LG Optimus F6 teszt – Az átlagos jános

Szerző:

logo

Szerencsésnek mondhattam (volna) magam, hiszen az LG Magyarország jóvoltából lehetőségem nyílt ismételten a hamvaiból feltámadt cég egy újabb készülékét a kezeim közé kapni. Mire fel hát a zárójel, és annak tartalma? A tovább gombra kattintva derítsük ki a kétes hangvételű kezdés okát.

 

 

 

Félreértés ne essék, nem sarazni szeretném sem a kütyüt, sem pedig a gyártóját. Az F6 mindent tud, amit egy mai átlagos közép/alsó kategóriás okos telefonnak tudnia kell, sőt valamivel talán többet is (beépített vezeték nélküli töltő a hátlapban, infra + távirányító progi, NFC, LTE és a sort még folytathatnám…), azonban a telefon mégis annyira átlagos, mintha egy jómódú középosztálybeli család középső gyermeke lenne. De nézzük ezt egy kicsit bővebben.

Tartozékok

Kiegészítők tekintetében, mondhatni a szokásos alapkészlet áll rendelkezésünkre. A töltő/USB kábel kombináció mellé jár még egy headset is, ami viszont kritikán aluli, ugyanis a szokásos közepes minőségű szabvány LG füles helyett valami 400 Ft-os kínai csodával örvendeztette meg a gyártó az embert.

A doboz

A doboz

 

20140205_133422

“Unboxing”

Hardver

A 4,5″-os IPS LCD panelt Corning Gorilla Glass 2-vel szerelte fel a gyártó, mögöttük pedig 1 GB RAM-ot találunk kétmagos Snapdragon processzorral, Adreno 305 grafikus gyorsítóval, 4 GB belső memóriával, melyet további 32 GB-tal bővíthetünk a microSD slotnak köszönhetően. Kategóriája ellenére a készülék LTE képes, infraporttal, illetve a hozzá való távirányító szoftverrel, illetve microSIM slottal lett felszerelve. Mindezeket pedig egy 2460 mAh-s akkumulátor támogatja meg. Üzemidejét tekintve nem lehet a készülékre panasz, átlagos használat mellett 2 napot simán kibír. Kameramodul tekintetében a hátlapi egy 8-, míg előre egy 1,3 MP-es modul került, melyekből az előbbi esetében szerencsére az LG nem adta alább, hozza a gyártótól megszokott minőséget.

20140205_133510

A hátlap, ami sajnos könnyen jön le, nehezen megy fel

A hátlap, ami sajnos könnyen jön le, nehezen megy fel

 

Szoftver

A motorháztető alatt 4.1.2-es Jelly Bean-t találunk, ami így a jelenlegi 4.4-es KitKat-et nézve eléggé öregecskének tűnik, azonban ne feledjük, hogy az éppen aktuális zászlóshajókat kivéve a telefonok többségén jelenleg ez a rendszer fut. Ami a jövőbeni frissítéseket jelenti, maximum találgatni tudnék.

Screenshot_2014-02-21-10-47-24

Az LG természetesen saját fejlesztésű programjaival ennek a telefonnak a (leendő) tulajdonosait is meglepte. A teljesség igénye nélkül megtaláljuk a Quickremote butított verzióját, mellyel TV-t, DVD- illetve Blu-ray lejátszót is vezérelhetünk. A Fileshare segítségével könnyen oszthatunk meg tartalmakat más okos eszközökkel, ha egy hálózaton vagyunk. Megtaláljuk még a Safety Care nevű vészhívó appot, az LG saját fordítóját, alkalmazásboltját, illetve a Smartshare sem maradhatott le a listáról.

A jól ismert QuickRemote kezelőőfelület

A jól ismert QuickRemote kezelőőfelület

 

A Fileshare menüje

A Fileshare menüje

 

Multimédia

Ahogy azt már fentebb taglaltam, a hátlapi kamera minősége korrekt, abszolúte hozza egy telefon színvonalát.

