Huawei FreeBuds 4 teszt – „fémmel borítva”

Szerző:

A Huawei folyamatosan bővülő fülhallgató termékcsaládjának legújabb tagja járt nálunk tesztelésre. A FreeBuds 4 külső füljáratba illeszthető felépítéssel érkezett, ami aktív zajcsökkentő (ANC) szolgáltatást is kapott, ami ritka a külső fülbe illeszthető fülhallgatók között.

 

 

 

A Huawei volt az első gyártó, aki külső füljáratos fülhallgatójában a FreeBuds 3-ba, ANC-t épített. Sajnos a fülhallgató nyitott felépítése gátolta a zajszűrés minőségét, közel sem tudott olyan hatékonyan működni, mint a hallójáratba dugható fülesek. Sokan kerülik a füljáratba dugható fülhallgatókat, kényelmetlennek érzik használatát. Erre válasz a Huawei FreeBuds 4, amely nyitott külsőfüljáratos felépítésével kellemesen fülbe illeszkedik, nem nyomja belülről hallójáratunkat, nem szigetel el bennünket a külvilágtól, így hosszú távon messzemenőleg kényelmesebb a viselete, mint az „agyba dugós” változatok. Persze a nyitott felépítéssel hátrányok is járnak, a külső zajok egy részét beengedi, és minőségi ütős mélyeket is jóval nehezebb létrehozni vele.

 

A fülhallgató doboza néhány leírást és egy USB-C töltőkábelt tartalmaz.

A FreeBuds 4 külső borítása nem a FreeBuds 3-at követi, amely fényes fekete és fehér színben jelent meg, a FreeBuds Pro-nál már látott, fémes, csillogó borítást kapta. Szerencsére ez az anyag nem gyűjti az ujjlenyomatokat, és keménynek, tartósnak érződik.

Sajnos hátránya is van ennek a borításnak, amikor a fülhallgatót szeretnénk a töltő dokkolóból kivenni, elég csúszós tud lenni, egy kivénhedt nőgyógyász ügyessége kell ahhoz, hogy kissé izzadt kézzel előkotorjuk helyéről. A fülhallgató 41,4 x 16,8 x 18,5 mm, valamivel kisebb lett, mint elődje. Ami fontosabb, hogy a fülesek súlya is csökkent a FreeBuds 3-hoz képest, 4,5-ről 4,1-re, ez nem kis fegyvertény ilyen apró méretben, mert a kisebb a súly kényelmesebb a viselési komfortot eredményez. Fülbe rakva nagyon kényelmes, szinte semmi nyomást nem fejt ki a fülünkre, hagyja szellőzni a füljáratunkat és nincs az a bezárt érzés, mint a gumidugós füleseknél.

 A FreeBuds3 14,2 milliméteres, a Freebuds 4 viszont már 14,3 milliméteres nagy érzékenységű meghajtót kapott, ez a plusz tizedmilliméter jótékony hatással van a hangminőségre. A következő képen röntgennel átvilágítottam a két fülhallgatót, így láthatóvá válnak belső szerveik.

A fenti képen látható, hogy mindkét fülhallgató a szárában tárolja akkumulátorát, a FreeBuds 4-é 31 mAh-ás, a FreeBuds 3-é pedig 30 mAh-ás, itt is tudtak egy kicsit javítani az újonc javára. A gyári 4 órás üzemidőt hozza a füles, viszont ha bekapcsoljuk az ANC-t, akkor jócskán megcsappan az üzemidő, kb. 2,5 fél óránk marad zenehallgatásra. A fülhallgató meghajtóját igényes, szépen kidolgozott fémráccsal zárták le. Az erősebb behatások ellen egy ritkább, de vastagabb szálakból álló fémháló védi, az apró szennyeződések bejutását pedig a mögé helyezett sűrű szövésű második fémháló akadályozza meg.

A FreeBuds 4 Open-fit Active Noise Cancellation 2.0 rendszert használ, ami automatikusan állítja be a zajszűrést a környezet alapján és kettős mikrofonos hibrid zajcsökkentő rendszert is kapott, ellentétben a FreeBuds 3-mal, amely egyetlen mikrofonnal dolgozik. A FreeBuds 4 felismeri a hallójárat alakját, majd kiválasztja a legjobb zajszűrési módot. A következő képen a FreeBuds 4 mellé raktam néhány fülhallgatót, töltőtokjaikat és röntgenképeiket is.

Egy közelebbi kép is készült a szereplőkről.

A Huawei FreeBuds 4 töltőtokja lapított kör alakú formája kényelmes használatot eredményez, kellemes a tapintása, könnyű zsebbe csúsztatni.

Az elődhöz képest a töltőtok külső méretei is csökkentek néhány milliméterrel, most 58 mm X 21,1 mm, súlyuk is kisebb lett, ami most 38 gramm. A következő képen mérlegre raktam a FreeBuds 4-et és még néhány másik fülhallgató dokkolóját.

