A nagy összehasonlítás: OPPO Find 7a vs. Find 7

Szerző:

logoBarcza Márton tollából olvashattok egy remek cikket, melyben kivesézi az Oppo Find 7 és az Oppo Find 7a készülékek közötti különbséget.

Jó olvasást kívánunk!

Nemrég már írtam egy teljes tesztet az OPPO Find 7a telefonról; és azért, hogy ne untassunk mindenkit halálra, ebben az írásban egy újabb mélyreható elemzés helyett inkább a gyártón belüli közvetlen konkurensek, vagyis a Find 7a és a Find 7 közötti különbségeket, illetve az azóta történt változásokat fogjuk sorra venni.

Find 7a Find 7
Hátlapi kamera 13 Mpx, Sony IMX 214, 1/3.06, F2.0 13 Mpx, Sony IMX 214, 1/3.06, F2.0
Előlapi kamera 5 megapixel 5 megapixel
Képernyő 5,5″ JDI IPS, Gorilla Glass 3 5,5″ JDI IPS, Gorilla Glass 3
Felbontás 1920×1080 (403 PPI) 2560×1440 (538 PPI)
CPU Snapdagon 801 8974-AB   @2,3 Ghz Snapdagon 801 8974-AC   @2,5 Ghz
GPU Adreno 330 Adreno 330
RAM 2GB 3GB
Tárhely 16 GB (bővíthető 128GB-tal) 32 GB (bővíthető 128GB-tal)
Akkumulátor 2800mAh 3000mAh
Bluetooth 4.0 4.0
Wi-Fi 802.11 b, g, n, n 2,4/5GHz 802.11 b, g, n, n 2,4/5GHz
4G LTE Igen Igen

Mint látható a táblázatban, több hardverszintű különbség is van a két modell között, de a telefonokat kézbe véve ennek ellenére teljesen lehetetlen megmondani, hogy melyik modellel van dolgunk. Csupán pár hete jelentette be a cég, hogy már a Find 7a Midnight verzióját is lecserélte az Astro Black elnevezésű szénszálas hatású hátlapra, így jelenleg mindkettő modell ebben a szénszálas feketében és a 7a-nál már bemutatott recézett fehérben kapható. A többi dimenzióban és kialakításban is teljes az egyezés, mindössze súlyban van egy hangyányi eltérés. Néhány grammal nehezebb a Find 7, de kézbe véve ez sem észrevehető különbség.

Kijelző

Az első árulkodó jelek a kijelző bekapcsolásánál fogadnak. A Find 7-tel az OPPO a világon elsőként mutatott be a nemzetközi piacra szánt QHD felbontású kijelzővel rendelkező telefont. Míg Kínában már hetek óta kapható a telefon a dedikált üzletekben, hozzánk még csak jövő hétre várható az előrendelések kiszállítása. Ezzel együtt is az első QHD-s telefon lesz itthon. De tényleg szükségünk van még több pixelre ilyen kis kijelzőn, amikor a legtöbb számítógépen és tévén is még mindig a FullHD a standard?

Változatlanul tartom magamat a véleményemhez, miszerint a FullHD felbontás bőven elég bármihez, amit az arcunktól normális távolságban tartunk, de ha tisztán a látványt vesszük figyelembe a több valahogy mégiscsak jobb. Most már embertelenül közelről sem tudjuk majd a képpontokat számolgatni és hát ez miért is ne lenne jó, igaz? Természetesen a teljesítmény és az akkuidő kárára mehet a felbontás, de koncentráljunk először a látványra.

elöl

Bár a képernyőn található pixelek eddig sem zavartak engem és sok alkalmazás mindmáig nincsen optimalizálva erre a felbontásra (értsd: például játékok 1080p-ben játszódnak), az összhatás valahogy mégis kellemesebb és „papírszerűbb”. Véleményem szerint nem jelent óriási pluszt a felbontás önmagában; és egy jó FullHD-s kijelző jobb, mint egy közepes QHD-s, de egy pár eurót bőven megér a látvány és a tudat, hogy valódi csúcskészülékünk van.

A felbontásnál ilyen szinten jóval fontosabb viszont a fényerő, a színhűség, a kontraszt, a betekintési szögek, és a többi faktor, amiben meglepően nagy különbség van a két telefon között. A Find 7 kijelzője jóval melegebb és élénkebb színeket, illetve mélyebb feketéket mutat, de a fehérek valamivel sárgábbak és egy leheletnyit sötétebb a panel teljes egészében, így kültéri használatra kevésbé ideális. Összességében a direkt napsütéses helyzeteket leszámítva kellemesebb és látványosabb a Find 7 kijelzője, erről az alábbi videó árulkodik:

Teljesítmény és akkuidő

Az már biztos, hogy jobban néz ki a QHD kijelző, de hozzám hasonlóan sokakban bizonyára felmerült a kérdés, hogy lelassítja-e a telefont. Érdekes módon gyakorlatilag semmilyen érezhető különbséget nem véltem felfedezni a két masina között teljesítmény terén. Egymás mellé rakva – ahogy az alábbi videóban is bemutatom – látható némi eltérés, de ez valós életben gyakorlatilag észrevehetetlen. Minden változatlanul gyorsan történik és nincsen észrevehető akadozás. Emellett eddig sem voltak RAM problémáim a 7a-n, de a Find 7-en még kevésbé vannak, köszönhetően a 3 GB közvetlen hozzáférésű memóriának.

