Samsung Galaxy Active 2 teszt (külcsín) – virtuális lünetta

Szerző:

A Samsung sportos óráját az Active 2-t volt alkalmam néhány napig tesztelni és jó alaposan szemügyre venni, hogy képet alkothassak minőségéről. Készítettem róla mikroszkópos képeket, röntgennel a belsejébe is bekukkantottam, hogy megismerhessétek mit is rejt az óratest.

 

 

 

A Samsung nagy tapasztalatokkal rendelkezik az okosóra gyártás terén, szinte az elsők között lépett be ebbe az akkor még ismeretlen világba. Első néhány óráját a Gear S-sel bezárólag, inkább a tech-rajongó, kütyü bolondoknak készítették. Nem az volt a cél, hogy karórára hasonlítsanak, inkább mini telefonnak látszottak.  Aztán eljött a klasszikus karóraforma ideje is, amikor a Samsung előrukkolt a Gear S2-vel, ami valódi lünettával is rendelkezett.

Egyik karóra jött a másik után, az okosóra biznisz beindult, míg elérkeztünk a jelenbe, megjelent az Active sorozat, amely leváltotta a klasszikus megjelenést és inkább a sportos irányvonalat képviseli. Ennek a családnak a második generációja az Acitve 2, igyekezett rálicitálni elődjére, néhány dologban.

 

Külcsín:

A Watch Active 2 inkább csak ráncfelvarrott változata az elődnek, nem  a külső megjelenést újították meg, inkább a szoftver csiszolásával töltötték az időt. Az óra változatos méret és anyaghasználattal érkezett, ha erős acéltokra vágyunk, akkor kaphatunk belőle 40 és 44 millimétereset is, de a pehelysúlyú, sportoláshoz jobban illő alumínium óratokból is hozzájuthatunk mindkét mérethez.

A nálam járt 44 milliméteres óratok 316L minősítésű acélból készült, amelynek kristályszerkezete az ausztenit csoportba sorolandó. A minősítéshez 0,15% szenet, minimum 16% krómot és megfelelő mennyiségű nikkelt kell tartalmaznia. A Vickers keménységi tesztértéke 140HV30, míg a normál vas csak 30 és 80HV5-ös értéket tud. Ezért biztosak lehetünk benne, hogy az óratest kiszolgál bennünket kemény igénybevétel esetén is. A következő képen az Active 2 mellé tettem két másik okosórát, amelyekkel összehasonlíthatjátok méreteit.

Az Active 2 44 milliméteres változata inkább férfi csuklón mutat jól, bár mostanság a női vásárlók is kedvelik a nagyméretű órákat. Véleményem szerint az Active 2 tokja kissé jellegtelen, besimul a többi okosóra közé, nem különbözteti meg semmi vetélytársaitól. A következő videóban az Active 2 összehasonlítható néhány órával, valamint részletesebben is körüljárom külsejét.

 A nálam járt változat arany színe számomra nem volt túl csábító, még a klasszikus bőrszíj sem tudta feledtetni csillogó megjelenését.

Az óratest optikailag vékonynak látszik, ám sajnos úgy tervezték meg, hogy elemelkedik a csuklónktól. Ez a kialakítás valószínűleg segíti az EKG szenzor érintkezőit a pontosabb kontaktus létrehozásában, viszont furcsán eltartja az óratokot a csuklónktól.

Oldalnézetben még jobban látszik ez a nagyméretű púp.

Az EKG funkciót hardveresen beépítették az órába, de engedélyeztetése még folyamatban van. A pulzusszenzor LED-jeinek száma az elődhöz képest megkétszereződött, így már nyolc van belőle. A szenzor pontosságával és úgy általában az optikai pulzusmérő szenzorokról továbbra is azt tartom, hogy a mozgás közbeni méréseik nem túl pontosak, inkább csak hozzávetőleges értékeket adnak. Nyugalmi állapotban, stabil kéztartással viszont precíz eredményekre számíthatunk.

Az óra előlapján körben egy 3,636 milliméter széles káva húzódik, amelyet hasznos funkcióval láttak el, ez szolgál a virtuális tekerőgyűrűként, amellyel jól lehet kezelni a szoftvert. Az előd Active-ból sajnos kimaradt ez a funkció, de úgy látszik igény volt rá, mert most már újra van lünettánk, még ha csak virtuális is lett.  Tekerés közben finom rezgések próbálják visszaadni a mechanikushoz hasonló apró kattanásokat. Az Active 2 hangszórót is kapott, ami nagyon jól muzsikál, egész kellemes a hangja és hangereje is van jócskán.

Természetesen a mikrofonról sem feledkezett meg a gyártó, ha nincs kedvünk előbányászni telefonunkat akár hívást is bonyolíthatunk az óráról. A telefon kapott egy hosszúkás és egy kerek gombot az oldalára. A hosszúkás gombot körben leszigetelték, valószínűleg ez lesz az EKG mérő érintkezője.

Az órát nem zafírüveg borítja, a Samsung a Corning Gorilla Glass DX+ védőüveget választotta, amelyet legfőképpen órákhoz fejlesztettek. Ez a különleges kompozit üveg a gyártó szerint, 75%-kal csökkenti a tükröződést a normál üveghez képest, valamint egy különleges adalékkal sikerült 50%-kal csökkenteni a kontrasztarányt is. Ennek előnye, hogy kisebb fényerő is elég azonos világosságú megjelenítéshez, ami csökkenti az akkumulátor felhasználást. A következő képen látható mennyivel jobb a kontrasztja Galaxaxy Active 2-nek, mint a Huawei Watch GT-nek.

