ROMKONYHA#01 Mi a rom verziószáma a konyhán?Az bizony benne van a nevében.
#02 Kell ez az MD5 ellenőrzés? És hogyan csináljam?Nem elengedhetetlen, de a letöltési hibák kiküszöbölésére ajánlott megcsinálni.
Töltsd le You are not allowed to view links.
Register or
Login a self-extracting (kibontja önmagát, külön progi nélkül) MD5 Checksum névre hallható fájlt, majd a megnyitás után válaszd ki a kitömörítés helyét (pl.: F:/MD5) és klikk az Unzip-re!
Ezután - a keresgélés megkönnyítése végett - másold be a két kicsomagolt fájl mellé a ROM .zip-jét, és indítsd el az md5summer.exe fájlt!
A legördülő listában jelöld ki a mappát amiben a ROM van, majd katt a Create sums parancsra. Ezután jelöld ki a ROM .zip-jét, kattints rá kétszer, majd kattints a jobb oldali OK gombra!
Ha végzett, akkor az MD5 Hash alatt lévő kódot egyeztesd össze azzal, amit a konyhában kaptál a ROM elkészítése után! Ha ezek passzolnak, akkor minden ok! (köszi Kromosome!)
#03 Melyik kernelt/modemet használjam?A modem egyszerűbb: a JP5/JPY/JPG/JQ1 teljesen jó. A kernel az ízlés kérdése, javaslom, hogy előtte tájékozódj, hogy melyik kernel mit tud. Alap felhasználásra a legjobb kernel a supercurio-féle voodoo kernel, valamint a hardcore-féle speedmod kernel. A Trasig-féle OC/UV kernellel gondok vannak, azt nem javaslom egyelőre.
#04 Nem megy a 3 gombos recovery mód...azért felrakhatom ezt a romot?Nem. Oldd meg előbb azt. Ha ez megvan, a főzött rom telepítéséhez kell a CWM, így a legegyszerűbb, ha a meglévő romodra felraksz odinnal (pda-hoz, pit és repart nem kell) egy odinos speedmod kernelt, és már ott is van a CWM
#05 Slim romot használtam már, és úgy tetszett, hogy csak akkor sötétül el a kijelző, amikor tényleg kikapcsol. Hogy lehet ezt megoldani?Töröld a /system/media/video mappát, majd restart.
#06 Hopp! Új rom van a konyhán! Miben más, mint az előző? Changelog???1. Gyakorlatilag nem tudunk semmit a baseromok változásairól, mivel a samsung nem ad ki changelogot, nemhogy a leaked, de még a hivatalos romok esetében sem, és a romok
igazán ebben különböznek.
2. Van egy changelog az You are not allowed to view links.
Register or
Login, ami a
RomKonyhában történt változásokat sorolja fel, ez mikor-mi, mostanában inkább a baserom változások, de van, amikor appok, témák, kernelek is frissítésre kerülnek.
3. Azzal a changeloggal, amit esetleg Doc leírna arról, hogy miket tweakel meg változtat a romokban ahhoz, hogy egyrészt a konyhába integrálódhasson (ne felejtsük, hogy nem kis munka lehet programozásilag, hogy pipálgatsz valamit, aztán letöltesz egy romot, amiben minden a helyére került), másrészt egy akármilyen baseromból DocRommá váljon, szóval ezzel a changeloggal lehet, hogy nem sokra mennénk, mivel ez szkriptelés, linux-buhera, amit nem használunk, nincs rá szükségünk, csak élvezzük a gyümölcsét.
ÁLTALÁNOS#01 Tényleg nem lehet factory resetet csinálni?De igen, lehet. Régebbi Doc romoknál galibákat okozott, de már nyugodtan használható, ha tudod, mit csinálsz.
#02 Mit jelent hogy „rakd fel CWM-mel”?A moddolot ROM-ok a ClockWorkMod módosított Recovery menüjét használják, mivel abba beleintegrálható rengeteg hasznos beavatkozási mód, ha probléma lenne a ROMMAL (elvégre ezért recovery ). Általában innen működnek a moddolt romok/kernelek lagfixei is, valamint telepíthető bármilyen zip fájl, nem csak szignózott, hanem szignózatlan is, és nem kell, hogy „update.zip” névre hallgasson.
