Wacom Bamboo Folio teszt – kézírás a felhőbe

Szerző:

A Bambo Folio egy hatékony eszköz, ami elősegíti a papírra jegyzetelt információk egyszerű digitális fájlokká való átalakítását. Ezután a Wacom szoftverek segítségével ízlés szerint szerkeszteni is tudjuk az elkészül jegyzeteket.

 

 

 

 

A Wacom már készített hasonló kézírás digitalizálót, a Bamboo Sparkot, amelynek dizájnja egyszerűbb, és nem ismeri a folyamatos rajzszinkron lehetőségét. Funkcionálisan pontosan ugyanúgy működik, mint a Spark, írunk a papírra, majd gombnyomásra átküldjük a leírt szöveget mobil eszközünkre. A Folio-t tervezői egy kellemes üzleti felhasználásra is alkalmas elegáns nejlonszövet borítású mappába helyezték. A Folio-val azon felhasználókat célozták meg, akiknek a termék használhatósága mellett megjelenése is fontos.

 

külcsín:

A Wacom készít A4-es és A5-ös Foliot is. A nálam járt Folio A5-ös jegyzetfüzetet tud fogadni, és a mappa mérete 257x200x19 milliméteres, amit így könnyedén tudunk a táskánkba tenni. A minőségi anyagoknak súlya is van, közel fél kilós az elegáns mappa (460g) és a toll (17g) együttes súlya. A mappa külső felületének szürke nejlonszövet borítása, a szélén sötétebb cérnával körbe varrva, prémium hatást kölcsönöz a terméknek.

 A mappa belső felében van egy nagyobb zseb és rendelkezik még két kisebbel is a névjegykártyák tárolására. Jobb oldalon található az A5 méretű jegyzettömb, ami a folio-ba vágott nyílásba dugott hátlappal van rögzítve. Balra van egy kivágás a hátlapon, amibe a tollat tudjuk bele csíptetni. A jegyzettömb alatt található a Folio lelke a digitalizáló lap és az elektronika, valamint a csatlakozást és szövegküldést intéző nyomógomb. A következő képen bepillanthatunk röntgen segítségével a tábla belsejébe.

 

Használat:

A Folio-t bluetooth segítségével tudjuk mobileszközünkhöz kapcsolni, Android és IOS eszközhöz is elérhető az Inkspace app, ami képes a Wacom Cloud tárhelyére feltolni az elkészült jegyzetet és kezelni a felgyülemlett irományokat. Az első kapcsolódáskor felajánlja a regisztrációt és ekkor érhetjük el az 5 GB-nyi tárhelyet a felhőben.  Természetesen a mobileszközön is tárolhatjuk jegyzetünket, ha nem szívesen bíznánk azt idegenekre. A toll nem igényel feltöltést, és elemet sem kell bele rakni, a Wacom a mágneses rezonancia elvét használta fel működéséhez. A toll belső felpítése is kiderül a következő röntgen képből.

A digitalizáló pad tekercseiből nyeri energiáját, amit egy szabványos micro USB csatlakozóval tudunk tölteni. Az íróeszköz még 12 milliméter vastag jegyzettömbön keresztül is szépen érzékelte az írott szöveget. A toll méretei megegyeznek egy hagyományos tolléval, azzal a különbséggel, hogy jóval kisebb a benne található betét, így hamarabb fogy ki belőle a tinta. Hármas csomagokban rendelhető újra, ha esetleg kifogyott. A Foliohoz csomagoltak egy plusz tollbetétet és a hozzá tartozó kiszedő szerszámot is, ami egy gyűrű alakú csipesz. A tollal kényelmesen lehet írni, egy kicsit talán vastagabb a kelleténél, háromszögletes alakja mégis kellemes fogást biztosít. Könnyedén készíthetünk vele folyamatábrákat, rajzokat és szövegeket, amit a mappa közepén található gombbal tudunk átküldeni a mobileszközre. A kész művet elmenthetjük JPEG, PNG PDF vagy a Wacom saját fomátumában a WILL-ben. Véleményem szerint, komoly grafikai munkára nem alkalmas, nem adja vissza tökéletesen a finom árnyalatokat és részleteket, na de nem is ilyen célra alkották. Az Inkspace programban beállíthatjuk akár az élő rajzolást is, vagyis amit rajzolunk éppen az folyamatosan megjelenik a mobileszköz képernyőjén.

Sajnos az Inkpspace csak korlátozott funkciókkal rendelkezik, képes katalogizálni a jegyzeteket, részekre is bonthatjuk a dokumentumok tartalmát, vagy átemelhetjük egy másik jegyzetbe a kimásolt részletet. Angol nyelven rendelkezésre áll a kézírásfelismerés is, de sajnos ez már havidíjas szolgáltatás. A program nem ismeri a színes szövegkiemelést, ehhez már le kell töltenünk a Bamboo Paper appot, amiben van több rajzkészlet is, ha keveselljük, pénzért újabbakat is vásárolhatunk. A Folio-ról viedót is készítettem, amelyben használat közben is láthatjátok a Wacom jegyzetfüzetét.

 

Összegzés:

A Bamboo Folio kiváló eszköz, technikailag tökéletes lett, a toll dizájnja is megfelelő, kényelmes vele az írás. A hordozó mappa kialakítása és anyaghasználata prémium minőségű, a nejlonszövet borítás időtálló. A kézírás digitalizálásának sebessége gyors, egyszerű papír jegyzetek készítésére ideális. A hozzá kapott szoftveres támogatás viszont nem az igazi. Kevés a szerkesztési eszköz, nincs ingyenes kézírásfelismerés, valamint külön programot (Bamboo Paper) kell letölteni az utólagos komolyabb szerkesztésekhez. A Folio ötvenezres árát egy kicsit túlzónak érzem, bár elegáns kialakításának köszönhetően az üzleti szférában lehet azért esélye nagy eladási mennyiségek összehozására.

 

 

Vélemény, hozzászólás?