ViewSonic ViewPad 7 teszt – “A hordozható iroda”

Szerző:

Egy szerdai napon ismét megcsörrent a telefonom. Tesztkészülék érkezhet, nem is akármilyen. A következő teszt alanya kicsit nagyobb, mint az átlagos készülékek, kicsit okosabb, de a megfelelő társ lehet, mind az üzeti életben, mind a magánéletben. Az eszköz kiválthatja a nagyképernyős okostelefonokat, használata kényelmes, bárhová magunkkal vihetjük kompakt mérete miatt. Konkrétan milyen készülékről van szó? A ViewSonic ViewPad 7 / Commtiva N700 táblagépről!

A készülék ismerős lehet, hiszen a szerencsésebb fórumozók/portállátogatók a PDA Fan Club legutóbbi találkozóján már kézbe vehették a “Kicsikét”, igaz akkor még kissé béta verzióban működött. A futár csütörtökön meg is érkezett hozzám, így nagy buzgósággal bontogathattam a karácsonyfa alatt. Nem kis meglepetésben volt részem, őszintén mondom, hogy óriásit csalódtam a készülékben POZITÍV irányba. Szerencsés vagyok olyan szempontból, hogy sok mindennel találkoztam már (iPad, Tab), de táblagépek esetében most éreztem először azt az érzést, amit nem lehet leírni, az úgynevezett “Wáá, állati, kell egy ilyen!” érzést. És miért éreztem ezt? Remélem a teszt végére kiderül!

Kezdjük rögtön a csomagolással, a doboz jó minőségű, vastagabb kartonból van, körbe piros, a teteje pedig fehér, ahol helyet kapott a készülék ábráján kívül mindenki zöld robotja is. A dobozt kinyitva a már megszokott módon, tálcán találjuk a készüléket, amely könnyen kivehető köszönhetően a doboz kialakításának. A tálca alatt két mélyedésben találjuk a tartozékokat. Adatkábel, headset és töltő is a repertoár része, utóbbi cserélhető fejjel rendelkezik, így bármely országban biztosított az energiaellátás. Memóriakártyát sajnos nem adnak hozzá, ennek még később lesz jelentősége!

A csomagolás után vegyük is kézbe az újdonságot. Óriási pluszpont a gyártónak/forgalmazónak, hogy a készüléket tokkal forgalmazzák. Ez a konkurenciával szemben jelentős előnyek számít, nem beszélve arról, hogy sokkal elegánsabb és biztonságosabb is egy apró mappában tartani a készüléket! A védőtokkal kapcsoltban megjegyeznék egy apróságot – a hátlapi kamerának nincsen kivágása, szerintem ez hiba. Persze a tok hátlapja ketté van osztva és lehajtható, de nem a legpraktikusabb megoldás, mivel “megtörhet” az anyag!

A Pad alapértelmezett tájolása fektetett, de bizonyos szituációkban használható álló módban is. A “vas” központjában természetesen a kijelző áll, amely a maga 7 coljával terpeszkedik velünk szemben (800×480). Kapacitív, de hagyományos TFT technológiáról beszélhetünk, a színmélység megfelelő, a színek élethűek, viszont a betekintési szög igencsak kicsi, de vonaton például nagy előny, hogy nem látja az, akinek nincs köze hozzá, hogy mit csinál éppen a tulajdonos. A kijelző mérete miatt a felhasználói élmény felerősödik és igazi élménnyé válik használata. A gyártó elegáns vonalvezetéssel áldotta meg termékét, így nem sok lekerekített részt találunk. Minden egyenes határozott, a készülék határait egy szépen megmunkált, precízen rögzített króm keret adja. Ebben a részben kaptak helyet a kezelőgombok és a hangszórók is. Előbbiből sok nem áll rendelkezésünkre, csupán egy hangerőszabályzót találunk jobb felül (fektetett tájolás esetén) és a bekapcsoló gombot a készülék bal oldalán (szintén fektetett tájolással). A hangszórók többes száma nem véletlen, hiszen a készülék jobb és bal oldalán is kapott egy-egy hangforrás helyet, amely biztosítja a sztereó hangzást.

