Samsung Galaxy S10e teszt (külcsín) – a galaxiS legkisebb tagja

Szerző:

A nagytestvér tesztjével végeztem, így most követkzett az öcsike, a Samsung Galaxy S10e. Arra voltam kíváncsi, mennyi kompromisszumot kellett kötnie a gyártónak a kisebb méretű és valamivel olcsóbb telefon esetében. Mint minden tesztemben, most is körbenéztem a telefon készülékházát, itt-ott röntgen segítségével bele kukkantottam a belsejébe, és az érdekesebb részeket mikroszkóp alá is behelyeztem.

 

 

külcsín:

A telefon fém keretet kapott, Corning Gorilla Glass 6-os üveg az eleje, és 5.  generációs a hátlapja. A trend azt mutatja, hogy a felsőkategóriás kompakt méretű telefonok ideje lejárt. A gyártók nagyon elhanyagolják ezt a kategóriát, pedig még mindig sokan szeretnének egy kézzel jól kezelhető, kompromisszum mentes telefont. A Samsung Galaxy S10e nagyon kényelmesen kézben tartható, jól meg lehet markolni, mivel szélessége ideális. A magassága csak kicsivel több, mint amit egy kézzel jól lehetne kezelni, de a mai telefonok között már ennyinek is örülnek a kis telefon rajongók.

A fenti képen látható, hogy vetélytársai közül csak az iPhone XS rendelkezik hasonló külső méretekkel. A telefonok oldalsó kávái csökkenő tendenciát mutatnak, a kijelző lett a király,  minden helyet szeretne megszerezni az előlapon.

A Samsung Galaxy S10E közel négy milliméteres oldalsó kávájával a középmezőnyben kapott helyet.

A telefon alsó és felső káváját összehasonlítottam a Huawei P30-cal, lássuk a mérés eredményét.

A valamivel nagyobb készülékházú Huawei telefonnak sikerült kisebb alsó és felső kávát összehoznia. Az S10e, kijelző-előlap arány táblázatomban nem tudta beverekedni magát az élbolyba, annak ellenére sem, hogy a kör alakú kivágása viszonylag kicsi.

A következő táblázatból láthatjuk mennyire tölti ki a kijelző a telefon előlapját.

A telefon előlapja a ma megszokott teljes kijelzős divatot követi, viszonylag széles kávákkal.

A hangszóró rács lézerrel kivágott nyílásáról mikroszkópos animációt készítettem.

A telefon jobb oldalán csak az ujjlenyomat szenzor található.

A Samsung S10 és S10 Plus ultrahangos ujjlenyomat olvasót kapott a kijelző alá, az S10 költséghatékony oldalsó kapacitív szenzort használ az azonosításra. Röntgen alá tettem ezt a kis hardveres elemet, ami bekapcsoló gomb is egyben.

A bekapcsoló gomb túl magasra helyezésén már meg sem lepődtem, mivel az S10 és az S10 Plus is ezen „betegségben” szenved. Szerencsére az S10e készülékháza olyan rövid, hogy a túl magasra helyezett pozícióban is jól el lehet érni. A telefon tetején található egy mikrofon nyílás és a SIM tálca.

A SIM tálcába helyezhetünk két SIM kártyát vagy egy SIM kártyát és egy mikroSD kártyát.

A Samsung Galaxy S10e bal oldalán ott van a Bixby és hangerő gombok.

Alul van a fülhallgató kimenet, egy mikrofon, az USB-C csatlakozó és a fő hangszóró, ami a fenti beszédhangszóróval együtt sztereó hangzást biztosít.

A telefon hátlapján található a két kamerás fotó rendszer és a led villanó, valamint egy pulzusmérő szenzor. Itt is a költséghatékonyság volt a cél, mivel kihagyták a véroxigénszint-mérő szenzort. Az S10 és S10 Plus megkapta ezt a praktikus kis alkatrészt. A következő képen látható, mennyire különbözik az S10e és az S10+ szenzora.