A fenti képen jól látható, hogy a Freebuds töltőtokja az egyik legkönnyebb a mezőnyben. Ennek ellenére jutott bele egy 410 mAh-ás akkumulátor, ami nagyon szép eredmény ilyen kis méretben. A FreeBuds 4 párosításához ki kell nyitni a tokot és két másodpercig nyomva tartani az oldalán található gombot addig, amíg a tok belsejében lévő LED villogni nem kezd, ekkor a telefon Bluetooth menüjében csatlakoztathatjuk is a fülhallgatót.

A Huawei Watch 3 Pro-val is könnyedén együttműködik a fülhallgató, így sportoláskor telefonunkat nyugodtan otthon hagyhatjuk.

A FreeBuds 4-nek nincsenek fizikai gombjai, ehelyett kettős érintési mozdulatokkal vagy az AI Life alkalmazáson keresztül vezérelhető. Zene lejátszáshoz duplán kell kattintani a jobb füldugóra, ha már szól a zene, akkor ugyanitt megint kettőt koppintva a következő zeneszámra léphetünk. Az aktív zajszűrés (ANC) engedélyezését vagy letiltását a bal füldugón való kettős koppintással tudjuk elérni. A két érintéses gesztusok funkciói beállíthatók az AI Life alkalmazásban, használhatjuk média lejátszásához, szüneteltetéséhez, a hangsegéd elindítására, vagy teljesen le is tilthatjuk azokat. Újdonság az elődhöz képest, hogy végre a hangerőt is lehet vezérelni a fülhallgatón, ujjunkat a száron fel-le csúsztatva. Örülök, hogy ez a fontos funkció most nem maradt ki.

Az AI Life alkalmazásból tudjuk állítani a zajszűrés minőségét, ezért érdemes ezt feltelepítenünk telefonunkra, amit a csomagoláson látható QR kóddal tudunk letölteni. A zajszűrés (ANC) szépen dolgozik, ám a nyitott kialakítás korlátai miatt, hatékonysága meg sem közelíti a füljáratba dugható fülhallgatókét.

 

Töltés és Üzemidő:

A töltőtok 410 mAh-ás akkumulátora kb. 22 órányi lejátszási időt ad a fülhallgatóknak. Abban az esetben, ha a zajszűrés (ANC) be van kapcsolva, jelentősen csökken az üzemidő, 14 óra alá esik ez az érték. Sajnos a vezeték nélküli töltés tekercse kimaradt a töltő tokból, így ez a funkció hiányzik. A következő képen röntgen segítségével is látható, hogy a FreeBuds 4-ből hiányzik ez az alkatrész, míg a FreeBuds 3-ban még benne volt, fehér nyíl mutatja a helyét.

A fülhallgató üzemideje nem túl acélos, 4 órát tud kikapcsolt zajszűrővel, ennél a családon belüli Huawei FreeBuds 4i sokkal jobban teljesít, 10 órát tud, míg a Samsung Galaxy Buds kb. 11 órát is elmegy egy töltéssel. Ha visszatesszük a kimerült fülhallgatókat a tokba, kb. fél órát kell várnunk a teljes töltöttségre. A teljesen kimerült fülhallgatóba kb. 15 perc alatt tudunk annyi energiát belepumpálni, ami két és félórányi zenehallgatáshoz elég.

 

Hangminőség:

A FreeBuds 4 gazdag és tiszta hangzásélményt nyújt, nem tolja túl a basszust, mégis kellemes hallgatni. Nem ezek a leghangosabb fülhallgatók, amiket eddig próbáltam, de a mérnökök nagy hangsúlyt fektettek az énekhangok és hangszerek tiszta megszólaltatására. Számomra már a FreeBuds 3 hangképe is szerethető volt és az újonc még javított megítélésemen, szépen kihozták a nyitott fülesből a maximumot. Ha valaki hiányolja belőle a mélyeket, akkor inkább füljáratba illeszkedő fülest érdemes választani. Ide a cikk végére, készítettem egy összefoglaló videót a kicsomagolásról, a Bluetooth párosításról és még néhány érdekes összehasonlítás is belefért más fülhallgatókkal.

 

Összegzés:

A Huawei nagyon profin készíti el fülhallgatóit, ad a minőségre, rendszeresen fejleszti a hardvert és javít a fülhallgatók hangképén minden egyes generációnál. A Huawei FreeBuds 4 vezeték nélküli töltésének hiánya kissé fájó pont, de azért meg lehet lenni nélküle. Üzemideje nem sorolja a legjobbak közé, de a kötelezőt hozza. Hangminősége nagyon jó ebben a kategóriában, kiválóan jeleníti meg az énekhangokat és a hangszerek hangját, viszont ha ütős mélyekre vágyunk, nem a Freebuds 4 lesz a választásunk. Aki nem bírja elviselni a belső füljáratos fülhallgatókat, és nem szeretne kimaradni a zajszűrés (ANC) előnyeiből, annak nincs más választása, a piacon csak a Huawei FreeBuds 4 és elődje használja ezt a funkciót.

 

Vélemény, hozzászólás?