WIWE, szív diagnosztikai műszer (teszt) – a zseb EKG

Szerző:

Sajnos, hazánkban naponta hetvenen halnak bele a hirtelen szívhalálba, pedig a szívinfarktus előjeleit helyesen értelmezve javíthatnánk ezen a „fekete”” statisztikán.  A Wiwe egy otthoni diagnosztikai eszköz, amely képes EKG-t és pitvarfibrillációt mérni, valamint a hirtelen szívmegállás kockázatára is felhívhatja figyelmünket. Gyártója mindezt a tudást, egy bankkártya méretű kis dobozba tudta belezsúfolni.

A Wiwe teljes mértékben hazai fejlesztés, szerencsére a gyártása is itthon maradt, az egri székhelyű Sanatmetal-nál.  A műszer saját kijelzővel nem rendelkezik, ezért a telefonét veszi igénybe az adatok megjelenítésére.  A Wiwe, Bluetooth kapcsolat révén küldi át telefonunkra mérési eredményeit, amelyeket bármely ímél címre elküldhetünk pdf formátumban vagy ki is nyomtathaunk. Ez a készülék a többi hasonló termék közül az EKG mérés kiértékelési pontosságával (98,69%) tűnik ki.  Tehát nemcsak mér, de ki is értékeli az eredményeket, ami alapján eldönthetjük, érdemes lesz-e meglátogatni kardiológusunkat.  A gyártó orvosi műszer kategóriában megkapta a termékre a CE minősítést, és folyamatban van az FDA minősítés megszerzése is.

 

Csomagolás:

A Wiwe doboza a letisztult tervezési vonalat követi. Egyszerű fehér doboz, apró tálcával, közepén vékony szalaggal a Wiwe kiemeléséhez. A tálca alatt pedig ott az egyetlen tartozék a microUSB töltőkábel. A bőrből készült univerzális tok sajnos a legtöbb boltban opcionális tartozék, de van olyan forgalmazó is, aki ajándékba adja a készülék mellé.

Külcsín:

A termék alkotója, a Wiwe méreteit (87,8x54,7x5,9 mm) ideálisra szabta, jól kézben tartható, és könnyen szállítható. Súlya is alig van, 40 grammot nyom a mérlegen. Külső megjelenésére sem lehet panasz, igényes kialakítású készülékházat kapott, igényes műanyag burkolattal. Felülete kellemes tapintású, jól tapad a bőrhöz és az ujjlenyomatokat sem gyűjti. Kétféle színben elérhető, fehérben és feketében. A termék IP22-es védelmi szintet kapott, ami jelzi, hogy poros környezetben nem érdemes használni, és vízbe sem lehet meríteni, maximum néhány cseppnyi folyadékkal bír el.

Előlapján a két fémből készült EKG szenzor dominál, közöttük helyezkedik el a mérési folyamat előrehaladását jelző LED-sor . A bal oldali EKG érzékelő közepébe pedig beépítették a véroxigén-telítettségét mérő szenzort.

A Wiwe tetején található a bekapcsoló gomb, a töltést jelző LED és egy LED-sor, ami az éppen aktuális töltöttségi szintet mutatja.

Sajnos a LED-ek felett a burkolat nincs megfelelően elvékonyítva, így a töltöttségi állapot nappali fénynél nem látható túl jól. A termék alján egy szabványos mikro USB töltőaljzat kapott helyet.  A készülékház kiváló összeszerelési minőségét kicsit árnyalja ennek pontatlan illesztése a műanyag burkolathoz.

Készítettem röntgenes felvételt a Wiwe belsejéről, így bekukkanthatunk a burkolat alá is.

Rövid egészségügyi infó:  

A termék használata előtt fussuk át mit is mér ez a remek kis műszer. Az EKG az elektrokardiográfia rövidítése, amelynek feladata a szív működéséről információt szolgáltatni. A szív elektromos inger hatására húzódik össze, mely elektromos tevékenység testfelszíni elektróda segítségével pontosan mérhető.  Az EKG-hullámnak egyedi sajátosságai vannak, amelyekből egy szakember  számos következtetést vonhat le a szív pillanatnyi állapotáról.

