LG L Fino – Agyvérzés telefonnak álcázva

Szerző:

L Fino_lg_zoom_09A változatosság kedvéért ismét jelentkezem egy LG középkategóriás telefonnal (Az N5 még mindig a szervizben pihen, ha így folytatják róluk is lesz egy kellemes hangvételű szösszenetem). Mint ahogy azt a cím sejteti, sajnos róla már nem tudok olyan szépeket nyilatkozni, mint a Bello-ról. Ennek ellenére azért igyekszem az objektivitás talaján megmaradni, remélem sikerülni fog. Essünk túl rajta.

A gsmarena szerint a masinában egy Snapdragon 200 dörömböl (többnyire inkább vánszorog) mellé megspékelve 1 GB RAM-mal, 4 GB belső memóriával, melyet további 32 GB-ig bővíthetünk. A megjelenítő egy 4,5”-os IPS kijelző 480x800as felbontással, mellé pedig egy 8 MP-es hátlapi és egy VGA előlapi kamera társul, a LED-es jelzőfény erről a modellről is lemaradt.

lg-l-fino-1

Tartozékok tekintetében a szokásos töltő+USB kábel kombinációt és a headset-tel egybeépített fülhallgatót kapjuk, mely utóbbi hangminősége közepes, telefonálásra alkalmas.

Használat

Na, el is érkeztünk a dolgok nehezéhez. Nagyjából 3 napnyi használat után, ha a sajátom lett volna, biztosan többször nagy sebességgel találkozik a készülék az anyafölddel vagy bármi mással, ami a repülési pályája elé kerül. Az még hagyján, hogy úgy szaggat meg döcög, mintha folyamatosan a halálán lenne. Emellé még olyan érdekességeket kapunk, mint a véletlenszerűen megnyíló alkalmazások, folyamatos force close (egyik héten gondolt egyet és két napig akármit csináltam nem volt hajlandó ébreszteni, volt hogy telefonálni se) és a virtuális billentyűzet öntudatra ébredése (szerencsére ez utóbbi nem azt jelenti, hogy összevissza pötyög, hanem csak szimplán magától bezáródik vagy megnyílik, amikor ő gondolja, és nem amikor én).

big

Szomorú, hogy az alápakolt hardver nagyjából megegyezik a Bello-val, mégis egy kisebb kijelző mellett ez a borzalom a hétköznapi feladatok elvégzésére is teljesen alkalmatlan, nemhogy urambocsá esetleg valami extrára.

LG-L-Fino-4-xl

A sok negatívum mellé egy kis pozitívumot azért had illesszek be. Az akkumulátor mindössze 1900 mAh, ez azonban nem gond a Fino-nak. Lazán kibír két napot is egy töltéssel folyamatos mobilnet, GPS (már amikor hajlandó működni) bluetooth-on keresztüli zenehallgatás, telefonálás és minimális böngészés mellett. Emellett a kijelzője ennek is nagyon szép, fényereje pedig hibátlan. Az utóbbi napok sivatagi hő és fényviszonyai mellett full-ra húzott fényerővel gond nélkül látom, mi történik (vagy mi nem történik) a masinán. Majdnem kifelejtettem: az anyaghasználat. A telefon első fogásra masszív, sőt egyenesen kényelmes. Én nem szeretem a kis kijelzős kütyüket (nekem 5” alatt kicsi) de ez kifejezetten tetszett. A hátlapja nem recseg, ropog, lötyög és a homok fúvott dörzsis felület kialakítás is elég jóra sikeredett.

L Fino_lg_zoom_03 L Fino_lg_zoom_02

Sajnos itt azonban el is fogynak szegénykém jó tulajdonságai. A fenti szép dolgokat beárnyékolja, hogy habár a gps nagyságrendekkel jobb lett, mint a Bello-ban azért itt se az igazi a helyzet. Műholdat aránylag hamar talál, csak iszonyat pontatlan a helymeghatározás, emellett a jelet sűrűn elveszti (de legalább utána megtalálja) a Google Maps-al nagyon birkózik, szinte érzi az ember, ahogy a telefon izzad és az utolsókat rúgja, hogy megmutathassa nekem, hogy tudok a Károly krt-ra eljutni.

L Fino_lg_zoom_10 L Fino_lg_zoom_06 L Fino_lg_zoom_05

Végül, de nem utolsó sorban a Knock-on funkció, illetve a hátlapra száműzött gombok erre a készülékre is felkerültek (bár ne így lett volna). Ezzel alaphelyzetben még nem lenne gond, de a Knock-on az hol működik, hol nem. Nincs is nagyszerűbb érzés, mikor az ember zenét hallgat, egyszer csak beüt a krakk és a telefon elkezd összevissza zenét váltani/fotózni/felhívni, akit csak fel tud a zsebemben…meg sem tudom számolni, hogy két, azaz KETTŐ hét alatt hányszor sütötte el ezt a poént a Fino, máskor meg, ha kell fél percen át dörömböltem a kijelzőn, hogy „AZA***DATKEJJÉMÁÁÁFEL”.

L Fino_lg_zoom_07

Egy szó, mint száz ezzel a telefonnal együtt élni magas fokú türelem szükséges (vagy esetleg valamilyen mentális betegség). Ajánlott fogyasztói árát tekintve pár ezer forinttal olcsóbb csak, mint a Bello (árgépen olyan 35- és 45 eFt között már megvehetjük).

Ha ajánlanom kellene az eszközt akkor a mazochistáknak, megrögzött fanboy-oknak és az ellenségeimnek tenném, máskülönben azt mondanám vegyétek meg inkább a Bello-t.

Köszönjük az LG-nek a tesztkészüléket, valamint Rakast barátunknak a tesztet. Megint.

Vélemény, hozzászólás?