 A Corning szerint a DX+ keménysége megközelíti a luxusórák üvegét (utalás a zafír üvegre). Ennek bizonyítására nem találtam az internet legrejtettebb bugyraiban sem Mohs keménységi mérést. A régebbi üvegekről még leltem ilyen adatokat, és akkor készítettem is egy összehasonlítást, mire is képes a Gorilla Glass telefonos üvege. Remélem utólag még hozzájutok ehhez az információhoz és akkor bővíthetem ezt a kis táblázatot. A DX+ üvegnek a 6,8 és 9-es érték között kellene valahol lennie.

A következő képen röntgenes átvilágítással belenézhetünk az óra belsejébe. Baloldalon jól látszik a nagyméretű hangszóró, jobbra az aprócska mikrofon és középen a vezeték nélküli töltő tekercse.

Az óra IP68 és MIL-STD-810G katonai minősítéssel rendelkezik, ami teljes porállóságot és 5ATM (50m) víznyomás elleni védelmet jelent. Nyugodtan használhatják, a vizes sportok szerelmesei, kivéve, ha a búvárkodásra adnánk a fejünket, mivel erre már nem vonatkozik a garancia.  Az óra szíja bőrből készült, szerencsére szabványos 20 milliméteres szélességű.

A rugósfülbe épített picurka retesz segítségével könnyedén lecserélhetjük a gyári szíjat a nekünk tetszőre.

A rugósfül valóban magában rejt egy rugót, ami a következő röntgen képen jól látható.

A bőrszíjat hagyományos klasszikus csattal és kettős bújtatóval látták el, ami esélyt sem ad az óra elveszítésére. A bőrszíj minimum 50 és maximum 70 milliméteres csuklómérethez használható.

Az Acitve 2 kisméretű mágneses vezeték nélküli töltőpadot kapott, ami nagyon jól teszi a dolgát két óra alatt feltölti a 340 mAh-ás akkumulátort.

Ezt is átvilágítottam röntgennel, így megtudhatjuk mit is rejt a kompakt töltő.

Az óra kijelzője 1,4 hüvelykes és 360×360 pixeles felbontású, amely az RGB S-Stripe pixelelrendezést követi, vagyis a piros és zöld alpixel egymás alatt helyezkedik el, mellettük pedig a hosszúkás vékonyka kék alpixel látható.

A következő képen a Galaxy Active 2 és a Huawei Watch GT kijelzőjének nagyított képét hasonlíthatjátok össze.

A két óra hasonló pixelelrendezést használ, ám a Huawei Watch GT kék alpixelei jóval rövidebbek. Pixeleinek mérete is kisebb, mivel az 1,39 hüvelykes kijelző 450×450 pixeles felbontású. Műszerrel megmértem a két kijelző méretét és úgy néz kis, hogy a Huawei Watch GT kijelzője egy hajszállal nagyobb, mint a Samsungé.

Mérlegre került a két óra és a következő képen láthatjátok is az eredményt.

Készítettem egy képet, amelyen csuklóra tettem a két órát s így könnyen eldönthető, hogyan is mutatnak.

A következő videóban egymás mellé tettem a két órát és apró érdekes részleteiket hasonlítottam össze mikroszkóp segítségével.

 

 

Hardver:

A 44 milliméteres acél Active2, kétmagos 1,15 GHz-es Exynos 9110-es procit használ, ami mellé kapunk 768 MB rendszermemóriát, LTE változat esetén pedig 1,5 GB-ot. Tárhelyként mindkét órába 4 GB-nyi jut, amiből csak 1,4 GB-ot tudunk saját célokra (zenék, képek, stb.) használni.

Ez kifejezetten kellemetlen, hiszen az is kevés lenne, ha mind a 4 GB a miénk lenne, véleményem szerint ma már a 8 vagy 16 GB nyugodtan beleférhetne a költségvetésbe. A processzor sebessége kiváló, nem akadozik, viszont kissé sokat fogyaszt, két nap üzemidő után töltőre kell tennünk az órát. Ma már vannak ennél komolyabb üzemidővel is okosórák. Találhatunk benne NFC funkciót, WiFi-t és BT 5.0-át, környezeti fényérzékelőt, légnyomásmérőt, giroszenzort, gyosulásmérőt valamint ott vannak az EKG és Pulzus szenzorok is, sajnos az ANT+ szabvány kimaradt, így a komolyabb sport kiegészítőket nem ismeri fel.

 

 

Összegzés:

Az óra minősége kiváló, erős 316L acél tokozása és Cornin DX+ üveg borítása, valamint jóminőségű bőrszíja is a prémium kategóriába sorolja. Az óratok megjelenése viszont kissé jellegtelen, hiányzik belőle az egyediség. A mechanikus lünettát hiányolom, eddig különlegessé tette a Samsung órákat, bár a virtuális tekerőgyűrű  is szépen teszi a dolgát.  Vastagságával nincs gond, bár az alján található púpot, amely eltartja kezünktől az órát, kihagyhatták volna, mert így vastagabbnak tűnik mint amilyen valójában. Nagyszerű extra az EKG mérés is, még nincs engedélyezve, de legalább van és egyszer megnyílik használatának lehetősége. Az óra sebessége tökéletes, nem laggol a szoftvert, az 1,5 GB-nyi memória is jó választás, a tárthely 4 GB-ból megmaradt 1,4 GB-nyi maradványmemóriáját viszont kevesellem ebben az árkategóriában. A kétnapos üzemidőt érdemes lenne kiterjeszteni akku növeléssel négy-öt napra és akkor szépen összeállna a Samsung Galaxy Active 2 minden paramétere.

Vélemény, hozzászólás?