2024, 11 25, 03:46:29

Szerző Téma: Omnia Kijelző javítása cseréje.  (Megtekintve 127714 alkalommal)

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában

Nem elérhető buddymajki

• PDA: Omnia
  • PDA ROM: i900DTHJ5
Re: Omnia Kijelző javítása cseréje.
« Reply #500 Dátum: 2010, 07 05, 18:18:10 »
Sziasztok!

Pár hónapja használtan vettem egy kicsikét, és mondta az eladó, hogy a panel kicsit félrevisz. Első lelkesedésemben nem volt zavaró, aztán sms írásnál kezdett kicsit zavarni, hogy jóval mellé kell bökni, így rászántam magamat a cserére.

Ebayről rendeltem egyet 1400 pénzért (szerszámokkal, meg fóliával), meg is jött pár hét alatt, úgyhogy ma délután munka után nekiestem a cserének. A videónak csak az első részét tudtam megnézni, de az éppen elég volt. Csipeszt mindenképpen ajánlok, mert anélkül kicsit nehézkes megfogni a csatlakozókat. Sikerült a csere, mindent jó lassan csináltam el ne rontsak valamit, így 50 perc alatt lett kész... Bekapcsolásnál féltem kicsit, de simán ment minden.

A régi panelt nem lehetett újra kalibrálni már annyira félrevitt, az újnál a kalibráció a második kör után köszönte szépen. Jegyzettömbbe meg olyan egyenes vonalakat tudok húzni mint a csoda :)

Akinek panelhibás a kicsikéje, és zavarja, az nyugodtan vágjon bele... 1500 pénzt, meg 1 óra szerelgetést megér a dolog, és sokkal jobb lesz utána... szerviz ha jól tudom 15+ ért szereli...

Mindenkinek sok sikert, a hasznos tanácsokért és a videóért meg köszönet!!!

Nem elérhető Feenyx

• Navigáció / Navigation: -
  • PDA: i900
  • PDA ROM: i900XDHK1/XDHK2
« Reply #501 Dátum: 2010, 07 08, 20:58:03 »
Sziasztok!

Szeretnék én is digitalizálót cserélni és azt akarom kérdezni hogy csak az ebayről érdemes rendelni? Mert nemtom nekem a vatera szimpatikusabb:) És kell itt valami típust nézni pl hogy milyen digitalizálót veszek hozzá?

Nem elérhető gabes

• Örökös tag
  • sentinel
  • Navigáció / Navigation: motonav
  • PDA: Nexus One, SGS3, Nexus7
  • PDA ROM: CM-7 Nightly / XXDLI5 (rooted)
« Reply #502 Dátum: 2010, 07 08, 21:44:29 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Sziasztok!

Szeretnék én is digitalizálót cserélni és azt akarom kérdezni hogy csak az ebayről érdemes rendelni? Mert nemtom nekem a vatera szimpatikusabb:) És kell itt valami típust nézni pl hogy milyen digitalizálót veszek hozzá?
Onnan rendeled ahol csak találsz, nem igazán vannak típusok, ezek már mind utángyártottak, viszont jobb minőség mint a gyáriak ami ugye szériahibás!
Azt értem,hogy gőzgép! De mi hajtja? :hmm:

You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login

Nem elérhető csabesz

• Navigáció / Navigation: Mio C520, Omnia iGO8
  • PDA: i900 Omnia
  • PDA ROM: 6.1.4
« Reply #503 Dátum: 2010, 07 13, 18:37:57 »
Onnan rendeled ahol csak találsz, nem igazán vannak típusok, ezek már mind utángyártottak, viszont jobb minőség mint a gyáriak ami ugye szériahibás!
Sziasztok én ezt rendeltem, de nem biztos, hogy jó, mert azt írja not cdma, gsm only : You are not allowed to view links. Register or Login
A túlzásba vitt ROM frissítés mentálhigiénés problémákat okozhat, illetve szenvedélybetegség kialakulásához vezethet.

Nem elérhető csezo

• Navigáció / Navigation: ?
  • PDA ROM: i900xxhhc/cjhhc
« Reply #504 Dátum: 2010, 07 19, 12:33:28 »

Rendelhetsz a Vateráról is. De tudnod kell, hogy az is az eBay-on keresztül rendelt. Egy előnye van: gyorsabban megkapod. Feltéve, hogy nem úgy hirdeti: csak rendelésre hozza az árút...

