Okosotthon olcsón!

Szerző:

P1210724A Concorde weboldala, nem is olyan régen rengeteg változáson ment keresztül. Amellett, hogy könnyebben átlátjuk az árukínálatot, feltűnt számomra egy új kategória. Ez volna az okos otthon, ami kapásból három termékkel indított, ebből szerencsére kettőt alkalmam volt tesztelni is. Leírom mire jutottam.

Elő sztorinak kezdem azzal, hogy a magam részéről óvatosan álltam mindig az okos otthon témához. Attól függetlenül, hogy az ismereteim csupán felszínesek ebben a témakörben, megvolt rá az okom. Volt lehetőségem rá bőven, hogy egy két eszközt kipróbáljak néhány ismerősömnél és mindenhol tapasztaltam valamit, ami miatt lenéztem az adott cuccot. Vagy csak egy készülékkel lehet vezérelni, vagy az alkalmazás maga kezelhetetlen, lassú, netán fagy, vagy nem megy fel a telefonomra, mert „nem támogatott” – ne feledjük, az esetek nagy részében itt arról van szó, hogy kapunk egy programot, csatlakozik valamihez és on/off, nem kvantumfizika, hogy ne tudja elvégezni akár egy lowend telefon is.

A Concorde.hu által forgalmazott Orvibo termékek ezek után olyan szinten meggyőztek, hogy fájó szívvel adtam vissza. Ami azt illeti nem is akartam visszaadni, reméltem hogy elfelejtik, de sajnos nem így történt. Najó, persze csak viccelek – vagy mégsem, kitudja. 😀

P1210691

P1210677

 

Rátérve a lényegre, két eszközről van szó. Az AllOne névre hallgató intelligens infra távirányítóról, illetve a barátjáról az S20 okos konnektorról. Szerencsére mind a két eszközt egyetlen szoftverrel lehet irányítani, ezt itt találjátok.

Screenshot_2015-12-09-21-07-57

Orvibo AllOne

Ez a gép egy szép, fényes felületű fekete korong. A tetején virít a márkajelzés, illetve a közepén van egy nagy gomb, ami körül pedig egy állapotjelző, helyzetnek megfelelően villogó, világító kör fekszik.

P1210649

Beüzemelni igencsak egyszerű. Microusb csatlakozója lehetővé teszi, hogy az áramellátást hamar megoldjuk – természetesen adaptert is kapunk hozzá. Ezt követően nyomva tartjuk a tetején lévő egyetlen gombot addig, amíg el-nem kezd villogni eszeveszettül – pirosan. Ekkor az előre feltelepített alkalmazást elindítva nincs más dolgunk, mint párosítani. Ez két kattintásba kerül, a kettő között pedig meg kell adnunk az épp aktuálisan használt wifi jelszavát – értelemszerűen ezen keresztül fog kommunikálni az eszköz az okostelefonnal a továbbiakban.

P1210653

Ha ez megtörtént, tulajdonképpen túl vagyunk a nehezén. Az alkalmazáson belül újabb kattintgatásokkal hozzáadunk egy új távirányítót, annak megfelelően, hogy mit szeretnénk csatlakoztatni hozzá – hifi, tévé, klíma vagy szinte bármi, amit infrával lehet irányítani.Screenshot_2015-12-09-21-08-10

Ezután már csak be kell a gombokat programozni. Létezik az appban egy adatbázis, amiből ki lehet választani jónéhány típus közül, hogy mi van nekünk, de az a tapasztalatom, hogy itt nem járunk majd sok sikerrel. Pl a klímák között nem volt samsung. Végül nem számít majd sokat.

P1210699

A betanítási folyamat egyszerű. A kijelzőn kiszemelünk egy gombot, nyomva tartjuk az ujjunkat rajta, majd ezt követően 15 másodpercen belül a gombhoz tartozó utasítást az AllOne eszközre kell küldeni egy már meglévő távirányítóról – ergo rámutatsz a távirányítóval és megnyomod a gombot, az eszköz pedig megtanulja. Ilyen formában végigdaráljuk az összes gombot illetve funkciót és ennyi volt. Innentől fogva a betanított gombokat röviden nyomva, a készülék sugározni fogja az arra programozott jelet.

