--------------------Főzött ROM telepítése (flash-elése)--------------------Ha már van CF-Root vagy egyéb CWM recoveryt is tartalmazó kernel a készüléken, akkor az úgynevezett főzött ROM-okat is fel lehet telepíteni (más néven flash-elni lehet) a készülékre.
Itt azt a módszert fogom leírni, ahogy én szoktam csinálni. Nem kötelező, de így mindig minden jól működött, ha nem volt hiba a ROM-ban, ami azért előforul, de a hibákat a ROM alkotoi elég gyorsan szokták javítani.
Főzött ROM-ot le lehet tölteni például You are not allowed to view links.
Register or
Login, van választék bőven. A letöltött ROM zip kiterjesztésű, nem kell kicsomagolni, az SD kártyán vagy a készülék belső tárhelyén kell legyen akár a főkönyvtárban, kinek hol szimpatikus. A lényeg, hogy ismert legyen a helye, hogy könnyű legyen megtalálni amikor szükség lesz rá.
Le kell tölteni az You are not allowed to view links.
Register or
Login-t, amely zip-et szintén egy az egyben át kell másolni a készülékre vagy az SD kártyára.
Természetesen a fenti letöltéseket magán a készüléken is el lehet végezni, akkor elvileg a /download mappában lesznek a zip-ek a belső tárhelyen.
Előkészületek:- A készülék legyen teljesen feltöltve!
-
Erősen ajánlott menteni mindent, ha vannak fontos adatok a készüléken. A névjegyzék, naptár elvileg ugyebár a google fiókba van szinkronizálva (ugye? ha nem, akkor hajrá, ott biztos helyen lesz!), így azokkal nem kell foglalkozni.
- A
MyBackup Pro-val mentem az összes adatot az aktuális ROM-ból, amikből igazából csak a híváslistát és az sms-eket állítom vissza az új ROM-ban. A névjegyeket és a naptárat nem állítjuk vissza, ha azok a google fiókba vannak szinkronizálva, majd a legelső beállítás után újra a készüléken lesznek.
- A
Titanium Backup-ban a "Biztonsági mentést készít a felhasználói alkalmazásokról és a rendszer adatokról" menüben készítek egy teljes mentést.
- Végül az egész aktuális ROM-ról készítek egy mentést a recoveryben. A
Recoverybe be lehet lépni a például a
CWM Manager programból a ClockWorkMod menüben, vagy manuálisan a készülék teljes kikapcsolása után a
hangerő fel + home + bekapcsoló gombok nyomva tartásával. Itt a "backup and restore" menüben el kell indítani a "backup"-ot.
Amennyiben ugyanannak a ROM-nak egy újabb kiadása kerülne a készülékre, akkor elvileg nem kell törölni az összes adatot (wipe data), bár volt már rá példa, hogy másik ROM is probléma nélkül működött a korábbi más ROM-ra telepítve az adatok törlése nélkül.
A telepítendő új ROM már a helyén van, akkor a következő lépés a biztonság kedvéért az You are not allowed to view links.
Register or
Login (You are not allowed to view links.
Register or
Login) telepítése. Ez a kernel csak azért kell, mert ebből tuti biztonságos a wipe data és a zip telepítése, a kiválasztott ROM flash-elésével ez felül lesz írva, így az új ROM kernele és Recovery-je lesz majd a készüléken. A letöltött zip-nek a készüléken vagy az SD kártyán kell lennie. A korábban leírtak alapján be kell lépni a Recovery-be (kivéve ha már ott vagyunk az előző művelet miatt), majd az "install zip from sdcard" menün belül a "choose zip from sdcard" vagy a "choose zip from internal sdcard" menüben meg kell keresni a zipet, majd lehet flashelni. Itt jegyzem meg, hogy előfordulhat olyan Recovery, ahol a külső és a belső tárhely fordítva van írva, azaz nem oda mutat, ahová kellene. Ha kész a flashelés, akkor a vissza "gombbal" ki kell lépni a Recovery főmenüjébe, majd az "advanced" menüben a "Reboot Recovery"-t kell választani. Tehát magát a Recovery-t kell újraindítani, amivel a frissen telepített AbyssNote kernel 4.2 Recovery-jébe fogunk érkezni. Ez az általam ajánlott érintőképernyőt is használó verzió, így sokkal kényelmesebb a vezérlése.
Az új, érintőképernyőt is kezelő Recovery-ben már nyugodtan lehet telepíteni a ROM-ot ugyanúgy, ahogy az előbb az AbyssNote kernel 4.2-t. Az újabb főzött ROM-okban már annak telepítése előtt meg lehet határozni, hogy mely komponensek ne települjenek és melyik kernel illetve modem települjön (Aroma). Hasznos alkotás, a gyárit is így kellett volna megcsinálni szerintem.
Ez után két lehetőség van:
1, Ugyanannak a ROM-nak egy újabb verzióját flasheltük: ekkor általában elég a Recovery főmenüjében el kell indítani a "wipe cache"-t és az "advanced" menüben a "wipe dalvik"-ot, majd Reboot System a főmenü tetején és az újraindulás után, ami egy kicsit több ideig tart, lehet használni a készüléket a korábbi programokkal és adatokkal együtt.
2, Másik "szakács" alkotása lett flash-elve a készülékre: ekkor és ha az 1, pontban végrehajtottak után hibás működést tapasztalunk az új ROM-ban, a Recovery főmenüjében el kell indítani a "wipe data"-t, a "wipe cache"-t és az "advanced" menüben a "wipe dalvik"-ot, majd Reboot System a főmenü tetején és az újraindulás után, ami egy kicsit több ideig tart, újra be kell állítani mindent a készüléken, mint amikor legelőször izgatottan kézbe vettük a vásárlás után. Ezután újra kell telepíteni a programokat a Play-ről (ehhez én az Appbrain-t szoktam használni), majd a Titanium Backup-ban a korábban fontos adatokkal, beállításokkal rendelkező programok adatait vissza kell állítani. Csak az adatokat, magát a programot én nem szoktam, azt a Play-ről. A MyBackup Pro-val vissza lehet állítani a kívánt adatokat (hívás lista, sms-ek). Ezek után érdemes ellenőrizni a hangbeállításokat, főleg a CyanogenMod és gyári alapú ROM-ok között váltunk és valamelyik tárhelyen levő hangot használjuk valahol értesítésnek, mert előfordulhat, hogy a hang nem jól lett visszaállítva.
Elvileg minden kész, egy újraindítás után lehet használni a készüléket.