Magyar Rádió Hangtár – Androidon!

Szerző:
Video Killed the Radio Star” – énekelte annak idején a The Bugles, és ha jobban belegondolunk, valahol igazuk lehet. A feltalálók között találhatjuk a méltán híres, a Magyar Királyság területén született Nicolas Teslát, aki G. Marconival és A. Popovval szinte egy időben, egymástól függetlenül alkották meg a mai rádiózás alapját, a szikratávírót. Az USA-ban 1920-ra dolgozták ki az emberi hang és a zene továbbítására alkalmas eszközt. Budapesten 1926-ban már hallgathattak elődeink rádióadást, míg Nagy-Britanniában erre 1932-ig kellett várniuk.
 
Térjünk át a jelenbe! Android alapú készülékeken is találhatunk természetesen FM rádióvevőt, amivel hallgathatjuk az élő adásokat, de Magyar Rádió fejlesztői azokra is gondoltak, akik esetleg lemaradtak a műsorról, de szeretnék azt meghallgatni. Ezt mostantól megtehetjük kedvenc PDA-nkon is, az ingyenes Magyar Rádió Hangtár és a Magyar Rádió Hangtár – AIR alkalmazások segítségével.
 
A Hangtár szolgáltatást természetesen nem csak androidos készülékeken érhetjük el. Az interneten is megtalálhatjuk ugyanazt a kínálatot, amit most be fogok mutatni a Nexus One készülékemen keresztül. Rendhagyó módon a kompatibilis készülékek listájával kezdeném, amit máris szeretnék kibővíteni a Nexus One-val.
A szerző az alábbiakon tesztelte az alapprogramot: HTC Desire 2.2, Samsung Galaxy S 2.1, Samsung Galaxy 3 2.1, ZTE Blade, és az AIR változatot: HTC Desire 2.2. A Nexusomon 2.3.3 OS fut, így nemcsak magát a készüléket, hanem az oprendszert is teszteltem egyi dőben. Örömmel mondhatom, hogy mindkét verzió hibátlanul teljesít Nexus One 2.3.3 alatt is!
 
Bemutatómban egyben összehasonlítást is végeztem, melyben láthatjuk a főbb funkciók mellett az alap – és az AIR verzió különbségeit. Továbbiakban is ezek alapján fogom őket nevezni: Alap és AIR.
 
A program lényege
 
A felkonferálást az alkotó idézetével kezdeném:
 
“A Magyar Rádió adóin elhangzott műsorok a program segítségével a sugárzást követően 3 hétig hallgathatóak meg.
Így szeretnénk lehetőséget adni arra, hogy az elmulasztott műsorokhoz Hallgatóink későbbi időpontban is hozzájuthassanak.

Kellemes rádiózást!
Magyar Rádió zrt.”

 
 
Hogyan használjuk? Miket tud?
 
Az Alap indításakor a főképernyő megbökésével juthatunk a csatornák listájához, vagy a menü hardvergomb segítségével azonnal a naptárhoz ugrunk. Az AIR változatnál a főképernyőn választhatjuk ki a hallgatni kívánt csatornát, melyek a következők: Kossuth, Bartók, Nemzetiségi adások, Parlamenti adások és A régió rádiója.
 
 
Válasszuk ki a hallgatni kívánt adót, három hétre visszamenőlegesen böngészhetünk az adások között. Az Alapban elég a műsorra bökni, a műsor azonnal indul (kis letöltés után), valamint a képernyőn láthatjuk a műsorinfót is.
 
Ha egy jövőbeni programot szeretnénk meghallgatni, az alábbi üzenet hívja fel erre figyelmünket:
 
Az AIR változatban válasszuk ki a műsort (bökjünk rá), majd alul olvashatjuk a rövid ismertetőt, valamint a lejátszó- és a megállító gombokkal vezérelhetjük az adást.
 
Az Alapban a keresett napot a menü hardvergomb megnyomásával érjük el, az AIR-ben pedig a dátum melletti nap számára bökve. Piros színnel látjuk a mai napot, zölddel azokat, amelyek tartalmaznak felvételeket (3 hétre visszamenőleg), a többi szürke, ezekkel nincs dolgunk. Vigyázat, a vissza hardvergomba nyomva minden esetben bezárjuk a programot!
Alap
Alap ……………………                    ………………………AIR
 
 
Letöltés: mindkét verzió eléréséhez kattints ide! Az AIR működéséhez telepítsük fel Marketből az Adobe Systems ingyenes Adobe AIR segédalkalmazását!
 
 
Fejlesztések
 
A meglévő alkalmazások fejlesztése mellett hamarosan kiadásra kerül az “MR2 – Most szól” és az “MR2 Akusztik Lejátszó” natív és AIR változata is – írta Szerkesztőségünknek Pintér Zsolt, a programok alkotója.
 
 
Kellemes rádiózást kívánunk!
PDA Fan Club
 
Forrás: hangtar.radio.hu; Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?