A CWM-mel való felrakás MINDIG azt jelenti, hogy a recovery menüben install zip from sd card > choose zip > YES.
#03 Jó ez a rom, érdemes felrakni?Igen. Max ha nem tetszik mégse, akkor felraksz mást.
#04 Ez a Rom is baromi jó, de az XY ROM még jobb!Örülök neki, használd egészséggel. De ha megkérhetlek, ilyen hozzászólásokat ne eressz meg ebben a témában, mivel senkit nem érdekel. Mindenki azt használ, amit akar, a fórum több témája is foglalkozik romokkal, keresd meg a neked megfelelőt.
#05 Én még sohasem romoltam. Nem lesz baj?Ezt senki nem tudja neked garantálni. Az biztos, hogy felhasználók milliói használnak más romot, mint amivel megvették a készüléket. Nagyon nehéz tönkretenni a telefont a felhasználói oldalról, én inkább biztonságosnak mondanám.
Ne félj az Odintól, nem bánt, a barátunk, és a szerviz is azt használja. Ehhez a romhoz ugyan Odin nem kell, de végszükség esetén azért jó, ha talonban van.
A KIES-től félhetsz. Telefont Odin kevesebbet tett tönkre, mint a KIES.
#06 Segítség! Nincs csc a romban! Doc biztos kifelejtette...Nem felejtette ki, csak amikor a rom kijött, még nem volt hozzá külön csc. Egyébiránt a csc majdnem teljesen fölösleges, a kies használja ahhoz, hogy megállapítsa a lokalizációt a frissítésekhez, benne van sok szolgáltatói szemét (pl. böngésző kedvencek), valamint szükséges a Samsung Apps alkalmazáshoz. Ha ezeket nem használod, akkor nem kell csc. Mióta RomKonyhában főzünk, ez már nem téma.
#07 Azért kicsit be vagyok tojva. Mit tegyek, ha útközben felrakok mondjuk egy témát, és nem indul el az SGS?3 DOLOG MINDIG LEGYEN A BELSŐ SD KÁRTYÁN:
1. Egy kipróbált, általad használt Doc rom WIPE és NO WIPE telepítő zip fájlja
2. Egy általad már korábban kipróbált téma zipje (lehet a romhoz tartozó theme template is)
3. Valamilyen mentés a használt rendszerről. Ez lehet egy teljes backup a recoveryből, vagy lehet akár egy egyszerű Titanium backup a használt progijaidról. Én személy szerint ez utóbbival mindig rendelkezem, be szoktam állítani benne, hogy automatikusan csináljon minden progiról mentést a hét egy adott napján.
Így, ha bajba kerülsz, tudsz mihez nyúlni a recoveryben. Sorrend: baj esetén témacsere, ha az okozta, aztán egy no wipe próba, ha az sem jön be, akkor factory reset, majd egy wipe install. Ez mindig használ:-)
#08 Miben más a 256hz és az 500hz kernel?A kernel órajelében. A 256 a Samsung default, az 500 a hardcore által legjobbnak tapasztalt. Ha lagfixet használsz, érdemi különbség nem fog mutatkozni, de ha nem használsz, akkor az 500 esetén sokkal gördülékenyebb lesz a menü, görgetés, és az akksira nincs számottevő kihatással.
#09 Mi az a CWM-es kernel?Sokszor félreérthető, és vigyázz vele! Lehet olyan kernel, ami CWM recoveryt használ, illetve lehet olyan, AMIT CWM-mel kell felrakni. A CWM-mel felrakandó kernelek nevében általában szerepel a CWM kifejezés, de máshogy is meg lehet őket különböztetni. Ha a letöltött zip fájlban egy .tar fájl van, akkor azt Odinnal kell felrakni, ha mappákat látsz a zipen belül, akkor cwm-mel.
TELEPÍTÉS#01 Nincs 2e recovery-m (2e az eclair, 3e a froyo romok gyári recoveryje), hogyan tudom felrakni a romot? Szedd le a lagfixet, ha használtad, aztán rakd fel a romodnak megfelelő You are not allowed to view links.
Register or
Login odinnal, majd telepítsd a romot.
