Huawei Mate Xs teszt (külcsín) – Nyissunk kifelé!

Szerző:

Rengeteg telefont teszteltem már, de jelenlegi tesztalanyom közülük a legkülönlegesebb. A Huawei Mate Xs összehajtható felépítésével a jövőt képviseli. Nagy érdeklődéssel fogtam neki megismerésének, végre egy kis változatosság a mobiltechnológia egysíkú tervezési világában.

 

 

 

 

A hajlítható telefonok koncepciója már 2012-ben megjelent, amikor a Samsung bemutatta a Galaxy S3-as sorozatát. Ezzel egy időben tárta elénk saját elképzelését egy rövidke videóban, ami előrevetítette, hogy 2013-ban már hozzá is jutunk a hajlítható telefonhoz.

Telt-múlt az idő és minden év csalódást okozott számomra, mivel csak nem akart megjelenni a valódi hajlítható telefon. Végül nagy meglepetésemre a világon elsőként, a kínai Royole mutatta be a hajlítható telefont és dobta azt piacra.

A gyártó nem volt otthon a mobiltechnológiában, nem lehetett túl komolyan venni ezt a kiforratlan monstrumot. A Royole inkább a kijelzőgyártásban érdekelt, ezért a telefon megjelenésével reklámozta saját hajlítható kijelzőjét.  A komoly hajlítható telefonok csak ezután következtek. 2019-es MWC-n, két cég is bejelentette saját változatát, az egyik Huawei Mate X volt, a másik pedig a Samsung Galaxy Fold. Hét évre volt szükség, hogy a koncepció valóra váljon, és a szükséges technológiák, erős flexibilis kijelzők, bonyolult hajlító mechanikák rendelkezésre álljanak.

Annak idején nem gondoltam volna, hogy a Samsung mellett a Huawei lesz a másik gyártó, amely képes lesz előállni minőségi hajlítható telefont. Elég hányattatottan indult az összehajtható telefon története, a Samsung által tesztelők számára kiküldött példányokról néhányan lehúzták a védőfóliát, ami kijelző hibához vezetett vagy éppen por került a mechanikába, ami szintén nem tett jót a telefon hírnevének. Ezért a koreai gyártó visszavonta a tesztelőktől a készülékeket és átdolgozva fél év múlva bocsátotta ismét útjára. A Huawei tanult a koreai gyártó hibájából, fél évig visszatartotta saját telefonját, és jelentős fejlesztések után bemutatta Mate Xs-et, amely fejlettebb lett elődjénél.

 

Külcsín:

Amikor először összehajtva kézbe vettem a Mate Xs-et, olyan volt a fogása, mint egy hagyományos telefonnak. A készülékház arányai teljesen megegyeznek a ma megszokott telefonos formával. Ezért első látásra nem látszik rajta, hogy egymillió forintot tartunk a kezünkben. A telefon fogása stabil, oldalának lekerekítési ívei nagyok, ezért kényelmesen simul tenyerünkbe. Jelenleg egyetlen komoly vetélytársa van a Mate Xs-nek és ez nem más, mint a Samsung Galaxy Fold, ezért választottam az összehasonlításhoz ezt a telefont. Először következzék az összehajtott állapot.

A fenti ábrán jól látható, hogy a Mate Xs szemből egy mai modern telefon kinézetét kapta, míg a mellette álló vékonyka, alig kijelzős Fold kissé furcsán hat. A Mate Xs 11 milliméter vastag, ami még pont kényelmes, a Samsung Fold viszont már majdnem két telefon vastagságú a maga 15,7 milliméterével. A két kijelző méreteinek összehasonlítása is a Mate Xs felé tolja a mérleg nyelvét. A következő ábrán kinyitva tekinthetjük meg külső méreteiket.

Közel egy hüvelykkel nagyobb a Mate Xs kijelzője, mint a Foldé, amelynek megjelenését tönkrevágja a jobb felső sarokba helyezett kamera bevágás. Használhatóság szempontjából egyértelműen jobb koncepció a Mate Xs, ami becsukva nagyméretű, de még jól kezelhető telefon, kinyitva pedig egy kellemes méretű tablet. A súlya kicsivel több, mint a mai telefonoké, de aki régebben használt hagyományos gombos telefont, annak meg sem kottyan ez az érték.

