Samsung Galaxy S23, S23+ és S23 Ultra teszt (külcsín) – tartozék dömping

Szerző:

A Samsung elküldte számunkra az S23-as sorozat minden egyes tagját, így bőven akadt munkánk a tesztelésükkel. A telefonok mellé rengeteg tartozék érkezett, amelyek érdekes megoldásokat vonultatnak fel a használhatóság terén.

 

 

 

 

Az S23 sorozat minden tagja a legfrissebb technológiával rendelkezik, beleértve a legújabb processzort, nagy felbontású kijelzőt, kiváló minőségű kamerákat, valamint számos egyéb funkciót és tulajdonságot. A Samsung továbbra is az egyik legfontosabb szereplője a mobilos üzletágnak, telefonjai még mindig népszerűek a vásárlók körében. Az S23-as sorozat mindenkinek tud kínálni megfelelő telefont, sőt, ha különleges igényünk van, akkor a hajlítható sorozatból is választhatunk magunknak készüléket.

 

Külcsín:

Az S23 és S23+ készülékek kialakítása nagyon hasonló, és az anyaghasználatuk is azonos. Azonban az S23 Ultra készülék kialakítása teljesen eltérő, mivel szögletes formával rendelkezik, a sarkok csak minimálisan vannak lekerekítve, míg az S23 és S23+ készülékeknek jóval nagyobb a sarokrádiuszuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindhárom telefon a Corning Gorilla Glass Victus 2 üvegét kapta meg, amely az ejtési tesztek szerint jelentősen ellenállóbb a leesésből eredő sérülésekkel szemben, mint a tavalyi S22 sorozat. A Samsung a legújabb telefonmodelljeinél is bevezette az Armor Alumínium nevű anyagot a keretek készítéséhez, amely az alumínium ötvözet egyik változata. Az Armor Alumíniumot erős hőkezelésnek vetik alá, hogy megnöveljék az anyag keménységét és tartósságát. A Samsung szerint az Armor Alumínum keretek 10%-kal erősebbek, mint az előző generáció alumínium keretei, és jobban ellenállnak az ütéseknek és karcolásoknak. Emellett a keretek rendkívül vékonyak és könnyűek is, így nem rontják a készülék megjelenését vagy hordozhatóságát. A telefonok külső méretei fontos paraméterek, ezért készítettem egy képet, amelyen leolvashatóak ezek az adatok, és melléjük helyeztem egy Huawei zászlóshajót is összehasonlításként.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Huawei Mate 50 Pro a Samsung Ultrájával játszik egy ligában, ami külső méreteiből is kiderül, közel azonos kiterjedésűek. Az S23 és S23+ a kisebb telefonok rajongóinak lehet ideális választás. A Samsung telefonok kijelzői jól kitöltik az előlapot, ennek elérésében segít, ha minimalizálják a kávákat. A következő képen a három S23-as kávái összehasonlíthatók néhány másik telefon oldalsó káváinak méretével.

A fenti ábra megmutatja, hogy a legvékonyabb káva az S23 csapatból már megint az Ultrának jutott, bár ez közel sem a legvékonyabb keret az eddig általam mért telefonok között. A Huawei Mate 40 Pro még mindig a csúcstartó 0,843 milliméteres kávájával. A következő táblázatban sorba raktam kávaszélesség szerint néhány telefont. A táblázat megmutatja, hogy a Samsung már nem próbál lefaragni ebből a méretből, hiszen az S10-es sorozat még vékonyabb kávával rendelkezett, sőt, a Note 10 plus telefonjuk az élvonalba is bekerült annak idején 1,916 milliméteres szélességével.

Ahhoz, hogy minél nagyobb kijelző kerüljön az előlapra, csökkenteni kell az alsó és felső kávákat is. Itt is az Ultra kapta a legvékonyabbat a minél nagyobb kijelző érdekében. A következő ábrán láthatóak a három Galaxy ezen paraméterei.

Az S23 Ultra mellé tettem a Huawei zászlóshajóját a Mate 50 Pro-t, és a mért értékeket összehasonlíthatjuk.

A fenti ábra mutatja, hogy a Samsung itt képes volt jobb eredményt produkálni, pedig ezeket a kávákat jóval nehezebb csökkenteni, mivel fent a szelfikamera, lent pedig az USB-C csatlakozó nehezíti ezen méretek kicsinyítését. A kijelző-képernyő arány számításakor a notch és kameralyukak területét kivonom az eredményből, így ezek nagysága is számít az értékeléskor. Az S23 sorozat tagjai a kijelző felső részére aprócska kör alakú szelfi lyukat kaptak.