 A Wiwe képes előre beprogramozott intelligens algoritmusok alapján önálló diagnózist alkotni, ami inkább csak tájékoztató jellegű. A kijelzett eredményeket mégis komolyan kell venni, mert magas színvonalú szakmai kutatás és teszek előzték meg a termék bevezetését. A Wiwe-ot a SOTE Városmajor utcai klinikáján tesztelték, valamint nemzetközi adatbázisok segítségével is ellenőrizték megbízhatóságát. Az eredmények alapján több mint kilencven százalékban helyes diagnózist adott a műszer.

 

Használat:

A Wiwe használatához le kell tölteni okostelefonunkra a hozzá való Wiwe szoftvert, ami Androidnál a Play áruházban, IOS-nél pedig az APP Store-ban található meg. A szoftver elindulása után regisztrálhatjuk magunkat, néhány személyes adat megadásával.

A Wiwe program főmenüjében négy gomb található, ezek segítségével beállíthatjuk a lényeges paramétereket, kezelhetjük a már kész mérési eredményeket, részletes egészségügyi információkat kaphatunk, valamint új mérést kezdeményezhetünk.

Következő lépés a bluetooth párosítás telefonunkkal, mivel a Wiwe ennek kijelzőjét használja a megjelenítésre.

Ha nincs nálunk mobilunk, vizsgálatot akkor is végre tudunk hajtani, mivel képes belső memóriájában 50 mérést tárolni, majd szinkronizálni az adatokat, amikor telefonunk közelébe érünk.  A mérés pofonegyszerűen zajlik, hüvelykujjainkat a két EKG érzékelőre tesszük, úgy, hogy kezeink sehol ne érjenek össze, mert ez meghiúsítja a mérési folyamatot.  Először 10 másodpercig előkészítési folyamat zajlik, amelyben a Wiwe eldönti, a kapott jelek minősége alkalmas-e a mérés megkezdéséhez.

Ha az előkészítési folyamat sikeres, akkor elindul a mérési adatgyűjtés, ami 30-60 másodpercig tart. A telefon kijelzőjén valós időben jelenik meg a felhasználó személy EKG görbéje, pulzusa és oxigénszaturációjának értéke.

A mérési eredményt három kör alakú korong jeleníti meg, EKG (elektrokardiográfia), AR (PitvarFibrilláció) és KH (Kamrai Heterogenitás).   Ezek színekkel jelzik az eredményt, a zöld normál, a sárga a kissé eltérő, a piros pedig a veszélyes értéket jelöli.

A fenti mérésnél az EKG gomb sárgán világított, jelezve, hogy kissé eltérő értékeket talált a szívműködésemben.  A részletek feliratra rábökve, bővebb információt kapunk, és vizuálisan jól értelmezhető grafikonok is segítenek bennünket a probléma megértésében. A következő képen látható, hogy a QRS szakasznál (piros felkiáltó jel mellett) 2 milliszekundumos az eltérés a normál tartománytól.

Úgy gondoltam, a puding próbája az evés, csak úgy derülhet ki a Wiwe  hasznossága, ha a fenti közepes kockázati értékeléssel  elsétálok kardiológusomhoz és kikérem véleményét a értékekről.  Ő készített is  egy orvosi EKG vizsgálatot a szívem állapotáról, amelynek eredménye  megegyezett a Wiwe kiértékeléseivel.  Kíváncsiságból, kipróbálta a Wiwe-ot, és neki is pont a QRS értéke volt túl nagy, amely eltéréssel tisztában is volt szakmájából adódóan. Ezután a kis kitérő után folytassuk is a szoftver elemzését.

A középső (AR) gomb zölden világított jelezvén, hogy nincs jelentős szívritmus ingadozásom.

A harmadik (KH) gomb is zölden világított, vagyis a kamrai heterogenitás is a normális szinten van. (A zöld mezőben látható fekete karika jelzi az értékét.)