Nem elérhető csabesz

• Navigáció / Navigation: Mio C520, Omnia iGO8
  • PDA: i900 Omnia
  • PDA ROM: 6.1.4
« Reply #505 Dátum: 2010, 07 19, 16:22:22 »
Rendelhetsz a Vateráról is. De tudnod kell, hogy az is az eBay-on keresztül rendelt. Egy előnye van: gyorsabban megkapod. Feltéve, hogy nem úgy hirdeti: csak rendelésre hozza az árút...
4 munkanap alatt megkaptam e-bay-ről, Brooklyn-i címről, sértetlenül, szerszámokkal.
A túlzásba vitt ROM frissítés mentálhigiénés problémákat okozhat, illetve szenvedélybetegség kialakulásához vezethet.

Nem elérhető gabes

• Örökös tag
  • sentinel
  • Navigáció / Navigation: motonav
  • PDA: Nexus One, SGS3, Nexus7
  • PDA ROM: CM-7 Nightly / XXDLI5 (rooted)
« Reply #506 Dátum: 2010, 07 22, 12:37:28 »
Ezt most Feenyx-nek írtad ugye? :hmm:
Azt értem,hogy gőzgép! De mi hajtja? :hmm:

You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login

Nem elérhető füli

• Nem: Férfi
  • PDA: samsung galaxy s 2
  • PDA ROM: i9100XXLPQ
« Reply #507 Dátum: 2010, 07 24, 16:14:30 »
Helotok!

elöre le szeretném szögezni hogy ez az elsö postom ien témában ugyhogy van még mit tanulnom..elöre is bocsi a félreértésekért meg iesmi :)

jah és bocsi a képek minöségéért...nem valami jok :(

nos még régebben arra adtam a fejem hogy kicserélem az omniám teljes burkolatát ,kijelzöjét,gombokat,mindent.(karcos volt meg kopott sajna)

Ekkor fordultam Poc-Ok hoz hátha tud nekem segiteni valamiben de sajna kevesen jártasak a telefon szétszedésében.Igyhát magamtol kelet nekiálnom és megcsinálni amire válalkoztam.

Viszont a szenvedés meghozta gyümölcsét :D

most irnék egy kis segitséget azoknak akiknek omnia 1 esük van és esetleg kiváncsiak a belsöségeire a picurnak vagy ki szeretnék takaritani(megjegyzem enyémbe is volt mit takaritani)

Akkor kezdeném is:
elösször is nagyon fontos hogy higgadtan és tiszta környezetben tegyük amit teszünk mert a kijelzö és miegymás vonza a koszt (erröl késöbb bövebben irok)

Rendeltem egy oldalon a pda-hoz komplett házat amihez adtak szerszámokat is(képen látszik)

Uploaded with You are not allowed to view links. Register or Login
Balrol haladva:egy kis zacsi benne voltak a gombok,a kamerát fedö kis sapka(nem tom minek nevezzem),az érintö felület(nem a kijelzö),sajnos csavarokat nem adtak hozzá de a rigieket fel lehetett használni,az alsó hátlap fémkeret és a többit tudjátok. :)

Akkor itt bövebben kitérnék az érintö felületre:
ami érkezett sajnos nem fényképeztem le be volt csomagolva egy anti statikus csomagoloba és rá volt irva hogy pormentesen használando fel
nem tudom a képen menyire látszik de mindkét oldalán van egy folia abbol az also fele az ragasztós!
Mivel a kijelzöhöz nem csavar fogja hanem nagyon vékony áttlátszó ragasztó!
FONTOS hogy ezt a foliát csakis akkor  vegyük le amikor teljessen szét van szedve a pda és már csak a helyére kell tenni az érintöt!!

hát akor kezdjük a szétszedést:
szedjük le a hátlapot,akkumulátort,SIM kártyát és memo karit vegyük ki.

