Hali!
Bocs, hogy bepofátlankodom, csak látom, megint a wipe-nowipe téma van terítéken.
Akkor azoknak, akik nem tudják, vagy nem igazán:
NOWIPE
a teljes /system partíciót formázza, a többit nem bántja. Esetlegesen, ha darkyy berakta a scriptbe (mint doc), akkor a cache-t is törli, meg a dalvikot, ezen felül a thumbnail mappákat is, ami azért jó, mert megszünteti az esetleges mediascanner miatti lagokat, battery draint. Lényeg: /data és /dbdata változatlan marad a flash során.
WIPE
Az összes partíciót formázza, tehát a /system, /data, /dbdata /cache partíciókat a rom felrakása előtt.
BACKUP:
A progik a beállításaikat a /data és /dbdata partíción tartják, ezen felül az /sdcard mappában is létrehoznak bizonyos mappákat, amelyekben szintén lehetnek különféle beállítások. A telepített appok maguk a /data/app mappában vannak.
A gyári progik (/system/app) a fenti mappákban tárolnak adatokat szintén .
Nandroid:
Teljes mentés minden partícióról, mint egy ghost a windowson, csak részekben, nem egy fájlban.
A fentiek alapján ha valaki csinál egy nandroid backupot a /data és /dbdata mappákról, majd wipe után visszarakja, az csak fölösleges munkát végez, mivel 100%-ban nowipe telepítést csinált (magyarán az egész backup/restore csak időpazarlás). Ezentúl megzavarhatja bizonyos appok működését, ha közben valami lényegi változást eszközöltek a progi adattárolási módjában a verziók között.
Ennek tényleg a biztonsági mentés a szerepe, nem pedig az adat visszaállítás. Egy dologra kell csak ügyelni, hogy a backup a kernelt nem menti (legjobb tudomásom szerint, legalábbis nekem nem rakta vissza restorekor), szóval platformok között (eclair, froyo, gingerbread) vigyázni kell: ha valaki az eredeti jf-et akarja mondjuk visszarakni, előtte flasheljen egy ugyanolyan baseromot, majd arra rakja vissza a backupot.
Titanium:
Nem javasolt a system appok visszarakása, mivel romváltásnál sokszor új verziójú appok vannak hibajavításokkal (ld. browser) és nem várt problémákat okozhat, ha ez az adattárolást is érintette. A fejlesztők is ugyanezen okból javasolják mindig a wipe verzió felrakását a romok esetében.
Csak az adott (ajánlottan user-)appot és beállításait rakja vissza, semmi mást. Így egy wipe esetén biztosan nem okoz problémát a system fájlokban.
Mivel nem sgs appról van szó, hanem több készülékre is jó, platformváltásnál semmilyen restore nem ajánlott azonnal. Az app lassabban követi a romváltást, és mivel a fejlesztőnek nincs sgs-e, így tesztelni sem tudja...ez pl a 2.2 és 2.2.1 váltásnál több problémát okozott sgs-en. Gingerbreadre váltásnál ez sem lesz jó, legalábbis most nem működik a jv1-re való átálláskor rendesen.
Aztán persze mindenki úgy backupol, wipeol és nowipeol, ahogy neki tetszik, lehet próbálgatni, azért szeretjük a kütyüt
Jó romolást!