Screenshot_2015-12-09-21-10-55 Screenshot_2015-12-09-22-02-12

Próbáltam tévével, hifivel és két klímával. Teljesen hibátlanul üzemel, nem is laggol, minden azonnal megy. Bár gondolom egyértelmű, azért megírom, hogy bármelyik távirányító bármelyik gombjára rá lehet programozni bármit, ami infra alapon megy. Pl a Klíma bekapcsoló gombjára rálőttem a hifi halkító parancsot. Hibátlanul halkította a hifit vele. Ergo tényleg bármit rá tudunk varázsolni. Ha lenne itthon infrás telefonom kipróbálnám, hogy egy MP3 számot, ha ráküldök vele azt megjegyzi-e és ha visszajátszom, akkor másik telefonnal tudom-e fogadni. 😀 Semmi értelme, de poén lehet, ha megy.

P1210684

Orvibo S20 smart konnektor

Úgy vélem itt nincs mit részletezni. Egy konnektor foglalat toldó, ami tele van pakolva elektronikával. Amit ezen keresztül dugsz a konnektorba, azt tudod a rajta lévő gombbal ki-be kapcsolni, illetve okos eszközzel történő párosítást követően a jelzőt nyomkodva szintén ugyanezt tenni.

P1210718

A párosítás folyamata megegyezik a fentivel, gombot nyomvatart veszettvillogásig, aztán wifijelszó és kész. Nagyjából ennyi a lényegi része.

P1210664

Az kifejezetten tetszik, hogy a szoftver rettenet egyszerű módon teszi ezt igazán imádnivalóvá. Beállíthatjuk, hogy hány órakor kapcsoljon ki-be, ráadásul még azt is megmondhatjuk, hogy a hét melyik napján. Tud olyat is, hogy bármikor, ha bekapcsolják, általunk megadott idő után automatikusan kikapcsol. Ezekből persze többet is be lehet állítani és kombinálni, nem zárják ki egymást, de azért ne csináljunk paradoxont.

Screenshot_2015-12-09-21-10-45 Screenshot_2015-12-09-21-09-33 Screenshot_2015-12-09-21-07-07 Screenshot_2015-12-09-21-06-51 Screenshot_2015-12-09-21-06-06 Screenshot_2015-12-09-21-41-55

P1210678

Másik extra, hogy több telefonnal is tudjuk párosítani a két ketyerét, így az sem jelent gondot, ha az asszony is szeretné telefonnal kapcsolni a lámpát a sarokban. És persze az egész bármilyen extra cselekmény, vagy beállítás nélkül hibátlanul működik távolról is. Ergo ha buszon ülök valahol akkor is tudom ki-be kapcsolgatni a klímát, tévét, hifit. Ha valakit halálra akarunk rémíteni, ez a tökéletes mód rá! Ha a haver ketyeréjit bepárosítjuk amíg nem figyel, rettentően magunkra tudjuk haragítani, mikor hajnali 2:34-kor felüvölt a Mária rádió a hifin. És közben valami Z kategóriás horrorfilmre kapcsolunk a tévében. Ugyanezt meg lehet tenni úgy is, hogy mi magunk viszünk és rejtünk el egy ilyen infraszórót valahol a sarokban a szekrény tetején. 😀

P1210684

A két készülék tökéletesen kiszolgálta az igényeimet, annak ellenére, hogy tartózkodtam a tudásuktól. Kellemes csalódás. Ezek ismeretében pedig azt kell mondjam, hogy az áruk is abszolút korrekt.

Kifejezetten jó érzés volt rászokni ezekre a gépekre, megkönnyítik az ember életét és meglepő módon nem okoznak mellé kétszerannyi galibát, mint ahogy a legtöbb ezekhez hasonló eszköz. Csak ajánlani tudom.

Akit érdekel, itt veheti meg őket.

Vélemény, hozzászólás?