Android fejjel iOS földön

Szerző:

LOGOMióta android rendszer létezik, engem teljes mértékben fogságban tart. Természetesen nem akaratom ellenére. Éppen ezért örültem különösen, hogy végre egy más, elméletben jobbnak titulált platformot nyúzhatok napi szinten elsődleges készülékként.

Történetesen a készülék egy iPhone 6, ami ugyan nem a legújabb kiadás mégis szinte teljesen megegyezik azzal. Nem mellékesen mostanában jelenik meg egy mégújabb hiperszuper apple mobil, de most ezzel ne foglalkozzunk. Ahogy az sejthető, android fan-ként, de nem elfogultan állok neki az iOS jelenlegi tudását kielemezni, és eldönteni, hogy nekem megfelelne-e. Mielőtt valaki arra számítana, hogy sz*rdobálás lesz, hát előre szólok, hogy nem.

Ismerkedés

Először is jön az a híres nevezetes “prémium érzés” amivel szembekerülünk a készülék kicsomagolását követően. Egyébként semmiben sem jobb, a manapság, egyéb szegmensben is elterjedt prémium készülékek házánál. Én az Apple készülékét kicsit túl-csúszósnak tartom. Fogása és mérete egyékbént kényelmes – nahát.

P1210321 P1210313

A képek nagyon jól szemléltetik, hogy mi hogy néz ki és hol van a készülékházon.

P1210307 P1210316 P1210302

Igen, a kiálló kamera. Semmi bajom nem volt vele. Se a zsebembe, se a kábelekbe nem akadt bele, szóval… Hülye ötlet pont egy érzékeny, képalkotást segítő üveglapot kiemelni a síkságból, dehát istenem, ez van, nem egyedi eset.

P1210332

A bekapcsolást követően egyébként én, androidosként könnyedén beléphettem a gmail-os fiókommal ahonnan mindent, gond nélkül leszinkronizált. Kivéve a kontaktok képeit, de erre meg volt egy ingyenes alkalmazás az apple store-ban. Letöltöttem, kattintottam hármat, vártam egy kicsit és kész, már törölhettem is le. Nagyjából ennyit a kezdetekről. Könnyen ment.

Használat

Kezdjük tehát a kamerával. A tömör véleményem az, hogy profi. Az elkészült képek annyira nem vettek le a lábamról, de kétség kívül gyorsan és könynedén készíthettem vele képeket és videókat. Többnyire a videózásban éreztem határozott extrát az átlaghoz képest. Nagyon szépen rögzít, habár néha elveszti a fókuszt. Íme egy valag kép + egy videó, amiben egy két felvétel fejjel lefelé fekszik – bocs.

001(10)

Megcsináltam bicikli szelepsapkáknak, reggeli és munka előtt. 🙂

001(40) 001(42) 001(50) 001(58) 001(61)

001(49)

Kissé paraszt megoldás, de megoldás. Laza csatlakozó javítás-pótlás vasárnap korán reggel.

001(62) 001(76) 001(93) 001(94) 001(97) 001(98) 001(1) 001(2) 001(21) 001(22) 001(25) 001(27) 001(106) 001(110) 001(114) 001(117) 001(122) 001(124) 001(125) 001(99) 001(5)
001(7)

Folytatnám az ujjlenyomat ovlasóval. Eddig ez a legjobb mind közül. Ujjlenyomat regisztrálása körülbelül 3 percet vesz igénybe ami alatt, egy ujjunkat gyakorlatilag minden irányból rögzíti a készülék, ennek köszönhetően feloldáskor is 10-ből 9-szer hibátlanul érzékel, akár vizes ujjat is.

P1210315

Maga a rendszer olyan, amilyen, ezt nem szeretném külön részletezni. Androidos lévén nem sok hiányt tapasztaltam. Az alkalmazásaim nagy része itt is elérhető, azonban ha fizetős, akkor bizony azt itt külön meg kell vennünk – nyilvánvaló, de azért leírtam. Egyébként a rendszer egy darabig még az ingyenes alkalmazások telepítésekor is jelszót, vagy ujjlenyomatot kér, ha be van állítva. Egy idő után azonban megkérdezi, hogy szeretném-e, ha az ingyenes alkalmazásoknál nem kérne jelszót – persze hogy szeretném.

P1210330

A kijelző feloldásátnál és úgy általában az összes alkalmazásnál egyetlen érdekes dolgot vettem észre. Minden mocskosul lassú. Ami androidon root az itt jailbreak – már a szavak jelentése is sokat elárul. Az animációk sebességét tehát jailbreak után természetesen meg tudjuk mókolni, de így, érintetlen állapotában úgy gondolom, hogy ez egy baromi nagy hiba. Nem mellesleg az újabb android verziókon ezt a sebesség gyorsítást root nélkül is el tudjuk végezni, könnyedén.