Ezek átmérője évek óta változatlan, itt csökkenteni már nem érdemes, mert rontja a képminőséget a túlzottan aprócska lencseméret.

A kijelző-előlap arány javításának minden lehetőségét átnéztük, a következő táblázatból megtudhatjuk, a fenti kávák és szelfilyukak méretei hová sorolták a három Galaxy S23 sorozat telefonjait. A Samsung S23 Ultra az élvonalba került, bár a csúcsot meg sem közelíti közel 90 százalékos értékével.

A telefonok kijelzőjének sarkai szokás szerint lekerekítést kaptak, a következő képen összehasonlítottam a három telefon kijelzőinek és készülékházának rádiuszát. Az S23 Ultrának szögletes formái miatt szinte alig van lekerekítés a sarkain.

Mindhárom Galaxy telefon tetején mikrofonnyílás található.

Az S23 és S23+ alja teljesen egyforma elrendezésű, az Ultra esetében az S Pen miatt kissé át kellett rendezni a dolgokat.

Az Ultra átvette a Samsung Note sorozatának S Penjét, amely továbbra is egy kiváló eszköz, jegyzetelésre, rajzolásra vagy csak a telefon vezérlésére.

A toll működési elve maradt a régi jól bevált Wacom megoldás, ami garantálja a precíz vezérlési lehetőségeket. Az S Pen hegyének végére gumi került, ami elősegíti a valódi rajzoláshoz hasonló élmény kialakítását.

A következő ábrán mellé tettem néhány Note S Pen-t, amelyeknek lemértem a tolhegy rádiuszát.

A telefonok IP68-as minősítést kaptak, így képesek fél órát fél méter mély vízben beázás nélkül eltölteni, valamint porállóságban a maximális biztonságot nyújtják. A következő képen látható, hogy a SIM tálcáikat gumiszigeteléssel védik a beázástól. A SIM tálca két SIM kártyát képes fogadni, de sajnos MicroSD kártyabővítésre még mindig nincs lehetőség.

A telefonok bal oldala üresen maradt, a gyártó ezt az oldalt nem használta ki.

Jobb oldalra került a bekapcsoló gomb és hangerő szabályozó gombok. A power gombok távolságát megmértem a készülék aljától, mert ennek a paraméternek fontos szerepe van a kényelmes használatban.

A gombok ideális helyre kerültek, kényelmesen elérhetők. A gyártó nem követte el újra azt a hibát, amit az S10-es sorozatnál, amelynél túl magasra építette ezt a fontos alkatrészt, melyet így alig lehetett elérni. A következő képen a három telefon hátlapja látható.

A Samsung dizájnerei nem módosítottak a hátsó megjelenésen, maradtak a különálló kameraszigetek fém kerettel. Megmértem a hátlaptól a kamerarendszer magasságát és táblázatba foglaltam néhány másik telefonnal összehasonlítva. Az S23 Ultra közel másfél milliméteres magassággal rendelkezik, ami félelmetesen kicsi ahhoz képest, amit alászuszakoltak hardveres téren.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a gyártók a fizikai korlátok, vagyis a kis hely miatt a lencsék és egyéb hardveres alkatrészek növelése helyett képeik minőségének javításához az AI segítségét veszik igénybe. A Samsung idén kiemelte az Ultra fotós képességeit, és kiváló minőségű holdfotókkal reklámozták telefonjukat. Néhány felhasználó rájött arra, hogy a kiváló holdfotókat nem annyira a hardvernek, mint inkább a szoftveres rásegítésnek köszönhetjük. Sokan felháborodtak ezen, de ha jobban átgondoljuk a dolgot, akkor a jó oldalát is megtalálhatjuk ennek a funkciónak. Sok esetben, amikor már fizikai korlátai vannak a lencséknek és a CCD felbontásának, a nehéz feladatokkal nem tudna megbirkózni a kamerarendszer, ekkor segít be az AI és javít a képeken található tartalmon. Készítettem egy videót, amivel a zoom kamera képességének szoftveres kiterjesztését szeretném demonstrálni.

Ebben az évben rengeteg tartozékot kaptunk tesztelésre a Samsungtól, a gyártó igyekezett telefonjait úgy megvédeni, hogy az ne csak praktikus, de látványos is legyen. Íme, a tartozékok egyetlen képen.

A tokok hátlapjára egy bajonettzárhoz hasonló kis csatlakozó került, ami lehetővé teszi, hogy egyetlen mozdulattal kiegészítőkkel bővítsük.

