Ghoo Tab 7000 (Android) teszt – Olcsón kínálja szolgáltatásait

Szerző:

altEgy érdekes táblagép járt nálam tesztelésre. Nem a fizikai jellemzőire gondolok, hanem a meglepő árfekvésére. Tesztünkben megvizsgáljuk, hogy az “olcsó” kategóriába tartozó 7 hüvelyk képátlójú Tabot miért alkották meg mérnökei. Már az elején szándékosan hangsúlyozom az árát, mivel ennek fényében (is) történik a hardver, a szoftver és ezek csapatmunkájának vizsgálata. A Ghoo Tab 7000-t a Shenzhen Lyric Pioneer Co., Ltd. nevű kínai cég gyártotta.

 

Rendhagyó módon, a specifikációval és egyéb mesélni valóval  szeretném kezdeni. Hogy fokozzam a rendhagyást, szintén az elején fogok írni a készülék áráról. Ezek után a szokásos hardver és szoftver bemutatással foglalkozunk.

 

alt
Shenzhen, Kína
 

Specifikációk

Kissé zavarban voltam, mert a gyártó oldalán az F1-nek nevezett Tab néhol kissé eltérő adatokat mutat, mint a nálam járt verzió. Nézzétek el nekem, hisz új termék, viszonylag ismeretlen gyártótól.

 

alt
Forrás: lyxfsz.com

 

A hivatalos adatokat fogom közzétenni, és mögé írom pirossal az esetleges eltéréseket:

 

CPU A10 (CPU+GPU+VPU)Cortex, A8
Master frequency:1 GHz
Kijelző 7 inches Capactitive Touch 16:9 .800 * 480 TFT
Memória DDR3 512MB ebből max. 300 MB érhető el
Nandflash 4G (8G,16G választható) TF card:Max.32G
Hang built in speaker(2x1w)
I/O Ports 1 x miniUSB 2.0
1 x HDMI port
On The Go usb port (OTG)
3.5mm sztereó jack
Töltőnek való slot
1 x TF kártya slot
Hálózat WIFI LAN 802.11b/g/n;
Külső USB 3G modem támogatás
G-szenzor Igen
Bluetooth Választható – nincs
Kamera 0.3 Mega Pixel (csak elülső)
Energia Battery type, Lithium-ion 4000mAh – 3000mAH
25 – 35 óra zenehallgatás – fülhallgatóval, kb. 5 – 8 óra videózás,
HDMI-n keresztüli lejátszás kb. 3 – 5 óra (akkumulátor kapacitástól függően)
Be- és kimeneti adapter input:AC100-240V 50-60Hz
output:5V 2A
O.S. Android 4.0
Böngésző Google Chrome Browser, UCWEB
online szórakoztatás Támogatja: Online video, online Tv, online Movie, Online Music, Online Radio.
Office szoftver WORD, EXCEL, POWERPOINT, PDF, TXT,
Játék 3D-s játékok támogatása 3D-t támogató hardver-gyorsítón keresztül
Audio Player MP3,WMA,APE,FLAC,WAV
Video Player Támogatja:MKV(H.264 HP), AVI, RM/RMVB, MPEG-1, MPEG-2
Video kimenet:HDMI 720P, 1080P, 2160P full HD output, és Video OutPut (AV OutPut)
Tartozékok 1 db miniUSB kábel
1 db OnTheGo USB kábel
Magyar nyelvű kézikönyv
1 db töltő: AC adapter AC100-240V 50-60Hz 5V 2A
1 db fülhallgató
Méretek, tömeg 192x124x12.8mm; 0.45kg. 190x120x9.9mm; 0,35kg

 

Mindezek alapjában véve kielégítő paraméterek, de abban a pillanatban, ahogy megtudjuk az árfekvését, azonnal egy szintet nőnek a szemünkben. Ugyanis az ára a cikk előkészületeinek pillanatában:

alt

Megjegyezném, hogy pillanatok alatt elkapkodták a készletet. Az aktuális árakról érdeklődjetek a Speedshop-nál!

 

Külsőségek – körbejárás

Folytassuk a megszokott résszel, azaz vegyük kezünkbe a dobozt és nézzünk körül benne!

A – közepes méretű – doboz, ötletesen, mágnes patenttel záródik, tehát kíméletes a “házzal”. Az oldalain a szokásos önmagát reklámozó tulajdonságokat tekinthetjük meg.

alt

alt

A fedél alatt – szokásnak megfelelően – magát a készüléket pillanthatjuk meg.

alt

Az elválasztó elem eltávolítása után megleljük a tartozékokat, nevezetesen a töltőt, a két mini USB-USB átalakítót, ami HOST-OTG-ként is működik, azaz ide kell csatlakoztatni a pendrájvolt, vagy az USB-s egér/billentyűzetet, stb… Valamint kapunk még az alap csomagban egy töltőt is. A TAB képes USB-ről is töltődni.

alt

Járjuk körbe őkelmét, nézzük, mit találunk! Maga a kijelző 7″ átmérőjű és 800×480-as felbontású. Betekintési szög viszonylag – meglepően – jó, viszonyítva a pl. a magasabb árfekvésű Toshiba Folio 100-hoz, melynél ez egy nagyon gyenge pont.
Fektetve-szemből a jobb oldalon találjuk a 3,5mm-es jack, a miniUSB, a HDMI és a töltő nyílásokat.