A hangszórók szépen szólnak, maximális hangerőnél némi torzítást érzékeltem, de abszolút egészséges határokon belül! A hangszórók elhelyezése külön öröm, hiszen tokban tartva is szépen szól, mivel nincsennek takarásban! Igazán örvendetes, hogy ennyire odafigyeltek a részletekre.

A készülék alján találjuk a mikrofont, a 3,5mm-es jack csatlakozót és a MINI (!) USB portot. A ViewPad tetején kapott helyet a GSM SIM kártya és a memóriakártya foglalat is, melyet egy közös “ajtócska” takar.

A készülék első és hátsó része is fényes műanyagból készült, melyek ujjlenyomat-mágnesként szolgálnak. A fényes felületen kapott helyet az érintőpanel is, amely háttérvilágítással is rendelkezik. Ezek érzékenysége tökéletes, érintésükre rezgő visszajelzést is kapunk. A készülék már említett hátlapi -és front kamerával is fel van szerelve, előbbi 3,0 MP, míg utóbbi VGA felbontással rendelkezik. Ezzel körbe is jártuk a készüléket, itt az ideje a power gomb megnyomásának!

A készülék processzora ARM11 típusú Qualcomm MSM7227, amely 600 MHz teljesítményre képes, mindezt 512 MB ROM és ugyanennyi RAM társaságában teszi. Az Andorid 2.2-es operációs rendszert gond nélkül, gördülékenyen futtatja, sajnos egyelőre csak angol nyelven. Lassulásokat csak néha tapasztaltam, egy-egy nagyobb játék/program indításánál, de ne ugorjunk ennyire előre!

A bekapcsoló gombját eleinte nagyon nehezen találtam meg, valahogy sehogy sem esett kézre. A hangszóró mellett van, pont a króm keret feléig ér, ha a vastagsághoz viszonyítom… persze idővel megszokható, de jobb lett volna egy nagyobb gomb.

A bootolási folyamat kicsit hosszadalmasnak bizonyult (48,05mp). A PIN kód beírását követően a Lifestyle képernyőn találjuk magunkat, melyből vízszintesen 5 db áll rendelkezésünkre. Ezekre widgeteket, kedvenceinket, alkalmazásainkat, mappákat helyezhetünk el tetszés szerint. A képernyők között áthúzással is válthatunk, de a programok gomb hosszan nyomásával megjelennek a képenyők így egyszerűbb a váltás, ugyanezt a hatást érhetjük el, ha a képernyő alját vízszintesen végigsimítjuk. A lock képernyő nem forgatható el vízszintes tájolásból. A már megszokott két csúszkás megoldással találkozhatunk, de 90°-kal elforgatva. Így felfelé húzással a kijelzőt oldhatjuk fel, lefelé húzással pedig némításra van lehetőség.

Feloldott kijelzőnél az Andoridra jellemző mozdulattal lehúzhatjuk a rolót, melyen az értesítéseket találjuk. (sms, email, nem fogadott hívás…) Nagyon hiányoztak nekem innen a kapcsolatkezelő gombok: Wi-Fi, Bluetooth, GPS, némitás gombok…

A HOME képernyő jobb szélén találunk egy apró menüt, melyből elérjük az internetet, az alkalmazásainkat és a telefon részt. A programok menüben érhetjük el mindazon alkalmazásokat, melyek gyárilag telepítve voltak, illetve azokat is, amiket mi töltöttünk le a marketből. Ezek tárháza elég nagy, hiszen a 800×480-as felbontás lehetővé teszi futásukat. A legfontosabb alkalmazásokat gond nélkül sikerült futtatnom. Előre telepített programokkal azért nem halmoztak el bennünket, így például hiányzik a Facebook, Twitter, Iwiw, Tumblr kliens alkalmazások mindegyike, ezek utólag pótolhatóak az online piacról.

