A Sony okosóráira nem kell várni

Szerző:

OkosóraTavaly óta nem ismeretlen a fogalom: okosóra. A Pebble első támogatói már meg is kapták a sajátjukat, és a divathullám hatására sok neves gyártó is beállt a sorba, hogy saját termékkel részesedjen profitból. A Sonynak viszont már meg is van az okosórája, csak a reklám hiányzik.

  

 Mire is jó egy okosóra? Számos cég próbálkozott (főleg kínában), közvetlenül az okostelefon óraként hordható verzióját megalkotni, mérsékelt sikerrel. Az ötletet még a Knight Rider sorozatból szedhették – hiszen ki ne vágyott gyermekkorában órával irányítható, intelligens szuperautóra? Ezek a telefonnal ellátott órák azonban nehezek, nagyok, buták voltak, és tulajdonképpen akkor még semmi értelme nem is volt a csuklóra kötni a telefont.

Telefonos óra

Voltak azonban olyan cégek, akik másfajta megközelítésben tekintettek a telekommunikációra, és olyan órát terveztek, ami nem helyettesíti a telefont, hanem együttműködik vele. Többek között a Sony, az Alcatel és a Samsung is előállt hasonló megoldásokkal, és a neves óragyártó cégek, pl. a Casio és a Seiko is képviseltették magukat a kicsiny piacon. Ezek az órák drágák voltak, egy akkori csúcstelefon árával egyenértékű összeget kellett fizetni értük, és alig pár dolgot tudtak. Sony Ericsson MBW-100

Sony Ericsson MBW-100

Az akkor piacvezető gyártó 2007 elején mutatta be az első ilyen ezközét, amely igen elegánsra sikerült, és hamar kicsiny rajongótáborra is szert tett. Az óra masszív fémből készült, és a tetszetős, hagyományos számlap mellett egy aprócska OLED kijelző is helyet kapott rajta. Funkcionalitása a hívások, sms-ek és a zenelejátszó kezelésében merült ki, csatlakoztatott telefon nélkül hagyományos óraként volt használható. A hívásokat és az üzeneteket rezgéssel jelezte, előbbieket el is tudta utasítani, és a telefon által játszott zenéket lehetett elindítani, léptetni, megállítani vele. Sajnos csak a Sony Ericsson telefonokkal volt kompatibilis, viszont egy feltöltéssel nagyjából egy hétig működött.

Sony Ericsson MBW-150

Sony Ericsson MBW-150

A 2008 karácsonyára az óra külsejét a Fossil jelentősen átszabta, és az ezköz négyféle variációban is elérhetővé vált. A gyakorlott gyártó ütős design-okat hozott, az órák vízállóak, a szíj cserélhető, de funkcionalitásában szinte minden maradt minden ugyanaz, mint az előd esetében, azon kívül, hogy az új BT szabvány már szinte teljeskörűen engedte vezérelni a zenelejátszást. A rajongók által készített, nem hivatalos szoftverrel pedig összekapcsolhatóvá vált Windows Mobile és S60 telefonokkal is, így jobban elterjedt.

LiveView

Sony Ericsson LiveView

Az Android-éra beköszöntével a BT-óráknak leáldozott, és a Sony Ericsson gyorsan lépett: a 2011-ben megjelent ezköz már egy teljesértékű távirányító. A kis kijelző nem érintésérzékeny, ellenben a körülötte lévő keret az, emellett két fizikai gomb is segít a vezérlésben. A telefonra telepített app segítségével az elérhető lehetőségek száma végtelen: az SMS-ektől kezdve a Facebook, Twitter és Foursquare értesítéseken át a naptárbejegyzésekig, RSS feedektől az e-mail üzenetekig minden olyan app megnyilvánulásáról képes tájékoztatni az eszköz, ami fel van telepítve, de az alapfunkciói között szerepel a hívószámkijelzés és a zenelejátszó kezelése is, A nyílt API miatt külső fejlesztők is előszeretettel írnak rá hasznos és vicces alkalmazásokat. A cucc egy csiptetővel kapcsolódik bármihez (ruhához, óraszíjhoz, bicikli kormányára), de csuklószíj, és karpánt is jár hozzá. Az akksija nagyjából 2 napig bírja, szabványos micro usb porton keresztül tölthető, a kütyü ára 10.000 ft körül van.

Sony SmartWatch

Sony SmartWatch

A legújabb, immár az egyedülmaradt Sony által gyártott okosóra tavaly nyáron jelent meg, tulajdonképpen mindenféle jelentősebb marketingkampány és sajtóvisszhang nélkül, pedig megérdemelné. A cég az eddigi, órás és telefonos tapasztalatait is belesűrítette az új modellbe, és a piac (jelenleg) legkiforrottabb ezközét tette le az asztalra. A kis 1,3 colos, 128×128 felbontású kapacitív OLED panel nem csak bárhova betűzhető, hanem egy átalakítóval (a gyári mellett) akár saját óraszíjjal, csuklóra is felcsatolható. A playből letölthető LiveWare alkalmazásban szinte minden, a telefonon futó jelentősebb app összekapcsolható az órával, a nyílt forráskódú szoftver segítségével hamarosan az is, ami még nem. Így az értesítések és a szöveges tartalom olvasása mellett widgeteket is ki lehet tenni, és jópár alkalmazás saját, az órára szabott felületét is meg lehet nyitni. Az egy-két napos üzemidővel bíró kütyü nagyjából 30.000 ft áron beszerezhető.

Sajnos ezeknek az óráknak a sok fejlesztés és tapasztalat dacára a mai napig is jelentős hibáik vannak. Az MBW széria OLED kijelzői a felhasználói tapasztalatok alapján viszonylag hamar tönkrementek, és mindegyik kütyü gondokkal küzd a BT kapcsolatot tekintve. Általános probléma, hogy sokszor megszakad a kommunikáció, viszonylag kis távolságból és random is, valamint a kijelző erős fényben, napsütésben olvashatatlan. Ezenkívül az órák nagyok, nehezek, és talán ez a legnagyobb hátráltató tényező, ami miatt nem jöttek igazán divatba. Vélhetőleg az okosórák divatba robbanásával a Sony is átgondolja az elvárásokat, és ezért növezi nagy csend a jelenleg piacon lévő órákat. Remélem, olyan terméken dolgozik, ami minőségben és használatban is méltó társa lehet a gyártó Z szériás okos ezközeinek.

Forrás: Sony, Seria.huProductdose

5 hozzászólás a cikkhez

  1. […] elő, hogy az elmúlt pár napban arról érkeztek hírek, hogy a Samsung és az Apple után a Sony, sőt még maga a Google is okosóra gyártásra adja a fejét. És ha már ezek a nagyok üzletet […]

Vélemény, hozzászólás?