Felhős napon készült kép

Felhős napon készült kép

 

Szobában, rossz fényviszonyok között sajnos csodát az F6 sem művel

Szobában, rossz fényviszonyok között sajnos csodát az F6 sem művel

 

Zenelejátszás tekintetében sajnos nem ennyire tiszta a helyzet. A szoftver megtámogatva a beépített hangszínszabályozóval kiváló minőséget adna, ha nem a fentebb említett fülhallgatóval használjuk. Sajnos az én esetemben a bluetooth-on történő zenehallgatás is felejtős volt, mivel ha félpercenként 10-15x nem szaggatott be a jel, akkor egyszer sem. Egy jó minőségű kábeles fej/fülhallgatóval azonban ilyen problémáink nem lesznek.

Végszó

Összefoglalásként egy nagyon jó ár/érték arányú telefont kaphatunk a pénzünkért, hiszen szolgáltatóknál csomagfüggően 15-40 eFt-ért már „utánunk vágják” az F6-ot. Ajánlani azoknak tudnám, akik nem akarnak sokat költeni egy telefonra, de azért mégis legyen okos, a kijelző méret pedig se tepsi, se pénzérme nagyságú ne legyen.

A készüléket, és a lehetőséget köszönjük az LG Magyarországnak!

1-ar-ertek4

2-multimedia3

3-kezdofelh5

4-uzletifelh3

5-techorult1

4 hozzászólás a cikkhez

 1. Tamás Molnár szerint:

  A “memória vita” értelmetlen, hiszen nem elöször látunk egy főmodellen belül, “alszámozásban” eltérést.
  Úgy ahogan például a Sony Xperi ZR-nél van LTE-s és anélküli változat, a Samsung Galaxy TAB-nál WiFi+3G és csak WiFi-s, illetve pl. 8-16-32-64GB-os belső memóriával piacra dobott modell,
  Úgy jelen esetben is létezik 4GB és 8 GB-al felvértezett F6. (D500, vagy D505).
  A cikk írója joggal írta, hogy az általa tesztelt változat 4GB memóriával van megáldva, ugyanakkor a hozzászólók is könnyedén találkozhattak ettől eltérő adattal….. 🙂

 2. Vilmos Horváth szerint:

  Üdv!
  A vezeték nélküli töltésre konkrétan hol utalnak? Én nem találom, szerintem nincs. NFC viszont van, meg lehetett volna említeni. A belső háttértár nem 4 hanem 8 GB. Az állóképek max. felbontása 3264 X 2448 (8 megapixel), a videófelvétel pedig 1080p 30 fps-el.
  Elég összecsapott egy bemutatás lett ez, némi negatív felhangot is érzek. Ebben az árban nem tudom melyik készülék tud LTE-t, NFC-t, infrát, ekkora akkumulátort stb.
  Kicsit korrektebb bemutatót várnék el.

  • Rakast szerint:

   Kedves Vilmos!

   A vezeték nélküli töltésre ott utalnak, hogy a hátlapba építve érkezik az erre alkalmas elektronika, amiről képeket sajnos nem töltöttem fel, abból a prózai okból, hogy kifelejtettem, mint ahogy az NFC megemlítését is (az lte-t viszont nem). Az általad kiemelt hibák egy részét javítottam, a többit nem mivel nem hibák. A belső memória, ha a készülék meggebed is akkor is 4 gb marad (ha szükségesnek érzed küldök róla képernyőmentést, a cikkben nem éreztem relevánsnak ezt képekkel is megjeleníteni)
   A negatív felhangot örülök, hogy érzed, csak sajnos nincs benne, mint ahogyan az elején megírtam a készülék számomra kissé csalódás volt, habár emellett jópár pozitívumot is megemlítettem.
   Oké, hogy ebben az árkategóriában nem nagyon kapsz olyat ami ennyi minden extra hardveres fícsörrel van megpakolva, de attól jobban szaggat, mint egy szénné terhelt galaxy spica, én pedig személy szerint (és tudom, hogy sokan mások is) alapdologként azt várom el egy telefontól, hogy legalább azt a telejsítményt hozza amilyen hardvert alátákoltak, utána pedig beszélhetünk arról, hogy milyen extrákat vágtak alá (nfc, lte, infraport, lézerágyú, stb)

Vélemény, hozzászólás?