Gigabyte GSMART Roma RX okostelefon teszt

Szerző:

Roma RXJelen alkalommal a Gigabyte egyik készüléke, nevezetesen a Roma RX került hozzám tesztelésre. Ez a készülék a Gigabyte RX sorozatának legvisszafogottabb tagja. A másik két készülék a Guru RX, ami a felső kategóriát igyekszik megcélozni, illetve a Mika RX, ami a Guru RX-szel ellentétben nem full HD, hanem qHD kijelzővel, és egy gyengébb Snapdragon chippel rendelkezik. Tesztkészülékünk, a Roma RX a belépőszintű telefonok teljesítményével a vékonyabb pénztárcájú felhasználókat célozza, ami az 5 colos kijelzővel akár sikeresnek is bizonyulhat. Ráadásul viszonylag friss, Android 4.4.2 rendszert tartalmaz, így minden okunk megvan az izgalomra, mit lehetett kihozni egy ilyen eszközből.

A csomagolásra nem lehet panasz, gusztusos, fehér és az almazöld a két uralkodó szín.
A doboz hátulján a gyártói adatokat olvashatjuk, büszkén hirdeti a doboz, hogy ebben a készülékben bizony négymagos processzor teljesít szolgálatot, mindezt teszi egy 5 colos kijelzővel párosítva, Android 4.4.2 KikKat renszerrel, és akár két SIM kártyával is elbánik. A rendszermemória mennyiségére nem találtam utalást, hátha később kiderül, miért.

A csomagolást felbontva először a készüléket látjuk meg. Kézbe fogva a telefont az első benyomásom az volt, hogy nagyon műanyag. Persze nem ért meglepetésként, de jobb anyaghasználattal is élhettek volna. Ezzel szemben jött az első pozitív élmény, a fekete hátlap mellé jár egy ajándék fehér is, hiszen minden gyártó rájött már, hogy a “sima” fekete telefonok ideje lejárt, és már nem csak a hölgyek áhítoznak fehér készülékért. A telefon kézben tartva nem nyeklik-nyaklik, jól összerakott, olyan “egyben-van” benyomást kelt. Újabb jó pont.Roma RX - 13

A készülék design tekintetében semmi szokatlant nem mutat, ismerős formák, lekerekített sarkok, sokszor látott vonalak. Ma már nem a Galaxy S a követendő példa, el lehetett volna kicsit rugaszkodni a látvány terén.
A hátlapon középen található az 5 megapixeles fixfókuszos kamera, alatta a LED villanó, az alsó részen pedig a külső hangszóró bújik meg. Jobb oldalon érhetjük el a hangerőszabályzót, alatta pedig a bekapcsoló gombot. Bal oldalon és alul semmi sem vonja el a figyelmünket, a micro-USB csatlakozó és a 3.5 jack-aljzat a készülék tetején kapott helyet. A matt hátlap nem gyűjti az ujjlenyomatot, újabb jó pont a Roma-nak. Megannyi sokkal drágább készüléknél láttam már olyan hátlapot, amit talán fehér kesztyűs használathoz terveztek, de mindennapi fogdosásra biztosan nem.

Az 5 colos képernyő nekem pont megfelelő méret, lapát kezeimmel nagyon kényelmes és megszokott érzés, tekintve, hogy a hétköznapokban is ekkora készüléket használok. De ekkora kijelzőnél a 854×480 pixeles felbontás már érezhetően a telefon gyengéje.
Nem zavaróan kevés, de a pixelvadászok már morognának a helyemben. A fényerő és a kijelző kontrasztja rendben van, az IPS kijelzők szépek, szerencsére ez a készülék is ilyet kapott.
Kezdjük egy kicsit nyúzni a készüléket, úgyis csak akkor derül ki minden. Közben kutattam a neten, mert nem hagyott nyugodni, hogy nincs információm a RAM mennyiségéről. Az első tevékenységeknél az volt az érzésem, picit hosszasabban gondolkodik a készülék, mielőtt elindít egy appot, vagy megnyit, betölt egy weboldalt. Az interneten található adatok szerint fedélzeti memória mindössze 512 megabyte, ami a négymagos processzor mellé furán hangzik. Kevésnek tűnik, de mégsem annyira fájdalmas, mint amennyire hinné, aki még nem próbálta kézben a Roma-t.Roma RX - 08

