HTC One X teszt – Második nekifutás

Szerző:

 

altElárulok nektek egy titkot. Nem véletlen nem volt teljes mélységekig elmerülő az első teszt a HTC jelenlegi legjobb készülékéről, a One X-ről, ugyanis egy három részes sorozatot készítünk Nektek belőle, több írótól, több tollból, hogy a lehető legátfogóbb képet kaphassátok róla. Most jött el az idő, hogy felkerüljön a második rész. A második teszt. A második…

 

 

Nem kezdenék most bele a csomag tartalmába és a külső jellemzőkbe, hiszen azt már elolvashattátok Nteeb tollából itt. Inkább megpróbálok kitérni az egyéb dolgokra. Hogy mik is ezek?

 

Azzal szerintem mindenki egyetért, hogy a legszebb, és leghasználhatóbb kezelői felületek mindig is a HTC kezének műveihez kötődtek. Manapság ha minőségi UI-ról beszélünk, akkor az élen, a dobogó legfelső fokán mindig a HTC Sense felület foglalt helyet. A gyártó ráadásul sosem elégszik meg (szerencsére) a korábbi verziókkal. Minden új csúcskészülék bemutatásakor egy új, kissé módosított Sense felületet is bemutat, ami gyorsabb, szebb, és egyre felhasználóbarátabb a vásárlók számára. Így tett most is. A HTC One X-en debütált a Sense 4.0, ami kifejezetten az új Androidhoz, az Ice Cream Sandwichez készült.

 

Az új felület ugyan úgy maximum hét oldalból tud állni, így ez nem változott. Megszűnt viszont az úgynevezett körhinta nézet, valamint kevesebb effektet pakoltak bele. Ennek köszönhetően jóval gördülékenyebbé sikerült varázsolni az egészet.

Widgeteket immár nem a „Testreszabás” menüből tudunk kipakolni. Az új módszer leginkább a Honeycombon megismert módszerhez hasonlít. Ha kellő ideig nyomjuk a képernyőt egy szabad helyen, akkor a képernyők ablakai összezsugorodnak, és felcsúsznak egymás mellé a képernyő tetejére, átadva a helyüket a widgetek listájának. Ezt a listát jobbra-balra lapozgatva tudjuk átnézni, és ha megtaláltuk az áldozatot, akkor a kívánt oldalra tudjuk húzni.

alt alt alt

 

Az alkalmazások listájában is történt változás. A korábbi verziókban megismert fel-le görgetés helyet itt oldalak vannak, melyeket szintén jobbra és balra lapozva érhetünk el. Alul a három korábbi mappa megmaradt, így van egyszer egy oldal, ahol az összes alkalmazást, egy, ahol a gyakran használtakat, és egy, ahol az utólag telepített appokat találjuk.

alt

 

Igen jópofára sikeredett a multitasking rész. A gyári ICS-ben, ha megnyomjuk a futó alkalmazások megjelenítéséért felelő gombokat, akkor egymás fölé rendezi használatuk sorrendjében a programokat, melyeket oldalra elhúzva tudunk végleg bezárni. A HTC ezt úgy oldotta meg, mintha különálló lapokat tudnák lapozni, és a nem kívántat egyszerűen fölfelé húzva kidobjuk. Funkcionalitásában nem úgy és nem nagy dolog, ám látványra mégis jóval kellemesebb élményt ad, mint az „offisül” variánsa.

alt

 

A beállítások része is át lett rendezve. Korábban egymás alatt sorakoztak a különféle beállítási lehetőségek. Most csoportokra bontották őket, és így rendszerezve talán jóval áttekinthetőbbé varázsolták. Lényegesen könnyebb egy-egy beállítást megtalálni.

alt

 

Rengeteg gyári alkalmazást találunk előre telepítve, melyről már olvashattatok az első tesztben. Jól eltalálták a zenelejátszót, a számológépet, az irodai alkalmazásokat. Ám nekem ami a legjobban tetszett, az a dokkoló mód. Innen minden gyakrabban használt funkciót elérünk (telefon, navi, zene, rádió). Mindegyiknek van több alkategóriája is, de itt inkább beszéljenek a képek.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Multimédia terén szépen teszi a dolgát. Az FM rádió a szokásos jó minőséget és kezelhetőséget hozza. Zenei részről pedig a Beats Audio technológiának köszönhetően szépen szól, jól el vannak különülve a mély-, közép- és magas hangok. Ám azért ez a Beats Audio ne tévesszen meg senkit. Nem egy új fejlesztésről van szó. Csupán egy remekül beállított equalizer, de ha teszi a dolgát, akkor végülis kit érdekel:)