Előre telepítve viszont kapunk könyvolvasó programot, amely jól használható, lapozási effektekről nem számolhatok be, mint az iPad esetében, de legalább olyan jó! A fejezetek végét például alul egy kis csúszka jelzi. A könyvek könyvespolcon foglalnak helyet, gyűjteményünket online könyvesboltból (ingyen) bővíthetjük. (angol nyelven)

Az applikációk között megtaláljuk a számológépet is, amely érthetetlen okok miatt nem rendelkezik tudományos nézettel, pontosabban fogalmazva rendelkezik, de egy hatalmas új képernyőn. Szerény véleményem szerint teljesen felesleges, hiszen így is hatalmas nagyok a gombok, elfért volna egy képernyőn is. Egyébként az előzmények itt is visszakereshetőek, ez jó dolog.

A készülék legélvezetesebb pontja talán a naptár rész! Nagyon jól sikerült, azonnal mindent megtaláltam benne. Szép, egyszerű design, melyet nem bonyolítottak túl, éppen ezért áttekinthető, jól használható maradt. Mindenki megtalálhatja kedvenc megjelenítési módját, hiszen rendelkezik: napi, heti, havi és agenda nézettel is. Új esemény rögzítésénél megadhatjuk az időintervallumot is, hogy mettől meddig tart az esemény, ezt követően a naptár widgetként elhelyezhető a főképernyőn, így biztos nem maradunk le egyetlen tárgyalásról, találkozóról sem!

Az irodában sem kell szégyenkeznünk miatta, elboldogul a word, excel, powerpoint és .PDF fileokkal is. Egy 1,7 MB-os Word dokumentumot gondolkodás nélkül azonnal megnyitott, úgy, hogy utána töltésről már nem beszélhetünk, sőt, ha valamilyen kép volt benne és rákattintottam azt kinagyította full képernyőre!

A .PDF file-okkal már nem volt ilyen gördülékeny, ott bizony el-el gondolkodott egy picit, de a mindennapi életben használható az is! Egy 600-as processzor dolgozik a gépben, egy elég nagy kijelzővel párosítva, ezt azért továbbra se felejtsük el!

A készülék Wi-Fi-n vagy 3G kapcsolaton keresztül képes az e-mail-ek szinkronizálására is, akár több accontról is beszélhetünk. Álló és fekvő nézettel is rendelkezik. Kicsit sajnálom, hogy fekvő nézetben nincs lehetőség a táblagépeknél megszokott osztott képernyőre, melynél látszana a levél tartalma is, véleményem szerint elég nagy lenne hozzá a kijelző. Egyébként megfelelően végzi a dolgát.

A Wi-Fi modul sajnos nem támogatja az “n” szabványt, pedig igazán jó lett volna, ettől függetlenül egyszer sem dobta el a kapcsolatot a routeremmel, de a teljes internetsebességet nem is tudtam vele kihasználni. A készülék A-GPS-szel is fel van szerelve. Navigációs szoftvert gyárilag nem kapunk hozzá, de a Google Maps természetesen megtalálható itt is. Érdekes, hogy frissítés után sem működött a kétujjas forgatás, a három dimenziós nézet viszont igen! A GPS gyors és pontos, szinte azonnal pozíciót fogott, satellite nézetben még azt is lehet látni, hogy a házon belül pontosan hol vagyok!

Korábban említettem a sztereo hangzást, ehhez természetesen egy zenelejátszó is dukál. A tervezők véleményem szerint erre a részre kevesebb hangsúlyt fektettek vagy csak nem tartották fontosnak a csilli-villi design-t. Letisztult, egyszerű felület felesleges gombok nélkül. A zenéinket előadó, album, és cím szerint is csoportosíthatjuk, de lehetőség van playlistek létrehozására is. Mindenképpen kiemelendő és pirospont, hogy a füles kihúzása után a zene nem szól tovább, újból el kell indítani azt! Ezzel a kis “Fjúcsörrel” elkerültük a füles kihúzása után nem kívánt, ordító zenét. A headset minősége közepes, egy komolyabb fejhallgatóval kipróbáltam, a különbség érezhető volt… Természetesen gyárilag elérhető a Youtube kliens is, ez az androidtól megszokottat hozza, viszont a sztereo hangzás itt is növeli az élményt.