alt

Felül-jobboldalt a POWER és a VOLUME gombok láthatók.

alt

A kijelző mellett jobbra található a három érintő gomb:

alt

A hátát napoztatva látjuk a Ghoo TAB 7000 feliratot…

alt

… a fentebb említett be- és kimeneti nyílások neveit…

alt

… a TF CARD slotot…

alt

… és a készülékhez képest közepes minőségű hangszóró nyílásait.

alt

alt

Hasonlítsuk össze egy 10″-os és egy 3,7″ képátlójú android eszközzel.

alt

alt

alt

Az alapcsomagban a szokásostól eltérően egy teljes, magyar nyelvű ismertető füzetet is találunk, amit én csak üdvözölni tudok!

alt

alt

alt

alt

 

A használat

Mostanára képet kaptunk arról, hogy milyen harverek állnak rendelkezésünkre, mikor üzembe helyezzük a masinát. Lássuk, mit kapunk ezért az olcsó árért!

Nemrég érkezett frissítés alapján már nem 2.3.4-es android alapja van, hanem a legújabb 4.0.3 ICS dübörög benne, így a most vásárlóknak már nem kell a gyártó oldaláról a frissítést véghezvinni. Ennek működéséért az 1 GHz-s processzor felel, ami max. 1200-ig húzható – saját felelősségre -, onnantól instabillá válhat.

alt

A Ghoo-n található ICS-Android OS nem kifejezetten Tablet verzió, a mobil eszközökre optimalizált jégkrémet találjuk rajta, pontosabban – hivatalosan – a 4.0.3 Ghoo TAB 7000 verzióját. Ez nem jelent semmiféle funkcióbeli korlátozást, inkább megjelenésbelit, valamint a Play Store a “nem tablet” kompatibilis app-ok listáját fogja nekünk megjeleníteni. Példa erre a Youtube:

alt
Tablet verzió

alt
Ghoo TAB verzió

alt
Ghoo TAB verzió

További screenshot a rendszerről:

alt

Elvileg a gép alapból ROOT-olva van, ezt könnyedén ellenőrizhetjük. Töltsük le a Playstore-ból az Android Terminal app-ot, indítsuk el, írjuk be a SU parancsot, és ha superuser jogokat kap, akkor nyert ügyünk van.

alt

Megtalálhatjuk benne a szokásos alap android alkalmazásokat, kiegészítve persze a Google csomagjával (GAPPS), kivéve a Goolge Maps. Elvileg ezzel nem kompatibilis… Tehát van Marketünk, Gmailünk, Talkunk, stb. Ebből láthatóan az következik, hogy – szerencsére – nem egy butított android verziót kaptunk, mint pl. a Folio 100 esetében, ahol a Toshiba a saját torzszülöttjét pakolta a vas alá. Kezdésnek tehát nem vagyunk kitéve egy ROOT- kényszernek, hogy találjunk minél hamarabb egy jó főzött ROM-ot. Higgyétek el, ez nagyon sokat számít. Saját tapasztalat. Így a rendszer bootolása után elvégezhetjük a szükséges beállításokat, rendszeridő, lokáció, Google fiók, stb…

alt

alt

Néhány szót a gépelésről! Ez szinte a leggyengébb pontja a Ghoo 7000-nek. Még erősen koncentrálva sem sikerült melléütés nélkül beírnom hosszabb-rövidebb szöveget, így javaslom a sokat körmölőknek, hogy szerezzenek be egy ideális USB-s billentyűzetet, mely megkönnyítheti az életüket a Ghoo TAB-bal.

 

Multimédia

Az elülső oldali kamera VGA felbontása önmagáért beszél, fényképezésre nem túl alkalmas, videó-chat kamerának pedig közepes-gyenge, de a célra tökéletesen használható. LED vaku nincs, és hátlapi kamera sincs. Flash tökéletesen működik, a hardver szépen kiszolgálja. Alap videó kezelő alkalmazásunk nincs, így egyet (minimum:) ) a Play Áruházból telepíteni kell. HD minőséggel se online (Youtube), se offline (videózás) ne próbálkozzunk, de a kisebb felbontásokkal tökéletesen elboldogul. Hangszóró hangos, de közepes-gyenge minőségű. A HDMI hozza az elvárt szintet, a 800×480-as felbontást HD minőségben képes a “laposTV”-nken megjeleníteni. Újabb érv egy USB billentyűzet-egér kombó beszerzésére.

alt

alt

 

Természetesen tároló kapacitása is van. Total Commanderben (PC-n) megfigyelhető, hogy kétféle háttértérként jelenik meg, nagyjából 2 GB szabad kapacitással meghajtónként (tehát 2 x x2 GB tárhelyünk van):

alt

 

Összefoglalva: A fent említett tulajdonságok közül a gyengébb szoftver és hardverelemek a kedvező ár fényében feledhetőek. Összességében ajánlott vétel kezdő és haladó felhasználóknak is!

 

Értékelés:

alt

alt

alt

alt

alt

 

A táblagépet a Speedshop bocsátotta rendelkezésünkre!

 

PDA Fan Club

Vélemény, hozzászólás?