Utána a kapott szerszámok közül használjuk a kereszt csavarhuzót és a négy sarkában lévö kicsi csavarokat szedjük ki(megjegyzem érdemes valami kis tárolo edény keriteni mert könnyen elvesznek az apro csavarok)

a csavarok be vannak ragasztozva ugyhogy ne lepödjetek meg ha kissé nehezen jönnek ki!!

miután sikerült kiszedni a 4 csavart használjuk azt a kis kék feszitö szerszámot és haladjunk körbe a pda szélén a krom keret alatt(érezni fogjuk h mocorog a hátulso lap)

itt ne féljünk töle hogy eltörjük mert elég hajlékony..jah és müanyag patentok fogják még a csavarokon kivül..hallani fogjuk amikor kipattan a helyéröl

itt szétszedésnél fokozottan ügyeljünk a kamera és a hangerö gombokra mert azok egy kis fémlapra vannak felültetve és könnyen eltörhetjük miközbe szedjük le a hátulját!!

ha sikerült leszedni a hátulját ezt fogjuk látni:

itt már a gombok maguktol kipottyannak(kivéve a hivásfogado és lerako gomb) a helyükröl hiszen ez a hátoldal fogta a helyükre.

a kép baloldalán láthato a hátlap alján a pda antennája az a vékony lemez!
ezt egy éles szikével vagy késsel könnyen le tudjuk szedni hiszen csak müanyag sapkákra vannak rátéve és a vége le van olvasztva
utángyártott hátoldalba ezek nincsenek benne ..nekünk kell rátenni...szedjük le öket tegyük a helyére és forrasszuk el a végét...nem nehéz

azt hogy mi rejlik az a nagy fekete doboz alatt ami a kép jobb oldalán van ne kérdezzétek én is csak tippeltem h vagy a procija v iesmi...passz :)

nos folytatva a munkálatokat ki kell szedni még 2 db csavart és akkor lejön az elülsö krom keret:

itt vigyázunk  mert pont a csavar melett megy egy elég merev vezeték és könnyen megtörhet!!!de ki is lehet huzni hasonlo csatlakozoja van mint a számitogépbe az IDE csatlakozo.

ezek után ha kiszedtük a 2 csavart megforditva a pda-t a hanszoró felé tolva lejön a krom keret és kiesik a hivásfogadó gomb.
itt vigyázzunk nehogy az egeret kitörjük a helyéröl azt nem is piszkáltam maradt a helyén.

És akkor most jön a fekete leves!!!!...érintö felület csere!!
Ezt csak akor csináld meg ha mindenképp ki akarod cserélni az érintö felületet
pontosan kövessétek amit irok különben könnyen el lehet rontani az egész készüléket!

1.vissza kell forditani a pda-t.
az elözö képen ahol emlitettem hogy van az a kis fekete doboz...melette átloba 2 sarkán van 2 csavar...kicsavarni.

2.aztán 2 db szallagkábel megy bele abba a részlegbe oldalrol és felülröl...a csavarhuzoval a tövébe benyulva ovatosan huzzuk ki a helyéröl...

3.ha ez is megvan lassan emeljük fel és találunk még 2 szallag kábelt a vastagabb az egéré a keskeny az érintö felületé.
a keskenyet vegyük ki a helyéröl az elöbb leirtak alapján a vastagot nem szükséges hacsak nem akarunk uj egeret betenni.

4.most jön az a rész amit nem szivesen irok le....az érintö felület ugyebár ragasztva van...ha ujjat teszünk fel azt le kell szedni...vékony szikével a tetején kezdve lehetöleg ne a 3G-s kameránál ovatosan feszitsük fel majd kézzel szedjük le. a ragaszto annyira nem tart erösen nem kell félni
az érintö felület hajlani fog miközbe szeditek le...oan érzés mintha 2 vékony müanyag lap lenne egymáson!!
figyeljünk a szallagkábel merre megy és ugy füzzük vissza az ujjat is.

5.ha ez is megvan akkor meg pillanthatjuk az lcd kijelzöjét a pda-nknak
most fogjuk meg az uj érintö felületet és az alján lévö foliát szedjük le...látni és érezni is lehet h be van kenve ragasztoval.
tegyük a helyére.majd a szallag kábelét is tegyük a helyére.
valamint a másik 2 db szallagkábelt amit az oldalábol valamint a tetejéröl szedtünk ki tegyük vissza....jöhet a 2 db csavar...