#02 Az XXXXXXX ROM/Firmware-t használom. Fel tudom tenni ezt a ROM-ot?Igen, ha van 2e recoveryd. Ha nincs, akkor #01.
#03 Milyen romot kell felraknom, hogy telepíthessem a DocRomot?Ez egy teljes ROM, nem igényel alapromot. Bármilyen romra felrakható.
#04 Flash közben hibát jelzett (line 79/80)Győződj meg arról, hogy minden lagfix el lett távolítva felrakás előtt. Lépj be recoverybe, clear data/cache, aztán póbáld újra.
#05 Mi történt a teljes rommal? Hol vannak a hiányzó programok?Ez egy könnyített, moduláris Rom. Telepítsd az addon csomagot CWM-ből, hogy a teljes romot megkapd.
#06 Most a WIPE vagy a NO WIPE romot rakjam fel?NO WIPE= csak a /system partíciót törli, WIPE= törli a /data és /dbdata partíciókat is
Elöljáróban elmondható, hogy mindegy, hogy WIPE vagy NO WIPE rom, persze ezt lehet finomítani:
- Ha Eclair vagy 2.2 Froyo romra rakod fel a Doc Romot, akkor minden esetben factory reset UTÁN, a WIPE verziót javasolt felrakni. Ilyenkor minden utólag telepített alkalmazásunk és a rendszerbeállítások törlődni fognak, de tiszta lappal indulunk, biztosan nem lesz ütközés valahol.
- Ha 2.2.1 Froyot használunk (JPU, JPX, JPY, JS3, JS5, JS7, JPG), akkor telepíthető a NO WIPE is, bár ROM váltás esetén ilyenkor is a WIPE javasolt (pl JPU romra a JS7 DocRom jobb wipe-al)
- Ha problémád van, valamilyen bugot észlelsz, amin sehogy sem tudsz túljutni, érdemes egy factory resetet csinálni, majd a WIPE verziót felrakni.
- Egyéb esetekben a NO WIPE is nyugodtan használható, ha valami gixer van, meg úgyis ott a WIPE mindig:)
#07 Ha a WIPE-ot rakom fel, akkor mi lesz a programjaimmal?Megszűnnek létezni, újra kell raknod. De ezért találták fel a Titanium Backup és a MyBackup Pro alkalmazásokat, hogy ezen a problémán átsegítsenek. Ugyanakkor ezek használatakor javasolt az appok visszarakása során kizárólag magát az alkalmazást felrakni és a beállításit nem, hogy elkerüljük az esetleges ütközéseket.
#08 Ha felrakom a ROM-ot, mi lesz a megvásárolt alkalmazásokkal?Továbbra is eléred őket a marketben egészen addig, amíg ugyanazt a gmail fiókot használod.
#09 Szolgáltatófüggő a telefonom. Felrakhatom ezt a romot?Persze, bármilyen romot felrakhatsz. A SAMSUNG jelenlegi álláspontja szerint (2010.12.20) csak a szervizben történő frissítés garanciális. Ez azért nem releváns kérdés, mert Odinnal bármikor visszarakhatod a gyári romot, ha viszont már azt sem lehet, a szerviz sem fog kutakodni az SGS-edben, mivel ő sem tud, és hardvercsere lesz, ami garanciális. (Ez az én magánvéleményem, TE döntesz)
#10 Megváltozott a Product Kódom a ROM felrakása után. Most mit tegyek?Leginkább semmit, mert sehol nem számít, csak a KIES-ben, az meg úgyis felejtős...
Ha mégis nagyon izzadsz miatta, akkor a ROM felrakása előtt tedd fel az SGS Toolbox nevű progit, annak első menüpontja kiolvassa azt, és csinál neked mentést a jelenlegiről (root kell hozzá). Ezután felrakod a romot, majd megint elindítod a Toolboxot, kiolvasod. Ha változott az nv_data.bin, és az nv_data.bak az, amit szeretnél, hogy legyen, akkor Root Explorerrel navigálj a /efs mappába, és töröld az nv_data.bin és az nv_data.bin.md5 fájlokat, majd indítsd újra. Ekkor a rendszer ezeket a .bak fájlból újraírja, és voilá!
