Sziasztok!
Most regisztráltam ide, Sárkányölő köszönöm a meghívást!
Rögtön hozzá is szólnék a Jailbreak témához..
Azt látom, hogy elég nagy kavar van a warez - nem warez kérdéssel kapcsolatban a fejekben.
Önmagában a jailbreak nem jogellenes dolog, hiszen ha megvásárolsz egy kütyüt, akár sk. is írhatsz rá saját oprendszert és programokat és ez nem törvényellenes.
A jailbreak (elviekben) garanciavesztéssel jár, de ennél nem többel. Nyilvánvalóan sérti az Apple érdekeit, de ezt valószínűtlen hogy pénzszerűsítve bizonyítani tudná bárki is, sőt megkockáztatom a jailbreak létezése által még nyernek is (hiszen sokan úgy vásárolják meg a készüléket, hogy tudják előre, nekik szükségük van erre).
Ezért senki sem büntethet meg, csak be kell nyelni, hogy esetleg elvész a garancia, ha ebből kifolyólag meghibásodik a készülék (vagy ha észreveszik).
Szóval véleményem szerint a jailbreak, ha például azért történik, hogy lehessen magyarítani a készüléket, nem ütközik semmilyen jogszabályba.
A dolog jogilag akkor problémás, amikor a jailbreakelt készüléket arra használja valaki, hogy olyan programokat töltsön le ingyen, amiket az AppStore-ban egyébként csak pénzért vásárolhatna meg. Itt sem a jailbreak-kel van a probléma, hanem a fizetős programok ingyenes letöltésével, ami egyöntetűen jogellenes számítógépen és más eszközön is!
Tehát ha valaki nem tesz ilyet, nem követ el jogsértést.
A jailbreaket egyébként nem nevezném olyan eszköznek sem, amit kifejezetten warezolásra fejlesztettek ki, úgyhogy szerintem még jóindulattal sem lehetne ráhúzni ilyen jogi kategóriákat.
Egyébként én nem csináltam jailbreak-et a telefonomra, meg vagyok vele elégedve így is
Üdvözlök minden iPhone tulajt!
hanee