A Mate Xs nemcsak hajlítható kijelzője miatt különleges számomra, káva méretei is megkülönböztetik a többi telefontól. Ez az első készülékház, amelynek oldalsó kávájának méretei különbözőek.

A telefon káva táblázatomban két helyet is lefoglalt magának.

A bal oldali káva csak virtuális, mivel az a kijelző része, csak le vannak kapcsolva a pixelek. A jobb oldali nagyon széles, mivel ide kellett beépíteni a hardver nagy részét, így ezen mérete a táblázat utolsó előtti helyére került. A telefon alsó és felső kávája viszont nagyon szimmetrikus, tizedmilliméterre egyformák. A következő ábrán mellé tettem a Samsung Galaxy Note 10+-t, így összehasonlíthatóak méreteik.

A Note 10 Plus felső kávája jelentősen kisebb, az alsó pedig közel azonos a Mate Xs-ével. A kávák meghatározzák a telefonok kijelző-képernyő arányát, amelynek értékét a következő táblázatból tudhatjuk meg.

Itt is két helyet foglalt el a telefon, mivel van kinyitott és becsukott állapota is. Kinyitva közel 87,5 %-os értéket produkál, ami szép teljesítmény egy tabletnek is felfogható készüléktől, összecsukva az első harmadban landolt 84,51 %-os eredményével. Figyeljük meg a Mate Xs előlapját összecsukott állapotában, elölről csak egy hatalmas kijelzővel találkozunk, amely szépen kitölti a rendelkezésre álló felületet.

A kijelző fölött nincs dedikált üzenetjelző LED, így marad az Always-On megjelenítés. Viszont ide került a beszédhangszóró, ami szerencsére hagyományos és nem a Mate 30 Pro-nál látott kijelző membrános változat.  Az alsó és felső hangszóró képes sztereó hangkép előállításra, aminek a kiváló a minősége.

A telefon alján lévő főhangszóró és a beszédhangszóró is megfelelő helyre lett tervezve, egyetlen fogási pozícióban sem zárjuk le kezünkkel a hangnyílásokat. A következő képen röntgen alá tettem a hangszórókat.

A Huawei Mate Xs kijelzőjének sarkai nincsenek lekerekítve, aminek személy szerint én nagyon örülök. A kerekítést úgy próbálták beadni a gyártók, mintha egy jól sikerült dizájnelem lenne, holott a kényszerűség szülte, a „sarkos” megjelenítő panelek sokkal sérülékenyebbek, mert túl közel kerülnének a telefon széléhez.

Az OLED kijelzőt speciális, űrtechnikában is használatos kétrétegű poliimid fóliával borították, amit optikailag tiszta ragasztóval kötnek egymáshoz. A poliimid szakítószilárdsága magas, ellenáll a vágásnak, kopásnak és a vegyi anyagoknak. A fólia védett az UV sugárzással szemben és hőállósági tulajdonságai is kiválóak, mintha csak kijelző borításnak született volna. A megjelenítő teljes felületét kijelző védő fólia takarja, amire szükség is van, mivel a hajlítható műanyag kijelző azért sérülékenyebb üveg társainál. Fentebb már említettem, hogy volt olyan tesztelő, aki a Samsung Foldot ki akarta csomagolni a kijelzővédő fóliából és ezzel tönkre is tette a telefont.  A Mate Xs sem úszta meg ezt a procedúrát, mivel valamelyik előttem tesztelő kolléga a kijelző jobb felső sarkán megpróbálta lehúzni a fóliát, szerencsére nem fejezte be a műveletet és persze ennek eltávolítása nem tette volna tönkre a kijelzőt.

Mindenféleképpen érdemes megtartani a védőfóliát, már a tesztelőknek is rengeteg karcot sikerült összehozniuk használat közben a Mate Xs-en. A védőfólia felrakását érdemes szakemberre bízni, mert speciális szaktudást és fóliát igényel a csere. Telefonos érdeklődésemre megtudtam, hogy jelenleg csak a Huawei budapesti, József körúton található szervizében tudják szakszerűen cserélni a tönkrement fóliát. A Mate Xs bal oldalán nincs egyetlen nyomógomb sem, a kijelző takarja be ezt az oldalt, ami ebben az állapotban le van kapcsolva, így adva kávát a telefonnak.

