Huawei MateBook X Pro – gyémánttal vágva

Szerző:

Több alkalommal is összefutottam a Huawei MateBook X Pro-val, és nagyon kíváncsivá tett, hogyan is teljesíthet a premium szegmens fémházba épített üdvöskéje a mindennapokban. A kíváncsiásgot tett követte, elkértük a laptopot a Huawei  Magyarországtól és a terméket be is mutatom nektek.

 

 

 

A Huawei nem tekinthet vissza nagy laptopgyártói múltra, azonban első termékük ebben a kategóriában nagyon is versenyképes lett. Első ránézésre ez a MateBook X Pro az Apple jól ismert Macbook-jára hasonlít. Valószínűleg a Huawei pont ezt szerette volna elérni és méltó ellenfelet állítani az Apple termékének, annyi különbséggel, hogy ezen az eszközön Windows 10 operációs rendszert futtat.

 

Külcsín:

A készülék háza könnyű, de erős magézium-alumínium ötvözetből készült, gyémántvágással  és homokfúvással. Az elkészült külalak valóban a felső kategóriába sorolja a Huawei Matebook X Pro-t.

A laptop könnyedségével, vékonyságával és kiváló anyaghasználatával már első ránézésre is árasztja a prémium érzést.  A készülék súlya (1,33 kg) és vastagsága (14,6mm) alapján azt gondolhatnánk, hogy a minőségi külső alatt egy gyengébb, középkategóriás hardver helyezkedik el, azonban ez nem így van. A laptop olyan hardveres készletet kapott, amit a legtöbb asztali számítógép is megirigyelhet. Processzora egy 8. generációs Intel Core I7, ami  2 Ghz-es órajellel működik (4ghz-ig húzható). Memóriából sincs hiány, a Matebook X Pro 16GB 2133MHz-es, LPDDR3-as SDRAM-ot kapott, további tárolóként pedig rendelkezésünkre áll még egy 512 GB-os SSD is.  Véleményem szerint az eszköz leggyengébb hardveres eleme a videókártya, ami egy 2GB-os Geforce MX150. Munkára, videóvágásra és átlagos felhasználásra tökélesen megfelel, ám videójátékok futtatásakor lehetnek vele nehézségeink. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a Huawei Matebook X Pro nem játékra lett fejlesztve, senki nem ígérte, hogy gamer eszközt kapunk a kezünkbe, de ha már ilyen erős vas van benne, azért csak kipróbáljuk ezt a lehetőséget is. Az alábbi videókban megtekinthető néhány ma népszerűnek számító játék.

A Laptop első telepítését segíti a Huawei PC Manager, ami a gép biztonságát és naprakészségét szolgálja. Minden szükséges drivert letölthetünk és frissíthetünk innen, egyetlen program segítségével, nem kell összeszednünk a drivereket külön-külön.

Huawei telefonunkkal is jól kommunikál a Matebook X pro, a nagysebességű Huawei Share segítéségével, ami képes képket, fájokat Wi-Fi átvitellel akár 20 Mps sebességgel mozgatni a két eszköz között.

Nézzünk körül a készülékházon, készítettem egy videót is amelyben kicsit közlebbről is megtekinthetitek a MateBook X Pro-t.

Folytassuk képek segítségével a Huawei MateBook X Pro bejárását.  A bekapcsoló gomb ujjlenyomat olvasó is egyben, ami biztonságos bejelentkezést tesz lehetővé kód beírása nélkül. A hitelesítés nagyon gyors és pontos, kétségtelenül egyszerűbb és kényelmesebb mint a kódos bejelentkezés.

A laptop teljes, magyar kiosztású háttérvilágítással ellátott billentyűzetet kapott. A billentyűk felülete kimondottan nagy a rendelkezésre álló helyhez képest, lenyomási útja jónak mondható, nagyon gyors és kényelmes vele a gépelés.

Minden funkciógombot megkapunk, (pl. a hangerő, fényerő, némítás, wifi) ezeket az Fn gomb lenyomásával érhetjük el. A billentyűk elhelyezkedése kitűnő, azonban a fel és le nyíl csak egy fél-fél gombot kapott, de ez megszokott a laptopoknál. A billentyűzet alatt ott az érintőpad, ami nagy felülettel rendelkezik és pontos érzékelést biztosít, jól helyettesítheti az egeret. A kattintások hangja és az érintésérzékelés nem keltenek olyan minőségi érzést, amelyet az egész laptop áraszt magából. Támogatja a Windows többujjas gesztusvezérlését is, ami a lapok között való gyorsabb ugrálást szolgálja, de saját funkciókat is állíthatunk be.

A laptop hangszórói a billentyűzet mellett két oldalt helyezkednek el. Hangerejük és minőségük is nagyon jó, sokkal jobb, mint amit egy ekkora eszköztől várnánk.

A hangrendszer támogatja a Dolby Atmos-t ami a jobb térhangzást teszi lehetővé, viszont ennek bekapcsolása a hangerő lényeges csökkenésével jár.  A laptop bal oldalán egy 3.5mm-es Jack aljzatot találhatunk és 2 USB Type-C bemenetet, ezek közül az egyik  töltésre is szolgál, a másik egy multifunkciós ThunderBolt bemenet.

Jobb oldalon 1db USB 3.0 található és ezzel el is fogytak a készüléken található csatlakozási lehetőségek.

 A gyártó csomagolt egy külső egységet is a laptop mellé, amin található egy USB Type-C, egy HDMI és egy VGA csatlakozó is.

Praktikus ajándék ez a kis doboz, de még beleerőltethettek  volna, egy SD kártya olvasót is a tökéletesség kedvéért.