Akkumulátoros üzemidőben sincsen óriási különbség a két telefon között. Átlagos használattal kibírja az egész napot, visszafogottabb felhasználással pedig – ahogyan a képen is látszik – jóval többet bír a telep. Nem látok kiemelkedő eredményeket ezen a téren, de véleményem szerint hozza azt a szintet a Find 7, amit egy ilyen kaliberű készüléktől el lehet várni.

2014-06-22 20.52.01

Szoftver

Mivel a Find 7 még csak előrendelési fázisban van Magyarországon, és nem utolsó sorban még a megjelenés előtt várható egy újabb szoftverfrissítés, így ezen a téren nemsokára rengeteg változásra számíthatunk. A zászlóshajó jelen pillanatban egy, az Android 4.3-ra épülő, ColorOS 1.2.0-nak elnevezett verzióval érkezik, ami jóval stabilabb, mint amit a Find 7a-nál láttunk a megjelenés környékén. Szerencsére nem találtam komolyabb hibákat a rendszerben, így végre sikerült az OPPO-nak úgy piacra dobnia egy telefont, hogy már az első naptól megbízható rendszert kapnak a felhasználók.

Természetesen ettől függetlenül várható a gyártótól megszokottnak mondható, 2-4 hetente érkező frissítések sorozata, ami csak tovább fog javítani az élményen. Már csupán napok kérdése, mire megérkezik az első ColorOS 2.0, de az Android 4.4 KitKat-et tartalmazó pakk sincsen már távol. Sajnos, még ha ez meg is történik, akkor is a vetélytársak mögött fog kullogni az OPPO, hiszen az Andoid L tervekről még nem hallottunk (mondjuk ez nem azt jelenti, hogy ilyenek nincsenek is a közvélemény elől elzárva). Remélhetőleg előbb-utóbb az is meg fog érkezni a masinára.

Aki még nem látott ColorOS-t, annak ajánlott megnézni az alábbi videót, ahol egy összefoglalót láthattok a kedvenc funkcióimról és a rendszer egyedi esztétikájáról:

Sokan azért érdeklődhetnek az OPPO telefonok iránt, mert a rootolás és az egyedi (custom) ROM-ok telepítése pofonegyszerű és nem jár garanciavesztéssel. A Find 7a-ra megjelenése óta ennek jegyében az összes nagy egyedi ROM gyártó készített már rendszert, amelyek közül a legjobbak a Cyanogenmod, a Paranoid Android, az Omni, a Gummy, az EOS, illetve az AOKP.

Ugyanez várható a Find 7-re is, hiszen több fejlesztői csapattól kaptunk már megerősítést, hogy úton vannak a fejlesztések. Tehát ha valaki mindennél jobban személyre szeretné szabni az okostelefonját, vagy fontos számára a legújabb Android verzió, akkor indirekt módon a Find 7-tel is jó helyen jár, hiszen ilyen téren nagy a szabadság. Jómagam is készítettem több videót, ahol lépésről lépésre bemutatom a rootolást, az egyedi operációs rendszerek telepítését, méghozzá magyar nyelven.

Kamera, egyebek

Sajnos a Find 7 jobban melegszik, mint a FullHD felbontású panellel érkező testvérmodell, ami leginkább játékoknál válik érezhetővé. Érdekes módon hasonló híreket hallani a Magyarországon ma bemutatásra került LG G3-ról is, így lehetséges, hogy ez a Quad HD kijelző és a lapkakészlet párosításának az átka, de az is lehetséges, hogy ez még a kezdetleges szoftver hibája, amit a jövőben orvosolni fog a cég. Bár nem drámai hőmérsékletekről van szó, remélhetőleg várható némi javulás ezen a téren.

hatul

Érdekes módon a két készülékemet összehasonlítva olyan érzésem támad, mintha a Find 7a gyártása óta – amit nagykövetként még az első szállítás előtti sorozatból kaptam – sok kis dolgot tökéletesített volna a cég. A legfontosabb különbség, hogy a Find 7-en semmi nyoma sincsen a Find 7a-n található halvány sárga foltoknak, ami a ragasztó nyoma volt. Emellett a hátlap egy hajszálnyit pontosabban illeszkedik a telefonhoz, a rezgőmotor kellemesebb hangzású és még sok kis részlet változott, ami által még inkább prémium érzést ad a Find 7, mint a 7a készülékem. Jó eséllyel ezek a változások már az újabb 7a modellekben is jelen vannak, de érdekes látni, hogy folyamatos odafigyelés és javulás van a gyártási folyamatokban is.

