Huawei MateBook D 15 bemutató

Szerző:

Már régóta szerettem volna egy csajos kis gépet, de általában a munkahelyeimen az IT szakemberek inkább a belső és nem a külső jellemzőket tartották fontosnak. Átlag felhasználó nőként nem vagyok nagyon otthon a számítógépek világában, így egészen sokáig nem is tudtam, hogy a Huawei próbálkozik ezen a piacon is.

 

 

 

A járvány alatt már nem bírta a régi gépem a terhelést, így szabad utat kaptam az IT kollégáimtól, hogy vegyek magamnak egy gépet, így került hozzám a Huwaei Matebook D15 erősebb verziója tesztelésre. Mivel a teszteknél/bemutatóknál fontos a műszaki paraméter így essen erről is szól. Google az én barátom is így íme, amit a gép belsejéről tudni illik:

Hozzám a AMD RYZEN 7 3700U CPU-val ellátott verzió került, valamint 8GB RAM-mal, ami a D15-ös sorozat erősebb darabja ahogy azt már írtam is. A belépő szintet a RYZEN 5 3500U képviseli. Ezzel a laptoppal egyidejűleg kiadott a Huawei egy 13”os sorozatot Intel processzorral, is ami tudásban nagyobb, de ezért a pénztárnál mélyebbre kell nyúlni a zsebünkbe. A fent említett, AMD RYZEN 7 3700U processzor mellé Radeon RX Vega VGA kártya társult és 512-es SSD tátértárral szerelték, amin előretelepített Windows 10 van. A képátló 15.6” igen keskeny kávával. Ami meglepett, hogy a laptophoz adott 65 wattos USB-C töltő helyett a telefonom töltője töltötte a laptopot bár jóval lassabban.

Ez kellemes meglepetés volt, mert nem kellett 2 töltővel bajlódnom a mindennapokban. Ami egy kicsit meglepett a hardver elemekkel kapcsolatban a LAN csatlakozó teljes hiánya talán egy kicsit kevés számú csatlakozó van az oldalán, ami ugyan követi a mai trendeket ugyan de nekem furcsa volt. Ezt pótolni látszik a Bluetooth 5 és a 802.11ac WiFi vezeték nélküli kapcsolat. A jobb oldalon 2 USB 2.0 port található és a megszokott 3,5-es Jack csatlakozó a bal oldalon az USB-C töltő egy USB 3.1 és egy hagyományos HDMI port.

Mindez a gyakorlatban mit jelent?

Kezdjük a számomra legfontosabb résszel, a megjelenésével. Egyszerű, mégis nőies és elegáns. Nagyon könnyű és keskeny. Letisztult dizájn, mattított, csiszolt fémlemez fedőlappal, lekerekített oldalakkal, középen egy Huawei logóval.

Nyitott állapotban a monitoron felül és kétoldalt igazán vékony kávával rendelkezik, ami szerintem nagyon vagánnyá is teszi ezt a kis gépet. A monitor egyébként matt felületű, fényereje átlagos, irodai használathoz bőven elég.

A billentyűzete kényelmes, könnyű rajta gépelni, jó a gombok nyomáspontja is. A klaviatúra világítás viszont kimaradt ebből a modellből, azért azt hiányoltam.

A touchpadot nem szeretem használni, így nem is próbálgattam nagyon, de szerintem átlagos, mind a tapintása, mind a működése. Wow érzést éreztem, amikor rájöttem, hogy a Huawei Pro 30 telefonomat NFC kapcsolattal össze tudom kötni a géppel és nem kell bíbelődnöm a fényképek és egyéb adatok átjuttatásával többet. Sőt, tükrözni lehet a telefon képernyőjét a laptopra és vezérelni is tudjuk a laptoponon keresztül, amit nagyon jól ki tudtam használni munka közben.

Szuper megoldás a felugró kamera, amit az F6 és F7 billentyűzet között rejtettek el a megálmodói. Így nem kell többet a kamera leragasztásával foglalkozni, de azért ez a megoldás sem 100% os, mivel a rögzítési szög elég alul van és a megjelenő kép rólunk egy kicsit fura. Meg maga az 1 megapixel sem ad annyira jó képet vissza és nem is értem, hogy egy Huawei, aki a telefonok piacán szuper kamerákat fejleszt, miért nem rakott több energiát a Matebook kamerájának minőségébe.

Én főleg irodai munkára használtam, nagyobb Excel fileok kezelése is ment bár a sűrűn képletezett filok egy kicsit lassabban nyíltak meg. Internetezésre, levelezésre és filmnézésre kiváló volt. Ugyan fel lehet telepíteni rá játékot is (Pl Fortnite) de a videókártya gyengesége miatt nem igazán néz ki jól rajta.  Az akkuideje kb 4-5 óra ez erősen függ attól is, hogy mennyire vesszük igénybe a képernyő háttérvilágítását valamit, hogy mennyire hajtjuk a CPU-t. Irodai környezetben szerintem megállja a helyét. Az 1,5 kilogrammos súly még könnyen hordozhatóvá teszi egy nő számára is.

Ahogy olvastam a neten, megjelenésekor a RYZEN7 Matebook D15 280.000 Ft volt, a RYZEN5 250.000 Ft. Mára a különböző akciók keretében 240.000 Ft, valamint az olcsóbb verzió 220.000 Ft körül érhető el. Azt hiszem a nagyobb háttértár, valamint az erősebb processzor megéri azt a pár 10.000 Ft-ot.

Köszönjük a Huawei Magyarországnak a tesztelési lehetőséget és a  Ramada By Wyndham Budapest City Centernek a kivételes helyszínt!

Tested by Ivett

Vélemény, hozzászólás?