 

 

Kijelző:

 A Matebook X Pro legerősebb és leglenyűgözőbb része a kijelző. Egy  13.9 hüvelykes 3000×2000 felbontású 1500:1 kontrasztarányú megjelenítőről beszélünk, ami LTPS technológiával készült. Az LTPS kijelzőt alkotó, különböző méretű amorf-szilíciumkristályokat lézerrel felhevítik, ennek hatására átalakulnak Poliszilíciummá, melynek kristályszerkezete egységes és nagyobb méretű, mint az Amorf-szilíciumé.

A létrejött Poliszilíciumnak jelentős előnyei vannak a kiinduló anyaghoz képest, az elektronok áramlásának sebessége százszorosára nő benne, javítva ezzel a kijelző válaszidejét. A vezérlő áramköröket a panel üvegfelületébe integrálják, így olcsóbb, megbízhatóbb, valamint vékonyabb kijelző hozható létre. A vezérlő elektronika mérete is csökken, így jóval nagyobb képpont sűrűség érhető el, ami a felbontás növelési „háborúban” erős fegyvertényt jelent. A 3:2-es képaránynak köszönhetően tökéletes a grafikai munkákra és fotószerkesztése, viszont a 16:9-es filmek nézésekor a kijelző alsó és felső részén fekete csík jelenik meg, ami nem mindenkinek tetszik.

A maximum 450nites fényerejével kültéren is jól látható marad, a 178 fokos betekintési szögek is segítik a felhasználói élményt. Az RGB színskálát 100%-ban képes lefedni, ami jól jöhet grafikai munkáknál. A kijelző 91%-át tölti ki az előlapnak, nagyon vékony kávákkal rendelkezik, amelynek méretei  az összes versenytársénál kisebbek.

Az érdekesség kedvéért készítettem egy képet, amin felnagyítva összehasonlítható kijelzője egy Huawei Mate 20 Pro telefonnal.

Jól látható, hogy a telefon kijelzőjéhez jelentősen kisebb pixeleket használnak a jobb felbontás eléréséhez, OLED technológiája is különbözik a laptop LTPS kijelzőjétől. A telefonhoz abban hasonlít, hogy megjelenítője érintőkijelző is egyben, ami képes akár tíz ponton is érzékelni ujjunkat. Annak érdekében, hogy ne legyen maszatos a felülete, ujjlenyomat taszító bevonatot is kapott. Készítettem egy kis videót, amelyben bemutatom érintőkijelzőjének egy hasznos felhasználási területét. 🙂

A kijelző vékony káváinak köszönhetően a webkamera nem kerülhetett a felső kávára, így a billyentyűzet egy gombjába építették azt be. A kamera a laptop belsejében helyezkedik el, a gombot lenyomva egy rugós mechanika emeli ki a billentyűzet szintje fölé.

Érdekes megoldás, van előnye és hátránya is a dolognak. Előnye, hogy használaton kívül a kamera letakart helyzetben helyezkedik el, így védve tulajdonosát a megfigyeléstől. Hátránya akkor ütközik ki, amikor videóhívásoknál a kamera túlságosan alulról mutatja tulajdonosát, ha a kijelzőt bámuljuk, az aki velünk beszélget úgy érzékeli, mintha nem vennénk fel vele a szemkontaktust és átnéznénk a feje felett. A kamera hardveres minősége sem túl jó, egy átlagos 720p-s webkamerát kapunk.

 

Akkumulátor, hűtés..

A laptop hűtését félpasszív redszer végzi, ami egy ventillátort és három hőleadó csövet jelent, ennek ellenére az eszköz nagy igénybevétel esetén gyorsan felmelegszik.  Komolyabb teljesítményt igénylő játékoknál már kényelmetlenül meleggé válik a billenytűzet és a készülék alsó felülete, ami okozhat néhány kellemetlen pillanatot használójának.

A laptop teljesítménye nagy terhelésnél rövid távon nem csökken, a hőmérséklet emelkedésével viszont hosszabb idő elteltével már visszavesz a processzor teljesítményéből. Átlagos felhasználás mellett a legkisebb melegedést sem mutatják a kritikus felületek. A Matebook X Pro egy 57,4 Wh kapacitású lithium poymer akkumulátort rejt magában. A gyártó 9-12 órás üzemidőt ígér videó nézésből, normál munkákhoz pedig a 14 óra is összejöhet. Tapasztalataim szerint valóban tudja tartani ígéretét, ezek az értékek reálisak.

Az aksiba 65W-os hálózati töltővel tudunk energiát pumpálni.

Összegzés:

A Huawei MateBook X Pro telitalálat kategóriájában, külső megjelenésével és hardverével. Kompakt, alumínium készülékháza minden téren a legkiválóbb minőséget hozza. Itt talán a hűtésre kellett volna mág rámenni, bár ezt már a 2019-es modellben javították. Kijelzője az egyik legjobb a piacon, emellett jól kitölti a rendelkezésére álló helyet. Hardverével ha éppen nincs más kéznél, még játszani is tudunk, ám igazi célközönségének inkább azok mondhatók, akik munkára akarják használni, kiváló lehet fotószerkesztésre, vagy FullHD videók vágására, esetleg irodai munkára. Üzemidejével sem lesz sok gondunk, legfőképpen, hogy 65 Wattos töltővel hamar teli tölthetjük telepét. Az igazi gyenge pontja a 600 ezres ára, amit nagyon nehéz kicsengetni kis hazánk polgárainak, máskülönben egy kiválóan használható munkaeszközhöz juthat, aki megvásárolja.

Vélemény, hozzászólás?