Huawei FreeBuds 3 teszt – a delfin dizájn

Szerző:

A Huawei legújabb prémium fülhallgatóját kaptam meg tesztelésre, ami sok érdekes részletet hordoz magában. A gyártónak még nincs olyan nagy tapasztalata a fülhallgató gyártásban, mégis sikerült olyan technológiai újításokat beépíteni a termékbe, ami még a hangtechnikában jártasabb cégeknek is gondot okozna.

 

 

 

 

Külcsín:

A FreeBuds 3 építési minősége tagadhatatlanul prémium. Mind a dugók, mind a tok úgy készül, hogy tartós legyen, egyetlen gyenge minőségű anyagot sem használtak hozzá.

A méretei pont megfelelőek 41,5 x 20,4 x 17,8 mm a fülhallgató, a töltőtok pedig 60,9 x 21,8 mm, amit így kerekeded alakjánál fogva könnyen zsebre csúsztathatunk.

A füles súlya csak 4,5 g a töltőtok pedig 48 g, ami éppen ideális egy ilyen hordozható terméknél. A következő képen összehasonlíthatjuk a FreeBuds 3 méreteit és súlyát néhány konkurens termékkel.

 A Huawei FreeBuds 3 formája nem egyedi, „ihletet” merített az Apple AirPods dizájnjából. Ha jobban megnézzük, az AirPod-hoz inkább csak felépítése hasonlít, a füldugók formája és a hosszúkás pálcikához való kötése is különbözik attól.

A következő képen FreeBuds 3 mellé tettem a Samsung EarBuds-ot az Apple AirPods-ot és töltőtokjaikat.

Látható, hogy a Samsung fülese kissé bumfordinak tűnik a Huawei és az Apple megoldásához képest. Ennek oka, hogy a füles akkumulátorát a pálcikájába rejtették, míg a Samsung mérnökeinek nem állt rendelkezésére ilyen szabad hely a gombelemeknek. A következő röntgenképen meg is mutatkozik a FreeBuds 3 aprócska akkumulátora.

Ez a megoldás hátrányt is hordoz magában, amikor lejár az akkumulátor élettartama, nem lehet kicserélni, mint például a Samsung Galaxy Buds-nál a hagyományos gombelemet. A fülhallgató IPX4 tanúsítvánnyal rendelkezik, így nem kell aggódni az egy milliméternél nagyobb port szemcséktől vagy az izzadság és eső miatt, medencébe vinni viszont nem érdemes. A fülhallgató nyílását erős sűrű szövésű fémrács fedi, így jól tűri az erős igénybevételt.

Készítettem egy összefoglaló videót a fülhallgató külsejéről.

 

 

Belsőségek:

A fülhallgató lelke az új Kirin A1, a világ első tanúsítvánnyal rendelkező BT / BLE kettős üzemmódú, Bluetooth 5.1-es, 6,5 Mbps átviteli sebességgel működő processzora.  Rövid késleltetési időt kapunk és alacsony energiafogyasztást, valamint a 356 MHz-es audioprocesszor segíti a stabil és gyors Bluetooth kapcsolatot.

forrás: Huawei

A fülhallgatók késleltetését minimumra csökkentették a 190 ms értékkel, az AirPods 2 tud 220 ms, míg a Samsung Buds 564-et. Játéknál és filmnézésnél ez jó tulajdonság, a hang szépen együtt él a tartalommal. Az adatcsomagokat külön-külön továbbítja az egyes fülhallgatókhoz a telefon, ami így növeli az akkumulátor-élettartamát és nagyobb átviteli sebességet is jelent. A legtöbb gyártó az egyik füldugónak küldi a jelet, az továbbítja a másiknak, ami nem a leghatékonyabb megoldás. A fülhallgató belsejébe került egy 14,2 milliméteres nagy érzékenységű meghajtó, és dedikált basszus cső is. A következő röntgen képen jól látható, micsoda komoly mérnöki teljesítmény ilyen kis területre bezsúfolni ezt a rengeteg technológiát.