001(6)

P1210319

Tehát a rendszert illetően azon kívül, hogy nincs külön alkalmazástár, se widgetek, csak ikonok, tulajdonképpen ez a leglényegesebb észrevételem. Nem szaggat semmi rajta, félreértés ne essék, de nekem ezek az animációk még az android alapértelmezettjeinél is sokka lassabbak. Cserébe, ha elindulnak akkor futnak rendesen és ami nagy dolog, hogy ez a lassúság kiszámítható. Úgy gondolom hogy ez a lényeges különbség a két rendszer között. Az igaz, hogy androidon sokkal gyorsabban indulnak el az alkalmazások, mégis néha előfordul, hogy mindenféle ok nélkül a naponta 40-szer megnyitott alkalmazás, 25-ik alkalommal úgy dönt, hogy ő 2-3 másodpercig legózik mire üzembe áll. Lehet hogy az iOS rendszerén ugyanez az alkalmazás 1-2 másodperc mire elindul, de az az 1-2 másodperc mindig annyi marad. Gondolom nem kell taglalni, de ne feledjük, hogy lehetnek olyan pillanatok, amikor bizony nemhogy a 2-3, de az 1-2 másodperc is soknak minősül, ha például egy hirtelen jött-ment kocsit akarunk lefotózni, mert megtetszett. Ha éppen nem akad be akkor ezt az én telefonommal úgy oldom meg, hogy kiveszem a zsebemből, közben rajzolom az ujjammal a karikát a kikapcsolt kijelzőn és mire az arcom elé kerül már az élő kameraképet látom – vagy nem.

P1210311

A rendszert magát azoknak ajánlom akik kényelmesen élnek. És ez komoly. Kicsit nagymamás, lassúcska, a beállítások hogy úgy mondjam egy gyerek számára is egyértelműek, főleg azért mert nincs túl sok dolog amit variálhatunk. Az iTunes-en keresztül történő fájlátvitel már-már megszokott, hisz az újabb androidok is médiaeszközként működnek – cserébe még a mai napig egy rendszer sem kezeli normálisan és gyorsan, nem úgy mint az apple készülékeit az iTunes.

P1210317

Az a híres neves hardveres némító kapcsoló, ami rezgő illetve “hangos” mód között vált. Kifejezetten hasznomra vált. Jó dolog. Szerencsére a Oneplus Two-ba is pakoltak ilyet, csak ott három állásút.

Továbbá azért is kényelmes, mert akár iOS rendszerek akár Apple telefonkészülékek között a telefon adatainak átvitele egy apple id-val szó szerint pár kattintás, és ebben a letöltés is benne van. Régi telefont rádug, gombot megnyom, MINDENT leszippant róla, és egy bármilyen másik apple készülékre ugyanígy vissza lehet tolni bármilyen komplikáció szakértelem vagy mókolás nélkül. Na erre az android még erősen rootolva is csak részben képes és akkor is előfordul, hogy egy-egy program adatai elvesznek, vagy az új rendszeren nem hajlandóak működni.

 

001(4)

Némelyik oldalra ezt írta. 🙂

A hangszóró minden tekintetben gyönyörűen szól, kivehetőek a mély hangok is. Kissé halk, de egy HTC M7 beats teljesítményét simán hozza. Retina beats! 😀

P1210329

Az akksiidő sem kiemelkedő, de egy napot erős használattal is kihúz reggel 6 és este 21 óra között. Ha csak az asztalon vagy zsebben pihen akkor bizony nem merül. Mivel az androidos alkalmazásaim 80%-át megtaláltam iOS-re is, ezért sokmindent tudtam összevetni. Többek között azt is észrevettem, hogy ha például hangoutson rámírtak, vagy egyszerre jelzett az Androiddal, vagy megelőzte azt, ami ciki a guglira nézve. Videóvágó és képszerkesztő-javító programok jellemzően tetülassan dolgoztak a megszokotthoz képest. Nekem soknak tűnt, de egyébként nem vészes. Egy adott effekt renderelése nem 4, hanem 7 másodperc volt, vagy egy videóról a hangot levágni nem 15, hame 25 másodperc. Ennél sokkal komolyabbat amúgysem csinál senki mobilon – habár alapvetően lehetne. Én hónapok óta minden film és képanyagomat mobilon szerkesztek fullhd vagy nagyobb felbontásban elég gyorsan és gond nélkül. Persze az ingyenes programok otthagyják a logójukat, vagy éppen korlátozzák az fps-t maximum 30-ra, de mostmár biztos vagyok benne hogy gyorsabb-egyszerűbb és kompaktabb így az élet szóval meg fogom venni a teljes verziókat.

P1210301

Összegzés

Azt mondom tehát, hogy az iOS közel sem olyan utálnivaló mint azt az évek alatt a nem iOS, avagy inkább Apple ellenes felhasználók mondják. Amint már mondtam, ez a kényelmes embereknek való rendszer. Korrekt szervízháttér miatt is kerül ennyire sokba. Bár igaz, ha lejjebb csapnák az árakat, simán bekerülhetnének a középkategóriába – mivel az átlag népnek való -, ahol lazán nyernének. Nyilván minek beszélek hülyeséget. Ha nem az apple lenne a drága prémium, akkor lenne más. Mindíg van aki kilóg, azért prémium mert drága – és vissza, ezt pedig mindenki támadja, aki nem a csoport tagja. Ez az élet rendje – bár talán mára mrá lecsillapodott az Apple utálat, most jön a Samsung.

LOGO

A Telenorral való együttműködésünk első gyümölcse ez a cikk. Árulnak még sok ájfónt, nem is olyan drágán. Örülök, hogy első alkalommal, egy remek készüléket tesztelhetek, pláne, hogy a hipernet hálózatán tehetem ezt. Egy élmény volt. A következő alanyunk egy Samsung Galaxy S6 Edge+ lesz, amiről Szeszo készít hamarosan külcsíny tesztet. Már várom! 🙂

1 hozzászólás a cikkhez

  1. […] körben aki még nem olvasta volna, annak előzményként ajánlom az “Android fejjel iOS földön” címmel megilletett firkálmányomat, ahol levezetem, hogy én mint aktív android user, hogyan […]

Vélemény, hozzászólás?