Cogito Classic – Okosóra Klasszikus módra

Szerző:

logoAz okosórák egy nagyon egyszerű és kevésbé formabontó változatát alkotta meg a Cogito. Analóg óra, digitális számlappal és villogó ikonokkal. Hasznos, de van még mit tökéletesíteni rajta.

A Cogito Classic okosóra külsejét Xavier Houy, díjnyertes francia tervező álmodta és alkotta meg. Ezt az információt külön kiemelték a weboldalon, azonban, ha rákeresek, csak a Cogito féle okosórákat, meg pár random alakú tárgyat dob ki. Ezek szerint mégsem akkora császár. Ráadásul, ha ránézek az órára, bizony meg kell hagyni, sok dolga nem volt vele. Az vitathatatlan tény, hogy elegáns és szép látvány. Nekem tetszik.

P1130623

Anyaghasználat az óra részét tekintve jónak tűnik. Az viszont sajnálatos, hogy az üveg nem teljesen karcálló – pedig kiáll az óra síkjából, tehát ez később gondot fog okozni – valamint a színes keret a semmitől is koptatja felületi színét, így a peremén itt-ott elővillan az alatta állást foglaló szürke szín. Erről sajnos elfelejtettem képet lőni. Legjobb tudomásom szerint ez a „pánt” nem cserélhető, pedig akár a kopás, akár csak simán a „dizájn” miatt sokkal jobban ütne, ha mindig az öltözethet/kedvemhez illő színt csattinthatnám fel rá.

elolhhatul

 

Cogito-classic

Funkcióit tekintve pont annyit tud, amennyire egy embernek szüksége lehet, és ezúttal több hónapos – a gyártó is így írja – akksiidővel. Tesztpéldányunk már 3 hónapja üzemel gazdájánál, így ez valós adatnak látszik. Hogy pontosan tudjuk miről van szó, megsúgom, hogy a ketyerében kettő darab elem foglal helyet. Egy az analóg tik-tak részért felel, egy pedig minden másért.

connect-dimensions_classic.jpg.pagespeed.ce.Aagd_6sjJ-

Bluetooth-on keresztül csatlakozik a telefonunkhoz, feltéve ha arra előzőleg feltelepítettük a Cogito programját. Ennek folyamatosan futnia kell, ugyanis ez adja az információt az órának. Ezek egészen pontosan: Digitális idő (az analóg kijelzést az órán kell betekergetni és a telefon nem befolyásolja), bejövő illetve elmulasztott híváskijelzés névvel vagy telefonszámmal, email, sms, egyéb üzenet (facebook chat, hangouts, wiber, stb.), naptári esemény, telefonakksi merülés

4897015726003

Az óra természetesen rezeg, de sajnos pont olyan gyengén, hogy ne legyek benne biztos, vajon rezgett, vagy csak haluztam. Azalatt a két hét alatt amíg nálam szolgált szinte folyamatosan nézegettem, hisz nem volt egyértelmű sem nyugalmi sem utazós szituációkban, hogy most rezeg, vagy sem. Csipogni tud, ez pont kellő hangerejű, de én azonnal átállítottam rezgő módra. Funkcióit tekintve a rajta lévő gombokkal a következőkre képes: Music control (számléptetés, megállítás, elindítás), telefon kamerájának elsütése, telefon csörgetése (ha nem találom a telefont, illetve a telefonnal is tudom csipogtatni az órát), bejövő hívás némítása (csak androidon)

1021_COGITO-classic-banner-3.jpg.pagespeed.ce.ZDkLGghcjv

Mindezt természetesen remekül teszi, ha van bluetooth kapcsolat. A probléma viszont az, hogy Sony Xperia Z2 és HTC One M7 készülékekkel is gyakran megszakad a kapcsolata. Túl gyakran. Samsung Galaxy S5 minivel például már alig-alig, de azért ott is előfordult. Telefon zsebre/asztalra téve, óra a kézen. 1 méternél nem nagyobb a távolság, mégis gyakran láttam a „Connection Lost” jelet. Ha nyomtam valami gombot, jobbára visszacsatolódtak egymásra a készülékek, de azért ez gáz. A tulajdonosa és én is írtunk a supportnak, hogy egyrészt lehessen hangerőt is szabályozni az órával, másrészt legyen már stabil az a tetves jel.