A programok között helyet kapott egy időjárásfigyelővel egybeépített hírolvasó is. Jól használható lenne, a cikkeket téma szerint csoportosítva, külön füleken lehet megjeleníteni, kár, hogy csak angol nyelven. Erre is megoldás lehet, ha külön olvasó programot töltünk le, vannak jó programok a marketben, amik gond nélkül teljes képernyőn futtathatók!

A fentebb leírtak szinte mindegyikét teljesítheti az összes piacon kapható táblagép, de akkor miért vennénk meg ezt? Nos, azért mert kapott GSM modult is! Használata egyszerű, csak a SIM kártyát kell betenni, rögtön kéri is a PIN kódot, mely után teljes értékű telefont kapunk. SIM behelyezése után nem szükséges újraindítani a készüléket. Használata több módon lehetséges. Alapértelmezetten kihangosítva telefonálhatunk, amely a stereo hangszóróknak és a mikrofon jó elhelyezésének köszönhetően akár a tokban is lehetséges. Pl.: kézben fogva menet közben, vagy éppen kocsiban az ülésre/műszerfalra helyezve. Egy másik megoldás, ha headset-et használunk, ebből is a gyárit tudom javasolni, mivel nagy valószínűséggel a sajátunkon nincsen mikrofon. Vagy lehetséges módszer még a Bluetooth headset/kihangosító használata. Kipróbáltam őket és meglepően jól használható. A lakásban járkálva simán tudtam hívásokat fogadni, pedig nem egy légtérben voltam a készülékkel, szvsz a Bluetooth, a 2.1-es modul ellenére is jól teszi a dolgát!

A telefonkönyv is szép nagy, mint minden, álló és fekvő tájolást is támogat, lapfüles részből érhető el a tárcsázó, a hívásnapló, a névjegyzék és a kedvencek menü. A kedvencek menüpontba kétféleképpen kerülhetnek contact-ok, vagy saját kézzel becsillagozzuk a kapcsolatot, vagy a ViewPad magától kitölti ezt a részt a legtöbbet hívott partnerek alapján. Okos megoldás! Smile

Új név felvitelénél gyakorlatilag a legfontosabb adatokat megadhatjuk, így a vezetéknév, keresztnévtől kezdve a becenéven, címen keresztük a munkahely és IM kapcsolatokig minden megadható. Facebook és Google integrációval természetesen rendelkezik, nálam jól működött minden, a facebook ismerőseimet többségében hozzá is rendelte a telefonszámokhoz, akinél elakadt azt kézzel megoldottam én. Smile

Végül nézzük a böngészést! A kapacitív nagyméretű kijelzőnek köszönhetően abszolút ki lehet váltani vele egy notebook használatát. Hozzáteszem, bizonyos esetekben azért kényelmesebb egy “noti” használata, de utazás közben vagy egy kanapén ölbe venni tökéletes arra, hogy megtekintsünk egy két állásajánlatot, képet, e-mailjeinket, főleg ha van mobil internet előfizetésünk! A processzor teljesítményéhez képest a böngészés sebessége több mint jó, azt hiszem maximálisan optimalizálva van az erőforráshoz az operációs rendszer. Persze az internet sebessége nem fogja levinni a hajunkat, de ahhoz képest nagyon jó! Negatívum, hogy a flash tartalom megjelenítése gyakorlatilag nincs, pedig papíron kellene neki lenni, még a reklámokat sem jelenítette meg (Legó darabka), Adobe Flash Player 10-re volt szüksége, melyet elvileg a 2.2 tartalmaz, telepíteni viszont utólag nem engedte, hátha frissítéssel orvosolható lesz!

A legeslegnagyobb hátránya a készüléknek… sajnos nincs belső tárhely (512 MB)! Óriási csalódás volt, talán ez fájt a legjobban a teszt során. Nem tudtam felmásolni egy filmet, csak ha memóriakártyát tettem bele, de ha az megtelt akkor cseréljem ki, vagy törölgessek, még akkor is ha az 8 gigás… Nem jó megoldás!

