről videót is készítettem.

A következő néhány képen egymás mellé tettem az S10 széria legnagyobb és legkisebb tagját. Szépen látszik, hogy mennyivel kisebb az S10e a nagytesóhoz képest.

Ezután pedig a Huawei Mate 20 Pro került mellé.

Szokásomhoz híven az S10+ USB OTG képességeit is kipróbáltam, amit egy videóban is megörökítettem.

A telefon mellé kaptam kipróbálásra gyári védőtokot is, ledes tok, ami elég érdekesen használta fel az apró fényforrásokat. Előlapja nincs, de a hátlap megjeleníti a csillagos eget és néhány vicces ikont (elefánt, madár, stb) is. Erről a tokról videót is készítettem.

A tavalyi évben hozta divatba a Huawei a telefonok hátlapjába épített vezetéknélküli visszatöltés funkciót, amit mostantól már a Samsung Galaxy S10 Plus is tud. Könnyedén tölthetjük vele okosóránkat, vagy éppen a Samsung vezetéknélküli fülhallgatóját, mivel szabványos QI rendszert építettek be.

 

 

Kijelző:

A kijelző 6,4 hüvelykes 3040X1440 felbontású 19:9 oldalarányú, Dynamic AMOLED panelt kapott. Az alpixelek gyémánt elrendezést kaptak, ami 45 fokos átlós szimmetriát eredményez.

A kijelző HDR10+ megjelenítési képességgel érkezett, így képes akár 16 millió színt megjeleníteni, így biztosítva a  magas képminőséget. A kijelző napfényben is tökéletesen látható, mivel képes 800 nitet kipréselni magából. A Dinamikus AMOLED kifejezés pedig nem reklámszöveg, arra utal, hogy videó lejátszásakor a képminőséget a képernyő világos és sötét kontrasztjának megfelelően optimalizálja. A kibocsátott káros kék fény mennyiségét is jelentősen csökkentették, ami így már normál napi használat során is védi szemünket. A gyártó megkapta a TÜV Rheinland-től az Eye Comfort minősítést, mivel az új megjelenítő 42%-kal kevesebb kék fényt sugároz ki a régi kijelzőkhöz képest. A Samsung 2009-ben jelent meg első AMOLED kijelzőjével, és a tíz év fejlesztés eredményeként pillanatnyilag a piac legjobb kijelzőit gyártják. A következő videóban mellé tettem a Huawei Mate 20 Pro-t, amelynek megjelenítőjét a kínai BOE cég gyártotta

 

 

 

Összegzés:

A Samsung a Galaxy S10 Plus készülékházába szinte mindent beleszorított, ami ma elvárható egy zászlóshajótól. A telefon anyagminősége kiváló, fém keret öleli körbe, elöl és hátul edzett üveg borítja. Kézben tartani kényelmes, szépen kialakították a formáját is. A kijelzője a legjobb, ami jelenleg kapható a piacon. Sztereó hangszórói is kellemesen muzsikálnak, érződik rajtuk az AKG áldásos közreműködése. Minden szolgáltatás megtalálható benne, amire csak szükség lehet.  Ja, az infra azért lemaradt. 😊 Egyetlen ergonómiai hibát tudnék csak felhozni ellene, mégpedig a bekapcsoló gomb túl magasra helyezését. Ha megvan rá a pénzünk és komoly felsőkategóriás telefonra vágyunk, akkor nyugodt szívvel ajánlom a Samsung Galaxy S10 Plus telefont.

Vélemény, hozzászólás?