Egérmozizásnál is jól teljesít, nem nagyon lehet megakasztani. MKV-t viszont a gyári lejátszó nem képes lejátszani sajna.

alt alt

alt

 

Kamera résznél sajnos a HTC-nek mindig elvéreztek a korábbi masinái, ezért most próbáltak erre is odafigyelni. Szerencsére sikerült nekik. Lényegesen szebb képeket készít, mint mondjuk a korábbi csúcsmodell, a Sensation, ám sajnos nem veszélyezteti a kamerában mindenképpen csúcstartó iPhone 4S-t. Egyébként a kamera egy 8 megapixeles, 28 milliméteres lencsével bír. Fényerejét a HTC lejjebb vitte F/2,4-re a korábbi 2.0-ról, ám ezzel a képek lágyabbakk lesznek, ami jó hatással van a rájuk. Az optika mellé társul egy LED-es mobilfény, valamint egy BSI-szenzor, mely a backside-illuminated sensor rövidítése. Ennek lényege nem más, mint a rossz fényviszonyokat korrigálja. Képeket elnézve a zajszínt sajnos inkább középkategória, mint felső, néhol felfedezni kromatikus aberrációt is. Ám mindezek ellenére azért jónak számít mobilos berkekben. Beállításaiban rengeteg lehetőség rejlik. Többek közt fotózhatunk normál módtól kezdve panorámán át egészen HDR-ig, és mindezt gyorsan, szépen, és pontosan teszi.

alt alt alt alt

alt alt alt

alt

 

GPS része abszolút rendben van. Eleve jár a HTC készülékeihez a Locations nevű (vagy másik nevén Laputa) navigáció, ami a gyártó sajátja, és rendkívül jól használható, rengeteg extra információval ellátva. Ehhez van egy 30 napos licence, ám aki hosszabb távon szeretné használni, a programon belül lehetősége van megvenni akár korlátlan időre is.

A modul gyorsan talál egyébként jelet, és stabilan tartja is azt. Készült tracklog is, hogy mennyire pontos. Nem panelrengetegben készült, viszonylag szabad ég alatt, de semmi gond nem volt vele.

alt

alt

 

Böngészője az előd verziókhoz méltón remekül teljesít. Kétujjas nagyításnál is automatikusan tördeli a szöveget a képernyő méretére, így nem kell oldalra húzogatva olvasni a kívánt tartalmakat. Ezt kötelezővé tenném minden olyan készülékben, amelyik képes a multitouchra.

Az oldalakat gyorsan betölti, és a nagy kijelzőnek köszönhetően könnyedén olvasható a szöveg.

alt alt

alt

 

Egyetlen negatívumot találtam csak a készülékben, méghozzá a menü gomb megoldását. Ugyebár a 4.0-ás androidban már szoftveres gombok vannak, tehát a képernyő alsó részén kap helyet minden gomb. A HTC ezt kihagyta, és megmaradt három érintésérzékeny gomb, ám nincs köztük a “Menü”. Ehhelyett minden külső alkalmazásnál, a képernyő valamelyik széléről leválaszt egy nagyjából egy centis sávot, melyet beszűrkít, és a közepére elhelyez három pöttyöt, ami a menü gomb. Ez sajnos akkor is ott van, ha nyomásra nincs hozzárendelve egyetlen funkció sem. Zavaró. Játék közben is végig ott van.

alt

 

Benchmark eredményei alapján igen jó, habár 4 maggal, és még egy alapjáratért felelős ötödik maggal nagyobb számokat vártam. Szerencsére ezek az adatok így is igen szépek, és a készülék sebességén is látszik, hogy itt szó sincsen akadozásról. A rettentő sebesség mellé pedig egy igazán szép kijelzőt kapunk, hatalmas betekintési szöggel, gyönyörű színekkel. Nehezen váltam meg tőle, de sajnos vissza kellett küldeni a jogos tulajának.

alt alt alt

 

 

 

PDA Fan Club

 

Vélemény, hozzászólás?