Motorola Moto Z gyorsteszt – Na, így kell ezt!

Szerző:

Évekkel ezelőtt a Google elkezdte az Ara projektet, melynek célja a moduláris telefonok elkészítése volt. Az interneten némi keresgélés után kiderült, hogy még folyik a fejlesztés, azonban a mai napig nem születet olyan eszköz, ami tömeges gyártásba került volna. Tavalyi évben először az LG próbálkozott részlegesen moduláris felépítéssel. Pár hónappal később a Lenovo is kihozta saját fejlesztését, ami Moto Z sorozat néven vált ismerté.

Az LG G5-öt szinte minden egyes modul cseréjénél szét kellett szednünk és minden egyes műveletnél ki és be kellett kapcsolnunk azt. Nem volt egy túlságosan praktikus megoldás. Az már csak hab volt a tortán, hogy kevés volt a választék és számomra azok se voltak túl praktikusak vagy használhatóak. A Lenovónak jócskán sikerült ezt felülmúlni. A rövid idő alatt, amit a Moto Z készülékkel és kiegészítőivel tölthettem, azt kell mondanom, hogy maradandót alkottak. Köszönet a Lenovo hazai képviseletének, akik biztosították számunka a készüléket.

.

.

A telefon

A modularitás az LG-hez hasonlóan ebben az esetben is kiegészítők formájában jelenik meg. Első körben három alap telefont készítettek. A legerősebb modell a Moto Z Force lett, ami a másik kettőhöz képest egy erősebb vagy legalábbis nagyobb felbontású kamerát (21 MP) kapott és egy tekintélyesebb 3500 mAh-s akkumulátort.

.

.

A középső modellnél le kell mondanunk a jobb kameráról és 900 mAh-ről, cserébe kapunk egy 5,2 mm vékony, de eléggé masszív készüléket. Az első két esetben a hardver ugyan nem kimagasló, de nem lesz okunk panaszra.

Mind a kettő 5,5 colos QHD felbontású Amoled kijelzővel rendelkezik. A rendszerchip szerepét a már jól bevált Snapdragon 820 játssza. A 4 GB memória ma már alap, de mivel szinte csupasz Android-ot futatnak így bőven elég lesz. A tárhely 32 vagy 64 GB lehet és természetesen mind három készülék esetén bővíthető micro SD kártyával. A legkarcsúbb modell kijelzője szintén 5,5 colos, viszont felbontása „csupán” Full HD. Kicsivel gyengébb 625-ös Snapdragon szerény 3 GB memóriával kell, hogy beérje. A tárhely ebben az esetben 32 GB lett. Három közül a legkisebb modellnek van a legnagyobb akksija, ami 3510 mAh. Nálam a középső Moto járt. Az összeszerelés példás értékű, szépen megmunkált alumínium szélek, Gorilla Glass kijelzőt védő üveg, a hátulja pedig szintén fémből készült.

.

.

A csoda pedig hátul leledzik a 16+1 pin személyében, ami a kiegészítők csatlakoztatásához szükséges és a két erős mágnes, ami magán tarja azokat. Mennyivel ésszerűbb megoldás, hogy nem kell minden egyes alkalommal darabokra szedni a masinát. Önmagában az 5,2 mm nagyon vékony, így hosszabb távon nehézkes lehet a használata. És még egy apróság, amit érdemes kiemelni, az hogy nincs már 3,5 Jack csatlakozó rajta, csak egy USB-C.

.

Kiegészítők

Hátlapok

Olyan sok kiegészítő elemet kaptam hozzá, hogy nehézen tudtam eldönteni, melyikkel is kezdjem a tesztelést. Talán a legegyszerűbb a fa borítású hátlap volt. Világos fa színe van, melyet egy könnyed mozdulattal a készülék hátlapjához érintettem és már rajta is maradt. Semmi extra, de mégis elegáns és így már jobban fogható az egész eszköz.

.

.

A csomagban még találtam egy műanyag keretet, mely az alumínium széleket hívatottak megvédeni. A kijelzőt leszámítva fel is szereltük a telefont némi védelemmel, amitől nem lett túl vastag és csúnya sem. A másik hátlap annyira már nem tetszett, mert egy sima műanyag darab volt némi érdességgel a felületén.

Akkumulátor

Következő kiegészítő megpróbálja orvosolni a gyenge akkumulátor teljesítményét. A 2200 mAh pót akkumulátor kétféle módon képes áramot juttatni a hordozójába. Az egyik a hagyományos töltés, a másik pedig folyamatosan 80%-on tartja a fő akksi szintjét, így hosszabb és egyenletesebb üzemidőt biztosítva. Normál módon 60%-ig tudjuk feltölteni a telepet, szóval talán a második 80 %-os megoldás a jobb. Az egészben az a vicces, hogy a plusz akksival se túl vastag a Moto Z és még a fogása is kényelmesebb lesz tőle.

.


.

Hangszóró

No, ez az a pont, ahol valamit nagyon elrontottak, amire majd a projektornál fogok visszatérni. Magát az extra hangszórót a JBL készítette, így a minősége ennek megfelelően jó. Mondanám, hogy kiemelkedő, de inkább csak átlagos. A gyári hangszórókra viszont köröket ver rá. Még találunk benne egy kis telepet is, amivel 10 óra folyamatos lejátszásra képes és ha ez elfogyna, akkor használatba veszi a telefonét is. Apró figyelmesség, hogy ez is tartalmaz egy USB C csatlakozót, vagyis szabadon tölthető. A kis fém kitámasztó segítségével könnyedén elhelyezhetjük asztalon is.

