Huawei Freebuds Pro teszt – a szögletes dizájn

Szerző:

A Huawei igyekszik megvetni lábát az audio piacon, ennek eredménye a Freebuds Pro, amely a felső kategóriában indul. Járt már nálam a Freebuds 3 is, amellyel kifejezetten elégedett voltam, a cikket itt olvashatjátok róla. A Freebuds Pro sok érdekes újítással érkezett, amelyeket bemutatok a teszt során, és természetesen a fülhallgató belsejébe is betekintést nyerhettek, néhány röntgenkép segítségével.

 

 

 

Külcsín:

A fülhallgató kialakítása egyedi lett, szögletes (cubic iconic) szárakat kapott, így nem lehet ráfogni, hogy az Apple terméke ihlette. Megjelenésekor a Freebuds 3 kapta ezt a kritikát sokaktól. A Freebuds Pro építési minősége kiváló, nagyon rendben van a fülhallgató és a töltő tok is.

Három féle színben lehet majd kapni a Huawei Freebuds Pro-t, lesz fehér, fekete, valamint ezüstszínű is. Nálam az ezüstszínű járt tesztelésre, megjelenés eléggé feltűnő a csillogós felület miatt.

A fülhallgató töltőtokja nem túl nagyméretű, kényelmesen fogható kézben, és könnyű zsebre dugni.

Fülhallgató:

Magasság: 26 mm
Szélesség: 29,6 mm
Mélység: 21,7 mm
Tömeg: Kb. 6,1 g

Töltőtok:

Magasság: 70 mm
Szélesség: 51,3 mm
Mélység: 24,6 mm
Tömeg: kb. 60 g

A súlya kissé megnőtt a Freebuds 3-hoz képest, utolérte a Samsung Galaxy Buds-ot.

A fenti ábrán látható, hogy a Freebus Pro szára a legrövidebb a hasonló kialakítású fülesek között. Természetesen a Samsung fülhallgatóját nem tudja alulmúlni, mivel annak nincsenek szárai. A következő képen egymás mellé tettem a Freebuds Pro-t és a Samsung Galaxy Buds Pro-t.

A Huawei fülhallgató tokja kompaktabb, és rögzítő mágnesei erősen tartják helyükön a fülhallgatókat. A Samsung Buds fülhallgatói a legkisebb mozgástól is kiesnek helyükről, a Huawei Freebuds Pro a legerősebb rázogatást is kiállja.

Az erős mágnes hátrány is tud lenni, mivel a fényes csúszós felületű fülhallgatót nem könnyű kiemelni helyéről, a töltőtok fedelét nem lehet teljesen hátrahajtani, ezért nehéz kiemelni a füldugókat.  Ezt a Huawei is tudta, ezért külön betanítás van a szoftverben a helyes fülhallgató eltávolításról. Nézzünk bele a Freebuds Pro és Frebuds 3 belsejébe röntgen segítségével.

A fenti képen jól látható, hogy csökkentették az akusztikus meghajtót a baloldalon látható Freebuds Pro-ban, viszont jelentősen több elektronikát szorítottak be a rövidített szárba. A Freebuds Pro, 11 milliméteres, a Freebuds 3 pedig jóval nagyobb 14,3 milliméteres meghajtókat kapott. A Freebuds 3 még a szárában hordozta az akkumulátorát, a Freebuds Pro-nál már a füldugó részébe építették be.  Már a Freebuds 3 külső füljáratos felépítménye is kapott ANC-t, de annak hatékonyságával nem voltam elégedett. A Freebuds Pro aktív zajcsökkentő (ANC) elektronikája kiválóan teszi a dolgát. A hibrid aktív zajcsökkentő elektronika a befelé és kifelé néző mikrofonokkal figyeli a fülön kívüli és belüli zajokat, majd a dinamikus meghajtók zajcsökkentő jeleket generálnak. A 40 DB zajcsökkentést három fokozatban állíthatjuk, a környezettől függően.

A Freebuds Pro hatékonyan dolgozik, szerencsére in-ear felépítésű, ami eleve kedvez a zajszűrésnek, de maga az elektronika is jól végzi a dolgát.

 Kipróbáltam háztartási gépekkel (mikró, porszívó), tömegközlekedés közben, és hatékonyan eltüntette a külső zajokat. Ha közlekedés közben szeretnénk hallani környezetünk zajait, vagy beszélgetni szeretnénk, akkor bekapcsolhatjuk a mikrofon Voice funkcióját, amely közvetíti felénk a kinti világ történéseit. A mikrofonnyílásokat és belső hangvezető csatornákat speciális formájúra készítették, hogy pl. a futás közben megjelenő szélzaj ne jusson be a fülünkbe.

A fülhallgató egyik problémája az IP védelem hiánya, ennek a tulajdonságnak a kategóriában már megszokott jellemzőnek kellene lennie.

 

Használat:

A füldugók kényelmesek, jól illeszkednek fülünkbe, hosszabb távon sem válik kényelmetlenné használatuk.

A FreeBuds Pro párosításához ki kell nyitni a töltőtokot és az oldalán található gombot két másodpercig nyomva tartani, amíg a tok belsejében lévő LED villogni kezd, ekkor a telefon Bluetooth menüjében csatlakoztathatjuk is a fülhallgatót. Kompatibilis a Bluetooth 5.2-es szabványával, ami rövid késleltetést, alacsony fogyasztást és két telefonhoz való kapcsolódási funkciót is jelent számunkra.