A kamera továbbra is csodálatos. Semmilyen érezhető különbséget sem véltem felfedezni a két telefon között, ezért változatlanul a 7a-hoz készített kamera demó videómat tudom csak ajánlani:

Az utolsó különbség a tárhely mérete, aminek a fontossága elsőre nem feltétlenül szembetűnő. Sajnos még mindig csak 3 GB memória áll rendelkezésre az alkalmazások telepítéséhez, de 16 helyett végre 32 GB a teljes belső tárhely. Ez nagyon jó hír véleményem szerint, hiszen a 16 GB önmagában számomra nem elég, csak microSD kártyával bővítve használható, míg a 32 a legtöbb ember számára talán önmagában is megállja a helyét. Természetesen itt is van lehetőség a maximum 128 GB-os bővíthetőségre, de ez már sokkal kevésbé létfontosságú.

Összegzés

Az OPPO Find 7 a szénszálas házával, a csodás kijelzőjével és a Skyline értsítő sávjával egy nagyon attraktív készülék és a specifikációkat tekintve egyértelműen az Android-alapú okostelefonok királyának számít. Sok szempontból a legközelebbi vetélytársa az LG G3, amivel szinte minden komponensében megegyezik, viszont jóval kedvezőbb áron értékesítik, és már most is előrendelhető a cég hivatalos európai viszonteladójától, az OPPOStyle oldalról; nem beszélve arról, hogy egy-két héten belül már meg is érkezik majd.

hatul2

A másik közeli vetélytárs természetesen a 7a, ami hasonló teljesítményt nyújt hajszálnyival kevesebb pénzért. Mint ahogyan a Find 7a-nál, úgy itt is igaz, hogy a szoftvercsomagnak sok behozni valója van, hiszen a nagyobb gyártók minden bizonnyal meg fogják előzni az OPPO-t az újabb Android verziók kiadásában. Szerencsére folyamatosan javul az OPPO támogatása is, most már nyugodt szívvel tudom ajánlani, hiszen szép is és jól is működik. Ha pedig valakinek éppen ahhoz támadna kedve, percek alatt válthat büntetlenül a legjobb custom ROM-okra, ez a funkció pedig csak ezen a készüléken érhető el.

Az árak terén is jó pozitív a kép, hiszen a 479 eurós ár bár nem a legalacsonyabb, de egy valódi csúcstelefonért megfizethetőnek számít; főleg úgy, hogy itt is igénybe vehető a 10 százalékos diákkedvezmény, amihez csak egy diákigazolvány másolata szükséges. A konkurensek árazásához, szolgáltatáskínálatához és hardveréhez viszonyítva a Find 7 431 euróért (vagy 133 ezer forintért) kifejezetten jó vételnek is számít. Akik ezt sokallják, azoknak pedig ott van a 7a, ami hasonló teljesítményt és képalkotási minőséget nyújt még kevesebbért. Sokaknak a 7a is jó választás lehet, de látva, hogy más gyártók pusztán a tárhely megduplázásáért is képesek elkérni hasonló összegeket, véleményem szerint helyén van a 80 eurós felár a jobb kijelzőért, nagyobb akkumulátorért, extra tárhelyért, grátisz RAM-ért és az erősebb processzorért.

A cikk az ANDROBIT Informatikai és technológiai magazinban jelent meg július 02-án. Még több hírért, cikkért és érdekes elemzésért lájkold az ANDROBIT oldalát a Facebookon!

2 hozzászólás a cikkhez

 1. […] fejfájást okozhat. Éppen tegnap mutattuk be mi is az egyik ilyen csúcskészüléket (Oppo Find 7) egy remek […]

 2. Én véleményem.
  Összeszerelés:10/8-Néha kicsit recseg a hátlap nem jellemző lehet majd bekopik.
  Akku:10/7-Átlagos
  Zene:10/8 a gyári füles erős közepes a sok DPSek jó cuccok mindenki a saját fülére tudja hangolni a készüléket.
  Kijelző:10/8(10/3)-Azért e két szám mert semmi gond szép kijelző csak az enyém sárgásodik
  Oprendszer összegzés:10/6 Bugtenger-Az,hogy még mindig csak .43 aggasztó:nagy + pont viszont a közösségi rom támogatás.
  Fényképes videók-10/8 nagyon szép képeket lehet vele lőni video sem rossz.-Viszont hiányos buta a camera szoftver.
  Összeségében én nagyon elégedett vagyok egyedül a sárg a kijelző miatt fogom visszaküldeni az vállalhatatlan.

Vélemény, hozzászólás?