Én mindig igyekszem a formázást végrehajtani, mert kell bizony!
Hiába Li-ion, vagy akár Li-Polymer, akkor is.
Néhányadik fel-le ciklus után éri majd el a max kapacitását.
Sőt, időnként, mondjuk kéthetente szintén engedd lemerülni teljesen és töltsd fel teljesen.
Való igaz, hogy elméletileg ezeknek már nincs memória-effektusuk, de az elmélet maradt!
Simán tönkrevághatóak, ha mindig kb. ugyanaddig engeded lemerülni.
Egy lítium akkumulátor (okos dolgokat lehet olvasni a wikipédián róla) töltése speciális.
Ha 100%-nak vesszük a fizikai 0 és a fizikai teljes töltöttséget, akkor kb. 20 és 80 % közé van beállítva a készüléken látható 0-100% töltöttség.
Ennek az az oka, hogy az lítiumos akkumulátor a teljes lemerülés közelében károsodik, csakúgy, mint a teljes feltöltöttség közelében.
Emiatt értelmezhetetlen a sokáig töltés és a teljes lemerülés fogalma.
Az viszont vitathatatlan (erre utaltam én is az imént), hogy érdemes teljesen lemeríteni (kikapcsolásig), de azt tudni lehet/kell, hogy ilyenkor az akkumulátorban még közel 20% töltöttség van.
De azt is ismerni kell, hogy az ún. alámerülés komolyan károsítja az akksit. Tehát ha teljes (20%-fizikai alá) lemerülésben tesszük el, akkor megtörténhet, hogy soha többet nem tudjuk visszahozni az életbe.
Szóval aki jót akar magának, az akkujának és a pénztárcájának, az mindig hagyja kikapcsolásig merülni az akkut, és lehetőleg 100%-ra feltölteni, közben nem megszakítva a töltést.
Nem lesz tragédia, ha nem mindig tesz így, de az akkumulátor élettartama meghálálja az odafigyelést...
Memóriaeffektusa pedig teljesen 0 van a lítiumos technológiának.