A fülhallgatóhoz érdemes letölteni a Huawei AI life appot, mert ezzel tudjuk a legjobban testre szabni, IOS-re még nem elérhető, de Anrdoid telefonokhoz már letölthető. Az app segítéségével szabályozhatjuk az aktív zajcsökkentő rendszer erősségét, a külső zajtól függően.

Betanít a füles használatára és beméri, hogy a megfelelő füldugó méretet választottuk-e, mivel többféle méretűt is kapunk a csomagban.

Ha a füldugót eltávolítjuk fülünkből akkor a zene szünetel, ha visszahelyezzük, elindul a lejátszás. A fülhallgató gesztusvezérlése számomra nem volt túlzottan kényelmes, a szárait egyszerre két ujjal kell megérintenünk, úgymond összecsípni, rövid vagy hosszú időre, attól függően milyen funkciót szeretnénk indítani.

Itt nem egyujjas módszerről van szó, amit már más fülhallgatóknál megszoktunk, itt két ujjal kell gyorsan összecsippenteni a szögletes szárat, ha indítjuk a zenét, vagy kétszer gyors egymásutánban, ha megállítani szeretnénk. Hangerővezérlésnél két ujjunkat kell fel-le csúsztatgatni a szögletes szár oldalain, ilyenkor, mivel két ujjal simogatjuk a füles szárait, könnyen ki tudjuk rántani fülünkből. Egy kép a gesztusvezérlés módjairól, persze a képen nincs ábrázolva a kettős érintés, így azt képzeljük oda.

Ez a gesztusvezérlési módszer nem nyerte el a tetszésem, véleményem szerint az egyujjas koppintásos módszer sokkal kényelmesebb, viszont cserébe több vezérlési funkcióval bír a Freebuds Pro, mint más fülhallgatók.

 

Töltés és üzemidő:

A fülhallgató 55 mAh-ás, a töltőtok pedig 580 mAh-ás akkumulátort kapott. Ez kb. 4 órányi zenehallgatást tesz lehetővé, az ANC (zajszűrés) engedélyezésével, ha kikapcsoljuk, akkor akár 7 óra is összejöhet. Vezetékes töltés esetén a fülhallgatókat kb. 40 perc alatt tölti fel, ha kivesszük a fülest töltés közben, akkor a töltőtok kb. 2 óra alatt végez. A töltőtok alján aprócska LED jelzi, ha „enni kér”, a füldugók töltöttségét pedig a tok felnyitott fedele alatt jelzi egy másik LED. A FreeBuds Pro támogatja a vezeték nélküli töltést is, simán rátehetjük a Huawei 15 W-os töltőpadjára vagy más QI töltőre, ha esetleg ilyen töltővel nem rendelkezünk, de telefonunk képes a hátlapi visszatöltésre, akkor azzal is tudunk bele energiát pumpálni.

A töltőtok USB-C csatlakozóval tölthető 5 V 1.2A 6W-tal, míg vezetéknélküli töltés esetén 2 Wattal tudja táplálni az eszközt. Röntgennel átvilágítottam a töltőtokot, a képen szépen kivehető a vezetéknélküli töltő tekercse és az akkumulátor, a jobb és baloldalon pedig látható a két fülhallgató is.

 

Hangminőség:

A Huawei Freebuds Pro hangminőségével összességében elégedett vagyok, de véleményem szerint a Freebuds 3 hangszíne egységesebb volt. A Pro méretéhez képest jelentős mélyeket produkál, szinte meglepi hallgatóját, hogy ekkora fülesből micsoda mélyek érkeznek. De ezen előnye a hátránya is, mivel elnyomja kissé túlsúlyos mélyeivel az énekhangot. Aki puffogó basszust szeretne, ez a fülhallgató lesz a választása, aki viszont az énekhangra és a hangszerek minőségi megszólaltatására vesz fülhallgatót, az nem fogja díjazni hangképét. A telefonálás hangereje és minősége kiváló, jól hallottak hívóim és én is őket.

Készítettem videót is a fülhallgatóról:

 

Összegzés:

A Huawei Freebuds Pro kényelmesen és stabilan hordható a fülben, bár a Freebuds 3 valamivel kényelmesebb viselet volt. A gesztus vezérlése széleskörű, bár számomra kissé körülményes volt a kétujjas módszer, ami idővel természetesen megszokható. Üzemideje megfelel a napi használati szokásoknak, és töltési lehetőségekben sincs hiány. Személyre szabása is könnyedén megoldható a Huawei AI Life appal. Egyszerre két eszközzel is összekapcsolhatjuk, ami praktikus szolgáltatás. A dinamikus zajszűrése klasszisokkal jobb, mint a Freebuds 3-é, képes a monoton zajokat minimálisra csökkenteni. Hangképében kissé túlsúlyosak a mélyhangok, bár van olyan, aki pont ez keresi egy fülhallgatóban, én személy szerint a természetesebb mélyeket és énekhangot szeretem. A Huawei felnőtt a többi audio eszközt gyártó céghez, képes magas minőségű felső kategóriás fülhallgatót gyártani, innovációkkal megtűzdelve azt. A Huawei Freebuds Pro november másodikán fog megjelenni 69990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron, és ha előrendeljük október 19-e és november 1-je között, kapunk mellé egy Huawei Band 4-et is.

Vélemény, hozzászólás?