A fülhallgató formáját úgy tervezték, hogy csökkentse a szélzajt, 20 km/órás sebességgel kerékpározva a keletkező menetzajt is képes minimumra csökkenteni. Az aktív zajcsökkentő rendszer (ANC) képes 15 dB-nyit leszűrni a környezeti zajokból. A zajszűrő teljesítménye valóban megdöbbentő, tekintetbe véve, hogy füles nem illeszkedik szorosan a fülünkbe. A Sony WF-1000XM3 vagy az AirPods Pro persze jobb eredményeket produkál, de ezeket belső hallójáratunkba kell dugni, nem jut be annyi zaj, így jóval könnyebb dolgs van a zajszűrő elektronikának. A FreeBuds 3 nem blokkolja az összes külső zajt, de le tudja választani azokat a hangokat, amelyek nagyon zavarhatják a zenehallgatási élményt. Egyedi és különleges a FreeBuds 3, mivel a külső füljáratos fülhallgatók közül az egyetlen, amely zajszűrő technológiával büszkélkedhet. Beépítettek egy csont-vezetéses hangérzékelő mikrofont is, ami a csontok rezgéseit erősíti fel és így hallhatóbbá válik hangunk telefonhívások közben. Valóban jól érthető a hangunk beszélgető partnerünk számára, és a beérkező hangok is kiválóan hallhatók.

 

 

Használat:

A füldugók nagyon kényelmesek, órákig használhatjuk és szinte megfeledkezünk róla, hogy a fülünkbe vannak.

Teszteltem mennyire stabilan maradnak a fülkagylóban, ezért több mint ezer ugrókötél gyakorlatot végeztem, a dugók végig kitartottak, nem mozdultak el vagy estek ki a fülemből.

A FreeBuds 3 párosításához ki kell nyitni a tokot és két másodpercig nyomva tartani az oldalán található gombot, addig amíg a tok belsejében lévő LED villogni kezd, ekkor a telefon Bluetooth menüjében csatlakoztathatjuk is a fülhallgatót.

 A FreeBuds 3-nak nincsenek fizikai gombjai, ehelyett kettős érintésű mozdulatokkal vagy az AI Life alkalmazáson keresztül vezérelhető. Zene lejátszáshoz duplán kell kattintani a jobb füldugóra, ha már szól a zene akkor a ugyanitt megint kettőt koppintva a következő zeneszámra léphetünk. Az aktív zajszűrés (ANC) engedélyezését vagy letiltását a bal füldugón való kettős koppintással tudjuk elérni. A két érintéses gesztusok funkciói beállíthatók az AI Life alkalmazásban, használhatjuk média lejátszásához, szüneteltetéséhez, a hangsegéd elindítására, vagy teljesen le is tilthatjuk azokat.

Sajnos nem lehet a hangerőt gesztus mozdulatokkal vezérelni, így minden alkalommal elő kell venni a telefont ehhez a művelethez, ami nagyon kényelmetlen tud lenni. Remélem ezt a hiányosságot később lehet majd szoftveresen pótolni. Az AI Life alkalmazásból tudjuk állítani a zajszűrés minőségét, ezért érdemes ezt feltelepítenünk telefonunkra, amit a csomagoláson látható QR kóddal tudunk letölteni. Sajnos, sok esetben nem tudja a rendszer automatikusan kiszűrni a környezeti zajokat, ilyenkor a program kör alakú gombjával tudjuk korrigálni a szűrés minőségét.

A görgethető kerék helyett egy hosszúkás toló gomb talán praktikusabb lett volna és mellé írni frekvencia értékeket. Jó lenne, ha el lehetne menteni a beállításokat és olyan helyszínek esetén, ahol gyakorta járunk csak betöltenénk, így nem kellene újra és újra beállítani. Kipróbáltam a szűrőt néhány zajforrással, bekapcsoltam egy mikrohullámú sütőt, amit automatikusan nem tudott leszűrni, viszont az AI Life tekerőgombjával sikerült megszüntetni a hangját. Zajos buszon is bevetettem a szűrést, de nem sikerült teljesen eltüntetnem a közlekedési zörejeket, inkább csak erősen csillapította a kellemetlenebbeket. Az AI Life praktikus kiegészítő szolgáltatás, de a FreeBuds 3 használatához nem kötelező, anélkül is tudja az alapfunkciókat. A Huawei FreeBuds 3 abbahagyja a lejátszást, amikor kivesszük a fülünkből, és folytatódik, ha visszahelyezzük, de ez a kényelmi szolgáltatás csak az EMUI 10-es verziójától működik.