.

.

Projektor

No, ennél a kiegészítőnél kezdtem el azt mondani, hogy ez igen. Maga a specifikációk nem nyűgöztek le annyira, azonban a minősége és a mérete igen. Rápattintjuk a hátuljára és már kész is van a hordozható mozi.

.

.

A projektor alján lévő fém talp segítségével állíthatjuk a vetítési szöget, amit utána a telefon automatikusan korrigál a falon. Pici tekerő segítségével állítható az élesség is. Maximum 177 centiméteres a vetítési kép. Nekem kb. 2 méter távolságból 210 cm-es képet vetített a szekrény ajtajára. Az 50 lumenes fényerő nem túl sok, de egy félhomályos szobában bőven elegendő. A felbontás csupán 854*480 pixel.

.

.

Nem túl nagy, de film nézéshez megteszi. A beépített 1100 mAh-s akksi nagyjából egy óra lejátszást bír, utána a Moto Z tápját eszi, és persze akár töltőre is dughatjuk. Pici méretéhez képest elég jól melegedett, amin egy apró ventilátor kissé süvítve próbált segíteni.

.

.

A hangja azért nem volt vészes, csak nagyon halk helyiségben lehet zavaró. Szóval van egy nagyon jó, hordozható házimozink. Vagy mégse? És itt jön be, amit a hangszórónál már említettem, ami végül is egy irtó nagy öngól. Ugyanis a JBL nem használható mozizás közben. Elég lett volna csak egy Bluetooth csatlakozást beleépíteni. Ezt viszont nem tették meg, így kénytelen voltam használni a saját Xiaomi hangszórómat. Szinte már hibátlan volt a mozizási élmény, egyetlen apróságot leszámítva, hogy hiányoztak róla a filmek.

.

.

Az első meglepetés akkor ért, mikor a telefon nem volt hajlandó kezelni a már használatban lévő microSD kártyámat. Folyamatosan le akarta formázni, ezt persze nem hagytam. Gondoltam így sincs gond, 32 GB-os tárhelyre még ráfér pár Full HD-s film. Ez sem sikerült, mert a töltő egybe van építve az USB kábellel és az éjszaka közepén nem tudtam másikat szerezni. Végül nagy nehezen sikerült egy SD minőségű filmet átmásolnom a WIFI segítségével (nagyobbat nem volt hajlandó áttölteni). A második filmet megpróbáltam WIFI-n keresztül lejátszani és nagy meglepetésemre simán vitte.

Kamera

Ez lenne az a rész, amire teljesen illik, hogy nem lehet minden tökéletes. A kamera kiegészítő nem is lett az. Megjegyezném, hogy a közel 90 ezer forint pluszért egy kicsit többet vártam tőle. Az ötlet önmagában zseniális, a telefon hátuljára felpattintunk egy 10x optikai zoom-mal megtoldott fényképezőt, amit aztán a telefonról vezérelhetünk. Kicsit hasonló a helyzet, mint a régebbi Samsung kamerás telefonokkal. Itt viszont előny, hogy ha nem kell, akkor lecsatoljuk, és nem kell cipelnünk magunkkal a plusz súlyt és az extra vastagságot. A kamera felett a Hasselblad márka kacsint vissza ránk. Sajnos a márka itt nem garantálja a jó teljesítményt. Az optika 10x zoom-ra képes, ami alatt egy 12 megapixeles érzékelő lapul. Kapunk még egy xenon vakut. Sajnos ebből a modulból hiányzik a plusz akkumulátor, ami a Moto Z esetében fájó pont lehet, mivel elég kicsi az áramforrása. A normál fényképezőkből ismert fényképező gomb körül találjuk a zoom kallantyút is, így könnyen hozzászokhatunk a használatához.

.

.

Minőség tekintetében nagyot csalódtam, az optika fény értéke 3.5-ről indul. Összehasonlításképpen a Moto Z lencséje 1.8 fényt enged be. Önmagában ez még nem is lenne probléma, de a fotók kissé életlenek, a széleken torzulnak és a színek is fakók. A 10x optikai zoom ugyan teszi a dolgát, a gyér optikával az se tud mit kezdeni.

https://goo.gl/photos/PfBLmo9vbpGR2CnF7

Következő csalódás, hogy videó felvételek terén az 1080p a maximum. A stabilizátor elég gyérre sikeredet és a legtöbbször a fókuszálással is problémái voltak. A mellékelt képek és videók a külső kamera modullal készültek.

.

Végszó

Mit is mondhatnék? Röviden összefoglalva, a telefon egy remek darab lett. Kicsit kevés az akksi kapacitása, cserébe viszont nagyon vékony, és ha ez nem lenne elég, akkor vehetjük a top modellt is. A kiegészítők között a projektor kifejezetten tetszett. A hátlapok is teljesen elfogadhatóak és könnyen felhelyezhetőek. A kiegészítő akkumulátor is rendben van. A hangszóró ízlés kérdése, nekem hiányzott belőle a Bluetooth. A kamera a 10x-es optikai zoom ellenére sem egy jó vétel.

.

Értékelés:

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?