Nem kötözködni akarok, de az XDA-n én ezt olvasom:
- How to reset battery calibration:
Discharge the phone fully
Charge it to full
Enter recovery, advanced CWM features : wipe battery stats
Tehát a kérdés az (nem költőinek szánom), hogy a battery stat törlést mikor kell megcsinálni???
Több cikk is foglalkozik ezzel a megoldással, kisebb eltérésekkel leírva a folyamatot. Miután nekem is gondot okozott a feladat sorrend eltérés én az előbb (és itt) leírt sorrendet fogadtam el magam részére. Tényekkel (cikkekre utalással) nem tudom alátámasztani, de a logikámnak és más eszközök működésének ismeretében ez elfogadható volt részemről. Feltételezésem szerint a battery stat az akkumulátor feszültségének értékeihez köti a 0% és 100% szinteket. A gond szerintem ott van, hogy alacsony felsőérték esetén az automatika hamarabb érzi feltöltöttnek az akkumulátort, így kevesebb energiát szuszakol bele. Ha az alsó érték magas, akkor hamarabb érzi "lemerültnek" az akkumulátort a gép és már a reálisnál jóval alcsonyabb értéket jelez ki a gép és kapcsol le. Ezt támasztja alá, hogy ezen a fórumon is sokan beszámoltak arról, hogy 5-6% kijelzésnél a gép váratlanul még hosszú ideig üzemelt. Az első teljes feltöltés után törlöm az akkumulátor adatait tartalmazó battery.stat-ot. (Én RootExplorert használom) Innentől újra írja az adatokat. Teljes lemerítésnél megvan a 0 érték, majd teljes -többször lekapcsolva a töltőről és visszakapcsolva - max-ra töltve megvan a 100% érték is. Innentől kezdve megvan megvan a teljes feltöltési és lemeríthetőségi szint, tehát az akku teljes képességével dolgozik. Ezt bonyolítja még, hogy az akku élettartama hosszabb, ha csak 97-98% van töltve. Ennek érdekében az újabb ROM-ok már csak eddig az értékig töltik az aksit. Igaz, így kicsit kevesebb szufla is fér bele. Az LG GT 540-nél ez le is van írva, a töltési max. a kezelő által beállítható (100% vagy 97-98%)
Hogy az első maxra töltés miért kell? Nem tudom. Lehet, hogy a törlés után a battery stat-ba ez az állapot kerül be? Akkor az utolsó feltöltés miért kell? azt hiszem erre a választ az tudja megadni, aki meghatározta a szoftver logikáját. Én biztos ami biztos alapon mindkét maxra töltést megcsinálom éppen ezért.