Eddig még nem szóltam a kameráról sem, ez nem véletlen. Nem voltam megelégedve a teljesítményével. A mai világban, ahol a technika rohamos fejlődésének lehetünk szemtanúi, nem lehet egy készüléket 3.0 MP-es kamerával piacra dobni, mikor már az 5 MP is átlagosnak mondható! Persze egy üzletembernek nem túl fontos a multimédia ezen területe, arra mindesetre alkalmas, hogy a legfontosabb pillanatokat rögzíteni tudjuk, de a kép ugyanolyan zajos mint a nemrégiben bemutatott Commtiva Z71 készülékben. A hasolóság nem meglepő, hiszen valószínűleg ugyanaz a driver dolgozik a kistestvérben… Nyilván valahol szűkebbre kellett venni a költségvetést, úgy tűnik ez az a terület.

A készülék hátsó szeme, mellyel a nagyvilágra tekint 2058*1536 képpontot lát, videófelvétel készítése pedig VGA felbontásban történhet. A zoomolás szerintem kész rémálom, egy menüből nyíló csúszkával állíthatjuk a távolságot maximum 4x mértékig.

Mobilfény és tap-to-focus sajnos nem áll rendelkezésre. A szokásos alapbeállítások, mint effekt, felbontás állítás, fehéregyensúly, fényerő, GPS koordináták kapcsolhatóak, de minőségi képek készítését sajnos ezek sem teszik lehetővé. Ebben az esetben a dobozon lévő “3MP” felirat beszédes.
A tesztfotók az alábbi linken érhetők el.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=nEn1ja8ZwdE&fs=1&hl=hu_HU]
(Ég és föld a két kamera, de az összehasonlítás kedvéért – Samsung Galaxy S ugyanaz a videó.)

Az üzemidővel nem volt probléma, átlagos használat mellett körülbelül 7 órát bírt a 3240mAh-es akkumulátor, ebben egy-két telefonálás volt, de többnyire a GSM modul ki volt kapcsolva, a Wi-Fi viszont non-stop ment email-ek frissítésével.

A készüléket összességében egy 10-es skálán 7-esre tudnám értékelni, figyelembe véve az árát is. Hogy kiknek ajánlom? Elsősorban üzletembereknek, vagy olyan személyeknek, akiknek nélkülözhetetlen az állandó (internet)kapcsolat, akik szeretnek online lógni egész nap és szükségük van arra, hogy minden információjukat, adatukat egy helyen, biztonságban tudhassák. A készülék legnagyobb előnye, hogy egy mobiltelefon, kéziszámítógép és határidőnapló van ötvözve. Aki most szeretne kisebb notebook-ot (netbook-ot) és mobiltelefont vásárolni, azért, hogy például a vonaton is tudja intézni ügyeit, annak tökéletes választás lehet, persze szerintem szükség van arra, hogy mellette legyen egy számítógép is otthon.

A készüléket ár/érték arányban körülbelül jól helyezéték el a piacon, megvannak a készülék előnyei is és hátrányai is a konkurenciával szemben. Nyilvánvalóan a Tabletek piacán a Samsung Galaxy Tab és az Apple iPad konkurense lehetne. Az igazság valahol félúton van, egy biztos, az árát tekintve jó vétel lehet, akkor, ha nem játékok futtatására vesszük és számunkra a multimédia nem a legfontosabb, arra ugyanis az iPad (már hardvereit tekintve is) alkalmasabb. Ettől függetlenül próbálgattam rajta játékokat. Többségében teljes képernyőn futottak: ekkora “Mérges madarakat” még soha nem láttam, de sajnos elvett az élményből a szaggatás. Ugyanakkor nagy előny lehet a készülék súlya, ugyanis 375g, ezt az értéket már csak a tok súlya növelheti, de még így is csupán 515g-ról beszélhetünk. Ilyen tömeggel és mérettel sokkal kényelmesebb volt a használata, mint az Apple táblagépének.

Remélem tesztemmel segítettem a vásárlásban, vagy egy új termék megismerésében, ha valamilyen kérdésetek, kérésetek van forduljatok hozzánk bizalommal.

A tesztkészüléket a Premium Trading Company biztosította! Köszönjük!

PDA Fan Club

Vélemény, hozzászólás?