Viszonylag használható a telefonban dolgozó 4 magos proci, a költséghatékonyság miatt itt nem Snapdragon, hanem a belépőszintre jellemző MTK chip szerepel, egészen pontosan az MTK6582, ami 1.3 GHz órajelen dolgozik.
A rendszer szépen optimalizált, gördülékenyek a menük, a képernyő gördítése, a grafikus felület nem mutatja a memória hiányát, ezzel szemben – ahogy már említettem – az appok icipicit nehézkesen indulnak.
Média lejátszásnál nálam kifogástalanul működött a telefon, egyedül a magas felbontású, full HD videóknál volt érezhetően gyengébb a teljesítmény.
A grafikus chip a neten szereplő infók szerint egy Mali400-as, amilyen annak idején még egy régebbi Samsung telefonomban is használatban volt. Az átlagos tevékenységeknél probléma nélkül teljesít, de a mai modernebb 3D játékokhoz ne ilyen telefont vásároljunk.
Az érintőkijelző néha picit nehezen reagál. Többször fordult elő, hogy egy ikonra kétszer kellett ráböknöm vagy a gördítés nem indult elsőre, de pontosan nem tudom megítélni, hogy a kijelző érzékenysége miatt lenne a jelenség, vagy a fellelhető memória volt túlságosan telített.
Esti sporttevékenységre indultam, így rögtön a navigációs képességekre is fényt deríthetünk. A GPS átlagosan jól teljesít, első alkalommal 1-2 perc alatt talál műholdat. Utána hamar csatlakozik, a Google navigációs alkalmazásával tökéletesen használható, biztos, stabil a műholdas kapcsolat.
Navigáció közben az volt az érzésem, hogy a külső hangszórónak bizony enyhe dobozhangzása van. Azt nem tudtam eldönteni, hogy a hangszóró, vagy a különlegesen műanyag hátlap miatt.Roma RX_Poster_原始檔(52.3x75.3)2

A WiFi működésében nem találtam semmi kivetnivalót, tökéletesen és gyorsan kapcsolódik, a kapcsolatot stabilan tartja. A készülék WiFi HotSpot-ként is tud üzemelni. A telefon egyszerre képes két, egy normál SIM és egy micro SIM kártya kezelésére.

A felhasználható háttértár papíron 4 gigabyte, ebből programok telepítésére közel 2 giga használható fel. A készülék képes microSD kártyát is fogadni, ezzel jelentősen növelhetjük az adattárolási képességet.

A viszonylag friss op. rendszer dícséretes. A készülék menüje tartalmaz egy rendszer frissítés ikont, kiváncsi lennék, melyik verziót kapja még meg majd a Roma, talán egy újabb rendszer még többet ki tud hozni a low-budget készülékből.
A telefont böngészve további kellemes élmények érik az embert. Gyárilag telepített extrákkal találkozhatunk, úgy mint: Battery doctor, ami az akkumulátor jobb és energiatakarékosabb használatában segít. A Chrome az alapból telepített böngésző, de telepíthetünk kisebb rendszerigényű böngészőt, én pl. a CM Browsert használom visszafogottabb készülékekre. Clean Master a további optimalizációért, CM Security a biztonságért, előre telepített Touchpal, és WPS Office is található a telefonon, ha dokumentumainkat szeretnénk telefonon kezelni.
A telefonban FM rádió is megtalálható, eddigi használat során hibátlanul bejött az összes keresett rádió állomás.
Az alap applikációk természetesen ugyanúgy megtalálhatók, mint minden más androidos telefonon, de most foglalkozzunk kicsit a fényképezéssel.Roma RX - 12

Sajnos megrögzött fotósként nem sok bíztatót találtam. A felbontás 5 megapixel, hobbifotókra talán elég lenne, ha jobban teljesítene az optika. Átlagos kamera app, ami az alapvető dolgokon kívül tartalmaz néhány választható effektust, van vaku opció, panoráma mód, és még HDR képrögzítési lehetőség is. Az elkészült képek enyhén elmosódottak, a dinamika sem mondható túl jónak. Ha nagyon le kell fotózni valamit, arra megfelel, de kirándulásra, ballagásra ne is gondoljunk. A fixfókuszos képrögzítés különben sem erre való.
Videó rögzítést a készülék 1080 pixeles, full HD felbontásban képes, a kép élessége és minősége azért hagyott bennem némi utánérzést.
Az előlapi kamera sem tájfotózásra való, tekintve hogy VGA felbontású, de videótelefonáláshoz kellőképp elegendő.

Multimédia esetében a Full HD videókat már nagyon nyekergősen próbálja leküzdeni a készülék, itt már érezhető a hardver visszafogottsága. A zenelejátszással nem volt gond, akár a legjobb minőségű, veszteségmentes MP3 tömörítéssel készült zeneszámokat is korlátok nélkül élvezhetjük.Mika MX_DM_dm_英文版_原始檔

Csomag tartalma:

  • 1db. plusz fehér hátlap.
  • 1db. képernyővédő fólia Gsmart felirattal.
  • 1db. töltőfej.
  • 1db. sztereó headset, átlagos minőségű, a célnak megfelelő, zenehallgatásra ajánlott jobbat venni.
  • 1db. micro-usb adatkábel, egyben töltőkábel is.

Adatok:

  • Android 4.4.2
  • 5″ FWVGA kijelző 854×480 (Full Wide VGA)
  • 5 mp hátlapi kamera, fix fókuszos, villanó leddel
  • VGA előlapi kamera
  • 2000 mAH Li-ion akkumulátor
  • Dual SIM (egy normál, egy microSIM)
  • 1.3 GHz 4 magos processzor, MTK6582 chip.
  • 4 GB tárhely.
  • Full HD videó felvétel opció.

Vélemény, hozzászólás?