Van itt strapabíró, masszív tok (Rugged Gadget Case), amely rendelkezik ilyen csatlakozó rendszerrel, így könnyedén rá tudunk pattintani egy kitámasztót.

Ha esetleg tripodot szeretnénk a tokra rögzíteni, akkor a fémből készült Slim Stand jól használható kiegészítő.

A napi használatban praktikusabb átlátszó tokot (Clear Gadget Case) is készítettek, amelyre szintén rá tudunk csatlakoztatni kitámasztót.

Az egyik legkülönlegesebb tartozék a Camera Grip Stand, amely a tokra rögzítve utánozza a fényképezőgép markolatát, stabil fogást biztosít, és még a telefon kitámasztására is használható. Emellett egy aprócska Bluetooth távvezérlő is található benne, amelynek gombját megnyomva távolról is elkészíthetjük a fotóinkat.

Emellett még egy hasznos funkciót is kapott, egy rejtett tripodot, amit egyetlen mozdulattal elő tudunk varázsolni a belsejéből.

Végére maradt a Frame Case, amely tok, keret és cserélhető hátlap együttese, a csomagban egy műbőr és egy átlátszó hátlappal együtt kapjuk.

Ennek előnye, hogy vásárolhatunk hozzá színes és mintás hátlapot, és ezeket cserélgetve akár minden nap másik színű és mintájú lehet telefonunk.

Egyetlen hátránya, hogy olyan mértékben rászorul a telefonra a tok, hogy naponta lefeszegetni nem túl kényelmes tevékenység. Jobb lett volna, ha valamilyen módon könnyen szétnyitható lenne a keret. Aztán az is lehet, hogy a sok használattól kissé megkopik, és akkor majd könnyedén lehet csereberélni a díszes lapokat.

 

 

Kijelző:

Az S23 és S23 Plus 1080 x 2340 pixel felbontású kijelzőt kapott, míg az S23 Ultra 1440 x 3088 pixel felbontású. Mindhárom telefon Dynamic AMOLED panellel van felszerelve, amelyek 120 Hz-es változó képfrissítéssel rendelkeznek, és kiválóan kezelik a HDR10+ tartalmakat is.

A fenti képen látszik, a Samsung továbbra sem RGB kiosztású alpixeleket készít, a gyémánt alpixel elrendezéshez ragaszkodik, amely kiváló minőséget hozott az OLED-es megjelenítők világába.

A kijelzőpanel hibrid-oxid és polikristályos technológiával készült, ezért képes a 120 Hz-es változó kijelző frissítést elérni.

Kapunk kékfény szűrőt a kijelzőhöz, amit időzíthetünk is, valamint négy színmódot is beállíthatunk, amelyből az egyiket saját ízlésünkre szabhatjuk.

Az S23 Ultránál még a kijelzett felbontást is tudjuk csökkenteni, esetleg növelni, attól függően, hogy szebb megjelenítést vagy kisebb fogyasztást szeretnénk.

A Samsung kijelzői még mindig a legjobbak között vannak, szépen behangolták színeit, külső környezetben is megállják helyüket, bár ilyenkor a színek kisség veszítenek árnyalataikból. Kijelzője jól olvasható, fényviszonyoktól függetlenül és színhűsége is rendben van.

 

 

Összegzés:

A Samsung idén is kiváló telefonokkal érkezett. Most nem a külső megjelenés reformálására fektették a hangsúlyt, hiszen alig lehet megkülönböztetni az előző szériától. Lecserélték a kijelzőt és a hátlapot védő Victus üveget a kettes sorozatra, ami javította a telefon törésállóságát. A kijelző minőségén is csiszoltak. Ebben az évben a mérnökök inkább a kiváló szoftveres élményre és a fényképezési minőségre fókuszáltak, amit maradéktalanul teljesítettek. Az S23 Ultra készülék továbbra is egyedülálló termék a telefonpiacon az S Pennel együtt, amelyhez a Samsung olyan hardveres szolgáltatásokat és szoftveres támogatást biztosít, amelyekre más piaci szereplők még nem képesek. A gyorstöltés továbbra is gyenge pontja a Galaxy sorozatnak. Az S23 Ultra és S23+ 45 wattal, az S23 pedig 25 wattal tölt, mindkét töltési teljesítmény gyengébbnek mondható, mint amit a többi gyártó kínál. A három telefont úgy alkották meg, hogy bárki megtalálhassa a számára megfelelőt, és természetesen még sok-sok évig frissítéseket kapunk hozzájuk.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?