Huawei MateBook D16 teszt – kisebb testben nagy kijelző

Szerző:

Megjelent a Huawei MateBook sorozatának új tagja, a D16, hozva magával egy kiváló erős alumínium házat, erős hűtőrendszert, jó minőségű kijelzőt és még teljesítménye is megfelel az elvárásoknak. A tesztben alaposan átnéztem külsejét, futtattam rajta benchmark tesztet és néhány ma is releváns játékot is kipróbáltam rajta.

 

 

 

 

Hazánkban a Huawei laptopok még nem terjedtek el oly mértékben, mint a konkurens Asus vagy Lenovo termékei. Kiváló minőségük, igényes kidolgozásuk, prémium anyaghasználatuk alapján azt gondolhatnánk, hogy a magyar piacból óriási szeletet tudnak kihasítani. Nagy szükség lenne pedig a magasabb eladási mennyiségekre, mely szépen tudná kompenzálni a cég lecsökkent telefonos forgalmát is.  Ha a MateBook sorozat árát kissé kedvezőbb sávba tudnák sorolni, jelentős vásárlói bázist szerezhetnének maguknak. Jó irányt jelez a Huawei viselhető termékeinek sikere, amelyek rendre jól szerepelnek hazánkban is.

 

Külcsín:

A következő videóban megnézhetitek a laptop kicsomagolását és rövid bemutatóját legfontosabb paramétereiről és borítója alá is bekukkanthattok.

A notebook felülete kellemes tapintású, kézbe véve érezni a prémium összeszerelési minőséget, nem csavarodik, recseg-ropog, hideg fémes tapintása kellemes ebben a forró nyári klímában.  A MateBook D16 1700 grammos súlya nem vészes, még könnyen hordozhatónak minősíteném, bár külső méretei miatt, már érdemes nagyobb méretű táskával felszerelkezni, ha útnak indulnánk vele.  A notebook angol billentyű kiosztással érkezett a tesztelésre, de hazánkban természetesen magyar billentyűzettel forgalmazzák. A billentyűzet széltől-szélig kitölti a notebook felületét, így sikerült megfelelő méretű billentyűket készíteni, a numerikus billentyűzet is ráfért, s még néhány extra funkció gomb is került rá, mint például a számológép, AI kereső gomb.

A billentyűzet jobb felső sarkába került a bekapcsoló gomb, mely alá még ujjlenyomat olvasót is építettek, gyorsan működik, nagy pontossággal azonosítja tulajdonosát.

A billentyűzet alá került a megszokott alumínium felületű tapipad, amely lehetne egy kicsit nagyobb, és furcsasága, hogy kissé balra tolták el a notebook középpontjától. Ez kényelmetlen  tud lenni első használatkor, de megszokható. Működésével viszont minden rendben van, megfelelő visszajelzést ad használatakor, és hangja is kellemes.

Az előlapi kamera a kijelző feletti kávába került, 88 fokos látószögű, felbontása 1080p, és szoftveres trükkel képes követni használóját.

A notebook baloldalára négy csatlakozó aljzat is került, a két USB-C közül csak az egyik támogatja a külső kijelző használatot (Thunderbolt 4), a másik csak tölt és adatot forgalmaz. Mellettük egy teljes méretű HDMI 2.0 aljzat található, valamint a 3,5 milliméteres csati, a fülhallgatóhoz és mikrofonhoz.

A jobb oldalon már nem ilyen bő a választék, összesen két USB aljzat van, amelyből csak az egyik nagy sebességű (3.2 Gen1). A két nagysebességű port, és mellé egy kártyaolvasó is elfért volna még.

A notebook négy mikrofont kapott, amelyet az elülső szélére építettek be. Minőségük nagyon jó, még több méter távolságból is kényelmesen kommunikálhatunk velük. Ezeket is megtámogatták egy kis zajszűréssel, és hangjavító algoritmussal.

A Matebook D16 fedőlapjára került a fényes Huawei felirat. A fedlapot egyujjasan nehéz felnyitni, ám ez a későbbi kopással még javulni fog, így legalább rezgés nélkül megtartja állásszögeit.