6.ha megvan bizonyosodjunk meg hogy egyik szallagkábel sem lötyög a helyén mert akkor valami nem lesz jo!!
ha stimmel minden akor szedjük le az elsö foliát az érintö felület elejéröl majd tegyük a helyére a hivásfogado gombot és a krom keretet.

tuloldalt 2 csavarral megfogatjuk a krom keretet.és igy a pda eleje rendben is van.

7.most az uj hátoldalba tegyük bele az uj gombokat vagy a régiket a helyére
a nyakba akaszto fület 1 csavar fogja ..tegyük a helyére....valamint a kamera fedölapot pattintsuk a helyére de viszont a vakunak az a müanyag takaroját azt ragasztani kell sajnos.

8.ha ezek is megvannak vissza kell csak pattintani a hátoldalt ..vissza a 4 csavar sim kártya meg miegymás aproság és jöhet a probakör
ELLENÖRIZNI MINDEN FUNKCIOT (blutooth,wifi, MINDENT!!!!!!)

és a végére kapunk egy szinte vadonat uj készüléket :)

háát remélem segitettem valammiben.
azért ha még valakinek valami gondja baja van szoljon nyugodtan akár privátba is.....hátha tudok segiteni
és csak ovatosan!!!!!

köszönöm Poc-Ok nak az összes eddigi segitséget.....respekt 8)

sziasztok

Nem elérhető sz.roland76

• TOPIKGAZDA
  • Örökös tag
  • PDA: Iphone 6S
  • PDA ROM: iOS10
« Reply #508 Dátum: 2010, 07 24, 16:18:23 »
 :taps: :taps: :taps: :taps:  köszönjük a leírást !!  :ok:
„Ha sokáig nézel a szakadékba, a szakadék visszanéz beléd.” (Nietzsche).

Nem elérhető Poc-OK

• Portál szerkesztő
  • Navigáció / Navigation: iGo, Sygic
  • PDA: Xiaomi Redmi Note 4G/ iPhone 5 / LG G3S / SGS / i8000 / SG3 / HTC One 7
« Reply #509 Dátum: 2010, 07 24, 16:24:46 »
Helotok!

elöre le szeretném szögezni hogy...

Köszönjük a részletes és hasznos leírást! Respect Neked is!  :ok:
"Amikor bejött az élet, én rögtön kimentem!"

Nem elérhető füli

« Reply #510 Dátum: 2010, 07 24, 19:30:52 »
igazán nincs mit....remélem valaki hasznát veszi vmikor :)

Nem elérhető peet2

• Navigáció / Navigation: igo8
« Reply #511 Dátum: 2010, 07 29, 19:18:57 »
Sziasztok!

Ma tényleg rávettem magam, hogy rááldozok egy felújításra! :) Vennék egy új házat a kicsikének! Kutakodtam ma ismét egy kicsit és találtam az eBayen egy nekem tetsző és hát szerintem You are not allowed to view links. Register or Login, digitalizerrel és szerszámokkal! Véleményt tudna rá mondani valaki? Fehéret szeretnék, feketébe nekem nem igazán jön be a kicsike! Már 2 éves és, hát egy kicsit már megérdemelne egy új házat! :)

Szóval, véleményre lenne szükségem erről! Vagy ha valaki tud hasonló árban eBay-ről fehér házat digivel, akkor az tudna szólni? :) Sajna nincs eBay-re accom, de haver megrendelné nekem! Vagy, ha esetleg valaki Debrecen környékén van, akkor az még jobb lenne... :)

Ha ez összejön, akkor megpróbálkozok a 6.5 rommal is! :D
Én vótam...

Nem elérhető Poc-OK

• Portál szerkesztő
« Reply #512 Dátum: 2010, 07 29, 19:45:35 »
Sziasztok!