#11 A voodoos romot én a hardcore kernellel szeretném használni? Hogy telepítsem?Kezdő: Először csináld meg a belső sd kártyádon a voodoo/disable-lagfix mappát, majd rakd fel a romot, ha készen vagy mindennel, akkor tedd fel a kernelt.
Haladó: Nyisd meg a romot, majd cseréld ki benne a zimage fájlt a speedmod kernelben lévő zimage-re, aztán telepítsd fel.
ROM#01 Az XXYY alkalmazás nem menti el a beállításokat! Mit tegyek? Root explorerrel töröld a /dbdata/databases/com.XXYY mappát, majd indítsd újra a PDA-t.
#02 A kamerát használó alkalmazások force close-zal bezárnak (barcode scanner, camera360 stb.)Próbáld a #01-et, majd telepítsd újra az alkalmazást a marketből. Ha ez sem használ, csinálj factory resetet.
#03 Force-close-zal bezárul a Maps/Voice Search/Google Search alkalmazásFrissítsd az alkalmazást a marketből.
#04 Nem működik a MarketEz nem ROM probléma. Többféleképp is megoldhatod
1. Settings -> Alkalmazások -> Alkalmazások Kezelése -> Mind -> Market -> Kényszerleállítás-> Adatok törlése -> Frissítések eltávolítása
2. SGS Tools-ban Market fix
#05 A slim ROM-ot raktam fel, és nem kapcsolódik a KIESA slim ROM-ból hiányzik az MTP.apk. Szedd le a teljes romot, vedd ki belőle a fájlt, és rakd be a /system/app mappába. A slim rom nem való azoknak, akik KIESt használnak…
#06 A slim ROM van fennt, és nincs puzzle a lockscreenen, ha SMS-t kapokA slim ROM nem a gyári mms.apk –t használja, hanem az AOSP verziót. Amennyiben nagyon szükséged van rá, vagy tedd fel a full romot, vagy másold a full rom csomagból az mms.apk-t a /system/app mappába.
#07 Hogyan tudom módosítani az addon csomagot?Nyisd meg az addon pack .zip-jét 7zippel, TC-vel, vagy bármilyen tömörítő programmal, majd a benne található system/app mappából töröld, amik nem kellenek.
Ha szeretnél belerakni bizonyos appokat a zipbe, azt ugyanígy megteheted, a lényeg, hogy nem kitömöríted a zipet, hanem megyitod.
#08 Voodoo 5.0.3 kernel alatt hogyan lehet a BLN-t használni?Sajnos sehogy. Ha mindenképpen igényled, alternatív kernelt kell használnod (speedmod, trasig, YA-OK), vagy megvárni, míg supercurio belerakja egy újabb verzióba.
#09 A most megjelent xxxyy rom miben más, mint az előző? Jobb?Nem tudjuk. Mivel a SAMSUNG nem ad ki changelogot a romokra, így csak később, a rom használata során derülnek ki az előzőhöz képest pozitív vagy negatív változások. A Doc romok alapvető tulajdonságai mindig ugyanazok, amelyek az 1. hszbe le vannak írva. Amennyiben valami nagyon más dolog jelenik meg benne, azt külön jelzi a fejlesztő.
#10 Olvastam, hogy valaki felrakta a romot, és eltűnt az IMEI száma.Sajnos ilyen esetenként előfordul. Nem a ROM hibája, igazából az okokat nem nagyon sikerül kideríteni. Előfordulnak hibá az Odinnal, kiessel, cwm-mel, factory resettel. Ezt nevezik kockázatnak. Ha mégis megtörténne veled, akkor a fórum FAQ-ban találsz hozzá segítséget.
#11 Marcedli, te az összes doc romot kipróbátad? Te melyiket használod?Próbálom mindig legfrissebben tartani a profilomat, így az avatarom alatt láthatod, épp mi fut. Újabban béta-teszterként valamelyik még ki nem adott újítás fut rajta, ami nem mindig stabil, bugos is lehet (nem kell mindig irigykedni:), de alapvetően a mindenkori legfrissebb SLIM romnak a továbbfejlesztett, újított változata.