A notebook alján találhatók a csúszásgátló gumitalpak, a két hangszóró nyílás és a hűtőrács. Sajnos a hangszórók nem túl acélosak, kissé doboz hangjuk van, a lefelé irányított hangszóró soha nem lesz olyan jó, mint a felső oldaliak.

A következő két képen a D16 mellé tettem egy D15-öt, ezáltal jól láthatóvá válik, hogy a D16-os kávái keskenyebbek.

A készülék teste sem sokkal nagyobb annál, nagyjából kijelzőjének növelt magasságával nyúlik azon túl.

 

Kijelző:

A MateBook D16 kijelzője 16 hüvelykes átlójú, 16:10 oldalarányú BOE által gyártott panel, amely 90%-ban kitölti a rendelkezésre álló helyet. Megkapta a TÜV kékfényszűrő tanúsítványát és DC dimming segíti a villogásmentes megjelenítést. Fényereje bőven elegendő a kinti használathoz, és színkalibrációja is jól sikerült, szinte teljes mértékben lefedi az sRGB színtartományt, ezért tökéletesen alkalmas komolyabb videó- és képszerkesztéshez is.

 

 

Hardver:

A Huawei MateBook D16 megkapta az Intel i7-12700H-s 12. generációs processzorát, amely képes meghajtani a videó és képszerkesztő programokat. Piacra került még egy I5-ös változat is, amelyhez olcsóbban juthatunk hozzá.

A 16:10 oldalarányú képernyője alkalmas munkára és játékra egyaránt, persze csak ésszerű korlátok között. A memóriából 16 GB RAM és 512 GB-nyi SSD jutott bele. Sajnos dedikált videokártya nem került beépítésre, így az Intel integrált megoldását választották, az Iris Xe Graphics-ot, amely jó választás ehhez a notebookhoz, ha már dedikált kártya nem jutott bele. A következő videóban néhány játékot telepítettem rá, és kipróbáltam mit is bír ki a rendszer.

A laptop sebességét benchmark tesztekkel vizsgáltam, amelyről videót készítettem, így mindenki maga döntheti el, mire is elég a MateBook D16 teljesítménye.

Benéztem hátlapja alá is, nagyon esztétikusan vannak elrendezve a hardveres elemek, ám az egyik hűtőventillátor kihagyása, megbontja az esztétikai egyensúlyát. Nagy kár, hogy nem tették bele a második ventit, mert akkor hihetetlen jó hűtési teljesítményt produkálna a benchmark tesztekben, amelyekben így sem vallott szégyent. Sőt, még jobban is teljesített, mint a Huawei MateBook X Pro, amelynek jóval nagyobb felbontással kell megbirkóznia. Cserélni csak az SSD-t tudjuk, ami nagy kár, mert nagyon könnyen szétszerelhető a háza.

A 65 Wh-ás akkumulátor átlagos használat mellett kibír kb. egy napot, ám erőteljes használat mellett már jelentősen csökken üzemideje.

 

Összegzés:

A Huawei kiemelkedő notebookgyártás terén, ismeri a prémium anyagminőséget, a precíz minőségbiztosítást. Anyagválasztása és megépítési minősége nem megszokott ebben a kategóriában. A tapipad aszimmetrikus elhelyezkedése kisebb kényelmetlenséget tud okozni, de megszokható. Billentyűzetének minden jellemzője tökéletes, rengeteg extra gombot kapunk, és van numerikus billentyűzet is. Kijelzője nem OLED, hanem IPS, ennek ellenére minőségi darab, amely színhelyesre lett kalibrálva, így amatőr fotósok és családi videót készítő felhasználók számára is hasznos lehet.  A kijelző mérete is nagy lett, mivel jól kihasználták a rendelkezésre álló felületet a vékonyka kávák építésével. Üzemideje nem túl acélos, ám egy napot azért végig tudunk vinni vele, ha nem vagyunk munkamániások.  Az i7-es változat 499.990 forintos árát kissé sokallom, ebben az árban már dedikált videokártyát is kínál néhány gyártó, az i5-öshöz viszont már hozzájuthatunk 399.000 forintért, ami egész jó árnak mondható egy prémium házas hardverért.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?