Jobb oldalon már érdekesebb a helyzet, ide került a bekapcsoló gomb, ami egyben ujjlenyomat-olvasó is. Sebessége villámgyors, ujjbegyünk számára kényelmes a tapintása, bár egy hajszállal messzebb van a megfelelő távolságnál, a végétől 105,5 milliméterre pozícionálták. Biometrikus azonosítóból csak eggyel rendelkezik, mivel előlapi kamerája nincs, ebből következik, hogy kamerás arcfelismerésre sem lehetséges. Az ujjlenyomat-olvasó felett látható a hangerő gomb, ami egy folytonos csíkból áll.

A telefon tetejére került a mikrofonnyílás, az infrajeladó és a SIM tálca is.

A SIM tálcába tehetünk két SIM kártyát vagy egy SIM-et és Nano Memory kártyát. A Telefon 512 GB belső tárhelyet kapott, amit a jelenleg legnagyobb 256 GB-os NM kártyával bővíthetünk tovább. A tálca nem kapott vízszigetelő gumitömítést, mivel a Mate Xs nem rendelkezik IP minősítéssel.

Alul két mikrofont találunk, egy hangszórót és az USB-C aljzatot.

A telefon hátulja érdekesebb, mivel itt találhatunk egy széles látószögű, egy telefotó és ultraszéles látószögű lencsét valamint a TOF kamerát és a vaku LED-et.

A fenti képen látható, hogy amikor szelfi módba kapcsoljuk a kamerát, akkor a hátlap megelevenedik, és megjelenítővé válik.  A hátlapi kamerák magasan jobb minőségű képet tudnak készíteni tulajdonosukról, mint azon társaik, amelyeknél az előlapra szerelt aprócska lencsék dolgoznak. A kamerák alá került a kijelző kioldó kapcsoló, amely megnyomása elengedi az összehajtott OLED panelt és az szabaddá válik a teljes kihajtáshoz.

Megalkotói a kivető gombhoz alumíniumot használtak és a nyíláshoz is, amibe beleakad az aprócska fül, így nem kell attól tartanunk, hogy idővel elkopik a nyitómechanizmus. Nagy erőket kell megtartania ennek a konstrukciónak, mivel az összehajtott kijelzőben rengeteg feszültség keletkezik.

 

Ha letesszük az asztalra és megnyomjuk a kivető gombot, akkor a kijelző kb. 95 foknyit nyílik ki, innen tovább kell segítenünk a teljes kiegyenesedésig.

A Huawei Mate Xs kinyitáskor és becsukáskor speciális hangot ad ki, amit a zsanérok mechanikai alkatrészei keltenek. Néhány tesztelő furcsállotta ezt a hangot, nekem viszont nagyon bejött, mivel a bűvös kocka hajtogatásakor hallható hangra hasonlít és ez számomra egyáltalán nem zavaró, sőt nosztalgiával tölt el.

Annyira megtetszett a félig kihajtott futurisztikus állapot, hogy kedvem támadt kijelzőre varázsolni egy Salvador Dali művet. Íme így néz ki a mester egyik festményének részlete egy modern eszközön.

Majdnem két hétig használtam a Huawei Mate Xs-et,  igyekeztem minél többször kinyitni és becsukni, hogy megismerhessem strapabíróságát. A tesztidőszak alatt minden kinyitáskor ugyanazt a szoros, de stabil mozgási kondíciót nyújtotta, lötyögést és bizonytalanságot nem tapasztaltam.  Első néhány nyitáskor kissé félve használtam, mégiscsak egy kijelzőt gyűröget az ember, majd ahogy egyre többször került a kezembe mindinkább magabiztossá váltam.  Végül már fel sem tűnt, hogy mennyire különleges műveletről van szó. Véleményem szerint érdemes volt visszatartani a Mate X-et, jól sikerült az áttervezés, a kezembe kapott Mate Xs zsanér mechanizmusa prémium minőségű lett. Érdekes élmény, amikor nyomogatjuk megjelenítőt, érezni lehet, hogy a flexibilis kijelző nincs hozzárögzítve az alátámasztó fémlemezhez, olyan mintha csak rá lenne arra terítve. Ez persze a használatot nem befolyásolja. Félig szétnyitott állapotban a hátlap lemezei között rés nyílik, ám porbehatolástól nem kell tartani, jól el van szigetelve ragasztóval és egyéb takaró lamellákkal a kijelző.

