Casio Paper Writer 10.1 – a modern jegyzetfüzet

Szerző:

altMostanában nem szokott meglepni minket egyik nagy cég sem az innovációival, mindegyik -úgy tűnik- megelégszik azzal, hogy nagyobbat, gyorsabbat, okosabbat csinál az előző modelljéből. Ebbe a kényelmes, innovációktól mentes és szabadalmi reklámszpotoktól harsogó világba rondított most bele a CASIO valami újjal. Igen, a Casio, ami -mint tudjuk- számológépet meg órát gyárt. Néhányan talán még fényképezőgépről is hallottak, de kb. itt áll meg a tudomány a céggel kapcsolatban.

 

A Casio bemutatta új készülékét, a Casio Paper Writer 10.1 nevű tabletet. Tekintettel arra, hogy a Casio ezzel lép be a táblagépek piacára, érdemes szemügyre venni, hogy mégis hogyan képzeli ezt? 

Hát úgy, hogy nem a tömegeket akarja megszólítani vele, hanem egy bizonyos rétegnek készít egy rendkívül hasznos eszközt. Hogy mely társadalmi réteg az, amelyik legjobban rá fog cuppani a témára, az előre nem igazán jósolható meg, reklám szerint az üzletembereknek készült, de szerintem pont olyan hasznos lehet egyetemistáknak, ÁNTSZ/MGSZH/NAV ellenőröknek, bárkinek, aki kézzel készít jegyzetet valamiről, amit később fel kell, hogy dolgozzon.

Komolyan úgy érzem, hogy mostmár kellene beszélnem magáról a készülékről is, mert kezd hosszúra nyúlni a bevezető….

 

alt

 

Casio Paper Writer 10.1

A készülék képes bármit beszkennelni. Gyárilag egy mappában foglal helyet a tablet, vele szemben egy jegyzettömb található, amelyre azt írunk, amit akarunk. Ha becsukjuk a mappát, a készülék automatikusan beszekenneli a lapot, amit telefirkáltunk, sőt, ha az irkafirka tetejére odakörmöljük, hogy MATEK, vagy BOLT, vagy JÓZSEFVÁROSI PIAC, akkor a szkennelés után automatikusan a megfelelő mappába kerül a jegyzetünk. Ha ezt kiegészítjük egy megfelelő OCR programmal, akkor már sok teendőnk nincs is a feldolgozás során.

 

alt

 

Technikailag

A készülék elő- és hátlapi 5 MP felbontású kamerával rendelekezik a megfelelő minőségű digitalizálás érdekében. Ez még önmagában vajmi kevés lenne, ezért a fejlesztők az előlapi kamerát megfelelően elforgatták, hogy döntött állásban (nem szemben, 180 fokos betekintési szögből) is tökéletesen olvasható és használható képet kapjunk.

A szkennelést természetesen megfelelő célszoftverek egészítik ki mind a bevitel, mind a szortírozás és dokumentumkezelés vonatkozásában.

A további technikai paraméterek (ha már egyszer tabletről van szó) alapján a gépet egy kétmagos, 1,5 GHz-es Texas Instruments OMAPS processzor hajtja, 1 GB RAM és 16 GB háttértár található benne. Bár nem feltétlenül az izmos felső kategória versenyzője lesz, de nincs is erre szükség, ne felejtsük, hogy egy bizonyos célra kifejlesztett hardverről van szó. A készülék Android 4.0 (ICS) oprendszerrel kerül forgalomba, ami azért feltehetőleg szintén erősen át lesz alakítva a funkciók könnyebb elérhetősége, a hatékonyabb munka érdekében. Hogy senkinek ne legyen oka panaszra, a folyamatos működésről egy cserélhető, 7000 mAh-s akkumulátor gondoskodik, amellyel 12 órán keresztül  használható a készülék.

A csatlakozók tekintetében is nagyon jól állunk, microSD, teljes méretű SD, USB és normál HDMI csatlakozót kapott a kütyü, ezzel gyakorlatilag minden igényt etekintetben kielégít.

A vezetéknélküli kommunikáció érdekében WiFi, BlueTooth 4.0 és 4G LTE is elérhető lesz, bár a technikai paraméterek eltérhetnek, mivel a tervek szerint 4 különböző változatban kerül majd a boltokba.

Hogy a terepmunkáról se feledkezzenek meg, a mappa és a tablet bölcsője remek ütésállóságot biztosít, 1 méterről leejtve nem sérül a készülék.

Úgy tűnik, egy igen hasznos kis eszközt kaphatunk a kezünkbe, azonban a terjedését nagyban fogja befolyásolni az ára,  amiről nincs még konkrét információ. A tablet Japánban szeptember végén kerül a boltokba.

 

UPDATE 2012.10.29 – Kiderült az ár is, elég érthetetlen módon 2500 $, azaz kb. félmillió forint. Erősen túlárazottnak tűnik, de az már biztos hogy nem egyetemisták eszköze lesz így… Valószínűleg nagy cégek a célpontok, így egy tömeges beszerzés kapcsán az ár igencsak lejjebb fog menni.

Mondjuk ha nekem lenne egy nagy cégem, és venni szeretnék 100-at, ilyen ár mellett inkább azonnal felbérelnék egy-két fejlesztőt, akik nekem legyártják a megfelelő szoftvert az én igényeim szerint, és máris mehetnek android/iOS géppel a munkásaim a dolgukra.

 

Végül itt egy rövid videó, ami a készülék bemutatóján készült, érdemes megnézni!

 

 

Forrás: Android Authority, The Digital Reader, YouTube

Vélemény, hozzászólás?