 

Töltés és Üzemidő:

A hivatalos adatok szerinti négy óra üzemidőt tudja a fülhallgató és a töltő tok még hozzá ad 16 órányit. A fülhallgató akkumulátora 30 mAh-ás a töltő tok pedig 410 mAh-ás. lett. A vezetékes töltés 30 perc alatt képes magába szívni 70 százaléknyi energiát, amit fülhallgató szinten nyugodtan nevezhetünk gyorstöltésnek. Munkába indulás előtt, egy kimaradt töltés esetén, a gyors töltési sebesség jól jöhet. A tok alján aprócska LED jelzi, ha „enni kér”, a füldugók töltöttségét pedig a tok felnyitott tetején jelzi egy másik LED. Zöld villogás esetén az akkumulátor töltöttsége több mint 60%, sárgánál, 60% és 20% között van, és pirosra akkor vált, ha kevesebb, mint 20% marad benne. A FreeBuds 3 támogatja a vezeték nélküli töltést is, simán rátehetjük a Huawei 15 W-os töltő padjára vagy más QI töltőre akár.

Ha esetleg ilyen töltővel nem rendelkezünk, de van telefonunk, amely képes a visszatöltésre, akkor azzal is tudunk bele energiát pumpálni.

 A töltőtok USB-C csatlakozóval tölthető 5 V 1.2A 6W-tal, míg vezetéknélküli töltés esetén 2 W-tal tudja táplálni az eszközt. Röntgennel átvilágítottam a töltőtokot is, a képen szépen kivehető a vezetéknélküli töltő tekercse.

 

 

Hangminőség:

A FreeBuds 3 kifejezetten jó minőségű hangokat produkál, mélyei nem tolakodóak, kipróbáltam orgona zenével és kiválóan adta vissza az öblös nagyméretű sípok hangját. Aki viszont a puffogó mélyeket és igazi „gémer fílinget” vár egy fülhallgatótól, annak nem ez lesz a kedvence.

A közép és magas hangokkal sincs problémája, szépen megjeleníti az énekhangokat is. Otthoni és utazás közbeni zenehallgatáshoz, esetleg filmnézéshez kiváló választás. A FreeBuds 3 hangolása, pont az én ízlésem szerint készült.

 

Összegzés:

A Huawei FreeBuds 3 összeszerelési minősége kiváló, a használt anyagok időtállóak és kellemes tapintásúak. A füldugók használata hosszabb idő után sem válik kényelmetlenné. Négy órás üzemideje tökéletesen elég a napi használathoz és a töltőtok még hozzá ad ehhez 16 órányi energiát. A töltőtok vezetékes és vezeték nélküli töltési lehetőséggel is el lett látva. Aki erős zajszűrésre vágyik, annak érdemes inkább hallójáratba dugható fülhallgatót választani. Ha viszont egy nagyszerű vezeték nélküli fülhallgatót szeretnénk, ami a külső fülbe illeszkedik, kihasználja a jelenleg elérhető összes bluetooth szolgáltatást, akkor jó választás a FreeBuds 3. Zajszűrő technológiája egyedivé teszi, mivel eddig csak a Huawei készített külső fülnyílásba dugható fülhallgatót, ami birtokolja ezt a hasznos funkciót. Kiváló késleltetési ideje és kétcsatornás adatátviteli technológiája is megkülönbözteti vetélytársaitól. Hangminősége számomra pont tökéletes volt, éppen annyi méllyel, amit még ideálisnak tartok, ezért a komoly és alternatív zenei stílust kedvelőknek ajánlott vétel lehet.

Vélemény, hozzászólás?