Amint teljesen kinyitjuk, összezár a mechanika és megszűnik a rés.

A csuklópántot (zsanér) továbbfejlesztették és Falcon Wing dizájnnak nevezte el a gyártó. A tartósság érdekében cirkónium-alapú fémet használtak az alkatrészekhez, amely fém nagy szilárdságú, kémiailag ellenálló, keményebb, mint az acél, olvadáspontja pedig 1857°C és persze méregdrága is. Nem ok nélkül használják előszeretettel az atomiparban vagy éppen a hadiiparban is a cirkóniumot.

Kíváncsi voltam, hogy a 3D animáció tényleg hasonlít-e a valósághoz, ezért a zsanér rendszert röntgen alá helyeztem teljesen nyitott és félig nyitott állapotban.

 

A következő képen a teljes zsanér kitárulkozik a röntgen alatt.

És tényleg pontosan úgy néz ki belülről a bonyolult mechanika, mint a virtuális animáció. A csuklópánt több mint 100 alkatrészből áll, amelyek bonyolult rendszer szerint kapcsolódnak össze, elősegítve ezzel a 180 fokos hajlíthatóságot. A következő képen jól  látható milyen nagy helyet foglal el a telefonban a hajlító mechanizmus.

A fenti képen a telefon közepén, a zsanér alatt két fehér csík bújik meg szerényen, ami nagyon fontos eleme a telefonnak, ez a bionikus grafithűtés.  A Huawei mérnökei a processzor (Kirin 990 5G) oldaláról átvezették a meleget a rugalmas grafitszalag segítségével a kijelző másik felére, ahol nagyfelületű hűtőlemezhez kapcsolódik, segítve ezzel a kétoldali jobb hőelosztást.

A következő képen teljesen kinyitott állapotban látható a telefon. A nagyméretű kijelző egységes képét egyetlen idegen technikai elem (notch, szelfi kamera) sem bontja meg.

A szoftver iránya alkalmazkodik ahhoz, miképpen tartjuk kezünkben a Mate Xs-et. Bármely irányba fordítjuk, mindig elfordul a szoftver is, aminek óriási előnye, hogy jobb és balkezesek egyaránt kedvenc kezükbe foghatják a megvastagított kamerás kidudorodást.  Személy szerint nekem a legkényelmesebb fogás akkor esett rajta, ha alul volt a vastagított rész. A telefon kijelzőjét és hardverét két, egyenként 2250 mAh-ás akkumulátor látja el energiával. A dupla akkumulátor átlagos használat mellett két napot is kibír töltés nélkül. A telefon 55 Wattal tölthető és ehhez kapunk egy 65 Wattos, a Huawei laptopjaitól kölcsönzött USB-C-s töltőfejet. Fél óra alatt kb. 80 százalékra ugrik a „battery” ikon, a teljes töltöttséget nagyjából egy óra alatt tudja belepumpálni az akkumulátorokba. A vezeték nélküli és visszafelé töltés kimaradt a telefonból.

 A következő képeken a Huawei Mate Xs mellé tettem a Huawei Mate 20 Pro-t, így könnyebb elképzelni, mennyire más ez a telefon, mint hagyományos társai.

A következő képen lehet igazán látni, hogy a kinyitott Mate Xs, 5,4 milliméteres vastagsága eltörpül a Mate 20 Pro mellett.

Csukott állapotban már a Mate 20 Pro győzedelmeskedik 8,6 milliméterével, mivel a Mate Xs összecsukva 11 milliméter vastag.

Hátulról is elég különbözően néznek ki.

A Huawei Mate Xs USB OTG funkcióját is teszteltem, a következő videóból megtudható, hogyan is szerepelt a telefon.

