Létezik jó táblagép, 20ezerért? – IGEN!

Szerző:

P1140225Egy olyan érdekesség került hozzám – név szerint említve, ConCorde Tab Ray -, ami adatlapja ellenére többszörösen túlteljesített minden elvárást. Első ránézésre annyit mondtam, hogy „talán olvasgatni jó lesz, ha megszokja a szemem a kijelzőt”, majd azon találtam magam, hogy játékokat pakolom fel sorra, mit bír.

A válasz pedig meglepő volt, hisz elég szépen teljesített. Hiába a 4magos processzor és a hasonló jellemzők, ha tudom róla, hogy ez egy elméletileg gyenge SOC konfig. Ráadásul ma már a turmixgépre is ráírják, hogy 8 mag rendereli apróra a paprikát. Első bekapcsoláskor pedig a kijelző fogadott, ami hogy úgy fogalmazzak, nem ejtett rabul. Aztán megtörtént a csoda!

Nézzük, először is papíron milyen ConCorde mulattsággal állunk szemben:

Kijelző 1024×600, 7″ LCD
Processzor AllWinner A33ARM, 4×1,3GHz
Memória  RAM/ROM 1GB DDR3/8GB – Bővíthető
Kamerák 1,9MP hátul, 0,3MP elől, fix fókusz
Méretei 188x108x10,2mm 272g
Egyéb Wifi, G-szenzor van, bluetooth nincs

Screenshot_2015-02-16-16-11-42 Screenshot_2015-02-16-16-11-04 Screenshot_2015-02-16-16-10-49 P1140195

A fekete és fehér színben kapható táblagép egyébként első ránézésre illetve első fogásra hibátlan. Annak ellenére, hogy azt hittem ropogni fog mint a frissen hullott hó, határozottan nem így tett. Masszív kis gépezet.

P1140199

Egyetlen élére pakoltak mindent, amire szükségünk lehet használat közben. A minden alatt célzok a hangerő illetve a power gombokra, valamint az OTG támogatott microusb csatlakozóra, a jack dugóra és a microsd foglalatra. Nem tudom számít e valamit, de a hátlap nem levehető, habár úgy tűnt első nekifutásra. A hátulján csak a hangszóró és a gyengécske kamera fekszik. A hangszóró rendkívül hangos, torzítást nem tapasztaltam, a kamera viszont épphogy jó valamire, de ne feledjük, hogy ez egy táblagép nem pedig fotómasina.

P1140197

P1140210

Így néz ki a kamera app.

IMG_20150213_170440

És ilyen képet lő.

Az elején található a még gyengébb kamera – ami bőven elegendő video telefonálások lebonyolításához – valamint a hagyományos LCD kijelző. Ez utóbbit picit részletezném, ugyanis eléggé gyengék a betekintési szögek. Közelről nézni egyenesen irritáló, azonban kb 30 centinél távolabbról már rendben van. Egyébként a kép élessége és a színek abszolút rendben vannak, főleg ha bekapcsoljuk a saját színjavító algoritmust – ami csak úgy megjegyzem, hogy akkumulátoridőn nem változtat és “smart color” névre hallgat.

Screenshot_2015-02-16-16-12-48

Mindent figyelembe véve én magam is könnyedén kezeltem a táblagépet a konyhában és napközben a lakás bármely területén. Egyáltalán nem zavart a kijelzőt jellemző gyenge betekintési szög. Fényereje rendben van, de tűző napon már erősen kell hunyorítanunk és árnyékolnunk hogy lássunk valamit. Ez egy beltéri masina, ha kint nyár van. Különben is: Ha eleve kimozdulunk és nem bent kockulunk akkor a tájat nézzük, ne az okosketyerét. A ConCorde erre is gondolt, ingyen. Természetesen benchmark tesztekkel nem érdemes bíbelődni ugyanis a pontszámok, amiket kap a tepsi, elég elkeserítőek. Azt viszont ne feledjük, hogy ezek a számok nagyon ritkán tükrözik a valóságot.

Screenshot_2015-02-16-16-26-05

Quadrantban nem is áll rosszul

 Screenshot_2015-02-16-16-31-20Screenshot_2015-02-16-16-31-11

Egy töltéssel, boldogan teljesített két napnyi mocskmód aktív használatot. Ha „csak úgy” alapon használtam, akkor átlagosan 4-5 napot bírt ki, ha pedig egyáltalán nem nyúltam hozzá, akkor volt, hogy 1 hét után ránéztem és még 30%-on ketyegett. Mindezt úgy, hogy wifin lógott, be volt telepítve mindenféle programmal és természetesen minden szinkronizáció bekapcsolva maradt. Szép!

Direkt van fejjel lefelé

Direkt van fejjel lefelé

Cikkeket olvastam rajta, filmeztem, képet szerkesztettem, böngésztem a facebook és google+ világát, de nem találtam olyan pillanatot, ahol ez a gép ne teljesített volna remekül. Fagyást, éppúgy ahogy akadást, nem tapasztaltam. Ez talán köszönhető, az 1GB DDR3-as ramnak, amit nem szokás ilyen árazású gépeknél alkalmazni. Itt nem csak a mennyiségre, hanem a minőségre is gondolok. Összetákoltam egy pár percnyi játékmenetet a táblagépen. Természetesen nem ment minden játék akadás nélkül, de abszolút játszhatóságon belül maradt az fps. A kétdimenziós játékokat le sem videóztam, tökéletesen futnak. Csak azokat kaptam lencsevégre, amik valamelyes érezhetően akadtak rajta, DE mint láthatjátok játszható szinten elül. Nem játszok szinte soha, így a bénázást ne a táblagép rovására könyveljétek el.

Ha eddig volt hang, akkor most tekerd lejjebb a kakaót, mert hangos lesz. Bocsánat, de a videók készítése közben épp a “mit kell hozni a boltból” társalgást folytattam a mögöttem mászkáló hölggyel, így inkább random hanganyagot pakoltam a videók alá. Így még élvezetesebb lesz!

Plusz pont hogy a táblagép maga is tud videót készíteni a kijelzőn lepörgetett jelenetekről, ami ugyan kissé megnehezíti a használatot, de sebességváltozást csak játékok közben tapasztaltam, ez a videón is látszik valamennyire. Hangot nem rögzít sem a készüléken futó alkalmazásból, sem pedig mikrofonon keresztül. Nézz és láss:

Végül pedig annyit mondanék ismét, hogy gratulálhatunk a ConCorde remek csapatának. Beleadtak mindent ebbe a gépbe, és ez látszik is rajta.

P1140221

OFF

Rengetegen kerestek meg, leginkább e-mailban, vagy hangoutson, mielőtt gyakorlatilag bárit vásároltok, és sok esetben táblagép valamint telefon téren a Concorde termékei felé vezényellek titeket. Viszont gyakran felmerül a kérdés, hogy ebből nekem hasznom van-e, így mielőtt megint kérdezné valaki, sem a portál, sem más szerkesztő, sem pedig én nem kapunk semmilyen „hálapénzt”, sem készüléket, sem Hawaii nyaralást azért cserébe a ConCorde-tól, hogy teszteljünk a készülékeiket.

Kategóriától függetlenül, ha bármiben segíthetek, természetesen boldogan teszem!

P1140196

Vélemény, hozzászólás?