Ma tényleg rávettem magam, hogy rááldozok egy felújításra! :) Vennék egy új házat a kicsikének! Kutakodtam ma ismét egy kicsit és találtam az eBayen egy nekem tetsző és hát szerintem You are not allowed to view links. Register or Login, digitalizerrel és szerszámokkal! Véleményt tudna rá mondani valaki? Fehéret szeretnék, feketébe nekem nem igazán jön be a kicsike! Már 2 éves és, hát egy kicsit már megérdemelne egy új házat! :)

Szóval, véleményre lenne szükségem erről! Vagy ha valaki tud hasonló árban eBay-ről fehér házat digivel, akkor az tudna szólni? :) Sajna nincs eBay-re accom, de haver megrendelné nekem! Vagy, ha esetleg valaki Debrecen környékén van, akkor az még jobb lenne... :)

Ha ez összejön, akkor megpróbálkozok a 6.5 rommal is! :D

Nekem is volt készülékház cserélve. Ezek természetesen utángyártott... általában kínai darabok, de az enyém minőséginek mondható! Semmi gond nincs vele, tapasztalatok szerint a digitizer-ek is jobbak mint a gyári... mondjuk erre rá kell cáfolnom mert nekem megint tönkrement. (ne kédezd mennyi idő után de a gyári sokkal tovább birta)

Nem elérhető peet2

« Reply #513 Dátum: 2010, 07 29, 20:40:03 »
Nekem is volt készülékház cserélve...

Nekem nem érzéketlen a kijelző, még viszonylag egyenesen húzom rajta a vonalakat, bár a felső részen már fél centivel elcsúszik a húzott vonal, alul meg ott van ahol húzom!
A ház is karcos már, emiatt szeretnék neki egy újat adni!
Ahogy a matt fényezést is új fényezésre cserélik az autón, pedig nincs hibája! :)
Én vótam...

Nem elérhető füli

« Reply #514 Dátum: 2010, 07 30, 16:54:20 »
Nekem nem érzéketlen a kijelző, még viszonylag egyenesen húzom rajta a vonalakat, bár a felső részen már fél centivel elcsúszik a húzott vonal, alul meg ott van ahol húzom!
Ahogy a matt fényezést is új fényezésre cserélik az autón, pedig nincs hibája! :)

helo

nos amit visszább láthato én is vettem komplett házat és sztem ez az összeg naon is megéri

ha esetleg kell segiteni valamiben szolj és segitek

Nem elérhető Poc-OK

• Portál szerkesztő
« Reply #515 Dátum: 2010, 07 30, 19:17:47 »

Az hogy a cerka alól kimegy a vonal az a digitizer halál első jele... :S nem akarlak elkeseríteni de szinte mindenki így kezdi... birja amíg birja...

Nem elérhető peet2

« Reply #516 Dátum: 2010, 08 01, 16:08:33 »
Az hogy a cerka alól kimegy a vonal az a digitizer halál első jele... :S nem akarlak elkeseríteni de szinte mindenki így kezdi... birja amíg birja...
Már haver leütötte eBay-en! :) Spanyolból jön a cucc, remélem semmi gond sem lesz! :( :) Bizakodom! :taps: Amint megjön nekiállok! :) Annyi hasznos infó van itt, hogy "gyerek játék" lesz! :oops:
Én vótam...

Nem elérhető Green Berett

• Navigáció / Navigation: iGO
  • PDA: Xiaomi Redmi Note
« Reply #517 Dátum: 2010, 08 05, 08:08:24 »
Mivel többeknél, egész pontosan kettőnél (pati és pedro7) felmerült a kérés hogy az eladó digitalizálómat szereléssel együtt kéritek. Amit szívesen megcsinálok. Esetleg ha jöttök a találkozóra ott szerintem megoldható (mi baj történhet! a kajám legfeljebb ingyen lesz :D :D), jó pénzért bármit!
Persze én még nem voltam ilyen találkozón, de ha van egy szabad asztal, 15 perc akkor megoldható.
Ha másoknak is van ilyen igénye, állok rendelkezésre bárkinek. :p

Nem elérhető Green Berett

• Navigáció / Navigation: iGO
  • PDA: Xiaomi Redmi Note
« Reply #518 Dátum: 2010, 08 05, 08:24:53 »
Mivel többeknél, egész pontosan kettőnél (pati és pedro7) felmerült a kérés hogy az eladó digitalizálómat szereléssel együtt kéritek. Amit szívesen megcsinálok. Esetleg ha jöttök a találkozóra ott szerintem megoldható (mi baj történhet! a kajám legfeljebb ingyen lesz :D :D), jó pénzért bármit!
Persze én még nem voltam ilyen találkozón, de ha van egy szabad asztal, 15 perc akkor megoldható.
Ha másoknak is van ilyen igénye, állok rendelkezésre bárkinek. :p
Közben elolvastam füli keírását. Igen így kell csinálni, bátran neki lehet fogni! Nagyon profi leírás Köszönjük szépen :ok: :ok:
Én is az e-bay-ról rendeltem nekem 3 hét alatt jött meg.
Ha gond a rendelés és a szerelés  bárkinek, segítek abban is (Budapest és környékén)