P1130612

Az óra 10 méter mélységig vízálló. Ez vagy működik, vagy nem. Az viszont tény, hogy a Support készségesen áll rendelkezésre, gyorsan reagálnak és pl egy beázott készüléket már ki is cseréltek. Nem kérdezősködtek, nem kötekedtek. Postára a hibás példányt és már küldték is az újat. Ezért hatalmas gratuláció jár nekik, hisz sokkal nagyobb és nevesebb gyártók is kimásztak már IP9999 szabvánnyal ellátott készülékük beázásának garanciális javíttatása alól, mondván „fogd másképp”.

cogito_classic_image-01_orange_1 P1130607

Mindent egybevetve ez egy nagyon jól összerakott óra. Még az instabil jelet figyelembe véve is inkább ezt venném meg, mint bármi mást, amit jelenleg a nagyközönség elé dobálnak. Pont annyit tud, amennyit kell neki, és azt jól. Nálam egyedül a gyenge rezgőmotor miatt vérzett el, de a support azt írta, hogy hamarosan lesz opció megszabni a rezgés időtartamát és erejét. Illetve én kértem, hogy tegyék bele, plusz jelezzen már ki legalább egy aktuális hőfokot, egyéb widget jellegű apró információt, ők meg azt írták, hogy lesz ilyen opció és hangerő szabályozás is.

P1130606 P1130604

Az biztos, hogy a műanyag szíj azonnali cserére szorul. Nekem elvből nem tetszik, de egyébként be is izzadok alá. Egy jó súlyos fém szíjjal talán a rezgés is érezhetőbb lenne, ki tudja. Minden esetre a bolti ára 45 000 forint. Mindenki döntse el maga, hogy ennyiért vesz ilyet, vagy inkább Sony SmartWatch-al akar csillogni, netán ami még ezeknél is jobb lehet az a G-SHOCK féle bluetooth-os, Cogitohoz hasonló minimalista okosórák. Csak éppen a G-SHOCK előbb gyártott ilyet és azok bolti ára is valahol 50 000 forint körül alakul. Abban én jobban bízok, DE soha nem láttam még így lehet, hogy rosszul teszem. Nem találok belőle analóg verziót, így olyat se vennék. Egy szóval érdemes utánajárni mielőtt az ember belenyúl egy viselhető okosgépbe. Nem mindig a több a jobb. Mondom ezt Moto360, az összes samsung gear, sony SW 1, 2, és az LG okosórája után. Egyről nem nyilatkozhatok, az pedig a Pebble Steel, ami nagyon tetszik, de drága, tesztpéldányt pedig sajnos nem tudok szerezni.

COGITO-metal-series.1

Így még jobban is mutatna. Nem tűnik annyira játékórának. Persze attól még az marad.

Öröm volt visszatérni a 3 kilós buta analóg órámhoz, de körülbelül 2-3 napig hallucináltam, hogy rezeg és rá is néztem. Jár is érte a tapsvihar.

Legyen szép napotok!

Ui: Ha valakinek a birtokában van egy Pebble Steel, dobjon egy üzenetet, nagyon kíváncsi vagyok rá.

 

 

3 hozzászólás a cikkhez

  1. Hód Pink szerint:

    Én két hete vettem egy ilyen órát. Bíztam benne, hogy nem annyira vészesek a hibái, mint ahogy a cikkben írtad, de sajnos ugyanezek a tapasztalataim nekem is (gyenge vibra, gyakori kapcsolatvesztés). 3 nap elteltével ráraktam a casio órám fémszíját, de így még inkább észrevehetetlen a rezgés. Pedig éppen azért vettem, hogy reggel erre ébredjek, és ne verje fel a csipogás a családot, na meg, hogy akár zajos környezetben is észrevegyem, ha üzenetem érkezik. Ráadásul nem értem miért csak számmal jelzi a beérkező maileket, mikor az sms-eket ki tudja írni! Beérkező hívást nem lehet némítani, sőt, ha reflexből megnyomom az egyik gombot, akkor már nem is látom egy ideig, hogy ki hív. Sajnos a beérkezett üzenetekről is elfeledkezek ilyenkor, mert azt sem lehet később visszahozni. Az a legszomorúbb, hogy a legtöbb hiba csak szoftveres, és viszonylag kis erőfeszítéssel a piacon egyedülálló tökéletes kis kütyü lehetne. Legalább adnának ki hozzá valami SDK fejlesztő környezetet, hogy a lelkes ráérő programozók is tudnának fejleszteni rá. Sajnos – hiába 21. század – ismét rá kellett jönnöm, hogy még mindig nem gyártanak olyan órát, ami az én (szerintem egyszerű) igényeimnek megfelelne.

  2. Tibor Karacsonyi szerint:

    Hali
    Ennek az órának az olcsóbbik változatáról nincs valami cikk vagy vélemény? Erre gondolok: http://www.pinkbagoly.hu/Cogito-Pop-connected-okosora-fekete-d435.htm

Vélemény, hozzászólás?