 

 

Kijelző:

A telefon OLED kijelzőt kapott, amelynek kinyitva 8 hüvelykes az átlója, felbontása 2200×2480, pixelsűrűsége pedig 414 ppi, összehajtva 6,38 hüvelykes 1148×2480 felbontású megjelenítőt kapunk.  Az OLED kijelzőt véleményem szerint a kínai BOE cég gyártja, felismerhető speciálisan elrendezett alpixeleiről.

A következő képen összehasonlítható két másik telefonnal alpixeleinek mintázata.

A fenti képen is jól  látható, hogy a P30 Pro kijelzőjére hasonlít mintázata, csak a Mate Xs alpixelei 90 fokkal el vannak forgatva. A megjelenítő minőségével elégedett vagyok, napi használatban elégséges fényerőt szolgáltatott és színei is tökéletesek voltak. Készítettem egy kijelző összehasonlító videót, amelyben a Huawei Mate 20 Pro került a Mate Xs mellé.

Összehajtva, a kijelző kiválóan teszi a dolgát, mérete pont ideális, egy kézzel a fontosabb ikonokat elérjük.  A kijelző oldalaránya sem kirívó 19,5:9 értékével. Szélessége megfelelő, elfér egymás mellett öt ikon, nem kell kompromisszumot kötnünk a megjelenítésben. A kihajtott 8 hüvelykes kijelző, videók megjelenítésekor nem jeleskedik, mivel közel 1:1 oldalarányú, a 16:9-es videók nem nagyon töltik ki a rendelkezésükre álló felületet. Alul felül óriási fekete csík rondít bele az összképbe, de még így is jóval nagyobb méretben tudjuk nézni kedvenc filmjeinket, mint átlagos méretű telefonunkon.

Az internetes tartalmak fogyasztásához tökéletesen megfelelő a 8 hüvelykes méret, kinyitva egy teljes értékű tabletként funkcionál, kényelmesen és biztonságosan kézben tartható.

A megjelenítő paramétereit könnyű személyre szabni, kapunk időzített szemvédelmet, a háromféle alapértelmezett színhőmérséklet mellé állíthatunk be sajátot is. A szoftver lehetőséget ad arra is, hogy azokat az appokat, amelyek nem alkalmazkodnak a nyitott-csukott állapotokhoz, egyenként beállítsuk, hogyan reagáljanak a két kijelzőméretre.

A kijelző hajtogatott felületét középen végigsimítva, hosszában kidudorodást tapinthatunk, ami hamar megszokható, egy idő után már észre sem vesszük jelenlétét. Viszont ha jegyzetelni szeretnénk rá ujjunkkal, akkor kifejezetten zavaró tud lenni a kéretlen pukli. Addig tollat sem érdemes tervezni ehhez a zsanérrendszerhez, amíg nem sikerül teljesen kisimítani.

 

Összegzés:

A Huawei Mate Xs kiváló telefon, összehajtva pontosan úgy funkcionál, mint bármely felső kategóriás vetélytársa, kihajtogatva, kijelzőjének méretével egyetlen telefon sem veheti fel a versenyt. Anyaghasználatra sem lehet panaszunk, kerete alumínium, belsejében rengeteg fémmerevítő lapot és lamellát találunk, a zsanér anyagával (cirkónium) sem spóroltak. Az 512 GB memória, ami még növelhető is NanoMemory kártyával és 8 GB RAM bőven elegendő a napi feladatokhoz. Gyenge pontja a műanyag kijelző, ami zsebhasználat esetén védtelennek mondható, bár a védőfólia azért sokat tud segíteni a problémán. Sajnos szoftveres téren is van hiányossága, mivel a Google szolgáltatások nincsenek telepítve, a Huawei saját szoftveres környezetét, a HMS-t kapjuk a telefonra, amire még sok fejlesztés vár, hogy felvehesse a versenyt a GMS-sel. Elfogult vagyok a kihajtható telefonokkal, véleményem szerint, ha kinövik gyerekbetegségeiket, a sérülékeny kijelző felületet, a domborulatok-homorulatok megjelenését a zsanérnál, a kissé eltúlzott 300 grammnyi súlyt, és legfőképpen az orbitálisan magas árat, akkor ezek lehetnek a jövő telefonjai.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?