Nem elérhető bladestudio

• Navigáció / Navigation: IGO8
  • PDA: Samsung Omnia
  • PDA ROM: i900DXID1
« Reply #519 Dátum: 2010, 08 05, 21:19:42 »
Kedves Fórumozók! Egy kis segítségre lenne szükségem. A video alapján lépésről lépésre kicseréltem az ebay-ről rendelt digitalizert. Minden lépésre pontosan odafigyeltem, a cserét követően bekapcsolás után semmilyen érintésre nem reagál. Csináltam HR-t, akkor sem jó. visszaraktam a régit, hátha azzal megy, de most már azzal is ugyanez a gondom. Valaki tudja mit ronthattam el, vagy mi lehet a gond?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

Nem elérhető Poc-OK

• Portál szerkesztő
« Reply #520 Dátum: 2010, 08 05, 21:22:34 »
Kedves Fórumozók! Egy kis segítségre lenne szükségem. A video alapján lépésről lépésre kicseréltem az ebay-ről rendelt digitalizert. Minden lépésre pontosan odafigyeltem, a cserét követően bekapcsolás után semmilyen érintésre nem reagál. Csináltam HR-t, akkor sem jó. visszaraktam a régit, hátha azzal megy, de most már azzal is ugyanez a gondom. Valaki tudja mit ronthattam el, vagy mi lehet a gond?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

Ellenőrizd alul a digitizer csatlakozóját! Lehet hogy nem jól rögzítetted... azt nem tartom valószínűnek hogy halott digitizert vettél...

MÁS! Mi az istennel csavarjam ki azt a nagyon pici csavart? Csak mert a szerelőszettben csillag alakú a fej... a csavarnak pedig hát... csillag alakja van... de nem 8 ágú :D :D  :shock: Ötlet?

Nem elérhető bladestudio

• Navigáció / Navigation: IGO8
  • PDA: Samsung Omnia
  • PDA ROM: i900DXID1
« Reply #521 Dátum: 2010, 08 05, 21:26:42 »
Ellenőrizd alul a digitizer csatlakozóját! Lehet hogy nem jól rögzítetted... azt nem tartom valószínűnek hogy halott digitizert vettél...

MÁS! Mi az istennel csavarjam ki azt a nagyon pici csavart? Csak mert a szerelőszettben csillag alakú a fej... a csavarnak pedig hát... csillag alakja van... de nem 8 ágú :D :D  :shock: Ötlet?

A digitalizer kábelét már 3x ellenőriztem, biztosan jól van benn... Nem hiszem hogy halott digitalizert vettem, mivel már az eredeti is ugyanazt produkálja....

Nem elérhető patience

• ADMIN
  • Örökös tag
  • Nem: Nő
    • i900.eoldal.hu
  • Navigáció / Navigation: Waze
  • PDA: Iphone 5SE
  • PDA ROM: 9.3.1
« Reply #522 Dátum: 2010, 08 05, 21:34:41 »

Körömreszelő, szemöldökszedő csipesz, esetleg hegyes kés?  :whistle: 8)
Keresem a következő szavak jelentését:  leszeret, felszeret, kiakar, leakar, beakar, lelehet, fellehet

Nem elérhető Poc-OK

• Portál szerkesztő
« Reply #523 Dátum: 2010, 08 05, 21:52:35 »
Körömreszelő, szemöldökszedő csipesz, esetleg hegyes kés?  :whistle: 8)

megvót... semmi... de haladok szép lassan... késsel... :S

Nem elérhető Poc-OK

• Portál szerkesztő
« Reply #524 Dátum: 2010, 08 05, 23:04:08 »
Egy olyan kérdésem lenne hogy az "alaplapot" lefogó két kis csavar ugyanakkora mint a házat rögzítő csavarok? csak azért mert hiányzik... és a másikból meg van több... próbáljam vele lefogatni vagy esélytelen és menjek boltba? :D