LG G Flex 2 teszt (külcsín) – a gyógyító simítás

Szerző:

KISKEPAz LG G Flex 2 járt már szerkesztőségünkben, csakhogy akkor kimaradtam teszteléséből, pedig az ilyen speciális telefonok mindig is kedvenceim voltak. Most a Telenor jóvoltából lehetőséget kaptam, hogy néhány napra teszt alá vonjam az LG második görbe telefonját.

Eljött a hajlékony kijelzők ideje, volt itt kereszt- és hosszirányban hajlított, egyik oldalt és mindkét oldalán lekerekített szélű változat is.

hajlottakAlkotóik sokféle magyarázattal szolgálnak, miért is jó nekünk a hajlított kijelző, de eddig igazi gyakorlati hasznot, talán csak a Samsung Galaxy Note Edge tudott a technológiából kipréselni, amely másodlagos kijelzőként használja a hajlított felületet. Viszont ha valaki ilyen extra kijelző csíkra vágyik nincs már szüksége görbe megjelenítőre, mivel az LG létrehozta a V10-et, ami rendelkezik másodlagos kijelzővel is.

LG-V10Ennek ellenére a gyártók fontosnak tarják a tech-demó telefonok létrehozását, amelyek demonstrálják fejlesztési részlegük erejét, és emellett alkalmasak piackutatásra is, van-e igény az aktuális újdonságra. Így készült el annak idején az LG G Flex is, ami akkora sikert aratott, hogy a gyártó idén piacra dobta a második szériát belőle.

Külcsín:

A Flex 2 külső méretei csökkentek, így stabilabb a fogása, és kisebb kijelzőjét könnyebben bejárhatja ujjunk. A következő ábrán az egérrel megforgathatjuk a készüléket.  (Az animáció lejátszásához néhány böngésző esetében Flash plugin szükségeltetik)

Kézbe vettem a Samsung Note 4-et és a Flex 2-t.

kezes_animKészülékházának méreteit összehasonlíthatjuk néhány vetélytárssal a következő ábra segítségével.

kulmeret

A Flex 2 mellé tettem a Note 4-et.

note4_flex2_01note4_flex2_02A készülékház előlapjának, és kijelzőjének egymáshoz viszonyított százalékos arányából megtudhatjuk, mennyire tölti ki a kijelző a telefon előlapját.

elolap_kijelz_aranyA Flex 2 csak a középmezőnybe tudott bejutni 73,29 százalékos értékével, ami egy kissé csalódás, mert az LG mindig élen járt ebben a kategóriában. Az LG G4 esetében sem foglalkoztak túl sokat a kijelző-képernyő arány csökkentésével, így az is a táblázat aljára került, pedig az LG G3 és G2 jelentősen jobban teljesített anno.Ezen érték tükrében nézzük mekkorára sikerült a telefon kávája.

kavaItt is hasonló a tendencia, márkatársával (LG G4) egyetemben csak az erős középmezőnybe tudott bekerülni, a Samsung Galaxy S6 Edge Plus értékeit még csak meg sem közelítik. A kisebb kávának fontos szerepe van, a szélességi méret csökkentésében, ami a stabilabb kézben tartást segíti elő. A következő táblázatban összehasonlíthatjuk más telefonokkal a Flex 2 káva méretét.

kava_tablazatItt sikerült a középmezőnynél egy hajszállal feljebb kerülni a listán. A Flex 2 levehető hátlappal rendelkezik, ami fél siker, mivel az akkumulátort ennek ellenére sem lehet eltávolítani. Az LG által fejlesztett hajlékony energiacellákat csak szalagkábellel lehet rugalmasan az alaplaphoz kötni, így maradhat valóban flexibilis a készülékház.

akku_animA levehető hátlapnak csak annyi a szerepe, hogy segítségével hozzá tudunk férni a microSD bővítő foglalathoz.

microsdA telefon egyik védjegye az öngyógyító hátlap, amely anyagszerkezetének köszönhetően, képes a kisebb felületi sérüléseket kijavítani. A felületi borítás anyagrészecskéi harmonikaszerűen össze vannak hajtva, így hajszálnyi méretű vágások és karcolások után visszanyeri eredeti állapotát. Baloldalt látható az öngyógyító, jobb oldalon pedig a hagyományos anyagszerkezet sematikus ábrája.

harmoniKipróbáltam a hátlap önjavító képességét, először apró hajszálkarcot ejtettem a felületen, amely néhány dörzsölés után tökéletesen beforrt. A mélyebb karcolás már nem tűnt el, csak egy kicsit „összezárt”. A következő képen, baloldalon a friss karc,a jobb oldalon pedig a „gyógyulás” utáni állapot látható.