#12 Hova tűnt a bejelentkezési és/vagy kikapcsolási hang?Nem szeretjük, unalmas. Ha mégis igényled, akkor tedd a következőt:
1. Nézd meg Root Explorerrel, hogy a szükséges hangfájlok a helyükön vannak-e
/system/etc/PowerOn.wav
/system/etc/PowerOn.snd
/system/media/audio/ui/shutdown.ogg
2. Amennyiben igen, csak .bak kiterjesztés található a fájnév végén, akkor nincs más dolgod, mint átnevezés>törlöd a .bak kiterjesztést, majd újraindítás.
3. Amennyiben a fenti fájlok hiányoznak, akkor You are not allowed to view links.
Register or
Login rakd fel CWM-mel.
MODEMEK#01 Látom, hogy letölthetőek különféle modemek. Ez mire jó?A modemek régiókra, országokra lettek optimalizálva, valamint fejlesztik, változtatják őket az idő előrehaladtával. Általánosságban igaz, hogy a legújabb a legjobb. Magyarországon különösebb probléma egyik modemmel sincs, bármelyik használható
#02 Nem jó a hangminőség/GPS/nem hallanak a másik oldalon. Mit csináljak?Cserélj modemet, CWM-mel bármelyik felrakható.
#03 Annyi modem van, melyiket rakjam fel?Itt található egy remek írás angol nyelven a modemekről, tulajdonságaikról: You are not allowed to view links.
Register or
LoginMagyarországon biztosan kiváló: JPX, JP5, JPP, JPY, JL2, JPG
#04 Melyik modemben milyen a GPS?Itt található egy remek írás angol nyelven a modemek GPStulajdonságairól: You are not allowed to view links.
Register or
Login_________________________________
AKKUMULÁTOR#01 Ebben az XXXXX Romban milyen az akksi?Nem tudom. Próbáld ki. Az akkumulátor üzemidejét rengeteg dolog befolyásolja, mindenki máshogy használja a PDA-ját, kinek jobban merül, kinek kevésbé. Ha új romot telepítettél, vagy kernelt cserélsz, 2-3 napig semmilyen akksi információ nem releváns, mivel 2-3 ciklusnak el kell telnie ahhoz, hogy az akkumulátor kijelzése megbízhatóvá váljon.
#02 Nagyon gyorsan merül az akksi, mit csináljak?Több oka is lehet, ahogy több megoldás is lehetséges.
-Amennyiben nem nagyon használod a mobilinternetet, hanem wifizel inkább, akkor érdemes kikapcsolni a HSPA-t
Telefon: *#301279# > Change HSPA Revision > Release R99 (HSPA OFF) > Menü: END
Visszakapcsolni ugyanitt lehet
-A WiFi alvó mód irányelvét érdemes A képernyő kiakpcsolásakor”-ra állítani, különösen, ha a HSPA-t nem használod.
- Töröld Root explorerrel:
dbdata/databases/com.android.providers.media
dbdata/databases/com.cooliris.media
valamint az összes thumbnail mappát az sd kártyákról.
Indítsd újra, és várd meg, hogy a media-scanner újra felépítse a fenti adatokat.
#03 Az előzőeket már megcsináltam, mégis nagyon merül az akksi a JPU/JPX/JPY romokkal!Kicsit jobban körüljárva a témát, Hardcore úgy találta, hogy a fenti romokban lévő új wifi driver okozhatja az akksi fokozottabb merülését. Ezt többen is megerősítették, így megoldás, ha CWM-ből feltelepíted a You are not allowed to view links.
Register or
Login. Ha valami gondod van, később max visszarakod a You are not allowed to view links.
Register or
Login.
TÉMÁK#01 Ez-és ez a téma használható az XXXXX Romon?IGEN, ha a téma az XXXXX romra épül.
NEM, vagy NEM BIZTOS, hogyha nem az XXXXX romra épül.
#02 Mi történik, ha nem neki megfelelő témát rakok fel a romra?- Semmi, minden ok, működik.
- Néhány dolog zagyva lesz a képernyőn, nem úgy viselkedik, ahogy kellene. Bugos.
- Nincs homescreen.
Megelőzhető a probléma, ha a rom theme template zipje mindig a belső sd kártyán van. Baj esetén recoveryből felrakjuk, és az rendbehozza a dolgokat.