CNS Globe Moto – Navigáció motoron is

Szerző:

logoMost egy kicsit más vizekre evezünk és bemutatok nektek egy olyan navigációs eszközt, ami kifejezetten, de nem kizárólag motorosoknak lett kifejlesztve. Csepp- és ütésálló, de nem kell lemondanunk semmiről cserébe. Sőt!

Mikor megláttam ezt a navit, arra gondoltam, hogy nagyon vagány és nagyon jól össze van rakva. Gumi burkolatot kapott, ami előnyös, mert nem csúszkál kézben tartva és ha esetleg rá rakjuk a motorra pl. a tankra akkor nem csúszik le egyből. A szélek és a hátlap is meg van erősítve, nem hiába írják: „A Moto IP55 szabvánnyal rendelkezik. Így por, valamint kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból. Emellet burkolata nem kényes, a kisebb karcolásokat is bírja.”.

Processzor: Mstar MSB2531 800MHz
Operációs rendszer: Microsoft WindowsCE 6.0
Rom / Ram: 4GB Nand Flash ROM / 128MB RAM
Kijelzõ: 4,3 col
Kijelzõ felbontása: 480*272 pixel felbontás
GPS vevõ chip: Mstar 2112, 22 csatornás
Bluetooth: Van
Video bemenet: Nincs
FM transmitter: Nincs
Magyar menü: Van
Audió, videó, képlejátszó: Van
Játék: Van
Számológép: Van
Akkumulátor: 1500mAh
Bõvíthetõség: micro SD (SDHC kompatibilis 16GB-ig)
Egyéb: IP 55 védettség
Audió: MP3, WMA, WAV
Videó: AVI, DVIX, XVID, WMV, ASF, mkv
Kép: JPEG, BMP, GIF, PNG
Méret: 124x87x20mm
Súly: 462g
Készülék navigációs szoftvere: Navigációs szoftver nélkül
Tartozékok: motoros tartó, autóstartó, autóstöltõ, motoros töltõ, USB szinkronkábel, napellenzõ,

P1140808

Használatban

Beüzemelni egyszerű. Ha van kéznél megvásárolt vagy hozzá kapott szoftver, nem kell sokat tennünk csak bekapcsolni és már lehet is navigálni. A bekapcsolás elég gyors, a menüje pedig kellemes kinézetű és könnyen kezelhető. Bluetoothon keresztül lehet használni kihangosításra, van rajta pár egyszerű doboztologatós játék és lehet videót, zenét lejátszani. Ez főleg komolyabb sofőröknek, esetleg céges futároknak hasznos lehet – szöveges dokumentumot is meg tudunk jeleníteni rajta, mint egy ebook olvasón. Számológépként is remekül működik.

P1140802 P1140827

Az érintőképernyő elég gyorsan reagál, de néha nem azt nyitja meg amit mi igazán szeretnénk. Ez egyébként abszolút jellemző a rezisztív érintő technológiára, tehát normálisnak mondható. Annyi, hogy a mai világ kapacitív érintőpaneljei után egy picit furcsa a múlt technológiáját használni. Egyáltalán nem szokatlan ebben a szegmensben, nem róható fel negatívumnak.

P1150050 P1140819 P1140834 P1140835

A kijelző fényereje nem a legjobb, mivel ha rásüt a nap, akkor esélytelen bármit is látni és hiába az egyébként ritka jól kitalált napárnyékolós bölcső, sajnos az sem segít sokat. Autóban még jól járunk, de motoron nem hiszem, hogy sokan örülnének, ha nem látnák merre kell kanyarodni éppen. Ha már a motoros használatnál tartunk akkor meg kell, hogy említsem a külön „motoros töltõ”-t. Nagyszerű, hogy van olyan gps, ahol erre külön odafigyelnek, nem kell külön beszerezni tartozékot hozzá, de ettől függetlenül a külön autós töltőt sem hagyták ki a csomagból. A motoron három féle módon lehet használni, a tappancsal a tankra rászerelve, kormányvillára a tartozék segítségével illetve tanktáskákban van erre kialakított rész általában ami átlátszó.

P1140815 P1140812

Tartozékok

Az aktív bölcsővel kezdeném, mivel nagyon jó pl. autóban való használatra. Nem kell külön a készüléken keresni a töltési lehetőséget, csak bepattintom és kész. Mint említettem megtalálható még a csomagban egy autós és egy motoros töltő is, amiért külön dicséret. Ha tölteni akarjuk még és nem vagyunk gépjármű közelében, akkor számítógépről tudjuk USB-n keresztül is.

P1140790

Összességében a CNS Globe Moto egy sokoldalú és remek készülék, amit használni is könnyű. Egyedüli problémát a kijelző fényerejénél tapasztaltam, de valljuk be nem sok készülék van ami tűző napon, ráadásul színes képet megjelenítve láthatóvá teszi magát. Ez amolyan negatívum, de más se oldotta még meg.

P1140809

P1140837 P1140836 P1140841

A tesztkészüléket köszönjük szépen a ConCorde-nak, a tesztet pedig Zoli barátomnak.

Legyen szép napotok!

Vélemény, hozzászólás?