Így néz ki, ha kismértékű eltérés van a normálistól, a fekete karika átkerült a sárga mezőbe.

A méréshez megjegyzést fűzhetünk, amihez az előre elkészített sablonból is választhatunk, rögzíthetjük a bevett gyógyszereket, és a mérési körülményeket. Ezután pedig megoszthatjuk a mérés eredményeit a kapcsolatként megadott személyekkel, aki akár a kardiológusunk is lehet. A következő képen a mérési kiértékelés látható nyomtatott formában.

A szoftver egyetlen gyenge pontja a mérési eredmények archiválása, ha telefonunkat visszaállítjuk gyári állapotába és előtte nem küldtük el az összes adatot az előre beállított ímél címre, akkor azok elvesznek. Érdemes lenne egy gombot készíteni Wiwe szoftverébe, ami a telefon előre meghatározott könyvtárába mentené a pdf fájlt, vagy esetleg fel tudnánk küldeni a felhőbe (Dropbox, Google Drive, stb) a mérési eredményeket . Szerencsére a Wiwe szoftverét folyamatosan fejlesztik, így számíthatunk rá, hogy az apróbb problémákat orvosolni fogják.

Készítettem egy rövidke videót a Wiwe használatáról.

 

Extra funkciók:

A Wiwe a bal oldali EKG érzékelőbe épített szenzor segítségével képes megállapítani a vérünk oxigén telítettségét is.  Vérünkben a vörösvérsejtek aprók és mozgékonyak, feladatuk az oxigén eljuttatása szervezetünk minden pontjára. Ha valamiért kevés oxigén jut a sejtekhez, akkor az energiatermelő folyamatok sérülnek és ennek következményeként betegségek alakulhatnak ki. Az oxigénellátottság a vérben lévő oxigén százalékos szintjével mérhető, egészséges embernél általában 95-100%, betegeknél 95% alatti ez az érték. A szenzorban két speciális alkatrész található, az egyik a LED, amelynek fénye behatol az emberi szövetekbe, a másik pedig a fotodióda, ami a visszaverődő fényt felfogja, és az artériás pulzációkból kiszámítja a vér oxigénszintjét. Készítettem egy sematikus ábrát a folyamatról.

A Wiwe tartalmaz lépésszámláló szenzort is, amely egész nap követi aktivitásunkat, célokat tűzhetünk ki magunk elé a napi mozgásban.

Ez a szolgáltatás nem annyira különleges, ma már szinte minden okostelefon funkciói között fellelhetjük a lépésszámlálót.

 

Végszó:

 Általában a szívünk nem akkor rakoncátlankodik, amikor kardiológusunkhoz fordulunk, így a probléma kivizsgálása nehézkessé válhat. A Wiwe viszont kéznél van, pl. érzünk egy kis aritmiát, gyorsan végrehajtjuk a mérést és az eredményeket ímélben elküldjük orvosunknak. Fontos, hogy komolyan vegyük a műszer jelzéseit, ha többször is piros jelzést kapunk érdemes meglátogatni kardiológusunkat.  A termék egyetlen hátránya az ára, majdnem kilencvenezer forintot kell érte kifizetnünk. Maga a termék simán megér ennyit, a hozzá adott intelligens elemző szoftver precízen teszi a dolgát, de a magyar átlagember pénztárcája soványka ekkora összeg kiszorítására. Intézményeknek, iskoláknak, munkahelyeknek viszont kötelező vételnek kellene lennie az egészség megőrzését segítő műszernek.  Remélem ez a kiváló „szívőr”, óriási darabszámban fog elkelni a világ minden táján, öregbítve hazánk hírnevét.

 

1 hozzászólás a cikkhez

  1. patience szerint:

    Nekem van ilyen, egy bajom van vele, és az az akkuidő. Vagy nem kapcsol ki teljesen, vagy nem tudom, hol hibázok. Egyébként tényleg nagyon jó kis kütyü, most a black friday alkalmával kicsit olcsóbban megvehető. Több felhasználói fiókra is lehetőségünk van, így a barátok, családtagok is használhatják.

Vélemény, hozzászólás?