Nem spórolták ki a vezeték nélkül töltő tekercsét, ami a QI szabvány szerint készült, a visszatöltés funkciót viszont kihagyták a legkisebb S10-ből. A következő képsorozatban egymás mellé került az S10e és a Huawei P30 telefon.

A telefon teljes körű USB OTG támogatást kapott, ki is próbáltam és videó is készült a funkcióról.

A vízállóságra is gondolt a gyártó, az IP68-as minősítésnek megfelel a készülékház, vagyis fél órát átvészel fél méteres mélységű vízben.

Az Samsung S10e mellé kaptam tesztelésre egy ledes flip tokot is, a videóban bele nézhettek a belsejébe és működéséről is láthattok érdekes infókat.

 

 

 

Kijelző:

A kijelző 5,8 hüvelykes 1080×2280 felbontású 19:9 oldalarányú, Dynamic AMOLED panel.  A megjelenítő minősége tökéletesen megegyezik az S10 és S10 Plus telefonokéval, azoktól csak kisebb felbontásában különbözik.  Az alpixelek gyémánt elrendezést kaptak, ami 45 fokos átlós szimmetriát eredményez.

A kijelző HDR10+ megjelenítési képességgel érkezett, így képes akár 16 millió színt megjeleníteni, így biztosítva magas képminőséget.  A kijelző napfényben is tökéletesen látható, mivel képes 800 nitet kipréselni magából. A Dinamikus AMOLED,  videó lejátszásakor a képminőséget a képernyő világos és sötét kontrasztjának megfelelően optimalizálja. A kibocsátott káros kék fény mennyiségét is jelentősen csökkentették, ami így már normál napi használat során is védi szemünket. A gyártó megkapta a TÜV Rheinland-től az Eye Comfort minősítést, mivel az új megjelenítő 42%-kal kevesebb kék fényt sugároz ki a régi kijelzőkhöz képest. A Samsung sok telefongyártónak szállít kijelzőt, többek között a Huawei-nek is. Összehasonlítottam a 10e és a Huawei P30 kijelzőjét, és bizony az is egy Samsung AMOLED megjelenítő, csak néhány sornyival több pixele van.

 A következő videóban összehasonlíthatjátok a Huawei Samsungos kijelzőjét a szintén Samsungos S10e-vel. 😊

 

 

Összegzés:

A Samsung Galaxy S10e, megérdemelte volna a nagy E betűt a nevébe. A készülékházának minősége tökéletes, elölre a jelenleg kapható legjobb 6-os Gorilla Glass üveget építették, de hátul sem fukarkodtak oda is került egy 5-ös üveg. A keret és a telefon váza fémből készült, ami masszívan védi a telefont a deformációtól. A keret oldalára helyezett kapacitív ujjlenyomatolvasó szenzor is jó döntés volt, ez a megoldás a se nem elöl se nem hátul elhelyezkedés nagyon praktikus tud lenni használatkor. A szenzor sebessége kiváló, ha megfelelően tanítjuk be ujjunk mintázatára, szinte minden helyzetben fel tudjuk oldani telefonunkat. A hátlapra rátehették volna inkább az S10+ véroxigénszint mérő szenzorát, de hát ugye egy kicsit  le kellett faragni a költségekből. A telefon megjelenítője példás minőségű, ennél az 5,8 hüvelykes méretű kijelzőnél, még a kisebb felbontás sem okoz gondot. Nem felejtették ki a vezetéknélküli töltő tekercsét sem, ami dicséretes. Az S10e hangjával is elégedett voltam, szerencsére bekapcsolták a telefon beszédhangszóróját is a rendszerbe, így elérve a sztereó hangképet.  A Samsung Galaxy S10e szépen összeállt, ebben a méretkategóriában szinte alig van ellenfele, és viszonylag kevés kompromisszumot kell kötnünk, ha megvásárlása mellett döntünk.

Vélemény, hozzászólás?