karcA hátlap felülete érdekes, közelről nézve párduc mintázatra emlékeztet.

back_animA Flex 2 másik különlegessége a meghajlított készülékház, amely funkcionálisan nem hoz túl sokat, ám különleges megjelenést igen. Hosszirányban van meghajlítva, és 700 milliméter sugarú az íve. Az LG G4 is kapott egy kis hajlítást, de annak sugara jóval kisebb lett.

radiusAz LG G Flex 2 készülékháza nemcsak hajlított, de azzal is dicsekedhet, hogy hajlítható is. Farzsebbe téve sem kell attól tartanunk, hogy maradandó károsodást szenved, mivel könnyen visszanyeri alakját.

egyenesit_animSajnos ára is van ennek a hajlékonyságnak, kisebb csavaró erőre is recseg-ropog a készülékház.

Az érdekesség kedvéért a hátlapi nyomógombról készítettem néhány makró felvételt.

mikrosz

Kijelző:

Az LG javított az új Flex felbontásán, 720P-ről FullHD-ra növelte, ami jelentősen javított a kijelző minőségén. A hajlékonysághoz szükség volt a Plasztik OLED-es megjelenítőre, amelynél a hordozó réteg műanyag. Az elődnél még 6 hüvelykes kijelzőt választottak, a Flex 2-nél ezt a méretet lecsökkentették 5,5-re, így a FullHD-ra növelt felbontással együtt már jelentősen megnövekedett a képpontsűrűség. A következő táblázatból kiderül, hová is került a Pixel/inch ranglistán.

ppi_tablazatSajnos a végén botorkál 291 ppi felbontásával, bár az elődjét azért sikerült jelentősen lehagynia. A Flex első változata még RGB elrendezésű alpixeleket kapott, a Flex 2-nél már a gyémánt elrendezésű pen-tile mátrixot választották, mivel jelenleg ennek a minősége a legjobb az OLED technológiák között.

Flex-Flex2 kijelzoEzt az alpixel elrendezést eddig csak a Samsungtól láthattuk, nekik ezzel a megoldással sikerült feljavítaniuk kijelzőik minőségét.

kijelzA fenti kép jól mutatja, milyen óriási méretkülönbség van a Full HD és a QHD kijelzők alpixelei között.    A Google Play ikonját folyamatosan nagyítva láthatóvá válik a szubpixel készlet.

kijelzo_animA Flex első generációjának megjelenítési minősége nem volt túl jó, színei túlszaturáltak és inhomogén felületi megjelenítést tettek csak lehetővé. A Flex 2-nél már tanultak az előd hibáiból, ezértháromféle színtelítettség közülválaszthatunk. Tesztemben a természetes beállítást választottam, mivel ez adja vissza legjobban a valódi színeket. Készítettem kijelző-összehasonlító videót is a Samsung Note 4 AMOLED-jével vethetjük össze minőségét.

Ez a kijelző már megközelíti a Samsung által tökéletesre csiszolt AMOLED-es technológiát, bár azért még vannak hiányosságai. Fényereje gyengébb, valamint fehér színei kissé kékes árnyalatúak. A következő kép jól szemlélteti ezt a jelenséget.

fekete_feherA kisebb fényerő és a kék szín eltúlzott megjelenítése fényképnézegetéskor is láthatóvá válik.

kijelzo fotoSzép munkát végeztek az LG mérnökei, mindezen hiányosságok ellenére is kiváló a kijelző, és a következő generáció  akár utol is érheti a Samsung által teremtett etalon minőséget.

Összegzés:

Az LG G Flex 2 a piac egyik különleges telefonja, ilyen hajlékony, strapabíró készülékházat jelenleg egyetlen gyártó sem forgalmaz, így a technikai érdekességekre vágyó rajongóknak nincs sok választási lehetősége. A Flex 2 eladási adatai azt mutatják, hogy csökkent a kereslet erre a különleges tulajdonságra, így nem vagyok meggyőződve arról, hogy lesz még folytatása a Flex sorozatnak. A flexibilis kijelzők akkor tudnának igazán teret nyerni, ha végre könyvszerűen szétnyithatóak lennének, mert így hordozhatóvá válnának az extra nagyméretű megjelenítők is.

book_phoneAmíg ez a termék meg nem jelenik a piacon, addig a kijelző hajlítgatása, csak szemcukorka marad. 🙂

A tesztkészüléket és a hipernet hálózatot a telenor_logo biztosította számunkra. Köszönjük.

Vélemény, hozzászólás?